Raskrinkavanje.ba

Rekapitulacija neistina Reinera Füllmicha na fiktivnom sudskom procesu

Snimak simulacije sudskog procesa kojeg predvodi njemačko-američki advokat Reiner Füllmich postao je viralan na društvenim mrežama, a objavljen je i na nekoliko portala. Kao i u ranijim nastupima, Füllmich je iznio brojne neistine u vezi s pandemijom Covid-19.

Njemačko-američki advokat Reiner Füllmich se tokom pandemije Covid-19 “proslavio” netačnim tvrdnjama o pandemiji, PCR testovima i vakcinama protiv Covid-19. Po njemu, za “plandemiju” (lažnu, planiranu pandemiju) su odgovorni brojni zavjerenici koji će biti dovedeni pred lice pravde na svjetskom sudskom procesu, koji je zbog navoda o počinjenim zločinima protiv čovječnosti u “zavjerološkim” krugovima nazvan “Nirnberg 2”

Zašto “Nirnberg 2”? 

Teoretičari/ke zavjere očekuju da “optuženi” za zločine protiv čovječnosti, koji su navodno počinjeni tokom “planirane” pandemije, odgovaraju na suđenju kojeg kolokvijalno zovu “Nirnberg 2”. To je referenca na suđenja nacističkim vođama za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, koja su se odvila u periodu od 1945. do 1949. godine u njemačkom gradu Nirnbergu. 

Ovi su procesi bili podijeljeni na suđenje za glavne ratne zločine, koje je okončano 1946. godine, te 12 naknadnih suđenja. U naknadnim suđenjima, među ostalim, suđeno je doktorima koji su provodili eksperimente nad zatvorenicima, te advokatima i sudijama koji su implementirali eugeničke zakone Trećeg rajha. 

Upravo je medicinski aspekt nirnberških suđenja bitan teoretičarima/kama zavjere, s obzirom na to da tvrde da su vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne genske terapije” koje se daju ljudima širom svijeta bez informisanja o tome da učestvuju u “eksperimentu”.

Međutim, stvarni sudski proces koji bi se mogao porediti sa nirnberškim suđenjima nacistima iz polovine prošlog stoljeća ne postoji. Uprkos tome, Füllmich je 5.2.2022. održao uvodno izlaganje “činjenica” pred tzv. velikom porotom “suda” koji nosi naziv Narodni sud javnog mnijenja. “Porotu” u ovom slučaju čine svi gledatelji/ke koji su pratili njegovo izlaganje u improviziranoj sudnici i koja bi na osnovu predstavljenih “činjenica” trebala da donese odluku o pokretanju tužbe protiv osoba koje su osumnjičene da su posredstvom “plandemije” počinile zločine protiv čovječnosti.

Videosnimak sa prevodom ove simulacije suđenja, u trajanju od 18 minuta, objavljen je već 7.2.2022. godine na Facebooku i za kratko je vrijeme ostvario veoma značajan broj interakcija. Jedna od najviralnijih objava podijeljena je na profilu Sanja Lucarevic, također 7.2.

Ova objava ostvarila je preko 18.700 dijeljenja, a videosnimak više od 300.000 pregleda.

Videosnimak je objavljen na još desetak profila i Facebook stranica, u člancima portala Dokumentarac (7.2), Transformacija svijesti (7.2), iVijesti (8.2), Logično (8.2) i drugim te na platformama za objavljivanje videosadržaja Bitchute (7. i 8.2) i Vimeo (9.2). 

 

Ponovljene neistine u izlaganju dr. Reinera Füllmicha

Füllmich u svom uvodnom izlaganju navodi da je riječ o slučaju u kojem su počinjeni zločini protiv čovječnosti na globalnom nivou, i to pod izgovorom pandemije Covid-19. U iznošenju “činjenica” navodi četiri osnovna dijela slagalice u slučaju. 

Prvo, Füllmich tvrdi kako ne postoji pandemija Covid-19, nego” plandemija PCR testiranja”, koja podrazumijeva upotrebu “lažno pozitivnih PCR testova” kako bi se širili strah, panika i propaganda. Navodno je ovakvu “agendu” dugo planirala grupa “veoma bogatih psihopata i sociopata, prethodila joj je “neuspješna pandemija svinjske gripe”, a krajnji cilj zavjerenika je uspostavljanje potpune kontrole nad stanovništvom. Kada je riječ o “planovima” za pandemiju, Füllmich navodi da oni postoje od 2001. godine i, pored spomenute “neuspješne pandemije svinjske gripe”, među planovima su navedeni operacija Mračna zima te scenariji Lock Step iz 2010. godine i Event 201 iz 2019. godine. 

Drugo, tvrdi da se infekcija virusom SARS-CoV-2 liječi vitaminima C i D, cinkom te ivermektinom i hidroksihlorokinom. Usto, Füllmich tvrdi da su ove “prave” metode liječenja zabranjene kako bi se ostvario glavni cilj, a to je da svi prime “ne samo neučinkovite nego i krajnje opasne, čak smrtonosne eksperimentalne injekcije.” On time jasno stavlja do znanja da je cilj zavjerenika da u sadejstvu sa farmakološkom industrijom dođe do depopulacije. 

Treće, tvrdi da je jedan od glavnih ciljeva ove pandemije odvraćanje pažnje od kriminalnih radnji “njihove” finansijske industrije, baš kao što je to učinjeno i nakon finansijske krize 2008. godine. Tvrdi da su isti pojedinci koji su od svinjske gripe, prema njegovim tvrdnjama, blage bolesti, prije 12 godina stvorili pandemiju tako što su promijenili definiciju pandemije, kreirali i aktuelnu pandemiju Covid-19 (implicira se – blage bolesti). 

Navodi i to da naše vlade više nisu naše, već su preuzete od “druge strane”, koja preko Svjetskog ekonomskog foruma i programa Mladi globalni lideri stvara “nove vođe”. Jedan od ciljeva je preuzimanje svjetskog bogatstva i njegovo prebacivanje mladim liderima, što, prema njegovim navodima, dokazuje knjiga “Veliki reset” Klausa Schwaba. Navodi da su prvi apsolventi programa Mladi globalni lideri 1992. godine bili Angela Merkel i Bill Gates. 

Posljednju “činjenicu” Füllmich je predstavio kao cilj “druge strane” da postigne potpunu kontrolu nad svima. Ta se kontrola ogleda kroz dva aspekta – jedan je uništavanje malih i srednjih preduzeća kako bi firme poput Amazona mogle preuzeti monopol. Drugi aspekt je kontrola populacije “koja, prema njima, zahtijeva drastično smanjenje populacije te izmjenu DNK preostale populacije pomoću, primjerice, eksperimentalnih mRNA injekcija”. 

Na kraju obrazloženja četvrte “činjenice”, Füllmich navodi da je, prema “njima”, potrebno uništiti demokratiju i vladavinu prava, a prihvatiti jednu svjetsku vladu pod okriljem UN-a, koji je ujedno pod njihovom kontrolom i kontrolom Svjetskog ekonomskog foruma, te prihvatiti jednu svjetsku digitalnu valutu, koja će također biti pod “njihovom” kontrolom.

Budući da je riječ tek o uvodnom izlaganju, Füllmich je izrazio nadu da će “porota” pokrenuti optužnicu protiv šest osumnjičenih u ovom “slučaju”, Christiana Drosdena iz Njemačke, Anthonyja Faucija iz SAD-a, Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa iz Svjetske zdravstvene organizacije, Billa Gatesa, kompanije BlackRock i kompanije Pfizer.

Do kraja videosnimka ovaj advokat naglašava da će u sljedećim sesijama u sklopu ovog “suđenja” dovoditi svjedoke/inje i eksperte/kinje koji će potkrijepiti sve tvrdnje iz uvoda, odnosno priložiti “poroti” dokaze koji će, nada se, biti dovoljni za podizanje optužnice protiv spomenutih osumnjičenih.  

 

Šta su činjenice?

Pojam “plandemija” kojeg koristi Füllmich vezan je za naziv “dokumentarca” iz 2020. u kojem glavnu ulogu igra Judy Mikovits, diskreditirana znanstvenica koja je ostala bez posla i karijere zbog lažiranja rezultata znanstvenih istraživanja (1, 2). Osnovna ideja ovog filma poklapa se sa tvrdnjama Reinera Füllmicha, a o tome smo pisali u analizi koju smo radili sa našim partnerskim portalom iz Hrvatske Faktografom.

Ovaj je "dokumentarac" tako postao snažno pogonsko gorivo za jednu od najraširenijih teorija zavjera o pandemiji Covida-19, a prema kojoj je novi koronavirus zapravo bezopasan, ali je oko njega umjetno stvorena histerija kako bi ljudi diljem svijeta pristali na obvezno cijepljenje. Mutno definiranoj globalnoj eliti to bi trebalo omogućiti depopulaciju planeta i kontrolu nad ostatkom populacije.

Tvrdnje da je pandemija bolesti Covid-19 unaprijed planirana pojavljivale su se u različitim oblicima i njima smo se bavili više puta u protekle dvije godine. Ovakve tvrdnje su neutemeljene, a “dokazi” koji su korišteni za postojanje takvog plana uglavnom su bili hipotetički scenariji i simulacije pandemijskih događaja. Detalje čitajte u analizama ispod.

Kada je riječ o netačnim tvrdnjama da PCR test daje lažne pozitivne rezultate (uz pomoć kojih se šire panika, strah i propaganda), njih je Füllmich iznosio i ranije, a Raskrinkavanje opovrgnulo u analizi objavljenoj 31.8.2021. godine. 

Füllmichove tvrdnje o “pravim metodama liječenja” Covid-19 su također netačne. Tvrdnje da vitamin C može pomoći u prevenciji i/ili liječenju Covid-19 dijele se od samog početka pandemije. Već u martu i aprilu 2020. godine utvrđeno je da ne postoje dokazi da vitamin C ima ova svojstva koja mu se pripisuju (1, 2), a ni u periodu koji je uslijedio nisu pronađeni dokazi koji idu u prilog ni preporučivanju ni nepreporučivanju korištenja ovog vitamina kod liječenja pacijenata sa Covid-19.

Slična situacija je i sa vitaminom D i cinkom. Dodatno, ne postoje dokazi da ivermektin i hidroksihlorokin liječe Covid-19, o čemu možete čitati u analizama ispod.

Teorije zavjere koje zagovaraju tezu da je međunarodna nevladina organizacija Svjetski ekonomski forum centar za dogovore svjetskih moćnika o novom svjetskom poretku pojavljivale su se i ranije. Isti je slučaj i sa različitim netačnim tvrdnjama vezanim za knjigu Klausa Schwaba “Veliki reset”, koja, po Füllmichu, predstavlja dokaz plana o “preuzimanju svjetskih resursa od Mladih globalnih lidera. O “Velikom resetu” Raskrinkavanje je pisalo u analizi od 23.4.2021:

Inicijativa koja nosi naziv “Veliki reset” zaista postoji, a ovaj dokument sačinio je Svjetski ekonomski forum u junu 2020. godine. Riječ je o planu koji razmatra moguće načine oporavka zemalja nakon pandemije Covid-19. 

Spominjanjem Angele Merkel i Billa Gatesa u kontekstu inicijative Foruma mladih globalnih lidera Füllmich targetira ove ličnosti kao predstavnike/ce grupe koja planira ovladati svijetom, a sve u sklopu teorije zavjere o Svjetskom ekonomskom forumu. 

Usto, Raskrinkavanje se bavilo tvrdnjama da organizacija koju je osnovao Klaus Schwab stoji iza “planirane” pandemije čiji je cilj smanjenje svjetske populacije, a detalje možete čitati na linkovima ispod.

Iako svoje izlaganje opisuje kao predstavljanje činjenica, Füllmich tvrdnje o namjeri uništavanja malih kompanija da bi veće preuzele monopol ne potkrepljuje nikakvim dokazima. 

Netačne tvrdnje da su mRNA vakcine eksperimentalne injekcije za kontrolu populacije putem izmjene DNK također ne potkrepljuje dokazima, no o njima je govorio i ranije

Vakcine protiv Covid-19 nisu eksperimentalne, one su testirane i odobrene nakon što su prošle rigorozna klinička ispitivanja u kojima su se utvrđivale njihove sigurnost i učinkovitost. Analize u kojima je Raskrinkavanje opovrgnulo ove tvrdnje nalaze se ovdje i ovdje

Treba spomenuti da je klinička psihologinja iz Srbije Mila Alečković bila naročito uspješna promoterka Füllmichovih tvrdnji i generalno pokreta koji je izrodio “Narodni sud javnog mnijenja” na našem govornom području. O tome možete čitati u analizi na ovom linku. 

BOX: “Narodni sud o javnom mnijenju” 

O “Narodnom sudu javnog mnijenja” i “velikoj poroti” pisao je naš partnerski portal Raskrikavanje iz Srbije, u analizi objavljenoj 9.2.2022. godine (link).

Raskrikavanje objašnjava da ovaj sud ne posjeduje mehanizam provedbe eventualnih presuda, a kako se navodi na stranici ovog “suda”, svoje “dokaze“ neće dati nijednom legitimnom, pravom sudu, poput Međunarodnog krivičnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava. Smatraju da su svi oni “nepopravljivo korumpirani“. 

Zbog svega toga, grupa čiji je član i sam Füllmich, napravila je svoj “Narodni sud javnog mnijenja” čija je namjera provesti istragu “velike porote” i osigurati da slučaj zločina protiv čovječnosti dobije pravično suđenje, navodi se u saopštenju o početku rada velike porote ovog “suda”, objašnjava Raskrikavanje. 

Pored spomenutog Raskrikavanja, analizom tvrdnji iz “uvodnog izlaganja” Reinera Füllmicha bavili su se i regionalni fact-checking portali Faktograf, Istinomer i AFP Provera Činjenica

Füllmichovu tvrdnju da PCR test nije validan, odnosno da daje “lažno pozitivne rezultate”, zbog čega imamo “plandemiju PCR testiranja”, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Istu ocjenu dajemo tvrdnji da su vakcine smrtonosne eksperimentalne injekcije koje mijenjaju ljudski DNK. 

Budući da ne postoje dokazi da vitamini C i D, cink te ivermektin i hidroksihlorokin liječe Covid-19, i ove tvrdnje dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku

Objave videosnimka dobijaju i ocjenu teorija zavjere, budući da Füllmich u njima promoviše neutemeljene narative da je pandemija planirana puno godina prije; da su na planu radili moćnici okupljeni oko Svjetskog trgovinskog foruma, a sve kako bi nametnuli opasne vakcine koje će dovesti do smanjenja populacije. 

Istu ocjenu dobijaju i zbog neosnovane teze da je cilj svega toga jedna vlada pod okriljem UN-a sa jednom valutom; uništenje nacionalne kulture i prebacivanje svjetskog bogatstva na nove vođe, tj. “mlade svjetske lidere”. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.02.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Sanja Lucarevic Fullmich

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.02.2022

Vimeo: Željko Borovčak: Velika porota, dan prvi 5.2.2022

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.02.2022

Bit Chute: Cenzurirani strokovnjaki: GRAND JURY 1 (VELIKA POROTA) - DR FUELLMICH ZAČETEK ONLINE PRENOSA

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.02.2022

Logično: Reiner Fullmich pokrenuo ”Javni sud” i održao uvodno izlaganje – Preveden video

Odvjetnik Reiner Fullmich i njegova ekipa pokrenuli su nešto što su nazvali „javni sud“ na kojem će po pravilima odvjetničke struke iznositi argumente...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.02.2022

Dokumentarac.com: VIDEO: Reiner Füllmich – početno izlaganje “Velike porote” na hrvatskom jeziku

U subotu 5. veljače održana je uvodna sjednica tzv. Velike porote narodnog suda za javno mnijenje koju predvodi odvjetnik Reiner Fuellmich. Skupina m...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.02.2022

iVijesti.hr: VIDEO: Reiner Füllmich – početno izlaganje “Velike porote”

U subotu 5. veljače održana je uvodna sjednica tzv. Velike porote narodnog suda za javno mnijenje koju predvodi odvjetnik Reiner Fuellmich.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.02.2022

Bit Chute: UROS75: REINER FUELLMICH POČETNO IZLAGANJE “VELIKE POROTE” CRIMES AGAINST HUMANITY - GRAND JURY CRO SUBS

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.02.2022

Bit Chute: UROS75: VIDEO: REINER FÜLLMICH – POČETNO IZLAGANJE “VELIKE POROTE” NA HRVATSKOM JEZIKU

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.02.2022

Transformacija svijesti: ZAVJERA ĆE BITI U POTPUNOSTI RAZOTKRIVENA: Pogledajte i poslušajte uvodno izlaganje dr. Rainer Fullmicha

ZAVJERA ĆE BITI U POTPUNOSTI RAZOTKRIVENA: Pogledajte i poslušajte uvodno izlaganje dr. Rainer Fullmicha koji predvodi grupu odvjetnika i stručnjaka k...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.02.2022

Pravda-istina: SVJETSKI NARODNI SUD ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI

VRIJEME UVJERAVANJA PROLAZI…

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.02.2022

Borba za veru: Адвокат Рајнер Фулмих покренуо „јавни суд“ против корона - завереника и одржао уводно излагање

Odvjetnik Reiner Fullmich i njegova ekipa pokrenuli su nešto što su nazvali „javni sud“ na kojem će po pravilima odvjetničke struke iznositi argumente...

 • Teorija zavjere