Šta je sve pogrešno u “zavjerološkom” izlaganju Reinera Fuellmicha

Na domaćem govornom području dijeli se snimak govora njemačkog advokata Reinera Fuellmicha koji iznosi niz netačnih tvrdnji o pandemiji Covid-19, stopi smrtnosti od ove bolesti, PCR testovima i vakcinama.

Na Facebook profilu Azra Pašić II, 8.4.2021. godine objavljen je snimak govora Reinera Fuellmicha sa, kako je navedeno, nedavnih protesta u Londonu. Snimak je na engleskom jeziku objavljen s titlovima za jezike domaćeg govornog područja.

 

Do trenutka pisanja analize, snimak je pregledan gotovo 9.000 puta, te je imao preko 600 dijeljenja s ovog profila.

Videosnimak je potom objavljen i na Facebook stranici Građansko buđenje, te na web stranici Refik Hrvic i platformi Bitchute.

Na početku snimka, voditeljica skupa najavljuje Reinera Fuellmicha kao advokata koji “vodi nevjerovatnu pravnu bitku protiv Covid-19”. Tokom desetominutnog izlaganja emitovanog na videobimu, Fuellmich je iznio niz netačnih tvrdnji o pandemiji Covid-19, PCR testovima, stopi smrtnosti od Covid-19, vakcinama, broju umrlih nakon vakcinacije te motivima koji se, prema njegovim riječima,“kriju” iza pandemije.

Ko je Reiner Fuellmich?

Reiner Fuellmich je doktor pravnih nauka i, kako je ustanovio naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf, jedan je od četiri člana samoprozvanog “odbora za koronu”, odnosno grupe od četiri advokata koja sebe naziva “istražnom komisijom za koronu”. Faktograf detaljnije navodi, u analizi objavljenoj 15.10.2020, da je cilj ovog odbora tužiti Njemačku, u SAD-u ili Kanadi, zbog mjera zatvaranja, no početak takvog procesa je vrlo upitan.

Neistine o smrtnosti od COVID-19 i PCR testu

Fuellmich u snimku tvrdi da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala da smrtnost od Covid-19 iznosi 0,14% te da je PCR test, kojeg on naziva Drostenovim testom, prevara. Navodi, takođe, bez preciziranja izvora, i da je Sinagpur odbio da “posluša” SZO te je ukinuo sve mjere.

(...) Pa u međuvremenu je čak i WHO priznao da virus, bez obzira na to je li potpuno ili djelomično umjetan ili prirodan, nije opasniji od obične gripe, sa stopom smrtnosti od zaraze od 0.14%. U skladu sa tim, Singapur ih je poslušao i ukinuo sve mjere. Mjere, koje nisu ništa manje smrtonosne ni razorne od mogućeg trećeg svjetskog rata, a Drostenov PCR test, koji je WHO, kojeg kontroliraju Bill Gates i Kinezi, proglasio zlatnim standardom za otkrivanje zaraze, besramna je prijevara. (...)
Prvo, PCR test sam po sebi ne može otkriti zaraze. I drugo, Drostenov PCR test s 45 ciklusa amplifikacije postavljen je tako da pokazuje 100% lažno pozitivnih rezultata, nazvanih takozvanim slučajevima COVID-a, jer od 24 ciklusa amplifikacije pa nadalje taj test gubi svaku naučnu podlogu, a pri 35 ciklusa proizvodi najmanje 97% lažno pozitivnih rezultata, prema riječima dr. Mike Yeadon, bivšeg potpredsjednika Pfizera. Samo na temelju tih, lažnih takozvanih slučajeva, stvorenih uz pomoć ovog testa odobreno je proglašenje izvanredne međunarodne javnozdravstvene ugroze, u veljači 2020. godine. 

Fuellmich nije objasnio kada ili gdje je SZO “priznala” da je novi koronavirus jednako opasan kao obična gripa ili da je stopa smrtnosti od zaraze 0,14%. Ova netačna tvrdnja prenosi se još od oktobra prošle godine i njome se u svojoj analizi od 22.10.2020. bavio Faktograf. Tvrdnja je potekla s portala Off Guardian, koji je poznat po objavljivanju teorija zavjere. Članak je tematizirao navodnu izjavu izvršnog direktora programa za vanredne zdravstvene situacije pri SZO Mikea Ryana o tome da je 10% svjetske populacije zaraženo virusom SARS-CoV-2. Autor članka je na osnovu te izjave sam izračunao da je omjer smrtnosti od Covid-19 (IFR) 0,14%. 

Ryan, pak, nije izjavio da je 10% svjetske populacije zaraženo, nego da je to gornja granica do tad procijenjenih slučajeva, što izračun o stopi smrtnosti čini netačnim. Kako je Faktograf naveo, Rayan je detaljnije pojasnio svoju izjavu, a tada, u oktobru, stopa smrtnosti od Covid-19 iznosila je 0,68%, što je daleko više od smrtnosti sezonskog gripa, čija je stopa smrtnosti 0,04%.

Fuellmichove tvrdnje da je PCR test “prevara”, te da PCR testovi sa 45 ciklusa amplifikacije pokazuju “100% lažno pozitivnih rezultata” takođe su netačne i više puta opovrgnute. Raskrinkavanje je o sličnim tvrdnjama pisalo u analizama objavljenim 25.12.2020. i 9.12.2020. godine. Navodi da zbog broja testnih ciklusa PCR testovi imaju “veliku stopu lažno pozitivnih rezultata” također su već opovrgnuti, a o njima je u oktobru 2020. godine pisala i platforma FactCheckNI. 

U ovoj analizi je utvrđeno da je broj od 40 ciklusa standard kod testiranja PCR metodom u stvarnom vremenu, a iznijeto je i detaljno objašnjenje o pomenutim testnim ciklusima metode RT-PCR (reverzne transkripcije lančane reakcije polimeraze) koja medicinskom osoblju pomaže da dođe do visoko pouzdanih rezultata testa:

Da bi otkrili virus poput ovog koji uzrokuje Covid-19, naučnici trebaju prvo pretvoriti RNK u DNK pomoću postupka nazvanog “reverzna transkripcija”. To je zato što se samo DNK može kopirati (ili „pojačati“), što je ključni dio načina na koji RT-PCR postupak u stvarnom vremenu funkcionira. (...) RT-PCR mašina će ciklično zagrijavati i hladiti uzorak kako bi pokrenula hemijske reakcije koje će uzrokovati da ciljana virusna DNK, ako postoji, stvori svoju identičnu kopiju. Svaki će ciklus dovesti do udvostručenja količine virusne DNK, pa će drugi ciklus stvoriti četiri puta veću količinu virusne DNA, treći ciklus osam puta više i tako dalje.
Proces obično prolazi kroz 40 ciklusa, što će stvoriti milijarde kopija bilo kojeg lanca virusne DNK u uzorku. Kako se stvaraju nove kopije virusne DNA, one će oslobađati fluorescentnu boju koju osoba koja provodi test može nadzirati u stvarnom vremenu. Kada je zadovoljen određeni nivo fluorescencije, to naučniku koji provodi test otkriva da je virusna RNK bila prisutna u izvornom uzorku. Broj ciklusa potrebnih prije nego što se virus može identificirati poznat je kao prag ciklusa (Ct).
Tvrdilo se da bilo ko može generisati pozitivan test izvođenjem 60/65 ciklusa pojačanja, umjesto 40 kao i obično. To nije tačno. Sažetak prikaza raspoloživih protokola dostupnih kod Svjetske zdravstvene organizacije sadrži ispitivanja RT-PCR protokolima iz Kine, Francuske, SAD-a, Japana, Hong Konga i Njemačke.
Ovi protokoli navode da je maksimalan broj ciklusa 40, dok mnogi također predviđaju da Ct od 38, 39 ili 40 daje dvosmislen rezultat. Testovi koje je NHS proveo u Velikoj Britaniji, gdje je Ct preko 40, zadržavaju se i ne prijavljuju. Kako će pozitivan test biti prijavljen samo tamo gdje je Ct 40 ili niži, ne bi moglo doći do situacije gdje bi bila izvršena amplifikacija do 60 ciklusa niti bi se to podrazumijevalo kao pozitivan test u Velikoj Britaniji ili bilo gdje drugo.

Netačnim tumačenjima PCR testova bavili smo se u još nekoliko navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6), s istim zaključkom - da je riječ o jednom od najpouzdanijih načina utvrđivanja prisustva patogena u organizmu zaražene osobe. Dodatno, Fuellmich u svom izlaganju opisuje Mikea Yeadona kao “potpredsjednika” kompanije Pfizer, što Yeadon nikada nije bio (link). 

Netačna je i tvrdnja da je Singapur “poslušao” SZO i ukinuo sve mjere. Mjere u Singapuru jesu u velikoj mjeri ublažene, ali zbog visokog procenta vakcinisanih osoba, o čemu se detaljno može čitati na zvaničnom sajtu vlade ove zemlje.

Netačne tvrdnje o vakcinama

Fuellmich nadalje tvrdi kako je pandemija proglašena s ciljem “uvođenja vakcina”, za koje tvrdi da je riječ o eksperimentalnoj genskoj terapiji, te da su mjere za suzbijanje širenja zaraze dio istog “plana”:

Samo na temelju proglašenja izvanredne međunarodne javnozdravstvene ugroze, odnosno izvanrednog stanja, prema pravilima WHO-a, jedino tada je moguća uporaba netestiranih lijekova na ljudima, putem žurnog (uvjetovanog) odobrenja. Svi ostali koraci: držanje fizičkog razmaka, zaključavanja, obavezno nošenje maski, itd. poslužili su samo kao opipljiv dokaz za uvjeravanje stanovništva u inače nepostojeću paniku stvorenu isključivo psihološkim operacijama i drugo, za potčinjavanje, kako bi u konačnici pristali čak i na tzv. cjepiva, koja su zapravo eksperimentalne genske terapije bez utemeljenja u znanstvenim studijama.

Tvrdnjama da su vakcine protiv Covid-19 “genska terapija” bavili smo se u nekoliko analiza, kao i tvrdnjama da se radi o “eksperimentu” (123). 

Vakcine protiv Covid-19 zapravo su odobrene nakon što su prošle rigorozna klinička ispitivanja. Trenutno je 20 vakcina u svijetu prošlo tri faze ispitivanja, nakon čega su ih odobrile institucije i/ili vlade država u kojima se koriste. Neke od njih odobrene su samo u jednoj državi, dok su neke vakcine odobrene u većini država svijeta. Vakcine koje su trenutno odobrene u najviše zemalja i od najvećeg broja institucija u svijetu su Pfizer/BioNTech vakcina, Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca), Sputnik V, Sinopharm i Janssen, poznatija kao Johnson&Johnson.

Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina je odobrena u kojim državama i od kojih institucija, koje vakcine su trenutno u procesu razvoja, koje su njihove specifikacije i slično. 

Da su vakcine sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu - ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego počne s imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

Fuellmich dalje tvrdi da su vakcine ne samo neučinkovite nego i opasne - pa čak i da su “ubile” desetine hiljada ljudi u SAD-u:

Povrh svega, te injekcije su i iznimno opasne, što dokazuju najnovije službene brojke iz SAD-a. Prema VAERS-u, službenom registru nuspojava cjepiva 45.000 je umrlo od cijepiva tokom 6 mjeseci od početka ovog tzv. cijepljenja. Međutim, kako je to doznao naš kolega Tom Renz od jedne naše zviždačice, ti brojevi svjesno su zataškavani, a javnosti predstavljeni lažni podaci; naime, da je otprilike 11.100 osoba umrlo nakon cijepljenja. Još je i gore.  U normalnim vremenima, pretpostavka je da se prijavljuje  najviše 1-10% svih stvarnih nuspojava cjepiva. Ali ovo nisu normalna vremena.
(...)
Glavni mediji i političari, koje kontroliraju globalne korporacije i nevladine udruge,čine sve kako bi što više otežali prijavljvanje nuspojava cjepiva tako da je vjerovatno stvarni broj približno 500.000 umrlih nakon cijepljenja i to samo u SAD-u.

O tome da su vakcine korisne protiv Covid-19, čak i kad nisu 100% učinkovite, Raskrinkavanje je takođe pisalo u više navrata (1, 2), te je izjava da su vakcine “posve neučinkovite” neutemeljena. 

Tvrdnje o “smrtonosnim” vakcinama zasnivaju se, kao i mnoge slične, na manipulativnoj interpretaciji podataka, to jest načinu funkcionisanja američkog sistema izvještavanja o neželjenim događajima vakcine. Vaccine Adverse Event Reporting System - VAERS je sistem koji nadzire sigurnost vakcina koje je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). Ovaj sistem funkcioniše tako da svako može putem interneta da podnese izvještaj o bilo kojim zdravstvenim pojavama nakon vakcinacije, a VAERS pohranjuje sve izvještaje. Na stranici VAERS-a jasno je napisana napomena šta treba uzeti u obzir u pregledu pohranjenih podataka. Navedeno je da izvještaji u ovom sistemu ne dokazuju da je vakcina uzrokovala opisani štetni događaj, nego “samo potvrđuju da se prijavljeni događaj dogodio nakon davanja vakcine”.

Izvještaj VAERS-u uglavnom ne dokazuje da je identifikovana vakcina uzrokovala opisani štetni događaj. To samo potvrđuje da se prijavljeni događaj desio u nekom trenutku nakon davanja vakcine. Da bi VAERS mogao prihvatiti izvještaj, nije potreban dokaz da je događaj izazvan vakcinom. VAERS prihvaća sve izvještaje, ne prosuđujući je li događaj uzrokovan vakcinom.

Na web stranici CDC-a, koji zajedno s FDA vodi VAERS, takođe je napisana napomena da je  VAERS sistem “ranog upozoravanja” i da ne može služiti kao dokaz da je vakcina bila uzrok nekog prijavljenog događaja. 

Dakle, bilo ko može opisati bilo koji zdravstveni problem nastao nakon vakcinacije kao “posljedicu vakcine” i prijaviti ga VAERS-u, koji će ga prihvatiti bez dokazivanja. To ovaj sistem čini podložnim najrazličitijim zloupotrebama, naročito od antivakcinacijskih “aktivista”. Isti se, stoga, ne smatra pouzdanim izvorom podataka, niti se koristi kao izvor ozbiljnih istraživanja ni za SAD ni za druge države. 

O tome kako su se podaci VAERS-a zloupotrebljavali i predstavljali bez potpunog konteksta, kao što je to učinio Fuellmich, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza (1 ,2, 3). U konačnici, kako je navedeno na stranici CDC-a, zaključno sa 2.8.2021. godine, 346 miliona doza vakcina protiv Covid-19 dato je u SAD-u, s tek dva ozbiljna slučaja nuspojava te je posve besmislena i netačna Fuellmichova izjava da je broj smrtnih slučajeva u SAD-u približno 500.000.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da PCR test ne može otkriti zaraze te da sa 45 amplifikacija ciklusa pokazuje 100% lažno pozitivne testove ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je PCR test jedan od najpouzdanijih načina utvrđivanja prisustva patogena s definisanim pragom amplifikacije ciklusa.

Tvrdnju da je Singapur “poslušao” SZO i ukinuo sve mjere ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da su vlasti ove zemlje zaista ukinule niz ograničenja, ali zbog visokog procenta vakcinisanih.

Tvrdnje da je Mike Yeadon potpredsjednik Pfizera i da je izjavio da pri 35 ciklusa PCR proizvodi najmanje 97% lažno pozitivnih rezultata ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti, budući da su te tvrdnje prisutne već mjesecima u domaćem govornom području. Yeadon nije bio potpredsjednik kompanije Pfizer niti je njegova tvrdnja o 35 ciklusa PCR testa utemeljena u nauci.

Tvrdnje da su vakcine "genska terapija" i da su neučinkovite ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti, budući da su ocjenjivane više puta i da za njih nema dokaza koji bi potvrdili njihovu tačnost.

Tvrdnje da podaci VAERS-a pokazuju da je 45.000 lica umrlo nakon vakcinacije u SAD-u ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da navedeni događaji predstavljaju sve događaje koji su se desili nakon vakcinacije, a za koje nije dokazano da ih je vakcina i uzrokovala, što je jasno navedeno i na samoj stranici koja je korištena kao izvor.

Tvrdnju o tome da se u SAD-u skriva broj umrlih od vakcina, te da je stvarni broj umrlih blizu 500.000, ocjenjujemo kao teoriju zavjere, budući da, niti postoje dokazi da se takvi događaji skrivaju, niti je takav broj igdje registrovan.


(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažni portali, “posuđene” fotografije i brzo bogaćenje

Nekoliko sumnjivih stranica na internetu čitateljima/kama "nudi" brzu zarad...

Lažna vijest
Lažna vijest
Da li boja taksija u Barseloni ima veze sa smrću Gaudija?

Već nekoliko godina na našem govornom području dijele se netačne tvrdnje da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me