Što propusti Noam Chomsky, to dočeka otrovna Vegeta

Proteklu sedmicu obilježili su satirični članci koji su predstavljeni kao stvarne vijesti. Mediji su također konstatovali otrov u Vegeti koji ne postoji i lažna upozorenja o vremenskim katastrofama. Čomskom su "prišili" izjavu koju nikada nije rekao, našu sugrađanku su svrstali na listu najuspješnijih mladih na svijetu koja zapravo uopće ne postoji, a u protekloj sedmici "raskrinkali" smo i lažno upozorenje o "oduzimanju srpskog zemljišta".

Krajem prošle godine, mnogi mediji u Srbiji i Republici Srpskoj prenijeli su vijest o “oduzimanju srpskog zemljišta” u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nekoliko čitalaca tražilo je da provjerimo da li je vijest tačna. Ispostavilo se da je cijela priča krenula je od prenesenog, u potpunosti netačnog i zakonski neutemeljenog saopštenja Miodraga Linte, od čijih je navoda u međuvremenu i sam odustao. Cijelu analizu pročitajte na ovom linku.

Klikbejt ne bira temu kojom se bavi - od sporta, preko muzike, do ratnih zločina, sve je podložno i može biti iskorišteno u svrhe zarade. “Raskrinkavanje” klikbejt članaka o tajni „koja ledi krv u žilama“, a koju (ni)je otkrio Naser Orić možete naći na ovom linku.

Iseljavanje iz Bosne i Hercegovine već poprima egzistencijalne razmjere, što mediji koriste da primame čitatelje spektakularnim naslovima o prilikama u inostranstvu.

Tako smo naišli na članak koji kaže da ćete dobiti ogroman novac ukoliko se preselite, međutim, izostavljeni su izuteno bitni uslovi za dobijanje tog novca - ulaganje još više novca. Analizu klasičnog klikbejt članka o švicarskom mjestu Albinen možete pročitati ovdje.

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo članak u kojem se tvrdi da Fadil Novalić najavljuje porez za one koji odlaze iz BiH. U pitanju je, naravno, satirični sadržaj koji je predstavljen kao stvarna vijest. Cijelu analizu pročitajte ovdje.

Odgovor na pitanje ima li u “Vegeti” otrova dosadno je jednostavan. Nema, baš nikakvog. Nastanak i širenje same priče o “otrovnoj ‘Vegeti’” su, pak, mnogo zanimljiviji i možete je pročitati na ovom linku.

Nekoliko portala nedavno je objavilo spektakularne najave da bi se mogla ponoviti “zima iz 2012. sa metrima snijega”, te da su zbog toga “meteorolozi u nevjerici”. Tim povodom, tražili smo stručno mišljenje hidrometeoroloških zavoda iz oba bh. entiteta. Analizu o anonimnim meterolozima i lažnim prognozama možete pročitati ovdje.

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo i članak koji govori da je “Islamska zajednica dozvolila seks prije braka ako on ne može više izdržati”. U pitanju je, naravno, još jedan satirični tekst koji je prenesen kao stvarna vijest. Cijelu analizu možete naći ovdje.

Agencija “SRNA” nedavno je objavila da je Noam Chomsky napisao tekst za “Foreign Affairs” u kom je nazvao Albance “divljim plemenom” i “najvećom brukom moderne Evrope”. Mnogi mediji su ove tvrdnje prenijeli iako ništa od toga nije tačno. Sve o lažnoj vijesti SRNA-e možete naći na ovom linku.

Strategija proširenja Evropske unije je u lažnim medijima postala plan za „čerečenje Srbije” - uz ilustraciju koja prikazuje mapu Balkana bez Bosne i Hercegovine. Sve o tome možete pročitati ovdje.

“Ekskluzivna vijest” o dolasku milion Bosanaca u slučaju rata u Bosni i Hercegovini, „trese“ Republiku Srpsku, tvrdio je portal „Saznajemo“. Na kraju se ispostavilo da se, u skladu s narodnom izrekom, tresla gora, ali se rodila lažna vijest. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Niz medija u BiH i regionu nedavno je prenio vijest da je “odobren prvi zvanični lijek za autizam”. O ovoj nimalo jednostavnoj temi trebalo bi, ipak, pisati obazrivije. Nakon što smo već pisali o autizmu i vakcinama u ranijoj analizi, ovaj put donosimo detaljne informacije o “prvom lijeku za autizam”, kako su ga predstavili mediji. Analizu možete pročitati ovdje.

Među upitima čitatelja/ki “Raskrinkavanja”, zaprimili smo i jedan koji je odudarao od ostalih. Isti je, naime, stigao uz kompletnu provjeru prijavljene vijesti. U ovoj analizi pogledajte kako su se mediji oslonili na Facebook status i plasirali lažnu vijest o "najuspješnijim mladim u svijetu".

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 04. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove QAnon besmislice: Mediji nisu “osuđeni na smrt” u Nirnbergu i Trump nije vraćen na Facebook

Američka teorija zavjere QAnon i dalje je iznimno popularna na našem govorn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama njemačkog biologa, virusi postoje i izazivaju bolesti

Njemački biolog Stefan Lanka poznat je po tvrdnjama da virusi ne izazivaju...

Lažna vijest
Dezinformacija
Niti je tačno da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, niti da je izdvojila mišljenje po svim tačkama

Pojedini mediji manipulativno su izvijestili o izdvojenom mišljenju sutkinj...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me