Raskrinkavanje.ba

Viralni video “zvijezde” protivnika vakcinacije: Manipulacije doktora Zelenka o imunizaciji protiv Covid-19

Hiljade korisnika/ca društvenih mreža je pregledalo polusatni videosnimak u kojem doktor Vladimir Zelenko iznosi niz dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19.

Na portalu Dokumentarac je 20.8.2021. godine objavljen članak sa naslovom:

[VIDEO] Eksplozivno svjedočenje dr. Vladimira Zelenka pred izraelskim Rabinskim sudom (Ma’aleh Adumim Bet Din) o cjepivima protiv COVIDA – s prijevodom

U članku, koji zapravo čine tri rečenice, navedno je da je doktor Zelenko tvorac “protokola” kojim je uspješno izliječeno 6.000 pacijenata od Covid-19. Navedeno je da Zelenko objašnjava i zašto je vakcinacija protiv ove bolesti možda i “najopasnija zdravstvena hereza” u ljudskoj istoriji.

Dr. Zelenko osmislio je poznati “Zelenkov protokol” za ambulantno rano liječenje COVIDA, pomoću kojeg je uspješno izliječio 6000 pacijenata, a koji uključuje hidroksiklorokin, cink i sumamed. Bez dlake na jeziku, objašnjava zašto je cijepljenje protiv COVIDA, možda i najopasnija znanstvena hereza u ljudskoj povijesti i upozorava na potencijalni planetarni genocid. Zaključuje da je sve ovo što nam se događa već viđeno i da je, u osnovi, maslo poremećene skupine ljudi koja ciklički, kroz povijest, daje sebi za pravo igrati se Boga

Nakon ovog uvoda, u članku je priložen videosnimak u trajanju od 30 minuta, opisan kao Zelenkovo izlaganje pred izraelskim Rabinskim sudom.

Dr. Vladimir Zelenko testifies before Israeli Rabbinical Court – hrvatski prijevod, 6. kolovoza 2021.

Do vremena pisanja ove analize, članak portala Dokumentarac ostvario je 3.824 interakcije na Facebooku, prema podacima alata CrowdTangle.

Videosnimak iz članka portala Dokumentarac, sa titlovima za jezike domaćeg govornog područja, objavljen je prvobitno na platformi Bitchute, na kojoj je zabilježio 80.550 pregleda do vremena pisanja analize.

Identičan videosnimak objavljen je i na platformi YouTube, na kanalu Kazzzzzo, gdje je imao 43.976 pregleda.

I korisnici/e Facebooka su objavljivali/e ovaj videosnimak. Na Facebook stranicama Branimir Bunjac, Srpski narodni info (Српски народни инфо), snimak je zabilježio hiljade interakcija, kao i na nekim privatnim Facebook profilima (1). Dijelile su se i slike sa ispisanim tvrdnjama iz snimka (1).

Ne navodeći podatke koji bi poslužili provjeri njegovih tvrdnji, Zelenko navodi da je on sa svojim timom izliječio 6.000 pacijenata, te obučio niz ljekara. Kao svoje pacijente navodi i imena poznatih i uticajnih ljudi, poput bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Moj tim izravno je uspio izliječiti 6.000 pacijenata. Obučio sam na stotine liječnika koji sada podučavaju svoje učenike. Svi skupa uspjeli smo izliječiti na milijune pacijenata.
Jedan od mojih pacijenata bio je predsjednik Trump, Rudy Giuliani, i rabin Chain.

Pretragom ključnih riječi nismo uspjeli pronaći niti jedan dokaz za ove navode. 

Doktor Vladimir Zelenko našao se u fokusu interesovanja magazina New York Times u aprilu 2020. godine. NYT je izvještavao o njemu kao o doktoru koji je postao “zvijezda desničarskog pokreta” zbog promovisanja navodnog lijeka protiv Covid-19. Kako je navedeno u ovom opsežnom članku, Zelenko je u aprilu te godine pristupio saslušanju pred Jevrejskom zajednicom Kiryas Joel, nadomak New Yorka. Razlog saslušanja su bili njegovi navodi o tretmanu kojim je, navodno, uspješno liječio pacijente oboljele od Covid-19. Fox News je, kako se se navodi u ovom članku, snažno promovisao teorije doktora Zelenka, uporedo sa tvrdnjama Donalda Trumpa o liječenju Covid-19 antimalarikom hidroksiklorokinom. Taj lijek se pokazao kao neefiksan u liječenju ove bolesti, uz ozbiljne nuspojave. U kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom (sumamedom), što je dio “protokola” doktora Zelenka, također su primjećene ozbiljne nuspojave ukoliko je doziranje neprecizno i bez nadzora stručnog osoblja, posebno kod pacijenata/ica sa srčanim tegobama, naveo je New York Times. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je odobrila korištenje hidroksiklorokin samo u bolnicama za određene pacijente koji se liječe od Covid-19. “Protokol” doktora Zelenka zdravstveni autoriteti nisu priznali. Također, lijek za Covid-19 i dalje ne postoji.

Zanimljivo je da je Snopes još u martu 2020. godine analizirao tvrdnju da je Zelenko izliječio 699 pacijenata i nije pronašao dokaze za takve navode. Pretragom također nije moguće pronaći ni jasne dokaze da su bivši predsjednik SAD Donald Trump, američki političar i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani ili rabin Kanievsky bili pacijenti doktora Zelenka.

Šta je sve netačno u Zelenkovom izlaganju?

Zelenko koristi primjere Izraela i Sejšela kao argument da su vakcine protiv Covid-19 neučinkovite.

Dvije zemlje sa najviše cijepljenih građana u svijetu su Izrael sa visokom stopom cijepljenja od 85% te Sejšeli, otočna država u Indijskom oceanu sa preko 80%. Obje zemlje prolaze kroz Delta inačicu, pa vas pitam: Ako ste cijepili većinu stanovništva, zašto i dalje imate epidemiju? To je prvo. Drugo, zašto biste uopće docjepljivali 3.injekcijom istog sadržaja ako je bila neučinkovita prva dva puta? Toliko o učinkovitosti.

Prema podacima sajta Our World in Data, Izrael je 1.9.2021. godine imao u potpunosti vakcinisano 68.1% stanovništva, što je manje od 85%, kako je tvrdio Zelenko u augustu. Osim što je netačna tvrdnja o procentu vakcinisanog stanovništa u ovoj zemlji, netačna je i tvrdnja da su vakcine neučinkovite. U Izraelu je u martu 2020. godine, prije imunizacije, stopa smrtnosti od Covid-19 iznosila 13.19%, dok je sada, sa značajnim procentom vakcinisanog stanovništva, ta stopa 0.7%, kako pokazuju podaci sajta Worldometers. 

Iako se slučajevi infekcije i dalje bilježe u Izraelu, novi val izgleda drugačije, budući da je znatno smanjen broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Detaljnije o ovoj temi pisala je i naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić u autorskom članku za portal Vakcine.

Our World in Data za Sejšele pokazuje da je u ovoj zemlji potpuno vakcinisano, dakle sa obje doze, 70.5% stanovništva, a ne 80%. 

O situaciji sa pandemijom koronavirusa u ovoj zemlji pisao je BBC, navodeći da je nekoliko razloga zašto ova zemlja bilježi visok broj aktivnih slučajeva infekcije. Ipak, u članku se ističe da je većina hospitalizovanih, njih 80%, iz grupe nevakcinisanih i osoba sa narušenim zdravljem.

Zelenko se tokom svog izlaganja fokusirao na sigurnost vakcina protiv Covid-19. Naveo je da postoje tri nivoa sigurnosti: akutni, podakutni te dugoročni. Prvi nivo, kako tvrdi, odnosi se na tri mjeseca od primanja vakcine, kada je, prema njegovim riječima, najveći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Tri su razine sigurnosti u odnosu na smrtni ishod koje treba uzeti u obzir: akutna, podakutna te dugoročna. Akutna razina odnosi se na period od 3 mjeseca od trenutka ubrzigavanja. Najveći rizik kod tih injekcija je stvaranje krvnih ugrušaka, upravo kako je to dr Yeadon ustvrdio. Prema institutu Salk, usput sve što iznosim, mogu potkrijepiti dokumentacijom, ali nemojte mi vjerovati na riječ. Trebali biste se potruditi istražiti to sami. Mogu vam pružiti dokaz za sve što govorim. 

Zelenko ovaj navodni nivo rizika objašnjava time da organizam vakcinisane osobe postaje “tvornica” za spike protein (preveden u titlovima kao vršni protein), što dovodi do krvnih ugrušaka, te infarkta odnosno moždanog udara. Izjavio je da su vodeći kratkoročni uzrok smrti upravo krvni ugrušci unutar tri do četiri mjeseca od vakcinacije.

Prema institutu Salk, kad nekome ubrizgate ta cjepiva tijelo postaje tvornica za proizvodnju vršnog proteina. Stvara na bilijune njegovih kopija koje odlaze u endotel, unutarnju oblogu krvnih žila, iz kojih počinju stršati poput malih bodlji. Kad krvne stanice prolaze kroz njih, oštećuju se i uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka. Ako se to dogodi u srcu nastupa infarkt, a u mozgu-moždani udar.
Stoga vidimo da su vodeći kratkoročni uzrok smrti krvni ugrušci što većinom nastupa unutar prva 3-4 dana. Oko 40% toga se događa unutar 3-4 dana od ubrizgavanja ove otrovne, smrtnonosne injekcije.

Zelenkovo pozivanje na Salk institut je takođe manipulativno. Ovom temom se bavio AFP u analizi objavljenoj 13.5.2021. godine. Kako je navedeno, na društvenim mrežama se dijelila tvrdnja da je Salk institut istraživao uticaj spike proteina iz virusa koji uzrokuje Covid-19 na oštećenja ćelija ljudskog organizma, te da će ista šteta nastati i nakon primanja vakcina. 

Naučnici/e ovog instituta u svom radu su se bavili samo uticajem spike proteina na ljudski organizam tokom bolesti, a za AFP su eksperti potvrdili da ovaj protein u vakcinama ne izaziva nikakvu štetu.

(...) Glasnogovornik Instituta Salk rekao je za AFP da su proteini u vakcinama protiv Covid-19 sigurni jer se u mišićima ruke zadržavaju samo kratko vrijeme.
"Protein u koronavirusu ponaša se drugačije od proteina u vakcinama", rekao je glasnogovornik.
(...)
Stručnjaci su za AFP rekli da vakcine protiv Covid-19 ne proizvode štetne nivoe spike proteina.
Peter Murray, profesor imunologije na Institutu za biohemiju univerziteta Max Planck, rekao je za AFP da vakcine protiv Covid-19 proizvode mnogo manje spike proteina u odnosu na SARS-CoV-2.
"Proteinske komponente vakcine sa spike proteinom se ne proizvode u istim količinama kao u slučaju normalne virusne infekcije (vjerovatno milion puta manje)", rekao je on.
Annette Beck-Sickinger, profesorica biohemije na Univerzitetu u Lajpcigu, rekla je da se spike proteini stvaraju samo na površini mišićnih ćelija kada se osoba vakciniše.
"Nakon vakcinacije nema slobodnih spike proteina koji vijugaju tijelom i uništavaju naše krvne žile", rekla je.

Rizik od pojave krvnih ugrušaka nakon vakcinacije protiv Covid-19 postoji ali u izuzetno malom broju slučajeva. Tačnije, rizik od stvaranja krvnih ugrušaka zbog Covid-19 deset je puta veći od njihovog dobijanja nakon imunizacije mRNA vakcinama.

Prema pisanju Reutersa, EMA je u aprilu 2021. godine izvijestila o nešto više od 300 slučajeva krvnih ugrušaka nakon vakcinacije protiv Covid-19 u svijetu, od kojih je većina povezana sa AstraZeneca vakcinom (287), zatim sa Pfizerom (25), Johnson & Johnsonom (8), te vakcinom proizvođača Moderna (5). Do početka aprila 2021, u svijetu je bilo vakcinisano preko 350 miliona ljudi, podaci su sa stranice Our World in Data. Ovaj broj uključuje potpuno vakcinisane osobe, kao i osobe koje su dobile samo jednu dozu bilo koje odobrene vakcine. Detaljnije o ovoj temi Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete čitati na ovom linku.

Zelenko je govorio i o miokarditisu kao sigurnosnom problemu vakcina, te je izjavio i da postoji studija koja pokazuje da stopa pobačaja u prvom tromjesečju kod vakcinisanih trudnica raste sa 10% na 80%.

Drugi akutni problem je što uzrokuje miokarditis, to jest, upalu srca kod mladih, odraslih osoba. I treći (akutni) problem, koji najviše zabrinjava je, prema preliminarnim podacima iz članka New England Journal of Medicine, stopa pobačaja u prvom tromjesječju trudnoće. Ako trudnica dobije cjepivo u prvom tromjesječju trudnoće, stopa pobačaja raste sa 10% na 80%. Želim da razumijete šta sam upravo rekao. Stopa pobačaja trudnica u prvom tromjesječju trudnoće raste za 8 puta. To su preliminarni podaci koji se mogu promijeniti sa vremenom, ali iznosim vam trenutačno stanje. To je najmanji problem.

Miokarditis kao nuspojava je moguć nakon vakcinacije Moderna i Pfizer vakcinama. Tako je, na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama na 300 miliona datih doza ovih vakcina prijavljeno svega 1.200 slučajeva upale srčanog mišića od aprila do juna 2021. godine. S druge strane, rizik od miokarditisa u slučaju oboljenja daleko je veći, a Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u analizi koju možete pročitati na ovom linku.


O eventualnoj poveznici pobačaja i vakcinacije protiv Covid-19, s obzirom na to da su se slične tvrdnje širile u svijetu i ranije, pisali su Reuters, USA Today i AFP, te ustanovili da vakcine ne utiču na pobačaje niti bilo koji aspekt reprodukcije.


O temi navodnog uticaja vakcina na reproduktivno zdravlje žena pisalo je i Raskrinkavanje u analizi objavljenoj 12.4.2021. godine, koju možete pročitati ovdje, te u analizi obavljenoj 11.5.2021. koju možete čitati na ovom linku.

O manipulativnim tumačenjima rezultata istraživanja objavljenog u New England Journal of Medicine bilo je riječi u analizama PolitiFacta, Reutersa, Full Facta i Health Feedback. Reuters u svojoj analizi navodi:

Rezultati su pokazali da je stopa pobačaja 12,6% od 827 posmatranih trudnoća, što je uporedivo sa prosječnom stopom pobačaja od 10 - 20%. (Neki stručnjaci/kinje vjeruju da je ova brojka veća.)
Stopa pobačaja od 12,6% samo odražava završene trudnoće za koje su autori/ke znali u vrijeme objavljivanja rada.
Zagovornici/e tvrdnje kažu da je 700 od tih 827 trudnica primilo vakcinu kada su već bile u trećem tromesečju, u trenutku kada su fetusi daleko razvijeniji, a pobačaj rijeđi. Tako su promijenili nazivnik isključivši tih 700 da bi izračunali novu stopu pobačaja od oko 82%. Drugi postovi na društvenim medijima naveli su i čak 84%.

Dakle, manipulativna prikazivanja ovog  istraživanja su pogrešno prikazala stvarne, tačne podatke. Isključivanjem 700 trudnica vakcinisanih u trećem tromjesečju prikazuju se posve iskrivljeni podaci koji ne odražavaju stvarne rezultate. Vakcinacija se, u skladu sa dostupnim podacima, preporučuje trudnicama. CDC je 11. augusta 2021. godine objavio nove podatke o sigurnosti vakcinacije protiv Covid-19 u trudnoći. Kako se u objavi sa sajta CDC-a navodi, vakcinacija se preporučuje svima iznad 12 godina.

Zelenko nadalje tvrdi, bez jasnih argumenata, da vakcine protiv Covid-19 nisu prošle klinička ispitivanja na ljudima, te da je veliki broj životinja tokom testne faze uginuo zbog vakcina jer ih je ubio vlastiti imunološki sistem.

Druga kategorija je problem podakutne smrti. Studije na životinjama provedene s ovim cijepivima pokazuju da su sve životinje stvorile zadovoljavajući broj antitijela, ali kad su ponovo bile izložene virus protiv kojeg su cijepljenje veliki broj njih je uginuo. Nakon istrage, utvrđeno je da ih je ubio njihov vlastiti imunosustav. To se naziva pojačana reakcija ovisna o antitijelima (ADE), patogeni prajming, ili paradoksalno jačanje imuniteta. No poenta je u tome da je uginuo veliki broj tih životinja. Možda ćete reći da su ljudska bića drugačija. Moguće ali klinička ispitivanja na ljudima nisu sprovedena. Upravo ih provode na vama. Izvršni direktor Pfizera je rekao: Izrael je najveći laboratorij na svijetu. Dugoročne studije i postoje kako bi se to isključilo.

Tvrdnja da klinička ispitivanja na ljudima nisu sprovedena je posve netačna. Raskrinkavanje je u više analiza (1, 2, 3, 4) pisalo o takvim tvrdnjama, svaki put sa istim zaključkom - da su vakcine prošle sve neophodne faze testiranja kako bi bilo odobrene.

O ispitivanju vakcina protiv Covid-19 na životinjama je detaljnije pisala Jelena Kalinić, naučna novinarka i biologinja, u članku za Glas Amerike (Voice of America) u januaru 2021. godine. Tek nakon ispitivanja na životinjama, vakcine se testiraju na ljudima.

Tek kada pretkliničke studije na životinjama pokažu da su vakcine dovoljno bezbjedne i da izazivaju imunološki odgovor, prelazi se na različite faza kliničkih studija – onih na ljudima

Tvrdnje da mRNA vakcine protiv Covid-19 izazivaju autoimune bolesti šire se društvenim mrežama, iako za to ne postoje nikakvi dokazi, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi na ovom linku.

Reuters je u analizi objavljenoj 26.5.2021. godine ustanovio da je tvrdnja o tome da vakcine protiv Covid-19 izazivaju takozvanu pojačanu reakciju ovisnu o antitijelima (ADE) netačna. Tvrdnja se na društvenim mrežama pripisuje francuskom naučniku Lucu Montagnieru, a Reuters je pronašao videosnimak na kojem on izgovara navedene tvrdnje. ADE se ne dešava nakon vakcinacije, a dokaz tome jesu hiljade spašenih života, navodi Reuters.

Iako je ADE prvobitno zabrinjavao naučnike/ce koji su radili/e na stvaranju vakcina protiv Covid-19 (ovdje), nije bilo znakova da se takvi slučajevi događaju tokom kliničkih ispitivanja ili administriranja vakcina (ovdje, ovdje i ovdje).
Štaviše, pokazalo se da vakcine protiv COVID-19 spašavaju hiljade života. Samo je u Engleskoj procijenjeno da su vakcine do kraja marta 2021. spriječile više od 10.000 smrtnih slučajeva (ovdje). Slični rezultati primijećeni su i u Izraelu, koji je vodio jednu od najbržih kampanja za vakcinisanje na svijetu (ovdje).
"U ogromnoj većini, vakcinisani ljudi pokazuju zaštitu od teških slučajeva Covid-19 i hospitalizacija", rekli su medicinski stručnjaci/kinje na Meedean Health Desk, kao komentar na Montagnierove tvrdnje. "To se vjerojatno ne bi dogodilo da se javlja ADE, jer je to akutno i vrlo ozbiljno stanje koje bi izazvalo značajnu medicinsku uzbunu."

U trećem nivou ili kategoriji koju Zelenko objašnjava nalaze se dugoročne posljedice - on tvrdi da postoje jasni dokazi da vakcine utiču na plodnost kod žena i kod muškaraca, te da dolazi do pojave autoimunih bolesti. 
 

Već smo naveli da su tvrdnje o tome da vakcine izazivaju bilo kakve posljedice po plodnost neutemeljene.

Nakon svih ovih tvrdnji, Zelenko je zaključio kako zapravo ne postoji potreba za cjepivima.

U drugom dijelu videosnimka, jedan od rabina koji su slušali Zelenkovo izlaganje ga je pitao kako je moguće da vlada ćuti, kako je moguće da svi autoriteti tvrde i imaju studije da su vakcine bezbjedne, te da su Zelenkovi navodi “antivakserske bedastoće”. 

Zelenko nije ponudio jasne argumente, navodeći tek da on nema koristi od svojih tvrdnji nego baš zbog njih može “izgubiti glavu”. Umjesto studija koje bi dokazale sve njegove navode, pričao je o cenzuri koja se sprovodi nad naučnicima koji misle “van narativa”, pritom nazivajući vakcine smrtonosnim i opasnim.

Rabin: Doktore Zelenko spomenuli ste da su objavljenje studije koje nesumnjivo pokazuju da cjepiva uzrokuju probleme s plodnosti, smanjenje broja spermija a nedavno i studija koja pokazuje da uzrokuju i rak. Zašto Vlada šuti o tome? Zašto koče ta otkrića? Vidimo samo studije koje pokazuju da nema problema sa plodnosti, smanjenja broja spermija ni raka, da je to sve samo blef. Govore sve suprotno od onoga što ste rekli. Ne samo vlada, već i veliki dio medicinske industrije da su sve te studije koje govore da su cjepiva opasna, obične gluposti i antivakserske bedastoće.
Zelenko: Mogu odgovoriti na to?
Rabin: Da.
Zelenko: Ni jedna od tih spomenutih osoba nije liječila niti jednog jedinog oboljelog od Covid-19,a ja sam ih liječio više od 6.000. Zato morate znati s kim razgovarate. K tomu, ja nemam nikkave koristi od ovoga, samo mogu izgubiti glavu. Reći ću vam i ovo. Da, bilo je vrlo usklađenih napora u potiskivanju spasonosnih informacija, lijekova poput hidroksiklorokina, ivermektina, koji su najsigurniji u povijesti medicine. Nedostupni su u Izraelu. Cenzuriraju liječnike koji se usude reći nešto što nije u skladu sa narativom, uključujući i svjetski poznate stručnjake, primjerice dr Malonea, koji je razvio cjepivo sa mRNK-a, Rekao je nešto što nije u skladu sa narativom i više nema pristup nijednom mediju. Možete li mi reći zašto? Možete li mi reći i zašto se potiskuju spoznaje o nuspojavama te otrovne, smrtnosne injekcije. I recite mi zašto postoji neviđeni psihološki pritisak a sada i sila kako bi pritisnuli ljude da prime tu injekciju?  Vi biste trebali odgovoriti na ta pitanja a ne ja.

Zelenko je imao priliku da direktno, u realnom vremenu, odgovori argumentovano na pitanje kako je moguće da vlade i svjetski autoriteti prikrivaju sve navodne štetnosti vakcina o kojima je pričao. On je odabrao govoriti o tome da se “liječnici cenzurišu”, u zavjeroškom maniru, bez da je predstavio ijedan dokaz za svoje tvrdnje. U identičnom maniru je i u dijelu članka na portalu Dokumentarac predstavljena tvrdnja da je sve što nam se događa “maslo poremećene skupine koja se igra Boga”.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je doktor Zelenko izliječio 6.000 pacijenata svojim “protokolom” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Jasnih dokaza za ove navode, osim njegove riječi, nema. Navedeni protokol medicinski autoriteti nisu usvojili niti lijekovi koje on navodno koristi liječe Covid-19.

Tvrdnju da su vakcine protiv Covid-19 neučinkovite ocjenjujemo na isti način. Iako pandemija nije zaustavljena u zemljama koje imaju visoku stopu vakcinisanih, jasno se vidi u kojoj mjeri broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija opada, u odnosu na period bez vakcina.

Tvrdnje da vakcine izazivaju krvne ugruške i miokarditis ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da je riječ o jako rijetkim nuspojavama, što doktor Zelenko nije objasnio.

Istu ocjenu dajemo tvrdnji da je Salk institut ustanovio da nakon vakcinacije protiv Covid-19 tijelo postaje “tvornica” za proizvodnju spike proteina. Ovaj institut se bavio uticajem spike proteina na ljudski organizam tokom infekcije a ne nakon vakcinacije. Stručnjaci su izjavili da spike protein u vakcinama nema štetna dejstva kao što je to slučaj kod infekcije.

Tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 izazivaju probleme sa reprodukcijom, te da je stopa pobačaja veća 80 puta kod vakcinisanih žena, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnju da vakcine protiv Covid-19 izazivaju “pojačanu reakciju ovisnu o antitijelima” ili ADE, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku.

Navode o tome da se liječnici cenzurišu i da je sve “ovo” maslo poremećene skupine koja se igra Boga, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.


(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 20.08.2021

Dokumentarac.com: [VIDEO] Eksplozivno svjedočenje dr. Vladimira Zelenka pred izraelskim Rabinskim sudom (Ma’aleh Adumim Bet Din) o cjepivima protiv COVIDA – s prijevodom

Dr. Zelenko osmislio je poznati “Zelenkov protokol” za ambulantno rano liječenje COVIDA, pomoću kojeg je uspješno izliječio 6000 pacijenata, a koji uk...

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest