Raskrinkavanje.ba

“Nanotehnologija” nije ni u vakcinama ni u dentalnoj anesteziji 

Lažne tvrdnje da je ista “nanotehnologija” koja se navodno nalazi u vakcinama protiv Covid-19 pronađena i u dentalnoj anesteziji potekle su iz američkog “zavjerološkog” showa.

Foto: Freepik

Na Telegram kanalu iSTiNA 6.5.2023. godine objavljen je videosnimak koji izgleda kao isječak iz televizijske emisije, uz sljedeći opis: 

Stew Peters & Matt Taylor, nano tehnologija se ne nalazi samo u tzv. Covid-19 "vakcinama" već i u kemtrejlsima, životinjama (mesu), biljkama, a sada je pouzdano utvrđeno i u medicinskim anesteticima, jer se oni ubrizgavaju direktno u ljude, kao što su npr. dentalni anastetici koji se ljudima daju prilikom popravke ili vađenja zuba! Sve ostalo se odrađuje preko 5G mreže!

U dijelu podijeljenog ekrana prikazan je muškarac koji izgleda kao televizijski voditelj. On razgovara s navodno nezavisnim istraživačem Mattom Taylorom koji je, kako navodi, ranije pronašao “nanotehnologiju” u vakcinama protiv Covid-19. Tu istu “tehnologiju” Taylor je, navodi, pronašao i u dentalnoj anesteziji. 

Ista nano tehnologija koja se nalazi u “vakcinama” je i u dentalnoj anesteziji

Objava je na Telegramu imala više od 100 interakcija i preko 11.000 pregleda. Iste tvrdnje o “nanotehnologiji” u anesteziji dijeljene su i na TikToku (1, 2) i Facebooku (1, 2, 3 ), sa ili bez isječka iz “televizijske emisije”. 

Šta su činjenice?


Videosnimak u kojem se navodi da je nanotehnologija iz vakcina protiv Covid-19 prisutna i u dentalnoj anesteziji ustvari je isječak iz epizode Stew Peters Showa. Ova “emisija” objavljuje se na internet-platformi koja imitira izgled televizijske kuće i u kojoj se promovišu različite teorije zavjere. “Voditelj” Stew Petters Showa je promotor američke radikalno desničarske propagande, poznat po širenju dezinformacija i lažnih vijesti o vakcinama protiv Covid-19. Osim toga, on redovno promoviše homofobne, rasističke i antisemitske narative u svom podcastu i na društvenim mrežama. 

Tvrdnjama o Covid-19 i vakcinama protiv ove bolesti koje je Peters ranije iznosio bavili su se strani mediji i portali za provjeru činjenica (1, 2, 3, 4).

Epizoda čiji se isječak dijeli kod nas objavljena je na stranici Rumble 5.5.2023. godine, kao i na stranici Stew Peters Network 6.5.2023. Peters u ovom videosnimku predstavlja Matta Taylora kao nezavisnog istraživača za kojeg navodi da je i ranije bio njegov sagovornik te da je i tada govorio o vakcinama protiv Covid-19, kao i da se bavi istraživanjem uticaja 5G mreže na ljudsko tijelo i mozak.

Nanotehnologija i vakcine

U vakcinama protiv Covid-19 nema nanotehnologije i takva “tehnologija” nije mogla biti pronađena ni u dentalnoj anesteziji. Tvrdnje da ove vakcine sadrže neku “tehnologiju”, odnosno čipove ili “samosastavljajuća električna kola”, popularne su u krugovima teoretičara/ki zavjere, a o njima je Raskrinkavanje već pisalo u brojnima analizama (1, 2, 3). 

Tvrdnje o vakcinama s nanotehnologijom koja omogućava praćenje, nadgledanje ili čak mijenjanje DNK i “kontrolu” ljudi nakon vakcinacije širene su i prije nego što je imunizacija protiv Covid-19 počela, navedeno je u analizi Raskrinkavanja iz decembra 2022. godine. U istoj analizi pojašnjeno je da se izraz “nano” koristi za opisivanje veličine. Nanočestice su izrazito male čestice veličine između 1 i 100 nanometara

Vakcine protiv Covid-19 sadrže lipidne nanočestice koje nemaju nikakve veze s “nanorobotima” ili čipovima. Naučna novinarka Jelena Kalinić u tekstu na stranici Vakcine (.ba) navodi da su to samo balončići od molekula masti. Ona objašnjava da se u lipidnim nanočesticama u vakcinama protiv Covid-19 nalazi segment genetičke poruke virusa SARS-CoV-2 zadužen za sintezu proteina šiljka.

Sastav svih odobrenih vakcina protiv Covid-19 javno je dostupan i moguće ga je pročitati na sljedećim linkovima na stranici Vakcine (.ba): Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac i Sinopharm

“Chemtrailsi”

U videosnimku i u opisu tvrdi se da se “nanotehnologija” nalazi i u “chemtrailsima”. Popularna teorija zavjere o “chemtrailsima” pretpostavlja postojanje tajnog atmosferskog programa velikih razmjera, često označenog skraćenicom SLAP (akronim za Secret large-scale atmospheric program). Zagovornici/e ove teorije vjeruju da ovaj “program” podrazumijeva i “zaprašivanje stanovništva”, koje se provodi iz vazduha. Riječ “chemtrailsi” potiče iz engleskog jezika, a u doslovnom prevodu znači “hemijski tragovi” (engl. chem, skraćeno od chemistry - hemijski + trail - trag). No, “chemtrailsi” ne postoje, a ono za što se tvrdi da su hemijski tragovi ustvari su kondenzacijski tragovi koji ostaju iza aviona. O tome je Raskrinkavanje također pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da se “nanotehnologija” iz vakcina protiv Covid-19 nalazi i u dentalnoj anesteziji, objavljenu na Telegram kanalu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Svim prenošenjima dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 06.05.2023

Telegram profili: 🇷🇸 Stew Peters & Matt Taylor

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 06.05.2023

TikTok profili i stranice: Nano tehnologija u anesteticima!

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.05.2023

TikTok profili i stranice: Nano tehnologija se ubacuje svuda...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.05.2023

Facebook profili i stranice: Nisu dobre vijesti i nemojte me bombardirati da plašim ljude jer ni ja ne mogu ostati ravnodušan na ovo otkriće .

Video će biti postavljen u komentar drugog profila.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.05.2023

Facebook profili i stranice: Nano tehnologija se ne nalazi samo u tzv. Covid-19 "vakcinama"

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.05.2023

Facebook profili i stranice: U dentalnim anesteticima, hrani, vazduhu,vodi... u svemu...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti