Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: “Deepfake” snimci poznatih za prodaju “lijekova” i netačne tvrdnje o vakcinama

U protekloj sedmici bavili smo se netačnim tvrdnjama o vakcinama, klikbejt-naslovima o poznatim ličnostima, kao i teorijom zavjere o jugoslavenskoj epidemiji velikih boginja.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Slika bebe okružene špricama i vakcinama dijeli se kao emotivan apel protiv vakcinacije djece. Na slici je ispisana poruka da nepotrebne vakcine “truju” djecu koja već imaju imunitet. Vakcine nisu štetne – naprotiv, daju djeci imunitet protiv ozbiljnih bolesti koje urođeni imunitet ne može tek tako “pobijediti”. Za neke bolesti vakcinacija je jedina zaštita.

Portali Nulta tačka i Srbin (.info) objavili su članke u kojima se tvrdi da mRNA vakcine trajno mijenjaju DNA vakcinisanih. Kao dokaz su naveli studiju iz 2022. godine. Međutim, radi se o manipulativnoj interpretaciji rada švedskih naučnika, koji nije dokazao takvo nešto.

U sedmici iza nas bavili smo se i klikbejt-naslovima. Objavljivanje klikbejt-naslova česta je praksa anonimnih portala, koji ih manipulativno koriste za privlačenje klikova, a time i veće zarade. Više čitajte u analizi ispod.

 

Portal Detaljno nastavio je praksu privlačenja čitatelja/ki recikliranjem starih vijesti. Pronašli smo nekoliko skorijih primjera u kojima su vijesti stare i po nekoliko godina predstavljene kao aktuelne, a zatim podijeljene u desetinama objava na Facebook stranicama.

“Planetarna parada” 3. juna bilo je poravnanje šest planeta na nebu iznad Zemlje. Mediji su ovu pojavu najavili kao spektakularan događaj koji će se moći vidjeti u zoru tog dana, iako su astronomi rekli da to neće biti moguće. U realnosti, golim su okom bile vidljive samo neke planete. Detalje čitajte u analizi ispod. 

 

Tvrdnja da se proizvode “vakcine protiv klimatskih promjena” za ljude objavljena je na nekoliko portala iz regiona. Takve vakcine ne postoje niti se razvijaju. Klimatske promjene su ekološki problem, a ne bolest koja se može spriječiti vakcinacijom.

 

Afričke države Demokratska Republika Kongo i Republika Kongo suočavaju se sa značajnim krizama ljudskih prava. Prema izvještajima različitih organizacija, dosta djece u ovim zemljama prinuđeno je na rad. Ipak, snimak koji se dijeli društvenim mrežama uz tvrdnje da prikazuje “prodaju djece” u Kongu nema veze s ovim državama niti s trgovinom ljudima.

Bavili smo se i pseudonaučnim tvrdnjama. Članci u kojima se obloge od crvenog luka za stopala predstavljaju kao “lijek” za niz bolesti objavljuju se godinama. Medicinski stručnjaci slažu se da ovakve obloge nemaju nikakve zdravstvene koristi.

Stručnjaci/kinje savjetuju oprez kad su u pitanju proizvodi i recepti koji se reklamiraju kao “čistači jetre”. Oni nemaju efekta i mogu biti i štetni. Ipak, savjeti kako “očistiti” jetru objavljuju se na portalima godinama. Čitateljima/kama se savjetuje pravljenje napitka od limuna, peršuna i celera, za koji se tvrdi da “čisti” jetru za svega tri dana i da ubrzava mršavljenje.

Čitatelj nam je prijavio snimak navodnog medijskog priloga o sukobu penzionera zbog nestašice “lijeka” protiv dijabetesa. Snimak je “deepfake”, u kojem su zloupotrebljeni identiteti dvoje ljudi i jedne medijske kuće. Odakle originalni snimak potječe i ko je na njemu pročitajte u analizi na linku ispod.

Na društvenim mrežama kruže videosnimci u kojima poznata doktorica iz Srbije navodno promoviše Hypercaps kao “lijek” za kardiovaskularne probleme. U pitanju su snimci napravljeni uz pomoć umjetne inteligencije. 

Preparat Bone Control na društvenim mrežama netačno se promoviše kao “lijek” za bolesti zglobova. Na snimku koji je generisala vještačka inteligencija, ovaj preparat navodno promoviše i srbijanska pjevačica Ana Đurić Konstrakta. Konstrakta zapravo nikada nije izgovorila ono što se na snimku čuje.

Izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o “prebunkingu”, dezinformacijama i borbi protiv negativnog stranog uticaja u EU manipulativno su predstavljene kao najava “vakcinacije protiv pogrešnog mišljenja”. Detalje o ovoj temi možete čitati u našoj analizi ili u našem storyju.

448095067 785890790404506 8871376912775653576 N

Foto: Raskrinkavanje.ba

Sprema li Evropska unija “zatvor za one koji se usude da razmišljaju”? Inicijativa da se proširi definicija kažnjivog govora mržnje u EU, upućena Evropskoj komisiji, manipulativno je predstavljena kao napad na slobodu mišljenja u članku jednog portala. Zašto to nije tačno pročitajte u analizi ispod.

Epidemija velikih boginja 1972. godini u Jugoslaviji bila je zadnja epidemija te bolesti u Evropi. Tadašnje vlasti vakcinisale su skoro cjelokupno stanovništvo kako bi zaustavile epidemiju. Teoretičari/ke zavjere danas tvrde da je ova epidemija bila lažirana kako bi se provela masovna vakcinacija. Šta se dešavalo 1972. i zašto su teorije zavjere o epidemiji “variole vere” tek plod mašte protivnika/ca vakcinacije danas, čitajte u analizi ispod.

(Raskrinkavanje.ba)