Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i reciklirane teorije zavjere

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Protekla sedmica na Raskrinkavanju bila je u znaku različitih teorija zavjere: o masovnim ubistvima, “chemtrailsima”, zastrašujućim nanotehnologijama i vakcinama kao sredstvu depopulacije. Bavili smo se i dezinformacijama koje se tiču aktuelnih dešavanja kod nas i u svijetu.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Facebook stranice Ponosni Bošnjaci i BOŠNJACI opet izmišljaju izjave političkih aktera. Ovog puta meta su im bili Nermin Nikšić i Vojin Mijatović iz SDP-a BiH. Nikšiću je pripisana lažna izjava o poplavama u Krajini, a Mijatoviću o reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH.

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci objavila je sliku s izmišljenom izjavom ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića. Šta je Nešiću pripisano na lažnom “screenshotu”, čitajte na linku.

 

Facebookom se dijeli screenshot fabrikovanog članka u čijem je naslovu istaknuta izmišljena izjava pripisana visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Na Telegramu se pojavio snimak u kom se na ukrajinskom jeziku najavljuje održavanje fudbalskih utakmica “u znak sjećanja na 300.000 stradalih boraca/kinja”. U objavama na društvenim mrežama snimak je pripisan nepostojećem “kijevskom fudbalskom savezu” i predstavlja se kao “priznanje” o broju poginulih. Snimak, međutim, nema veze ni sa kakvim fudbalskim savezom iz Ukrajine niti predstavlja bilo kakav dokaz o broju poginulih. Zvanične potvrde o broju stradalih u ratu Rusije protiv Ukrajine ne postoje.

Desetine portala iz regiona objavile su članke o tome da je otac počinitelja masovnog ubistva kod Mladenovca preminuo uslijed srčanog udara. Nekoliko dana kasnije, on je, kako su saopštili zvanični izvori, uhapšen. Detalje čitajte na linku.

 

Masovna ubistva u Srbiji “oživjela” su i staru teoriju zavjere da je tragični napad u američkoj školi “Sandy Hook” 2012. godine bio insceniran. Napad u ovoj školi nije bio nikakav inscenirani događaj, već zločin u kojem je ubijeno 20 prvačića i šest radnika škole. Masovno ubistvo u ovoj školi dokumentovano je i rasvijetljeno, a njegovi detalji poznati su javnosti. Više o ovome čitajte na linku.

“Program kontrole uma”, zasnovan na navodnim astrološkim predispozicijama, nije bio razlog masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” niti ovakve priče imaju utemeljenje u realnosti. Detalji u našem novom storyju.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Portal Balkania Info nastavlja obmanjivati čitatelje/ke objavljivanjem izmišljenih “vijesti” o poznatim. U maju je na ovom anonimnom portalu objavljeno preko deset lažnih vijesti o stradanju neimenovanih pjevača. Detalje čitajte na linku.

Na nekim portalima pojavila se tvrdnja da će u Njemačkoj od sljedeće godine biti zabranjena prodaja i korištenje drveta za grijanje. Tvrdi se da se radi o inicijativi Svjetskog ekonomskog foruma pod nazivom “Spasi planet“. Kakva se zakonska rješenja zaista razmatraju u Njemačkoj, čitajte u analizi Raskrinkavanja.

Dokument Ujedinjenih nacija s preporukama o modelu sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u “zavjerološkim” krugovima iskorišten je kao “dokaz” da ova organizacija preporučuje da djeca imaju seksualne partnere. Šta su činjenice o dokumentu UN-a, čitajte u našoj analizi i novom storyju.

Foto: Raskrinkavanje.ba 

Teorije zavjere o zastrašujućim “nanotehnologijama” postale su popularne tokom pandemije Covid-19. Tada su se uglavnom pojavljivale kao dio antivakcinacijske propagande, a sada se tvrdi da i dentalna anestezija sadrži “nanotehnologiju”. Ništa od toga nema uporište u stvarnosti. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja.

Izjava diskreditovanog naučnika Michaela Yeadona predstavljena je na “zavjerološkim” portalima kao “dokaz” da su vakcine protiv Covid-19 “biološko oružje za depopulaciju”.

Pseudonaučne tvrdnje o navodnim lijekovima za ciste i miome ponovo se dijele domaćim portalima. Koje se namirnice netačno predstavljaju kao lijekovi, a šta o tome kaže medicina, čitajte u analizi iz decembra 2022. godine. 

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli isječak iz stare epizode emisije “Paralele”, u kojem se promoviše jedna od najpopularnijih teorija zavjere – ona o “chemtrailsima”  – za koje je odavno dokazano da ne postoje. Šta su činjenice, čitajte u analizi Raskrinkavanja iz 2021. godine.

U još jednom primjeru prevarnog marketinga izmišljeni doktori koriste se za reklamiranje preparata sumnjivog porijekla i nepotvrđene učinkovitosti. Ovoga puta čitatelji/ke se obmanjuju putem preporuka nepostojećih “iskusnih urologa” za lijek protiv upale prostate. Više o ovom i sličnim primjerima manipulativnog reklamiranja “lijekova” čitajte u analizi Raskrinkavanja.

 

(Raskrinkavanje.ba)