Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Protesti u Gruziji i pismo “predstavnika UN-a” koji to nije

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo više dezinformacijama o aktuelnim dešavanjima u Gruziji. Bavili smo se i pismom o Srebrenici italijanskog aktiviste Carla Bozzole, koji je u medijima predstavljen kao “visoki predstavnik UN-a”.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U Gruziji sedmicama traju protesti protiv usvajanja tzv. zakona o “stranim agentima”. Izvještavajući o protestima, neki mediji opisivali su ih kao “državni udar” i “obojenu revoluciju”, a demonstrante/kinje nazivali “stranim agentima”. Kakav je zakon usvojen u Gruziji, koja je razlika između državnog udara i građanskog otpora i kako je ova situacija povezana s Bosnom i Hercegovinom pročitajte na linku.

Služba za državnu bezbjednost Gruzije optužila je demonstrante/kinje koji/e protestuju protiv zakona o “stranim agentima” da pokušavaju nasilno svrgnuti vlast po instrukcijama stranih sila.  Mnogi mediji iz našeg regiona prenijeli su ovo saopštenje bez ikakvog konteksta, predstavljajući ove optužbe kao nezavisno provjerene činjenice. 

Izvještavajući o gruzijskom zakonu o “transparentnosti stranog utjecaja”, značajan broj medija plasirao je tvrdnje da isti ili sličan zakon postoji u Sjedinjenim Američkim Državama ili se “priprema u Evropskoj uniji”. Zašto su ove tvrdnje dezinformativne, pročitajte na linku.

U pismu koje potpisuje izvjesni Carlo Bozzola i koje je objavljeno u kontekstu glasanja u UN-u o rezoluciji o genocidu u Srebrenici iznesen je niz tvrdnji kojima se negira kvalifikacija zločina počinjenih u julu 1995. godine. U medijskim objavama ovog pisma Bozzola je predstavljen kao “visoki predstavnik UN-a” za vrijeme rata u BiH. Međutim, UN u Bosni i Hercegovini nema podatke o angažmanu osobe s tim imenom, a Bozzolini navodi odgovaraju ranije identifikovanim narativima kojima se poriče genocid u Srebrenici.

Portali godinama fudbaleru Milošu Degeneku pripisuju nacionalističku izjavu u klikbejt-naslovima. Njegovi komentari o stavovima u emigrantskim zajednicama u Australiji izvučeni su iz konteksta i zvuče kao da govori o netoleranciji u našem regionu. Više o ovome u analizi.

Mediji su intenzivno izvještavali o pogibiji i sahrani iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je ove sedmice izgubio život s drugim zvaničnicima u padu helikoptera. Neki članci o ovoj nesreći opremljeni su starom fotografijom avionske olupine iz 2020. godine, za koju se tvrdi da prikazuje ostatke helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik.

Nakon što je 15. maja izvršen atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, na društvenim mrežama počela je kružiti teorija zavjere u kojoj je kao motiv atentata označeno njegovo protivljenje sporazumu Svjetske zdravstvene organizacije.

Monetarna kriza odnosno nestašica gotovine na Kubi na društvenim je mrežama predstavljena uz manipulativne tvrdnje da se bankarski sistem na Kubi “u potpunosti urušio” i da su bankovni računi Kubanaca preko noći ispražnjeni zbog eksperimenta s uvođenjem bezgotovinskog društva.

Fotografija ostataka stare građevine kruži na društvenim mrežama uz tvrdnju da je nastala u Hrvatskoj i da prikazuje “srpsku crkvu” iz drugog vijeka. U pitanju su zapravo ostaci vizantijske bazilike koji se nalaze u Turskoj i koji su pronađeni 2014. godine u jezeru Iznik. Detalje čitajte na linku.

Tvrdnje da su mRNA vakcine protiv Covid-19 uzrokovale porast slučajeva raka i višak smrtnosti u Japanu nisu utemeljene u činjenicama. Detalje o ovim viralnim tvrdnjama donosimo u novom storyju

443822081 774176221575963 5744656267773291832 N

Foto:Raskrinkavanje.ba


U nedavno objavljenom tekstu portala Vaseljenska iznesen je niz navodnih dokaza da vakcine protiv Covid-19 dovode do smanjenja imuniteta, što je dio plana da se ljudska populacija drastično smanji, odnosno svede na “zlatnu milijardu”. U pitanju je teorija zavjere, a “dokazi” za nju su izmišljotine i manipulacije.

Na društvenim mrežama opet su aktuelne neutemeljene tvrdnje da vakcinisani protiv Covid-19, ali i testirani PCR testom, emituju “bluetooth” signal. Zašto to nije moguće, čitajte u novom storyju.

Story 1

Foto: Raskrinakvanje.ba

Portali godinama objavljuju članke o “čarobnim” ljekovitim svojstvima ljuske jajeta. Naučne studije pokazuju da ova materija ima određene koristi za zdravlje organa kojima pogoduje apsorpcija kalcija, ali ljuska jajeta nije lijek.

Proizvod DermoCare prodaje se kao “lijek” protiv psorijaze na stranici koja je napravljena da izgleda kao blog osobe koja je izliječila ovu bolest uz pomoć DermoCarea. Blog i autor su izmišljeni, kao i komentari “zadovoljnih korisnika”.

Aurora borealis bila je vidljiva širom Evrope i Sjeverne Amerike u noći između 10. i 11. maja 2024. Na društvenim mrežama i u nekim medijima objavljene su sumnje da je riječ o prirodnoj pojavi i implikacije da je izazvana HAARP-om. Zašto su ove tvrdnje neutemeljene, pročitajte na linku.

 

(Raskrinkavanje.ba)