Pregled sedmice: Vakcine, “chemtrailsi” i strani plaćenici

Proteklu sedmicu obilježile su uvijek aktuelne dezinformacije o navodnoj štetnosti vakcina protiv Covid-19, nepostojećim "chemtrailsima" te opoziciji kao stranim plaćenicima.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je pisalo o različitim pseudonaučnim i antivakcinacijskim tvrdnjama. Godinama se društvenim mrežama šire iskrivljene tvrdnje o negativnim dejstvima aluminija, uz teoriju zavjere o namjeri da se povećanim izlaganjem izazovu različite bolesti kod ljudi. Činjenice o ovom metalu, koji "inspiriše" ovakve teorije zavjere, čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Lažna vijest
Teorija zavjere o “sveprisutnom” aluminijumu nema naučnog ni drugog utemeljenja

Godinama se društvenim mrežama šire iskrivljene tvrdnje o negativnim dejstv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 08.11.2022

Neutemeljene tvrdnje francuskog nobelovca Luca Montagniera, poznatog po podržavanju antivakcinacijskog pokreta, ponovo su "oživljene" na društvenim mrežama i dijele se u formi citata. Montagnier je, između ostalog, netačno tvrdio da vakcine uzrokuju SIDS, da su odgovorne za nove varijante virusa SARS-CoV-2, a iznosio je i fantastično "otkriće" da se DNK može teleportovati elektromagnetnim talasima. Detalje čitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Antivakcinacijske tvrdnje Luca Montagniera ponovo oživljene na društvenim mrežama

Korisnici/e društvenih mreža ponovo su aktuelizovali/e antivakcinacijske tv...

Lažna vijest Pseudonauka 10.11.2022

Članci o "sposobnosti" kokosovog ulja da izliječi zubni karijes objavljuju se godinama. Ovakve tvrdnje su netačne i opasne. Nijedna namirnica ne može izliječiti karijes, a jedini način da se karijes ukloni jeste posjeta stomatologu. Detalje čitajte na linku.

Američki kardiolog dr. Peter McCullough iznio je netačne i manipulativne tvrdnje o vakcinama protiv Covid-19 navodeći da ne postoje dokumenti koji potvrđuju korist od ovih vakcina, kao i da su one "pretvarale vakcinisane u HIV pozitivne". Koristi vakcina protiv Covid-19 dokumentovane su u kliničkim i brojnim drugim istraživanjima do čijih je rezultata lako doći na internetu. Također, ove vakcine ne uzrokuju HIV infekciju ni AIDS.

Lažna vijest
Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju HIV infekciju

Američki kardiolog dr. Peter McCullough iznio je netačne i manipulativne tv...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 09.11.2022

Pseudonaučne tvrdnje da je smjesa meda, limuna, oraha i bijelog luka "vrlo uspješna u liječenju raka" i da to "doktori kriju od nas" objavljene su ponovo u oktobru 2022. na jednom anonimnom portalu. Zašto ovaj pripravak nije lijek protiv raka kojeg neko "krije" čitajte u analizi Raskrinkavanja iz novembra 2021. godine. 

Lažna vijest
Pseudonaučni “lijekovi”: Smjesa meda, limuna, oraha i bijelog luka ne ubija rak

Domaći portali godinama proglašavaju smjesu meda, limuna, oraha i bijelog l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 05.11.2021

Pojedini portali godinama objavljuju recept za čaj koji navodno liječi sva kožna oboljenja. Nažalost, za neka oboljenja ne postoji lijek i neutemeljeno je tvrditi da je ovaj čaj "prijeki lijek". Detalje čitajte u novom storyju ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba 

Pisali smo i o brojnim drugim temama koje su bile aktuelne u domaćim medijima i na društvenim mrežama. Na Facebooku su se dijelili snimci ekrana sa stranice Flightradar24 koji pokazuju putanju aviona koji je 5. oktobra letio iznad BiH. Teoretičari/ke zavjere predstavili/e su ih kao dokaz neutemeljenih tvrdnji o "zaprašivanju" iz vazduha iako je avion zapravo fotografisao, a ne zaprašivao.

Lažna vijest
Avion koji je letio iznad BiH 5. oktobra nije “zaprašivao”, već fotografisao

Na Faceboku su viralni snimci ekrana sa stranice Flightradar24 koji pokazuj...

Lažna vijest Teorija zavjere 07.11.2022

Na devet portala objavljen je članak s tvrdnjom da su predstavnici/e opozicije u Republici Srpskoj na sastanku s američkom i britanskom ambasadom u BiH dobili/e zadatke za "uništavanje institucija Srpske". Takve navode za Raskrinkavanje su negirali iz obje ambasade. Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Opozicija od ambasada nije dobila zadatak za “uništavanje institucija Srpske”

Na devet portala objavljen je članak s tvrdnjom da su predstavnici/e opozic...

Razabiranje Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 10.11.2022

Narativ o "rušenju" vlasti u RS i svrgavanju Milorada Dodika godinama proklamuju brojni domaći mediji. Za ovakve navode ne postoje nikakvi kredibilni dokazi. Ko je sve objavljivao ovakve teorije zavjere i lažne vijesti pročitajte u novom storyju ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Anonimni portal Internet provale svoj sadržaj dijeli na Facebook stranicama koje ukupno imaju više od 300.000 pratitelja/ki. Ovaj je sadržaj, pak, pun mizoginih uvreda i negativnih stereotipa o ženama, kao i klikbejt naslova i netačnih tvrdnji o zdravlju. Detalje čitajte u analizi u nastavku.

Prenošenje lažnih vijesti
“Internet provale” lažnih vijesti i mizoginog ponižavanja za klikove

Portal Internet provale koristi mizogine uvrede i netačne tvrdnje o zdravlj...

Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 09.11.2022

Na društvenim mrežama kruže objave čiji su ciljevi reklamiranje i prodaja biljnih preparata lažno predstavljenih kao lijekovi za razne bolesti. U te svrhe koriste se mnogobrojne manipulativne taktike, poput lažnih intervjua s izmišljenim doktorima/cama, objavljenih na web stranicama koje zloupotrebljavaju vizuelni identitet poznatih bh. i regionalnih medija. Kako prepoznati ove manipulacije i zaštititi se od prevare pogledajte u videu, a detalje čitajte u našim analizama (1, 2, 3, 4). 

Dijeli se članak u kojem se tvrdi da je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara dao intervju za Dnevnik Nove BH, u kojem je govorio o tome kako "postati milioner u roku od 3-4 meseca". Iz ove su televizije za Raskrinkavanje demantovali postojanje takvog intervjua, koji očito služi za promociju platforme za kriptovalute. Više o ovoj temi pročitajte na linku ispod.

Lažna vijest
Lažni intervju Marinka Čavare kao reklama za Bitcoin platformu

Dijeli se članak u kojem se tvrdi da je predsjednik Federacije Bosne i Herc...

Lažna vijest 11.11.2022

Nekoliko portala na našem govornom području objavilo je članke u kojima se navodi da su u Australiji zabilježeni slučajevi učenica koje se identifikuju kao mačke. Ni za jedan od navodnih slučajeva "mačijih identiteta" djevojčica u australskim školama nisu ponuđeni nikakvi dokazi, a izvori koje smo kontaktirali – uključujući Ministarstvo obrazovanja Queenslanda i Brisbane Girls Grammar School – demantovali su takve tvrdnje. 

Lažna vijest
Izmišljene priče o učenicama koje se “identifikuju kao mačke” kao pokriće za transfobiju

Nekoliko portala na našem govornom području objavilo je članke u kojima se...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 09.11.2022

Lažna vijest da je u McDonald’sovoj fabrici pronađeno ljudsko, odnosno dječije meso stara je osam godina, a potiče sa satiričnog portala. Detalje o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Društvenim mrežama dijeli se navodni prilog televizijske mreže Euronews o aukciji njemačke aukcijske kuća Bolland & Marotz na kojoj će se moći kupovati ruska umjetnička djela koja će biti uništena, a prikupljeni novac doniran Ukrajini. Iz Euronewsa su demantovali autentičnost priloga, a iz aukcijske kuće potvrdili su da nisu organizovali takvu aukciju – niti planiraju. Više o ovoj temi čitajte u analizi ovdje

Nekoliko portala iz regije objavilo je da je Semir Osmanagić "znanstvenim mjerenjima" potvrdio postojanje zmajevih linija u Istri. Šta su "zmajeve linije", kakva je mjerenja u Istri provodio Osmanagić i šta su naučne činjenice, a šta nepotkrijepljena vjerovanja raznih spiritualnih pokreta čitajte na linku ispod.

Pseudonauka
Ne, Semir Osmanagić nije “naučnim mjerenjima” dokazao postojanje tzv. zmajevih linija u Istri

Nekoliko portala iz regije objavilo je kako je Semir Osmanagić "znanstvenim...

Pseudonauka Ispravljeno 13.11.2022

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 13. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me