Raskrinkavanje.ba

2021. u retrospektivi: Šta je sve proglašavano “lijekom” protiv Covid-19?

Iako se približavamo dvjema punim godinama od proglašenja pandemije bolesti Covid-19, pojedinci/ke i dalje “dokazuju” učinkovitost navodnih lijekova protiv ove bolesti, bez ikakvog naučnog utemeljenja.

Kao što je to bio slučaj i tokom 2020. godine, različiti preparati “proglašavani” su i 2021. godine kao navodni lijekovi protiv bolest Covid-19. U godini iza nas, tvrdnje o učinkovitosti u liječenju ove bolesti vezivale su se za manji broj preparata nego godinu ranije, ali su neke od njih postale viralne u čitavom svijetu. 

Proces vakcinacije, usmjeren na suzbijanje širenja zaraze virusom SARS-CoV-2, trenutno je najefektivnije sredstvo u borbi s pandemijom, dok lijek protiv ove bolesti ne postoji. Pojedini medikamenti jesu pokazali određeni stepen efikasnosti, ali ništa se još uvijek ne može nazvati “lijekom” protiv Covid-19. 

Promovisanje preparata kao lijekova protiv Covid-19 bez snažne empirijske podloge u toku pandemije dovodi do konfuzije u javnosti, te pospješuje širenje teorija zavjere i antivakcinacijskog narativa.

Jedna od najpopularnijih dezinformacija koje su obilježile 2021. godinu tiče se navodne efikasnosti lijeka Ivermektin u tretmanu bolesti Covid-19. Ivermektin je lijek koji se koristi za liječenje određenih oboljenja izazvanih parazitima kod životinja i uz dosta pažljivije doziranje kod ljudi. U krugovima antivakcinacijskih aktivista/ica Ivermektin slovi za “magični lijek” protiv infekcije Covid-19. Još uvijek ne postoje čvrsti naučni dokazi koji bi potvrdili da je Ivermektin efikasan i siguran za tretiranje pacijenata/kinja oboljelih od Covid-19 i to je razlog zbog kojeg vodeće zdravstvene institucije u svijetu nisu odobrile njegovo korištenje u te svrhe.

Raskrinkavanje je o različitim neutemeljenim tvrdnjama vezanim za Ivermektin kao navodni lijek pisalo u više navrata, u analizama koje možete pročitati u nastavku. 

 

 

 

 

Među navodnim lijekovima protiv Covid-19 koji su bili popularni i tokom 2020. godine jeste i slatki pelin. Brojni portali domaćeg govornog područja tako su izvijestili da je “naučno dokazano” da slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama. Izvještaji se zasnivaju na radu koji je proveden u laboratoriji, a objavljen na servisu za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja koji nisu dobili sve potrebne recenzije. Isti servis napominje da zaključke tih radova ne treba objavljivati u medijima kao potvrđene informacije.

 

O slatkom pelinu koji je predstavljen kao navodni lijek protiv Covid-19, Raskrinkavanje je pisalo i u analizi objavljenoj 3.12.2020. godine, koju u cijelosti možete pročitati ovdje. Ove tvrdnje tada je promovisao Alen Azarić,  “doktor tradicionalne kineske medicine”, kako se predstavljao na svom Facebook profilu. Azarić je, treba istaći, ulje slatkog pelina, koje je neosnovano promovisao kao lijek protiv Covid-19, također prodavao na svojim profilima na društvenim mrežama. 

Nekoliko medija objavilo je tvrdnje srbijanskog imunologa Borislava Kamenova da je vitamin D ključan za preveniranje i liječenje bolesti Covid-19. Ipak, studije o korištenju vitamina D u ove svrhe još uvijek nisu dovoljno jasne, te nije naučno tvrditi da postoje jaki dokazi da vitamin D može biti preventiva ili pomoć kod liječenja Covid-19. Naime, različite studije koristile su različite količine vitamina D i nisu davale informacije o stanju Covid-19 pacijenata/kinja (da li su imali/e deficit vitamina D ili ne), stoga ih je teško porediti i potrebna su daljnja ispitivanja. Vitamin D tako se ne može proglasiti “ključnim” za liječenje bolesti Covid-19. 

 

Internetom su se dijelili i pseudonaučni “savjeti” ruskog doktora Ivana Petroviča Neumivakina, u kojima on preporučuje ušpricavanje rastvora vodikovog peroksida u nos, kao vida “prevencije” gripe. Konzumiranje, pak, većih količina ili većih koncentracija vodikovog peroksida može izazvati čireve, perforiranje crijeva, opekotine u ustima, grlu i stomaku. U ozbiljnim slučajevima, konzumacija može dovesti do problema s disanjem, gubljenja svijesti, pa čak i do smrti. Iako Neumivakin primarno govori o svinjskoj gripi, činjenica da je ovo objavljeno tokom Covid-19 pandemije može se protumačiti tako da su ovi savjeti “primjenjivi” i u slučaju virusa SARS-CoV-2. 

 

Naučno nepotvrđene tvrdnje o navodnim lijekovima protiv Covid-19, dakle, u nekim slučajevima mogu biti i opasne. Lijek protiv ove bolesti još uvijek nije pouzdano utvrđen. 

(Raskrinkavanje.ba)