Raskrinkavanje.ba

2023. u retrospektivi: 10 najčitanijih analiza

Raskrinkavanje je objavilo više od 650 analiza u 2023. godini. Donosimo pregled deset najčitanijih.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Tokom 2023. godine, Raskrinkavanje je objavilo više od 650 analiza, u kojima su ocijenjene stotine dezinformacija objavljenih na društvenim mrežama i u medijima. Većinu čine “debunking” analize, odnosno provjere činjenica o već objavljenim dezinformacijama. Osim toga, Raskrinkavanje se ove godine posvetilo i konceptu “prebunkinga”, kojim se čitatelji/ke, na osnovu ranijeg iskustva, “upozoravaju” na dezinformacije koje će se vjerovatno pojaviti u određenom periodu. Svrha ovakvog pristupa je da se smanji mogućnost da pojedinci/ke “nasjednu” na dezinformacije onda kada se sa njima susretnu. Analize iz našeg “prebunking” serijala “Rasvjetljavanje” možete pročitati na ovom linku

U ovom tekstu predstavljamo 10 najčitanijih analiza koje su objavljene u 2023. godini.

10. “Kontrolisano rušenje” zgrade Svjetskog trgovinskog centra je teorija zavjere

U desetoj najčitanijoj analizi bavili smo se popularnom teorijom zavjere o 11. septembru. Prema tvrdnjama koje su se ponovo dijelile ove godine, snimak rušenja jedne od zgrada Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku “dokazuje” da se radilo o “kontrolisanom rušenju”, a ne o terorističkom napadu. Teorija zavjere da je rušenje bilo planirano opstala je do danas, iako je utvrđeno da se zgrada srušila usljed požara, a opsežni izvještaji komisije američkih vladinih agencija i stručnih grupa demantuju postojanje bilo kakve zavjere. Više čitajte na linku ispod. 

9. Lažna vijest o Dini Merlinu

Deveta najčitanija analiza na Raskrinkavanju u 2023. godini je o optužbama da pjevač Dino Merlin širi govor mržnje prema Srbima, koje se godinama objavljuju u pojedinim medijima i na društvenim mrežama. Pojedini portali i korisnici/e društvenih mreža su i prošle godine objavljivali lažnu vijest da je Dino Merlin izdao album na kojem je pisalo “zabranjeno za Srbe i pse” i da ima kafić iznad čijeg ulaza to piše. Detalje o ovoj temi čitajte na linku ispod. 

8. Izmišljeni doktor “preporučuje” Parazol

U osmoj najčitanijoj analizi bavili smo se lažnim intervjuom s nepostojećim doktorom u kojem je promovisan “lijek” Parazol. Na internet-stranici koja izgleda kao kredibilan medicinski blog naziva MedNet objavljen je tekst u formi intervjua, u kojem “parazitolog doktor Daris Suljević'' preporučuje “lijek” protiv parazita. Ovaj doktor ne postoji, a osim što su u njemu zloupotrijebljene fotografije stvarnog doktora, tekst obiluje i drugim dezinformacijama. Više o ovom čitajte na linku ispod. 

7. Nema svinjetine u Oreo keksima

Naša sedma najčitanija analiza u 2023. godini je o viralnim tvrdnjama da se Oreo keksi prave sa svinjskom mašću i svinjskim mlijekom. Iako Oreo proizvodi jesu sadržavali određeni udio svinjske masti do sredine 1990-ih, danas Oreo keksi ne sadrže nikakve sastojke životinjskog porijekla. Više čitajte u našoj analizi. 

6. Žrtva bombardovanja u Gazi ne pomjera se na viralnom snimku

Šesta najčitanija analiza ticala se rata u Gazi. U ovoj analizi Raskrinkavanje se bavilo tvrdnjom da se na snimku CNN-ove reportaže može vidjeti kako se glava žrtve izraelskog bombardovanja u Gazi pomjera, odnosno da su žrtve i stradanja u Gazi lažirani. Na snimku se vidi tijelo žrtve umotano u bijelo platno, a nabori od vezanja platna netačno su protumačeni kao pomjeranje glave. Detalji o ovom snimku pojašnjeni su u analizi na linku ispod.

5. Mediji ne “kriju” džamiju Al-Aqsa na slikama

Peta najčitanija analiza također se tiče rata u Gazi, a odnosi se na teoriju zavjere da mediji namjerno objavljuju fotografiju Kupole na stijeni kada izvještavaju o džamiji Al-Aqsa kako niko ne bi primijetio kada Izrael sruši džamiju. U stvarnosti, Kupola na stijeni i džamija Al-Aqsa dio su istog kompleksa i udaljene su jedna od druge svega nekoliko stotina metara te bi uništenje jedne od najznačajnijih džamija u tajnosti bilo nemoguće izvesti. Optuživanje medija da su dio zavjere da se prikrije rušenje džamije Al-Aqsa nije zasnovano ni na kakvim činjenicama. Detaljnije na linku ispod. 

4. Izmišljena doktorica “preporučuje” Varcosin

U četvrtoj najčitanijoj analizi bavili smo se lažnim intervjuom s "glavnim flebologom Srbije" Gabrijelom Jovanović, objavljenom na stranici koja imitira izgled Svjetske zdravstvene organizacije. U tekstu koji je objavljen u formi intervjua s “doktoricom Jovanović” preporučuje se preparat Varcosin kao “lijek” protiv proširenih vena. Više o ovome čitajte u nastavku. 

3. Napadač u beogradskoj školi nije unuk Nenada Kecmanovića

Treća najčitanija analiza bila je o netačnim tvrdnjama da je Kosta Kecmanović, dječak koji je u maju ove godine ubio osam učenica/ka i školskog čuvara u beogradskoj školi, unuk Nenada Kecmanovića, nekadašnjeg člana Predsjedništva RBiH. Iako se dječakov otac zove Vladimir, kao i sin Nenada Kecmanovića, kako su i prenijeli mnogi mediji, on je po zanimanju ljekar, dok je sin Nenada Kecmanovića književnik. Korisnici/e društvenih mreža i pojedini mediji su ovu netačnu tvrdnju neodgovorno, ali i svjesno, iskoristili za “raspirivanje” međunacionalne mržnje i netrpeljivosti. Detaljnije o ovoj temi čitajte na sljedećem linku.

2. Vukovi nisu pojeli čovjeka na Vlašiću

Naša druga najčitanija analiza bavila se člancima brojnih portala koji su izvijestili da su u februaru 2023. godine vukovi napali i pojeli muškarca na Vlašiću. U ovim člancima se tvrdilo da su lovci pronašli tijelo osobe za koju se pretpostavlja da je nastradala u napadu vukova. Objavljene su i zamagljene fotografije na kojima se može prepoznati kostur s tragovima krvi. Međutim, Policijska uprava Banja Luka nije evidentirala nijednu prijavu koja se odnosi na pronalazak posmrtnih ostataka na Vlašiću, a fotografije iz članaka nisu snimljene na ovoj planini. Više o ovome čitajte u analizi ispod. 

1. Oznaka zelene žabe na proizvodima ne znači da su otrovni

Najčitanija analiza Raskrinkavanja u 2023. godini bavi se tvrdnjama da su proizvodi označeni simbolom zelene žabe otrovni i da je u pitanju “brend” Billa i Melinde Gates. Simbol zelene žabe zapravo je oznaka certifikata neprofitne organizacije Rainforest Alliance, i ne označava da proizvod sadrži otrove, insekte ili herbicide, kako se tvrdilo na društvenim mrežama. Certifikat potvrđuje da proizvodi ispunjavaju ekološke i društvene standarde organizacije i nema veze s fondacijom Billa i Melinde Gates. Detalje čitajte na linku ispod. 

Najčitanije “evergreen” analize Raskrinkavanja 

Tokom 2023. godine, među najčitanijim analizama bile su i one objavljene proteklih godina. Čitatelji/ke su tako pažnju posvećivali analizama o manipulativnim načinima prodaje različitih preparata kao “lijekova” i analizi o člancima sa “savjetima” poznate promotorke pseudonaučnih ideja u kojima se tvrdi da “liječe svaku bolest”. Među najčitanijim analizama objavljenim prije više od godinu dana je i ona o viralnom snimku za koji se netačno tvrdilo da pokazuje da bivši rumunski predsjednik Nikolaje Čaušesku i njegova supruga Elena nisu pogubljeni. Popularna je bila i analiza o snimku rabina koji širi teorije zavjere antisemitskog porijekla i netačno tvrdi da su “izvođači” Novog svjetskog poretka lažirali svjetske ratove te analiza o receptu za sok od kupusa za koji se netačno tvrdilo da je lijek protiv čira na želucu. 

Autor: Emir Velić

(Raskrinkavanje.ba)