Nestorović “objasnio geopolitiku” nizom neistina i dezinformacija

U Sputnikovoj emisiji “Od četvrtka do četvrtka” srbijanski ljekar Branimir Nestorović iznio je niz dezinformacija o geopolitičkim, klimatskim i drugim temama.

Fotografija: Facebook/Branimir Nestorović

U emisiji “Od četvrtka do četvrtka”, koju proizvodi Sputnik Srbija i vodi Nataša Milosavljević, 27.7.2023. objavljen je snimak intervjua sa srbijanskim ljekarom Branimirom Nestorovićem. Snimak je naslovljen:

Otkad je Putin spomenuo zlatnu milijardu – ništa više nije teorija zavere

Emisija se emituje na radiju Studio B i na kanalu Sputnik Srbija na platformi Odysee. Snimak je objavljen i na portalu Sputnik Srbija istog dana. Dodatni odlomci iz intervjua objavljeni su na istom portalu i u članku od 30.7.2023. 

Nestorović je pozvan u emisiju da govori o širokom spektru tema – od medicinskih do političkih. U odgovorima na pitanja voditeljice iznio je mnoštvo dezinformacija o aktuelnim temama.

Snimak je objavljen i na YouTube kanalu Cenzurisan, gdje je opisan na sljedeći način:

CITAT NEUTRALNO: Nešto drugačija emisija „Od četvrtka do četvrtka“. Aktuelne teme su na stolu, ali ih večeras neće komentarisati političar, analitičar, politikolog ili istoričar, već doktor koji ne vodi brigu samo o fizičkom zdravlju naše nacije – prof. dr Branimir Nestorović.

– Kakva je sudbina kontraofanzive u Ukrajini?
– Ko je najbolje rešenje za predsednika Amerike?
– Ima li Srbija alternativu EU?
– Da li nas čeka novo „zatvaranje“ na jesen i zbog čega?
 

Fotografija: Screenshot, Raskrinkavanje

Snimak je na ovoj platformi imao 229.971 pregled u vrijeme pisanja analize. Objavljen je i na Facebook stranici Dr Nestor-strah i trepet za koronu 29.7.2023, gdje je imao 135 reakcija, devet komentara, preko 2.200 pregleda i podijeljen je 20 puta.

Netačne tvrdnje o američkim izborima

Nestorović je komentarisao geopolitičke prilike i, između ostalog, američke izbore. Iznio je tvrdnju da je Demokratska stranka pokrala predsjedničke izbore u toj zemlji, koji su održani 3.11.2020. godine .

Nestorović: Sad su u Americi, oni su onako dva neka tabora koja nemaju, ono zaraćena tabora bukvalno. Oni su dalje nego Rusi i Amerikanci.

Voditeljica: I pata su karte koliko sam skapirala.

Nestorović: Nisu pata karte nego ovi dosta dobro kradu ove demokrate pa ispadne pata karta. Sad je isplivalo za gomilu tih izbora. Ima ta neka f kriva, oni to zovu, znaš kad u toku noći ovaj kandidat demokratski gubi gubi onda u toku noći stigne 300.000 glasova. Tako je Biden pobedio ustvari. U 5 onih swing stage, to oni zovu, onih prelomnih država, on je izgubio kad su zatvorena biračka mesta. I gubio je sve do tri ujutru. U tri ujutru su neki kombiji počeli da donose neke glasove naknadne, što je inače zabranjeno zakonom njihovim.

Tvrdnje o krađi na predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. među pristalicama Republikanske stranke, čiji je kandidat Donald Trump izgubio, kruže još od samih izbora - bez ikakvih dokaza. Raskrinkavanje je 15.1.2021. analiziralo jednu takvu tvrdnju, kada su se internetom proširile fotografije pretresa za koje se tvrdilo da predstavljaju istragu članova Demokratske stranke. Na fotografijama je, zapravo, pretres kabineta članova Republikanske stranke u istrazi nevezanoj za izbore. 

Raskrinkavanje je o neosnovanim tvrdnjama o krađi na predsjedničkim izborima u SAD-u također već pisalo u analizi objavljenoj 9.12.2020. Iako su mnogi članovi Republikanske stranke tvrdili da su izbori pokradeni – uključujući i istaknute članove, poput bivšeg predsjednika Donalda Trumpa – te pored iscrpnih provjera, nije pronađen nikakav dokaz o izbornoj prevari koja bi promijenila rezultate izbora. 

Kako se navodi u analizi Reutersa od 15.2.2021, federalni i savezni suci – od kojih je neke imenovao sam Trump – odbacili su više od 50 tužbi koje su predali bivši predsjednik i njegovi saradnici:

Sudovi su odbacili više od 50 tužbi za navodne izborne prevare i nepravilnosti koje su podnijeli Trump i njegovi saveznici. Američki dužnosnici za sigurnost izbora rekli su da su izbori bili “najsigurniji u američkoj historiji”.

Bivši predsjednik Trump je krajem augusta ove godine uhapšen u saveznoj državi Georgiji zbog optužbi za urotu za poništavanje predsjedničkih izbora 2020. godine. 

Robert F. Kennedy Junior

Voditeljica emisije pitala je Nestorovića ko bi mogao “popraviti lošu situaciju u Americi”, na što on počinje da priča o Robertu F. Kennedyju Junioru.

On je neprekidno u sukobu sa sistemom. On ti je antivakser. On je najviše im’o problema u Americi. Njega su optuživali, pošto on ima jednu fondaciju, Children Defense se zove, u kojoj je protiv velikog broja, ustvari, zalaže se za bezbedne vakcinacije, što se odmah shvata kao antivakser. I on je u martu mesecu 2020. godine veliku pobedu su ostvarili. Federalni sud Amerike presudio da nema dovoljno dokaza o bezbednosti vakcina. (...) 

Robert F. Kennedy Jr. je američki pravnik poznat po svojim antivakcinacijskim stavovima i radu. Sin je pokojnog američkog senatora Roberta F. Kennedyja i nećak predsjednika John F. Kennedyja. 

Kennedy i njegova organizacija, “Odbrana dječjeg zdravlja” (Children’s Health Defense), proširili su veliki broj dezinformacija u vezi s vakcinama. Centar za suprotstavljanje digitalnoj mržnji (Center for Countering Digital Hate) stavio je Kennedyja 2021. godine na listu 12 najvećih dezinformatora o vakcinama.

U 2020. godini širile su se tvrdnje da je Robert F. Kennedy Junior u tužbi tražio od američke vlade “relevantne dokumente koji dokazuju da su sve vakcine koje je odobrila država u protekle 32 godine testirane na kvalitet“ i da vlada “nije pronašla nijedan dokument”. O ovome je pisao naš partnerski portal Fake News Tragač u analizi objavljenoj 17.5.2020. 

Status s navedenom tvrdnjom Kennedy jeste objavio na tadašnjoj mreži Twitter (sada X), ali 2018, ne 2020. godine. Američki portal za provjeru činjenica PolitFact je 10. aprila 2019. godine analizirao sličnu tvrdnju na Facebooku. 

Screenshot: X/Kennedyjev status u kojem tvrdi: “Dobili smo ključnu tužbu protiv HHS-a zbog kršenja zakonske obaveze proučavanja i zaštite sigurnosti #vakcina zadnje 32 godine.”

U ovoj analizi PolitFact se bavio tvrdnjom - koja je ocijenjena kao netačna - da je američko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (U.S. Department of Health and Human Services, HHS) priznalo da nikad nije vršilo monitoring sigurnosti vakcina (koji je obavezan) već 30 godina. Radi se, zapravo, o tome da je Kennedyjev tim tražio specifičan dokument o sigurnosti vakcina u posljednje 32 godine, koji ne postoji, što su predstavili kao dokaz da HHS ne radi monitoring sigurnosti vakcina. Ono što je Kennedy predstavio kao “pobjedu” u tužbi zapravo je nalog suda HHS-u da Kennedyjevom timu dostavi informaciju prema Zakonu o pristupu informacijama, što se vidi i iz linka koji je sam Kennedy podijelio.

U analizi PolitiFacta navodi se mišljenje profesora Tonyja Yanga s “George Washington” Univerziteta, koji je Kennedyjeve navode da HHS nikad nije radio monitoring sigurnosti vakcina opisao kao “apsurdne”. Yang je naveo da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kao i Agencija za hranu i lijekove (FDA), oboje pod kontrolom američkog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, vrše redovna, različita testiranja vakcina.

“FDA i CDC (oba pod HHS-om) pomno prate sigurnost vakcine nakon što proces vakcinacije započne”, rekao je on za PolitiFact. 

“Oni prate sigurnost vakcina tako što vrše visokokvalitetna istraživanja sigurnosti vakcina; donose odluke o tome jesu li vakcine izazvale reakcije u određenim slučajevima, pomažući da se sazna više o faktorima rizika koji se mogu spriječiti; identificiraju štetne pojave prilikom vakcinacije putem nadzora javnog zdravstva.”

Dakle, ne postoji presuda u kojoj je “federalni sud” presudio da “nema dovoljno dokaza o bezbjednosti vakcina” u Americi.

Varšavski pakt

Nestorović je govorio i o spoljnoj politici SAD-a, spominjući rašireni mit da je NATO obećao da se neće širiti na države bivšeg Varšavskog pakta. SAD su, navodno, prekršile taj sporazum.

Imaju oni tradiciju poštovanja sporazuma. Sad je ovaj prič’o jel’ su obećali oni da neće da se šire, na Varšavski pakt, jel’ su obećali, jel’ su potpisali? Pa? Oni smatraju da su oni iznad toga, da su oni takva država koja ima misiju neku da uvede demokratiju u ceo svet i da oni ne moraju da poštuju to. Prosto to poštovanje sporazuma je za bedu i sirotinju, slabije. A oni ne moraju to da poštuju. Kad su oni poštovali neki sporazum koji su potpisali? Istorijski, ja mislim da nijedan jedini nisu do sada ispoštovali sporazum. Skoro sve te sporazume su prekršili. 

Narativ o sprečavanju “širenja NATO-a na Ukrajinu”, koji su promovisali brojni sovjetski i ruski zvaničnici/e, zasnovan je na tvrdnji da je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) još 1990. dobio obećanje SAD-a i njenih saveznica da se NATO savez neće širiti istočno od granice uspostavljene hladnim ratom u državama Varšavskog pakta. 

Tvrdnje Rusije da je dobila takvo obećanje zasnivaju se na pogrešno protumačenim izjavama pojedinih tadašnjih zapadnih lidera. Sporazum kojim se, između ostalog, u septembru 1990. godine Istočna Njemačka priključila Alijansi nije regulisao širenje NATO saveza na istok na bilo koji način niti je njime Zapad “obećao” SSSR-u da se takvo nešto neće dogoditi. To je potvrdio i NATO na svojoj zvaničnoj stranici: “Nijedan sporazum koji su potpisale Sjedinjene Američke Države, Evropa i Rusija nije uključivao odredbe o članstvu u NATO-u”, navodi Savez. 

Raskrinkavanje je o ovome detaljno pisalo u analizi od januara ove godine, koju možete pročitati ovdje.

Laž o “porno filmu” njemačke ministrice

Na Nestorovićem radaru nisu se našle samo Sjedinjene Američke Države. Njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock spomenuo je uzgred, bez ikakvog uvoda ili prijašnjeg spominjanja, u izlaganju o NATO-u i govoru o Ursuli von der Leyen, ne libeći se da širi već demantovane seksističke navode.

Sad su i nju uvatili, sad su ovu Annalenu Baerbock uvatili da nije maturirala uopšte. Abituru nije završila, što oni kažu. Žena ni srednju školu nema. Snimala pornić, dobro. Ona je lepo to objasnila, bila sam mlada, trebala mi lova. I ok je to, jel tako? Pazi, to je ministar spoljnih poslova Nemačke. Zamisli taj sunovrat.

Prema dostupnoj biografiji, Baerbock je položila Abitur, odnosno maturu srednje škole, 2000. godine, a nakon toga diplomirala je političke nauke na Univerzitetu u Hamburgu i završila master studije iz javnog međunarodnog prava na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. 

Da bi se steklo pravo na prijem na Univerzitet u Hamburgu, glavni uslov je završena srednja škola, odnosno Abitur. Polemika se u njemačkoj javnosti vodila oko univerzitetske diplome Baerbock, s obzirom na to da je dobila master bez stečene bachelor diplome. Ovo je moguće s obzirom na to da je studirala od 2000. do 2004. godine, kada Njemačka još uvijek nije uvela sistem bachelora i mastera (1). Pri završetku studija koji bi se sada vodio kao bachelor, Baerbock je dobila kvalifikaciju Vordiplom, koja se pri upisu na master studije u inostranstvu vodila kao diploma svršenih osnovnih studija. Ovo je tada bilo uobičajeno u Njemačkoj. 

Annalena Baerbock je kao žena na visokoj političkoj funkciji tokom karijere bila meta seksističkih dezinformacija, uključujući i onu o nagim fotografijama (ne porno filmu, kako tvrdi Nestorović). Fotografije nage žene za koju se tvrdilo da je Annalena Baerbock kružile su internetom uz natpis: “Bila sam mlada i trebao mi je novac.”

Tvrdnje je još 2021, kada su počele kružiti, opovrgao njemački RTL, koji je u članku iz maja te godine pokazao da se zapravo radi o ruskom modelu Martini Mink. 

Gruzijski portal za provjeru činjenica Myth Detector bavio se navodima o nagim fotografijama njemačke ministrice u martu ove godine. Oni su također ustanovili da je osoba na fotografiji za koju se tvrdilo da je Baerbock zapravo Mink te da se ove fotografije mogu pronaći na pornografskim web stranicama, kao i druge fotografije ovog modela. 

Sto puta ponovljena laž o Schmidtu nije postala istina

Nestorović se dotakao i Bosne i Hercegovine te legitimnosti statusa visokog predstavnika Christiana Schmidta. 

Evo kod nas bio Dayton. Jesu odma’ krenuli da ruše Dayton na sve strane? E sad imamo ovog Šmita koji, reko Savet bezbednosti, rek’o Gutereš pre neki dan da on čovek nema mandat Saveta bezbednosti. Znači, čovek tamo sedi kao privatno lice. 

Mediji i političari, većinom iz Republike Srpske, već dugo šire dezinformacije o legitimnosti Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Raskrinkavanje se ovim tvrdnjama već bavilo u više analiza (1, 2, 3, 4). 

Antionio Gutteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, odgovorio je 14.7.2023. na pismo članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović koja je tražila da joj dostavi “odluku Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju njemačkog diplomate, Kristijana Šmita, na mjesto visokog predstavnika u BiH”.

U dokumentu s odgovorom koji je Gutteres dostavio Misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama 19. jula objašnjeno je da UN nije strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao ni članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, tijela koje je relevantno za imenovanje visokog predstavnika.

Iz ovoga su neki mediji i političari/ke izveli/e zaključak da to znači da Schmidtovo imenovanje nije bilo legalno te da on nije legitiman visoki predstavnik, dok je iz odgovora jasno da Gutteres navodi da je Vijeće za implementaciju mira tijelo s mandatom da postavlja visokog predstavnika, a ne Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. 

Demonstracije u Francuskoj

Uz ničim potkrijepljene i besmislene tvrdnje da je “Evropa devastirana”, Nestorović se osvrće i na junske ulične proteste u Francuskoj, za koje tvrdi da su rezultat “socijalnog inženjeringa” i smišljeni kao opomena francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu jer je išao u Kinu, s obzirom na to da je u toku “rat čipova” između Kine i SAD-a. 

CITAT NETAČNO:  Meni je ovo interesantno, ove demonstracije u Francuskoj, koje su trajale tačno koliko su trebale i onda su stale jedan dan. Niko ne zna što sad više nema demonstracija. 

Voditeljica: Sve dozirano, jel’ tako? 

Da, one su počele, bile vrlo nasilne i onda odjednom ništa. Stale u pola dana. Nema demonstracija u Francuskoj. Šta je bilo? Kako se to završilo? 

A u stvari, to je sve, pa dobro, to je sve režija, to je socijalni inženjering. Nije to ništa posebno novo.  Ja pošto se dugo bavim tim Tavistock institutom, koji se time bavi ceo život, sto godina ljudi se bave time, ozbiljna institucija, imaju 3.000 istraživača u svetu, 60 milijardi dolara budžet. Oni se bave tim, kreiraš problem, ponudiš rešenje. Pri tome, ti kreiraš problem u onako zapaljivoj situaciji kao što je sad u Francuskoj, policajac ubio onoga momka, oni kao izađu na ulice i tako dalje.

Ja mislim lično da je to bila opomena Macronu što je išao u Kinu, počeo je da daje čudne izjave.

Voditeljica: Pa da, vodio je i privrednu delegaciju, što znači da bi mogo jednom parče kolača od svoje zemlje, ekonomije, da prelije, da ne zavise više toliko od zapada, odnosno Amerike, nego od Kine. A zna se, Vi ste čini mi se spominjali da je veliki rat čipova u toku, da je Kina bukvalno postala nezavisna od Amerike i da bi tu moglo da dođe u narednom periodu do nekog…

 

Nestorović, dakle, nije ponudio bilo kakve dokaze za tvrdnje o zavjeri čije su razmjere tolike da uključuju organizovanje i skoro trenutno gašenje masovnih uličnih protesta, pri tome u zemlji poznatoj po tradiciji takvih protesta

Tavistock institut kojeg Nestorović spominje nevladina je organizacija koja se bavi primjenom društvenih nauka na savremene probleme. Prema posljednjem dostupnom finansijskom izvještaju iz 2021. godine, imali su ukupne prihode nešto ispod 2,7 miliona funti. 

Nestorović svoje tvrdnje o demonstracijama u Francuskoj kao kazni za predsjednika te zemlje također ne potkrepljuje nikakvim dokazima.

Klimatske promjene

Nestorović se dotakao i klimatskih promjena te iznio nekoliko već opovrgnutih tvrdnji. Između ostalog, naveo je da su nivoi ugljendioksida niski te da planeta zapravo prolazi kroz “globalno zahlađivanje”:

Ugljendioksid je sad na najnižem nivou u zadnjih 10.000 godina u atmosferi.

Nije globalno zagrevanje nego globalno zahlađivanje. Mi sad ulazimo u mini ledeno doba. 

Podaci NASA-e pokazuju da su trenutni nivoi ugljendioksida viši nego što su bili u proteklih 400.000 godina. 

Podaci s Univerziteta u Kaliforniji “San Diego” pokazuju kontinuirano povećanje nivoa ugljendioksida od 1960. godine, što bi značilo da tvrdnja da su nivoi ugljendioksida “na najnižem nivou u zadnjih 10.000 godina u atmosferi” nema uporište u činjenicama.

U analizi koju smo uradili u augustu ove godine objasnili smo otkud tvrdnje o “mini ledenom dobu” i “globalnom zahlađenju”, i zašto one nisu tačne. Među tvrdnjama koje smo tada analizirali nalazila se i ona da ulazimo u početak ciklusa zahlađenja koji je povezan s niskom aktivnošću Sunca. Tada smo naveli da naučnici već znaju za promjene u aktivnosti Sunca i da su one uključene u sve klimatske modele te da je ove tvrdnje demantovala i NASA u članku objavljenom 13.2.2020. godine.

Tokom svog životnog vijeka Sunce prirodno prolazi kroz promjene u izlaznoj energiji. Neke od njih događaju se tokom redovnog 11-godišnjeg razdoblja vrhunca aktivnosti (mnogo Sunčevih pjega) i niske aktivnosti (manje Sunčevih pjega), što je prilično predvidljivo.

Kako se navodi, zagrijavanje uzrokovano emisijama stakleničkih plinova iz ljudskog izgaranja fosilnih goriva šest je puta veće od mogućeg desetljećima dugog hlađenja od produženog Velikog solarnog minimuma.

Čak i kad bi Veliki solarni minimum trajao čitavo stoljeće, globalne temperature nastavile bi se zagrijavati. Razlog za to je što više faktora od samih varijacija u zračenju Sunca utječe na globalne temperature na Zemlji, a najdominantniji od njih danas je zagrijavanje koje dolazi od emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek.

Dakle, promjene u aktivnosti Sunca nisu ništa novo i naučnici/e su s njima upoznati već duže vrijeme. Iako Sunce ulazi u period niske aktivnosti, postoji više faktora koji utječu na zagrijavanje planete Zemlje, osim same sunčeve aktivnosti. Faktori koji dižu temperaturu Zemlje dosta nadjačavaju nisku aktivnost Sunca te će se Zemlja i dalje nastaviti grijati.

Nestorović je u svom izlaganju spomenuo i jake oluje koje su u to vrijeme bile aktuelne u regionu.

Sad više nije nevreme nego superćelijska oluja. Ja ne znam da li ti novinari znaju šta je superćelijska oluja, dal’ bi znali da objasne. To se ne zove superćelijska oluja, to se zove HAARP. 

U analizi od 28.7.2023. govorili smo o tvrdnjama da je tadašnje oluje u regionu izazvao HAARP. Tada smo, kao i u brojnim analizama prije toga, pojasnili šta je HAARP te da on ne može izazvati nevrijeme. 

Nestorović također tvrdi i da “nema nikakvih klimatskih promjena, naročito ne da su izazvane ljudima”. 

U analizi objavljenoj 10.8.2023. citirali smo izvore koji su pojasnili da je Zemlja danas u prosjeku toplija za otprilike 1 Celzijus nego u predindustrijsko doba te da, iako rast temperatura nije isti svuda i sve vrijeme, Zemlja se u prosjeku zagrijava. U istoj analizi pojasnili smo i da je naučni konsenzus da je zatopljenje Zemlje izazvano ljudskom aktivnošću. 

Naučni dokazi kontinuirano pokazuju da su ljudske aktivnosti (prije svega, ljudsko spaljivanje fosilnih goriva) zagrijale Zemljinu površinu i njene okeanske bazene, što je zauzvrat nastavilo utjecati na Zemljinu klimu. To se temelji na više od stoljeća dugih naučnih dokaza koji čine strukturnu okosnicu današnje civilizacije.

U nastavku izlaganja o različitim aspektima klimatskih promjena i navodnim prinudama koje se uz njih vežu od vladajuće zapadne elite Nestorović se dotiče i koncepta 15-minutnih gradova.

Evo, Zagreb uvodi 15-minutne gradove. Ono, 15 minuta samo od kuće. Oxford je već napravili su tamo ne znam kol’ko su ljudi gledali, imaš one betonske prepreke, ne moš da pređeš u drugi kraj kolima. Moš peške samo. Šta će ti? Tu ti sve naprave. To se zove geto. 

Navodi i da se u drugi kraj grada u Oxfordu smije samo dva puta dnevno te to naziva diktaturom. 

Koncept “petnaestominutnih gradova” objašnjen je na službenoj stranici ovog projekta.

Svako ko živi u gradu trebao bi imati pristup osnovnim urbanim uslugama unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom. Projekt "15-minutni" grad osmišljen je kako bi urbane transformacije usmjerene na pristup bile ono što trebamo: ambiciozne, uključive, mjerljive i učinkovito provedene.

Ovaj koncept ubrzo je inspirisao razne teorije zavjere, o kojima smo pisali u analizi 9.5.2023. godine.

U članku portala za provjeru činjenica Associated Press o teorijama zavjere vezanim za koncept 15-minutnih gradova od 3. marta 2023. također je navedeno da se koncept oslanja na izgradnju kompaktnijih zajednica koje se mogu prehodati, a u kojima se ljudi manje oslanjanju na automobile. Teorije zavjere, navedeno je, inspirisane ovom temom pojavile su se prošle godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je koncept 15-minutnih zajednica pogrešno doveden u vezu s planom “saobraćajnih filtera” koji su uvedeni u Oxfordu kako bi se ublažile saobraćajne gužve. 

Putinova “zlatna milijarda”

U članku je spomenuta i naslovna tvrdnja o Vladimiru Putinu i “zlatnoj milijardi”.

Reče ovaj voditelj jedan “Otkad je Putin spomenuo zlatnu milijardu – ništa više nije teorija zavere”. Ja to isto mislim. Zna se da postoji taj plan o zlatnoj milijardi. To nije nikakva priča, nikakva crna teorija zavere, to može da se pročita bre. Naravno, niko nema vremena za to. Pročitajte agendu 2030 Ujedinjenih nacija. To je strašno. Tamo imaš predviđeno 147 litara goriva godišnje. Tol’ko možeš da potrošiš. Jer preko toga ugrožava prirodnu sredinu.

Teorija zavjere o “zlatnoj milijardi” jedna je od teorija zavjere o depopulaciji. Kako smo objasnili u ranijoj analizi, teorije zavjere o depopulaciji baziraju se na ideji da je svijet prenapučen te da ne postoji dovoljno resursa za sve stanovnike. Prema zagovornicima/ama ove teorije, svjetske elite planiraju stanovništvo smanjiti na jednu milijardu, kako bi se sačuvali resursi za privilegovane. Ova teorija zavjere dio je antizapadnih narativa čiji se intenzitet pojačao početkom rata u Ukrajini. NPR u članku objavljenom 21.11.2022. opisuje porijeklo ove teorije zavjere:

Ideja koja se prvi put pojavila u godinama sumraka Sovjetskog Saveza, zlatna milijarda, teorija je zavjere koja tvrdi da kabala od jedne milijarde globalnih elita želi zgrtati svjetsko bogatstvo i resurse, ostavljajući ostatak planete da pati i gladuje.

Godinama rubnu teoriju u Rusiji, ovu su ideju prigrlili predsjednik Vladimir Putin i drugi najviši dužnosnici Kremlja, koji su sve više zagovarali ovu ideju kao liniju napada na Zapad usred raspada odnosa zbog sukoba u Ukrajini.

Putin je “zlatnu milijardu” spomenuo u govoru u junu 2022. na Međunarodnom ekonomskom forumu u kontekstu napada na Ukrajinu, kada je ustvrdio da je Rusija bila “prisiljena” da napadne Ukrajinu jer kolektivni “Zapad” nije ispunio svoja obećanja:

Naše kolege ne poriču samo stvarnost. Pokušavaju se oduprijeti toku historije. Oni razmišljaju u okvirima prošlog stoljeća. U zarobljeništvu su vlastitih zabluda o zemljama izvan takozvane zlatne milijarde, sve ostalo doživljavaju kao periferiju, svoje dvorište, ta mjesta tretiraju kao svoje kolonije, a narode koji tamo žive tretiraju kao građane drugog reda, jer sebe smatraju izuzetnima. Ako su oni izuzetni, to znači da su svi drugi druge sorte.

Što se tiče Agende 2030, kao što smo objasnili u nedavnoj analizi, riječ je o programu održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva, a koji su Ujedinjene nacije usvojile 2015. godine. Ovaj dokument, pod nazivom “Mijenjajmo naš svijet: Agenda 2030 za održivi razvoj” (eng. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development), dostupan je na zvaničnoj stranici UN-a, gdje je moguće pronaći i ciljeve. Nigdje se u navedenom dokumentu ne spominje granica od 147 litara goriva niti je to u duhu dokumenta. 

Postoji, međutim, i izmišljena agenda koja se pripisuje Ujedinjenim nacijama. Ova navodna agenda se na našem govornom području dijelila pod imenom “Ujedinjena agenda 21/2030” od 2020. godine. Raskrinkavanje je o ovome pisalo u maju te godine.

Tvrdnja da su američki predsjednički izbori 2020. pokradeni dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i tvrdnja da je američki “federalni sud presudio da nema dovoljno dokaza o bezbjednosti vakcina”, kao i tvrdnje da je njemačka ministrica Annalena Baerbock snimila “porno film” i da nije završila srednju školu. 

Tvrdnja da se NATO obavezao da se “neće širiti na Varšavski pakt” dobija ocjenu dezinformacija

Tvrdnja da Christian Schmidt nije imenovan kao visoki predstavnik s obzirom na to da “nema mandat Savjeta bezbjednosti” dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Tvrdnja da su demonstracije u Francuskoj bile režirane kao “opomena” francuskom predsjedniku zbog puta u Kinu dobija ocjenu teorija zavjere.

Tvrdnja da ne postoje klimatske promjene, “naročito ne izazvane ljudima”, dobija ocjene lažna vijest i teorija zavjere. Ovu tvrdnju Nestorović zasniva na netačnim navodima da su nivoi ugljendioksida na “najnižem nivou u zadnjih 10.000 godina”, što ocjenjujemo kao lažnu vijest, da Zemlja “ulazi u novo mini ledeno doba”, što ocjenjujemo kao pseudonauku, te da je HAARP izazvao superćelijsku oluju u regionu, što ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Tvrdnja da su “petnaestominutni gradovi” plan da se ljudima ograniči kretanje dobija ocjenu teorija zavjere

Tvrdnja da postoji plan depopulacije, takozvana zlatna milijarda, također dobija ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 20. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me