Raskrinkavanje.ba

Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njemačkoj predstavljen je kao stvarna vijest na nekim portalima i društvenim mrežama.

Foto: Postillon24

Na Facebooku je 3.3.2023. godine objavljen videosnimak koji liči na prilog u informativnoj emisiji na njemačkom jeziku, uz sljedeći opis: 

Njemačka vlada objavila : Koncem mjeseca obustavljaju zaprašivanje građana kemijskim supstancama iz aviona jer nije postignut željeni učinak a potrošene su stotine milijardi eura na to ! Priznali su da su ugovore o ,, Chemtrailler - ima ,,, potpisivali sa američkim Illuminatima tj. ,,, Dubokom Državom ,,, ( Deep State - USA) . Jasno jer je Njemačka okupirana zemlja tj. GmbH Firma kojom upravlja Amerika . Rečeno je i da se depopulacija provodi i dalje : cj£pivima i otrovima u hrani !

Ova je objava imala 33 reakcije, šest komentara, a podijeljena je 123 puta. Videosnimak je s istim opisom objavljen na Twitteru, a 5.3.2023. godine objavljen je i u članku na portalu Epoha, u kojem su iznesene tvrdnje o "obustavljanju chemtrailsa" u Njemačkoj. 

Šta su činjenice?
 

Tvrdnje da je njemačka vlada obustavila zaprašivanje građana, uz snimak "televizijskog priloga", dijelile su se ranije u Nizozemskoj. Njima su se bavili fact-checkeri njemačke agencije dpa u članku iz augusta 2018. godine.

Snimak "priloga" objavljen je 15.4.2016. godine na YouTube kanalu Postillon24, koji vodi njemačka satirična stranica Der Postillon. Kako je navedeno u odjeljku "Često postavljana pitanja" na ovoj stranici, Der Postillon objavljuje sadržaje satiričnog karaktera koji nemaju veze sa stvarnim događajima. 

U opisu "priloga" na YouTubeu objavljen je link na članak Der Postillona o istoj temi. U članku se navodi da je njemačka savezna vlada "danas objavila da će krajem mjeseca okončati kontroverzni chemtrail program za trovanje stanovništva nakon 25 godina i to zbog previsokih troškova i neefikasnosti chemtrailsa". Citirana je i izmišljena izjava glasnogovornika njemačke vlade Steffena Hebestreita o tome da zaprašivanje "chemtrailsima" nije imalo željeni učinak. Osim toga, u ovom satiričnom članku piše i da su iluminati i "duboka država", odnosno tajna vlada SAD-a, potvrdili da su svi sporazumi o "chemtrailsima" u Njemačkoj istekli, kao i da je Vlada najavila da će se fokusirati na jeftinije alternative trovanja stanovništva, poput vakcinacije ili kontaminacije hrane.

Iako je riječ o godinama staroj satiri na račun popularnih teorija zavjere, snimak "priloga" se na našem govornom području dijelio uz opise kojima se sugeriše da je riječ o stvarnoj vijesti. 

"Chemtrailsi" (skraćeno od "chemical trails" = hemijski tragovi) su teorija zavjere o kojoj je Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). Prema ovoj teoriji zavjere, tragovi koji ostaju na nebu iza aviona zapravo su hemikalije kojima se "zaprašuje" stanovništvo. "Chemtrailsi" zapravo ne postoje, a tragovi koji ostaju iza aviona ustvari su kondenzacijski tragovi koji nastaju kao rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim. 

Također smo pisali i o teorijama zavjere o "illuminatima", tajnom društvu iz 18. stoljeća kojem se često pripisuje režiranje mnogih historijskih događaja i upravljanje svijetom iz sjene. U analizi tvrdnji da je francuski predsjednik Emmanuel Macron dio ove "zavjere", objavljenoj u aprilu 2021. godine, objašnjeno je da ne postoje dokazi da je ovo tajno društvo nastavilo da postoji poslije 18. stoljeća, a tvrdnje o njihovoj navodnoj neograničenoj moći i tajnoj vladavini svijetom potiču iz satiričnih sadržaja i izmišljenih događaja. 

"Duboka država" (engl. deep state) dio je narativa QAnon pokreta u Americi, čiju okosnicu čini uvjerenje da se sada već bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv "duboke države", odnosno "elite" i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece. I o tome je Raskrinkavanje već pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3, 4), kao i o teoriji zavjere o depopulaciji (1, 2, 3, 4). 

Njemačka vlada, dakle, nije potpisivala nikakve ugovore s "iluminatima" ili "dubokom državom" o zaprašivanju građana "chemtrailsima" niti obustavlja takve aktivnosti. Riječ je o satiri koja ismijava teorije zavjere. Ove tvrdnje, objavljene na Facebooku 3. marta 2023. i na portalu Epoha, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Svim prenošenjima dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 05.03.2023

Epoha: U Njemačkoj se obustavlja zaprašivanje građana kemijskim supstancama iz aviona jer nije postignut željeni učinak

Njemačka vlada objavila : Krajem mjeseca obustavlja se zaprašivanje građana kemijskim supstancama iz aviona jer nije postignut željeni učinak a potroš...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 04.03.2023

Facebook profili i stranice: Njemačka vlada objavila : Koncem mjeseca obustavljaju

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.03.2023

Facebook profili i stranice: Prijevod: Njemačka vlada objavila : Krajem mjeseca

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.03.2023

Facebook profili i stranice: Njemačka: Krajem meseca obustavljaju zaprašivanje građana

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.03.2023

Twitter profil: Njemačka vlada objavila : Koncem mjeseca

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti