Raskrinkavanje.ba

Ponovo oživljene antivakcinacijske teorije zavjere doktora Novice Ćeranića

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kom doktor Novica Ćeranić širi antivakcinacijsku propagandu.

Foto: Screenshot, Balkaninfo.rs

Na jednom Facebook profilu je 2.10.2022. objavljen snimak emisije u kojoj doktor Novica Ćeranić tvrdi da virus koji uzrokuje bolest Covid-19 ne postoji. Snimak je objavljen uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

♦️ Poznati lekar dr. Novica Ćeranić je "naprasno" umro 05.09.2022. u 57. godini života.
♦️ Bio je specijalista onkologije i radiologije…
♦️ Jedan među prvima koji je skupio hrabrosti da govori o "plandemiji", lažnim testovima, "spajkovanju", porobljavanju čovečanstva, oduzimanju svih ljudskih sloboda … 

Snimak u trajanju od 1:16 minuta kompilacija je isječaka izjava koje je Ćeranić dao tokom gostovanja u emisiji na YouTube kanalu Balkan info. On u više navrata ističe da “virus ne postoji”. 

Virus ne postoji. Virus je projekat, ja to pričam već godinu dana. Testovi su lažni, smeh. Vakcine su zločin protiv čovečanstva. I ovo je pokušaj porobljavanja čovečanstva i oduzimanja svih ljudskih sloboda. 
(...)
I onda snime vam nekom kompjuterskom animacijom i kaže vam e evo vam ga, ovo je taj virus koji izaziva ovo. 
(...)
Virusa nema. On ne postoji, on je izmišljena priča. Virus ne postoji. Izmišljotina, klasična izmišljotina. 

Snimak je na Facebooku podijeljen 120 puta do vremena pisanja ove analize. Isti snimak, uz iste tvrdnje, pronašli smo i u jednoj viralnoj Twitter objavi

Ova kompilacija, u trajanju od nešto više od jednog minuta, potiče iz intervjua koji je doktor Novica Ćeranić dao za poznati YouTube kanal Balkan info 18.3.2021. godine. Snimak ovog intervjua nije više dostupan na pomenutom kanalu, ali se može pronaći na internet-stranici Balkan info i platformi dailymotion

Prema analizi alata CrowdTangle kompanije Meta, ove dvije objave snimka ostvarile su do pisanja ove analize gotovo 3.000 interakcija na Facebooku. 

U intervjuu koji traje nešto manje od jednog sata Ćeranić ne samo da tvrdi da virus ne postoji već navodi i niz drugih dezinformacija i teorija zavjere u vezi s pandemijom i vakcinacijom protiv Covid-19. On tako tvrdi da se zapravo radi o “lažnoj pandemiji”, koju naziva “zločinačkim projektom”. 

Ćeranić tvrdi i da je izumitelj PCR testa sam istakao da on “ne može da služi za dijagnozu bilo koje infektivne bolesti”. Tokom intervjua, Ćeranić navodi i da su vakcinisani/e “čipovani/e” i da postaju “roboti”. 

Kako navodi, na djelu su “program depopulacije” i  “masovno trovanje sa svih strana” koje se navodno provodi kroz “chemtrailse”. 

Ko je bio doktor Novica Ćeranić?

Novica Ćeranić bio je specijalista radiologije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Ćeranić je bio jedan od najprominentnijih zagovornika antivakcinacijskog narativa. Govorio je na skupovima protiv antipandemijskih mjera, gostovao u različitim emisijama u kojima je proklamovao ovaj narativ te aktivno objavljivao antivakcinacijske tvrdnje na svom Facebook nalogu. 

Vijest da je Ćeranić preminuo objavljena je 5.9.2022. godine na Facebook stranici Dostojni Srbije (Достојни Србије). U objavi na ovoj stranici navodi se da je opelo zakazano za 8.9. Ne postoje nikakve javno dostupne informacije o uzroku smrti doktora Ćeranića. 

Da li virus SARS-CoV-2 postoji?

Virus SARS-CoV-2 potiče iz porodice koronavirusa i uzrokuje bolest Covid-19. O tome da ovaj virus postoji, da je izolovan i da izaziva bolest Covid-19 Raskrinkavanje je pisalo u nizu analiza (1, 2). 

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz decembra 2020. godine, virus SARS-CoV-2 prvi put je identifikovan kao uzročnik bolesti Covid-19 i izolovan 7.1.2020. godine u Kini, a onda kasnije u više navrata od pacijenata/kinja širom svijeta.

Podaci o broju zabilježenih smrtnih slučajeva od zaraze dokazuju da je ovaj virus, kao i bolest koju uzrokuje, stvaran. Do vremena pisanja ove analize od bolesti Covid-19 u svijetu je preminulo više od 6,5 miliona ljudi, navodi se na stranici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Foto: Covid19.who.inf; Globalno, do 11. oktobra 2022. u 17:59, bila su 619.161.228 potvrđena slučaja Covid-19, uključujući 6.5537.636 smrtnih slučajeva, prijavljenih SZO-u. Do 4. oktobra 2022. administrirano je ukupno 12.723.216.322 doza vakcine. 

Da li je izumitelj PCR testa rekao da se on ne može koristiti za dijagnostiku?

Testovi koji koriste tehniku polimerazne lančane reakcije (​Polymerase Chain Reaction – PCR) najpouzdanije su sredstvo za utvrđivanje prisustva virusa koji izaziva bolest Covid-19. Od početka pandemije ovi testovi bili su meta različitih dezinformacija i teorija zavjere, o kojima je Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2, 3). 

Tvrdnjom da je izumitelj ove tehnike navodno priznao da se takvi testovi ne mogu koristiti za dijagnostiku Raskrinkavanje se bavilo u oktobru 2021. godine. Kako je u ovoj analizi objašnjeno, ova tvrdnja nastala je pogrešnim tumačenjem njegove stvarne izjave, te nema nikakvih dokaza za to da je on rekao da PCR test “ne može da služi za dijagnozu bilo koje infektivne bolesti”, kako je Ćeranić ustvrdio.

Da li se u vakcinama protiv Covid-19 nalaze čipovi?

I u slučaju Ćeranićeve tvrdnje da su vakcinisani/e protiv Covid-19 čipovani/e radi se o poznatoj i rasprostranjenoj teoriji zavjere kojom se Raskrinkavanje bavilo u nekoliko analiza (1, 2, 3). Uprkos popularnosti ove teorije zavjere, ona nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Kako se u ovim i drugim analizama Raskrinkavanja ističe, sastav svih odobrenih vakcina protiv Covid-19 poznat je i u njima se ne nalaze nikakvi čipovi. 

“Masovno trovanje” chemtrailsima je izmišljotina

“Chemtrailsi”, objašnjava se u nizu analiza Raskrinkavanja (1, 2, 3, 4, 5), ne postoje. Prema tvrdnjama teoretičara/ki zavjere, “chemtrailsi” su tragovi koji ostaju za avionima, a navodno se putem ovih tragova svjetsko stanovništvo zaprašuje i truje. Ipak, tragovi koji na nebu ostaju za avionima nisu hemijski, već kondenzacijski (contrailsi). Rezultat su prirodnog fenomena susreta toplog i hladnog vazduha, a ne velikog plana “zaprašivanja” ljudi. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da virus koji izaziva bolest Covid-19 ne postoji, objavljenu na stranici Balkan info, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje da je izumitelj PCR testa rekao da on “ne može da služi za dijagnozu bilo koje infektivne bolesti”, da se u vakcinama protiv Covid-19 nalaze čipovi, kao i da se ljudi “masovno truju” putem “chemtrailsa”. 

Druga prenošenja ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Analiziranim tvrdnjama dajemo i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.10.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Doktor Novica Ćeranić

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 03.10.2022

Twitter profili: Twitter profili: Doktor Novica Ćeranić

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti