Pregled sedmice: 9. januar, Đoković i pandemija

U sedmici iza nas, Raskrinkavanje se bavilo dezinformacijama o aktuelnim dešavanjima. Predmet naših analiza bile su ponovo i netačne tvrdnje o vakcinama i pandemiji.

Državne zastave Bosne i Hercegovine se mjesecima unazad ne nalaze ispred institucija u Istočnom Sarajevu. Pojedini mediji su tu činjenicu iskoristili za kreiranje sugestivnih članaka u kojima su čin uklanjanja zastava doveli u vezu sa obilježavanjem 9. januara u Republici Srpskoj.

Manipulisanje činjenicama
Uklanjanje zastava BiH sa institucija u Istočnom Sarajevu ne može se povezati sa obilježavanjem Dana RS

Državne zastave Bosne i Hercegovine mjesecima unazad ne nalaze se ispred in...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 13.01.2022

Na dan obilježavanja Dana Republike Srpske, Dnevni avaz je objavio članak u kojem se netačno tvrdi da je rođendanski transparent na sarajevskom mostu Čobanija bio posvećen upravo obilježavanju “rođendana Republike Srpske”.

Lažna vijest
Rođendanska čestitka na mostu Čobanija nije postavljena povodom Dana Republike Srpske

Na dan obilježavanja Dana Republike Srpske, Dnevni avaz je objavio članak u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 13.01.2022

U oko 500 članaka objavljenih u više od 150 medija u Bosni i Hercegovini i regionu, navodi se da je “Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta”. 

Ustav BiH, ipak, jasno kaže da je Bosna i Hercegovina postojala i prije 1995. i potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.  Više o ovoj temi pogledajte u našem novom storyju.

Izvještavajući o problemima srpskih povratnika u selo Lipa nadomak Bihaća, Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) je u televizijskom prilogu, a potom i članku na portalu, navela da je prihvatni centar za migrante izgrađen na privatnim posjedima. Izvori za takve tvrdnje nisu navedeni. Grad Bihać i delegacija EU u BiH su za Raskrinkavanje demantovali ove navode. Činjenica je da je zemljište za migrantski centar Lipa vlasništvo Grada Bihaća. Detalje čitajte na linku.

Ruski državni medij Sputnik, koji ima i izdanje na srpskom jeziku, objavio je u proteklom periodu desetine članaka u kojima se osporavaju legitimitet i legalitet visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Kako je Sputnik izvještavao o visokom predstavniku, pogledajte u našem storyju.

Vijest o medicinskom izuzeću srbijanskog tenisera Novaka Đokovića od pravila koja nalažu obaveznu vakcinaciju za učestvovanje na Grand Slam turniru Australian Open, kao i kasniji događaji vezani za dozvolu za njegov ulazak u Australiju, privukli su pažnju svjetske sportske zajednice, ali i javnosti uopšte. Izvještavanje o ovom slučaju pratilo je i niz dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama. Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića, povjerovao je šaljivom tweetu o tome da je australijski brigadni general Mojt Egadjo podnio ostavku uvidjevši nepravdu koju njegova država čini prema teniseru. Za njim su se ponijeli/e i neki/e korisnici/e društvenih mreža.

Dezinformacija
Pojedini nisu shvatili šalu: Brigadni general “Mojt Egadjo” je plod mašte

Srđan Đoković, otac prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića, povjerovao je š...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno 11.01.2022

Nakon što je transparent kojeg je nosio navijač Novaka Đokovića uklonjen s teniskog meča u areni “Rod Laver” u Australiji, mediji i korisnici/e društvenih mreža tvrdili/e su da je u ovoj zemlji “zabranjeno izražavati podršku Đokoviću”. Ipak, transparent je imao političku poruku, što je u suprotnosti s pravilima o predmetima koji se mogu unijeti na mečeve. Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Manipulisanje činjenicama
U Australiji nisu zabranili “iskazivanje podrške Đokoviću”

Na društvenim mrežama i u medijima objavljena je manipulativna tvrdnja da j...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 13.01.2022

Nekoliko portala je kao stvarnu vijest objavilo izmišljenu priču o Srbima koji su, “u znak odmazde” zbog Novaka Đokovića, oteli i na ražnju ispekli dva kengura.

Lažna vijest
Priča o kengurima na ražnju u Kanadi došla sa generatora lažnih članaka

Nekoliko portala je kao stvarnu vijest objavilo izmišljenu priču o Srbima k...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 12.01.2022

U jeku aktuelnosti oko Novaka Đokovića, na Facebooku su se ponovo pojavile lažne nagradne igre u kojima ovaj teniser navodno dijeli novac svojim pratiteljima/kama. Raskrinkavanje je o ovoj vrsti prevara, koje se često iznova pojavljuju, pisalo u analizi iz oktobra 2020. godine. Kako ove prevare funkcionišu, kako ih prepoznati te šta raditi kada na njih naiđete, pročitajte na linku.

Lažna vijest
“Novak djokovic live” - Još jedna prevara maskirana u nagradnu igru na Facebooku

Stranica koja koristi ime Novaka Đokovića za krađu ličnih podataka korisnik...

Lažna vijest 18.10.2020

Mediji iz cijelog regiona su intenzivno izvještavali o prijavi za nasilje u porodici koju je pjevačica Jelena Karleuša podnijela protiv svoga supruga. Neki nisu odoljeli senzacionalističkom pristupu ovom slučaju.

Analiza
Slučaj “Karleuša-Tošić”: Još jedan primjer medijske eksploatacije nasilja

Mediji iz cijelog regiona su intenzivno izvještavali o prijavi za nasilje u...

Preko margine 13.01.2022

Branimir Nestorović je za YouTube kanal Balkan info ispričao san u kojem su mu poništili diplomu medicinskog fakulteta. Pojedini mediji su u naslovima članaka ovaj san predstavili kao stvarnost.

Dezinformacija
Hvatanje klikova na noćnu moru poznatog pulmologa: Branimiru Nestoroviću nisu poništili diplomu

Brojni mediji u regionu predstavili su u svojim člancima san Branimira Nest...

Dezinformacija Ispravljeno 10.01.2022

Dezinformacije o pandemiji Covid-19 protekle sedmice bile su u sjenci dezinformacija koje se tiču proslave 9. januara i slučaja Đoković. No, i one su bile predmet pažnje Raskrinkavanja.

Neutemeljene tvrdnje Andreasa Noacka o navodnom pronalaženju grafen hidroksida u vakcinama protiv Covid-19 viralne su na društvenim mrežama. Njegovi “nalazi” bili su povod i za kreiranje široke teorije zavjere o njegovom navodnom ubistvu. Ništa od toga, ipak, nije tačno.

Lažna vijest
Andreas Noack i grafen hidroksid koji to nije: Nema “žileta” u vakcinama protiv Covid-19

Neutemeljene tvrdnje Andreasa Noacka o navodnom pronalaženju grafen hidroks...

Lažna vijest Pseudonauka 13.01.2022

Nekoliko portala objavilo je članke  u kojima se manipulativno tvrdi da je dokument koji je objavila američka FDA otkrio više od 1.200 smrtnih slučajeva uzrokovanih Pfizer vakcinom protiv Covid-19 u prva tri mjeseca korištenja. Šta je istina u vezi sa ovim dokumentom i  brojkama koje se u njemu spominju, čitajte na linku.

Prenošenje lažnih vijesti
Manipulativna tumačenja podataka o prijavljenim smrtima nakon primanja Pfizer vakcine

U prva tri mjeseca upotrebe Pfizer vakcine protiv Covid-19 prijavljene su 1...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija 14.01.2022

Videosnimci telefonskog uključenja gledateljice u emisiju “Bez pardona” na TV Jadran dijele se na Facebooku kao svojevrsni dokaz za niz tvrdnji u vezi sa pandemijom Covid-19. Anonimna gledateljica rekla je da je ova bolest poput gripe i da vakcine protiv Covid-19 izazivaju pobačaje. Iako je riječ o sasvim netačnim navodima, videosnimci su ostvarili 30.000 prikaza. Detalje čitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Dezinformacije “Bez pardona”: Novi niz netačnih tvrdnji o Covid-19 iz emisije TV Jadran

Telefonsko uključenje gledateljice u emisiju “Bez pardona” na TV Jadran dij...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 14.01.2022

U proteklim mjesecima, na društvenim mrežama kružile su netačne tvrdnje o naglom porastu smrtnosti među sportistima/kinjama u 2021. godini. U mnogim objavama se implicitno ili eksplicitno tvrdi da je uzrok tome vakcinacija protiv Covid-19. Zbog čega su ovi navodi neutemeljeni, pogledajte u videu, a detalje čitajte u našoj analizi.

Citat koji govori o depopulaciji starih, nemoćnih i manje inteligentnih putem eutanazije, pripisan Jacquesu Attaliju, i dalje je viralan na društvenim mrežama. Kako je Raskrinkavanje pisalo i ranije, tog citata nema u publikaciji za koju se tvrdi da je izvor, a sam Attali negirao je njegovu autentičnost. Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Lažna vijest
Autor viralnog citata o depopulaciji putem “eutanazije” nije Jacques Attali

Viralni citat u kom se govori o depopulaciji starih i slabih kroz “eutanazi...

Lažna vijest 29.11.2021

Na društvenim mrežama se netačno tvrdi da su tokom pandemije španske gripe milioni ljudi umrli nakon vakcinacije, kao i da je istraživanje Anthonyja Faucija utvrdilo da su maske uzrokovale smrtonosne upale pluća u toj pandemiji.

Lažna vijest
Vakcine i maske nisu bile odgovorne za smrti od španske gripe

Na društvenim mrežama se netačno tvrdi da su tokom pandemije španske gripe...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 11.01.2022

U analizi iz marta prošle godine bavili smo se manipulativnim predstavljanjem neobičnog snimka aviona, nastalog 2017. godine na letu od Tokija do Aljaske. Godinu kasnije, ovaj snimak se i dalje dijeli na društvenim mrežama kao “dokaz” za besmislenu teoriju zavjere o “chemtrailsima”. Više pročitajte na linku.

Manipulisanje činjenicama
Neobičan snimak kondenzacijskih tragova aviona u Rusiji iskorišten za promicanje besmislica o “chemtrailsima”

Društvenim mrežama kruži snimak aviona Boeing 787 Dreamliner u letu iznad i...

Manipulisanje činjenicama 26.03.2021

Dezinformacije na društvenim mrežama i u medijima često imaju formu slike. Nerijetko su u pitanju viralne fotografije koje su ili izmijenjene, ili se za njih tvrdi da prikazuju nešto što se nije desilo. Provjerite u novom kvizu Raskrinkavanja koliko ste vješti u prepoznavanju ovih dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 14. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Anonimni i dezinformativni pokušaj diskreditacije doktorice filozofskih nauka

Anonimni portal Ekran objavio je članak u kom pokušava diskreditovati dokto...

Lažna vijest Dezinformacija
Lažna vijest
Neutemeljeni navodi o hapšenju kanadskog generala “pri bijegu iz Azovstala”

Neimenovani izvori kanadskih medija tvrde da je bivši general Trevor Cadieu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljanje kokainske navike Volodimira Zelenskog i “lijekovi” za rak koji to nisu

Sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o aktuelnim dešavanj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me