Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Degutantne dezinformacije o Fati Orlović, taktike prikupljanja klikova i - naravno - vakcine

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Tokom protekle sedmice, pisali smo o različitim taktikama kojima se pojedini portali koriste kako bi prikupili klikove na svojim stranicama, te o neutemeljenim tvrdnjama o Fati Orlović na čijem zemljištu je srušena nelegalno sagrađena pravoslavna crkva. Također, dezinformacija o vakcinama ne manjka ni u sedmici iza nas.

Nakon rušenja nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u Konjević-Polju, društvenim mrežama proširio se niz dezinformacija vezanih za tu vijest. U pojedinim objavama se čak tvrdilo i da je vlasnica zemlje na kojoj se crkva nalazila Fata Orlović umrla “tri dana nakon rušenja crkve”. Detalje pročitajte u nastavku.

Pored korisnika/ca društvenih mreža, dezinformacije o Fati Orlović širili su i pojedini mediji. Nekoliko anonimnih portala iskoristilo je njenu hospitalizaciju za članke sa netačnim i senzacionalističkim navodima o tome da joj se navodno “bore za život”. 

Tokom protekle sedmice pisali smo i o različitim taktikama kojim pojedini portali prikupljaju klikove. Portal Orginalno nastavlja sa praksom objavljivanja izmišljenih vijesti, sa ciljem ostvarivanja što većeg broja posjeta. Poslije izvjesnog vremena, ove izmišljene vijesti mahom bivaju obrisane. Jedna od uobičajenih verzija lažnih vijesti koje ovaj portal objavljuje su one o saobraćajnim nesrećama u kojima stradaju poznati. Riječ je, po pravilu, o kratkim člancima u kojima se ne navodi ime i prezime poznate osobe koja je navodno stradala, a članak obično sadrži i video sa “lica mjesta”, koji se, ustvari, ne odnosi na opisani događaj. U nekim slučajevima ga nije moguće ni pokrenuti. Više o ovoj temi pročitajte u analizi ispod. 

Drugi portali u istu svrhu koriste navodne porno-snimke poznatih žena, to jest najave tih snimaka, a povremeno i objavljuju njihove eksplicitne fotografije. U većini slučajeva riječ je o neautentičnim fotografijama i snimcima kojima je, ili manipulisano, ili evidentno da ne prikazuju osobu za koju se tvrdi da se na njima nalazi. Detalje o ovoj praksi pojedinih medija pročitajte u nastavku.

Izvještavajući o sastanku Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, lidera Ruske Federacije i Bjelorusije, Intermagazin je objavio članak sa naslovom u kome se tvrdi da oni “stvaraju saveznu državu” koju bi činile Rusija i Bjelorusija. Zašto je to netačno, pročitajte u nastavku. 

Evropska unija izmijenila je definiciju šta sve podrazumijeva “gotovinom” prilikom prenošenja više od 10.000 eura iz/u EU. Nova pravila su dezinformativno predstavljena na nekim portalima. Više o tome pročitajte u analizi koja slijedi.

Jedna od najaktuelnijih tema i dalje jeste vakcinacija protiv bolesti Covid-19. Na “zavjerološkom” portalu Dokumentarac objavljen je članak u kojem se, bez ikakvih dokaza, tvrdi da će vakcinisanim osobama biti onemogućeno letenje avionom zbog “velikog rizika” od stvaranja ugrušaka. 

Na naše govorno područje dospio je i intervju sa Dolores Cahil, profesoricom iz Irske i teoretičarkom zavjere, prepun netačnih navoda o štetnosti vakcina, sa nesuvislim insinuacijama da mobilni telefoni putem Bluetooth opcije mogu da se “povežu” sa vakcinisanim osobama. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u nastavku. 

Facebook profili i “zavjerološki” portali manipulativno su predstavili i proces vakcinacije protiv Covid-19 u Torontu, gdje je u toku vakcinacija djece starije od 12 godina. Više o ovim dezinformacijama pročitajte u analizi koja slijedi. 

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje savjetuje da osobe koje su preboljele Covid-19 prime obje doze vakcine. O dezinformacijama o tome da SZO “preporučuje” da osobe koje su preboljele Covid-19 trebaju primiti samo jednu dozu vakcine pročitajte u nastavku.

Snimak “eksperimenta” u kojem djevojčica zaštitnom maskom prekriva čašu u kojoj se nalazi upaljena svijeća, zbog čega se plamen gasi, implicitno se koristi kao “dokaz” da maske sprečavaju dotok kiseonika prilikom disanja. Ova uzročno-posljedična veza ipak nije utemeljena u činjenicama. Detalje pročitajte u analizi ispod.

Nekoliko portala je početkom juna objavilo članke sa tvrdnjom da je američki epidemiolog Anthony Fauci obmanuo javnost jer je navodno u e-mail prepiskama iznosio različite stavove o efikasnosti maski od onih koje je iznosio u javnosti. Ipak, Fauci je svoj prvobitni stav o maskama promijenio prije više od godinu. U više navrata, on je javno objasnio da su razlog tome naučna saznanja koja nisu bila dostupna u prvim mjesecima epidemije. Nedavno objavljeni e-mailovi, stoga, ništa nisu “razotkrili”, kako su pojedini mediji ustvrdili. Detalje pročitajte u analizi koja slijedi.


Tokom protekle sedmice pisali smo i o prevarama na društvenoj mreži Facebook. Facebook stranice sa nazivom Business Terms and Policies lažno se predstavljaju kao servis ove društvene mreže, te šalju obavještenja Facebook stranicama da su im nalozi deaktivirani kako bi, prevarom, došli do ličnih podataka. Više o tome pročitajte u analizi u nastavku. 

(Raskrinkavanje.ba)