Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Dezinformacije o slučaju Danke Ilić, teorije zavjere o “chemtrailsima” i vakcinama i montirane izjave ukrajinskih zvaničnika

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježio je niz dezinformacija o slučaju dvogodišnje Danke Ilić, kao i teorije zavjere o zaprašivanju, vakcinama i “Amber alert” sistemu.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U Srbiji je prošle sedmice prvi put aktiviran sistem “Pronađi me”, poznat i kao “Amber alert“, povodom nestanka dvogodišnje djevojčice. U isto vrijeme, na Facebooku su se ponovo počele dijeliti objave u kojima se netačno navodi da taj sistem postoji zbog plana da se roditelji “navedu na čipovanje djece”. Šta su činjenice, pročitajte u analizi Raskrinkavanja na linku ispod.

Anonimni portal Goldy.pro objavio je niz netačnih i neprovjerenih informacija o nestanku dvogodišnje djevojčice u Srbiji. Klikbejt-naslovima i lažnim vijestima objavljenim na ovom portalu o slučaju ubijene Danke Ilić bavili smo se u dvije analize koje možete pročitati ispod.

Fotografija mlade žene koja se rukuje s nacističkim vođom Adolfom Hitelrom na društvenim se mrežama dijeli uz tvrdnju da prikazuje baku predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Žena na fotografiji zvala se Hildegard Zandop i nije baka evropske zvaničnice. Više o tome čitajte u analizi ovdje.

 

Advokat Milan Bosika govorio je o trgovini djecom u Srbiji u intervjuu koji je dao u martu za portal Glas javnosti, pri čemu je od stvarnog problema odlutao u domen teorija zavjere. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja.

Snimak iz 2019. godine na kojem bivši britanski premijer Boris Johnson govori o “pametnim gradovima” iz budućnosti i bojazni da bi moglo doći do zloupotrebe umjetne inteligencije na društvenim je mrežama predstavljen kao “otkrivanje agende pametnog grada”. Detalje čitajte u analizi ovdje.

 

U martu su mediji u BiH izvijestili o djevojčici iz Hadžića koju je 32-godišnji muškarac vrbovao putem društvenih mreža, nagovarajući je da se “uda” za njega. Pregled izvještavanja o ovom i sličnim slučajevima iz prethodnih godina pokazuje vrlo neadekvatan pristup nekih medija temi seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Više o tome čitajte na linku ispod.

Montirani snimak ukrajinskog sigurnosnog zvaničnika na kojem “priznaje” odgovornost Ukrajine za teroristički napad u Moskvi, koji se dijeli na društvenim mrežama, potekao je iz ruskih medija i postao popularan na društvenim mrežama domaćeg govornog područja. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

Na Facebooku se dijele izmišljeni intervju i montirani snimak u kojima se doktorici Danici Grujičić pripisuje promovisanje proizvoda DiaTrust kao lijeka protiv dijabetesa. Više čitajte ispod.

Korisnici/e društvenih mreža i mediji godinama pogrešno interpretiraju rezultate jedne studije iz Japana implicirajući učinkovitost zrelih banana u prevenciji ili čak liječenju karcinoma. Šta su činjenice, pročitajte u našem storyju.

Banana Fb
Poznata antivakcinacijska aktivistica Jovana Stojković već godinama širi netačnu tvrdnju da su sastojci vakcina “službena tajna”. Više o tome čitajte u analizi Raskrinkavanja.

Na Facebooku se dijeli objava u kojoj se tvrdi da “zaprašivanje” metalima zapravo uzrokuje veće temperature vazduha, s pozivom na “ustanak” protiv ovog “trovanja”. Riječ je o teoriji zavjere o “zaprašivanju” stanovništva iz vazduha, odnosno o “chemtrailsima”. Više pogledajte u reelu, a detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

Nedavno napravljena Facebook stranica skuplja “lajkove” i pratitelje/ke objavama u kojima “poklanja” kupatilske ormariće. Više o ovoj lažnoj nagradnoj igri čitajte na linku ispod.

Nakon terorističkog napada u Moskvi krajem marta, širile su se netačne tvrdnje da je Donald Trump doveo u vezu Baracka Obamu s ISIS-om i napadom koji su izveli pripadnici ove grupe. Šta su činjenice, pročitajte u našoj analizi.

Teorija zavjere o Zemlji kao ravnoj ploči jedna je od najdugovječnijih teorija zavjere, a videosnimak u kojem se u sklopu ove teorije tvrdi da postoji “ledeni zid” iza kojeg se nalaze skrivene teritorije pogledalo je preko 200.000 korisnika/ca Facebooka. Antarktik nije “ledeni zid”, već kontinent na južnoj Zemljinoj hemisferi, na koji je moguće otputovati, mada se tvrdi suprotno. Detalji su u novom storyju.

433971077 744304864563099 3209474321759575171 N

(Raskrinkavanje.ba)