Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Manipulacije o sukobu u Gazi, dezinformacije o mamografiji i lažne vijesti o tužbi protiv Dodika

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

U prethodnoj sedmici, bavili smo raznim manipulacijama u vezi sa eskalacijom nasilja u Gazi, teorijama zavjere o mamografiji, kao i netačnim tvrdnjama o sudskom procesu koji se vodi protiv Milorada Dodika.

Foto: Raskrinkavanje.ba.

Korisnici/e Facebooka dijelili/e su fotografiju na kojoj su navodno navijači Atletico Madrida razvili veliku palestinsku zastavu na stadionu. Fotografija nije autentična. Kreirana je uz pomoć vještačke inteligencije. Detalje čitajte u analizi ovdje.

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

Na društvenim mrežama viralan je videosnimak u kojem je plavo-bijeli brendirani omot iz restorana McDonald’s predstavljen kao dokaz propagande i podrške Izraelu u trenutnim sukobima u Izraelu i Gazi. Šta su činjenice, pročitajte u našoj analizi na linku ispod.

 

U Facebook grupi Bošnjački preporod objavljen je kolaž fotografija parlamentaraca Naše stranke s navodnom izjavom bivšeg predsjednika stranke Predraga Kojovića u kojoj im “čestita” što nisu podržali deklaraciju o Gazi. Izjava je izmišljena. Više čitajte na linku ispod.

 

Gotovo stotinu Facebook stranica objavilo je sliku na kojoj je “najnovija vijest” da je “Hezbollah napao Izrael” i da je “zauzeo ključnu tačku”. U ovim objavama obećano je više informacija na linku u komentaru – ali to je obećanje prazno. Šta su činjenice, čitajte u našoj analizi.

 

U kontekstu eskalacije nasilja u Izraelu i Gazi dijeli se snimak koji navodno prikazuje slijetanje američkih marinaca u Izrael. Snimak je star više od godinu i nastao je u Rumuniji. Detaljnije na linku ispod.

 

U jeku eskalacije nasilja na Bliskom Istoku, na društvenim mrežama kruži snimak bombardovanja grupe ljudi koja stoji u blizini velikog rezervoara, uz tvrdnju da je snimak iz Gaze. Snimak je, zapravo, nastao u Sudanu, gdje već mjesecima traje oružani sukob između Sudanskih oružanih snaga i paramilitarne grupe Rapid Support Forces. U tim sukobima živote je izgubilo oko 9.000 ljudi, a iz svojih domova izbjeglo je oko 5,6 miliona. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kojem grupa muškaraca slavi ubijanje djece u Gazi, uz implikacije da prikazuje aktuelna dešavanja. Ipak, riječ je o snimku iz 2015. godine. Više čitajte u našoj analizi.

 

Tvrdnje da su ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavili da će poslati vojsku u Palestinu već se neko vrijeme dijele na društvenim mrežama. Iako obojica jesu osudila Izrael nakon nedavne eskalacije sukoba između Izraela i Palestine, nijedan zapravo nije najavio slanje vojske u Palestinu. Detaljnije u analizama ovdje i ovdje.

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

U viralnim objavama potpuno se neosnovano tvrdi da je mamografija ”najveći organizovani zločin nad ženama”, ali medicina nema dileme da se radi o metodi koja je nezamjenjiva za rano otkrivanje raka dojke. Šta su činjenice, pročitajte u našoj analizi na linku ispod.

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da aviokompanije u Evropskoj uniji “više neće smjeti” dodatno naplaćivati ručni prtljag. Šta su zapravo činjenice, čitajte u našem novom storyju.

Na Facebooku se dijeli videosnimak na kojem su Moon Jae-in, bivši predsjednik Južne Koreje, i Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje, uz tvrdnju da su mediji ignorisali njihov “povijesni” susret. U pitanju je lažna vijest – susret se desio prije nekoliko godina i ispraćen je u medijima. Više pročitajte u našoj analizi ovdje.

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

Desetine portala iz regiona objavile su “vijest” da se u Srbiji otvorila “škola za TikTok”. Članci su uključivali i fotografije navodnog promotivnog letka za školu, za koji se tvrdi da se dijeli u blizini osnovnih škola i ostavlja u poštanskim sandučićima. “TikTok škola” zapravo ne postoji, a letak je kreirao, a potom i objavio na društvenim mrežama, izvjesni Stefan Simić. On je u svom YouTube videu objasnio kako je prevario medije da objave lažnu vijest preuzetu s društvenih mreža bez ikakve dodatne provjere. Šta se tačno desilo pogledajte u videu, a detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

 

Izdanje emisije Drugi ugao na Radio-televiziji Republike Srpske gotovo potpuno je bilo posvećeno iznošenju manipulativnih tvrdnji o visokom predstavniku u BiH, raspolaganju državnom imovinom i sudskom procesu protiv Milorada Dodika. Šta su činjenice, pročitajte u analizi na linku ispod:

Na Facebooku se dijeli “deepfake” video u kojem poznati neurohirurg “preporučuje lijek” za krvne žile. Ovaj video se dijeli uz link na kojem je izmišljeni intervju s neurohirurgom i formular za naručivanje preparata HeartClean. Više o tome čitajte u našoj analizi ispod.


Digitalna kreacija sirijskog umjetnika Tammana Azzama godinama se dijeli na društvenim mrežama uz opise u kojima se implicira da je riječ o stvarnoj skulpturi  napravljenoj od ruševina u Alepu. Šta su činjenice, pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

Nekoliko portala objavilo je klikbejt-naslove u kojima se navodi da je pjevačica Zorica Marković iznenada preminula.  Članci nisu o smrti pjevačice – koja je još uvijek živa – već o zdravstvenom problemu koji je imala 2007. godine. Više o praksi izmišljanja smrti poznatih u klikbejt-naslovima čitajte u analizi iz oktobra.

(Raskrinkavanje.ba)