Pregled sedmice: Povratak pseudonaučnih tvrdnji, slijetanje na mjesec i ukidanje akciza

Tokom protekle sedmice društvenim mrežama i portalima u regionu kružile su različite nove, ali i brojne odranije dokazane dezinformacije.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Fotografija koja upućuje na zaključak da se đon čizama s Armstrongovog svemirskog odijela ne podudara s otiskom čizme na površini Mjeseca, dijeli se kao “dokaz” teorije zavjere da do slijetanja na Mjesec nikada nije ni došlo. Neil Armstrong je, ipak, koračao površinom Mjeseca 1969. godine. Šta su činjenice iza fotografija koje se dijele, pročitajte u analizi u nastavku. 

Teorija zavjere
Viralna fotografija ne dokazuje da je slijetanje na Mjesec prevara

Fotografija koja upućuje na zaključak da se đon čizama s Armstrongovog svem...

Teorija zavjere 11.08.2022

Semir Osmanagić koji je čest izvor dezinformacija i propagator teorija zavjere, ponovo je u gostovanju u jednom podcastu na platformi YouTube iznio niz netačnih tvrdnji. Šta Osmanagić tvrdi o ratu u Ukrajini, fluoru u vodi i saharskom pijesku, a šta su činjenice, pročitajte u analizi i storyju Raskrinkavanja.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Anonimni portal iskoristio je mišljenje njemačkog kolumniste za pisanje članka čijim se naslovom netačno tvrdi da je Njemačka priznala neuspjeh sankcija protiv Rusije. Zašto nije utemeljeno tvrditi da je Njemačka “priznala” tako nešto, pročitajte u analizi ispod.

Dezinformacija
Ne, Njemačka nije priznala neuspjeh sankcija protiv Rusije

Anonimni portal iskoristio je mišljenje njemačkog kolumniste za pisanje čla...

Dezinformacija Klikbejt 10.08.2022

Nakon što je u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda PSBiH usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, brojni mediji u BiH netačno su izvijestili da su ukinute akcize na gorivo. Ovo je drugi put ove godine da desetine medija u naslovima svojih članaka tvrde da su u BiH ukinute akcize na gorivo, a da se takvo nešto zapravo nije desilo. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje

 

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao da je ranije postojao plan njegovog povlačenja s te pozicije, jedan anonimni portal iskoristio je za klikbejt naslov u kom se tvrdi da je on “otkrio zašto se povlači”. Ipak, u samom se članku takve informacije ne otkrivaju, već se donose potpuno suprotne – da se Dodik ne povlači iz Predsjedništva. Detalje čitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao...

Lažna vijest Klikbejt 08.08.2022

Pet regionalnih fact-checking portala je tokom prvih 5 mjeseci rata u Ukrajini objavilo ukupno 313 analiza u kojima je 1.396 članaka i objava na društvenim mrežama ocijenjeno kao manipulativno ili netačno. Više detalja o najrasprostranjenijim dezinformativnim narativima u regiji, kao i medijima koji su najčešći izvori takvih članaka, čitajte u analizi See Check mreže ovdje

Foto: See Check 

Facebookom se ponovo dijeli lažna nagradna igra koja zloupotrebljava vizuelni identitet trgovačkog lanca Bingo. Kako ovakve prevare na Facebooku funkcionišu te koje posljedice mogu imati po korisnike/ce, pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz oktobra 2021. godine. 

Lažna vijest
Prevare na Facebooku: Zloupotreba imena lanaca DIS marketi i Bingo

Po već poznatom obrascu imitiranja Facebook stranica stvarnih trgovačkih la...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 28.10.2021

U regiji se pojavio i niz lažnih Facebook stranica brenda Land Rover, koje objavljuju “nagradne igre” u kojima se navodno poklanja automobil. Riječ je o krađi vizualnog identiteta, ali i prevari koja ima za cilj da korisnike/ce navede na registraciju pretplatničke usluge koja košta 6 KM sedmično. 

Lažna vijest
Facebook prevare: “Nagradne igre” lažnih Land Rover stranica

Na Facebooku se učestalo dijeli lažna nagradna igra na stranicama koje kori...

Lažna vijest 12.08.2022

Na društvenim mrežama kruže tvrdnje svjetski poznatog teoretičara zavjere Davida Ickea koji za širenje bolesti majmunskih boginja krivi vakcinaciju protiv Covid-19. Icke navodi da se bolest majmunskih boginja javlja samo u državama gdje je stanovništvo dobilo vakcinu proizvođača Pfizer. To, ipak, nije slučaj, a više o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

 

Tvrdnje doktora Branimira Nestorovića o tome da je sok od kupusa najbolji lijek protiv čira na želucu i infekcije bakterijom H. pylori ponovo su aktuelne pojedinim portalima. Ipak, dok je tačna činjenica da kupus može pomoći u liječenju čira i infekcije bakterijom H. pylori, povrće nije zamjena za medicinski tretman. Detaljnije u analizi Raskrinkavanja iz novembra 2021. 

Prenošenje lažnih vijesti
Kupus nije “najbolji lijek” protiv čira na želucu

Neki portali objavili su recept za sok od kupusa dr. Branimira Nestorovića,...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Ispravljeno 19.11.2021

Pojedini portali godinama objavljuju tvrdnje o navodnoj opasnosti korištenja analgetika ibuprofen. Ovakve tvrdnje, ipak, nisu potkrijepljene kredibilnim naučnim dokazima. Više o ovoj temi čitajte u našem novom storyju ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Tvrdnje o “bijelom prahu koji je jači od sode bikarbone”, koji unosom kroz kožu “može izliječiti cijelo tijelo”, godinama se sporadično pojavljuju u medijima. Bijeli prah je zapravo magnezijum, ali on i soda bikarbona nisu u istoj kategoriji kada je zdravlje čovjeka u pitanju. Više o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja iz 2018. godine. 

Pseudonauka
Soda bikarbona i magnezij nisu uporedivi

Soda bikarbona i magnezij nisu u istoj kategoriji kada je zdravlje čovjeka...

Pseudonauka Klikbejt Ispravljeno 19.11.2018

Tokom protekle sedmice ponovo su aktuelizovane i brojne pseudonaučne tvrdnje o kojima je Raskrinkavanje pisalo ranije. Anonimni portali tako i dalje objavljuju članak iz 2019. godine u kojem se nudi “recept” koji navodno uspješno liječi rak pluća, prostate i debelog crijeva. Analizu Raskrinkavanja iz maja 2021. pročitajte ovdje.

 

Na društvenim mrežama kruži slika koja sadrži netačne informacije o milijarderu Billu Gatesu, a čiji je cilj da podrže “zavjerološke” narative o njemu i pandemiji Covid-19. Iako su neke od tih tvrdnji tačne, poput one da Gates nije doktor ili virusolog, druge, poput one da posjeduje vakcinalne kompanije, nisu. 

Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 12.08.2022

Yuval Noah Harari izraelski je historičar i filozof. Bio je učesnik Svjetskog ekonomskog foruma, pa se njegova upozorenja o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” među pristalicama teorija zavjere pogrešno tumače. Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval Noah Harari koristi u svojim javnim nastupima, dovelo je do širenja tvrdnji da ovaj izraelski historičar govori o mikročipovima. Detalje čitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 12.08.2022

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me