Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Teorije zavjere o 11. septembru i namjernom izazivanju požara i zemljotresa

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Na 22. godišnjicu terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Država na društvenim mrežama opet su se dijelile različite teorije zavjere o 11. septembru. Teoretičare/ke zavjere “inspirisali” su i požari, ali i zemljotres koji je pogodio Maroko.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U terorističkim napadima 11. septembra srušena su dva tornja Svjetskog trgovinskog centra u koja su se zabili oteti putnički avioni. Treća zgrada u kompleksu centra srušila se uslijed požara koji ju je zahvatio od krhotina jednog od tornjeva. Teoretičari/ke zavjere tvrde da snimak rušenja treće zgrade “dokazuje” da se radilo o “kontrolisanom rušenju”. Zašto nisu upravu, pročitajte na linku.

Na 22. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra na Facebooku se dijelila teorija zavjere o 4.000 Jevreja koji su tog dana ostali kod kuće jer su bili upozoreni da će se desiti napad na Svjetski trgovinski centar. Ovakve tvrdnje su neutemeljene - u napadu su stradali i Jevreji.

Razorni zemljotres koji je 8. septembra pogodio Maroko odnio je najmanje 2.800 života. Kao što je to bio slučaj i kod ranijih zemljotresa, teoretičari/ke zavjere ovu su prirodnu katastrofu iskoristili/e za “dokazivanje” svojih narativa.

Na društvenim mrežama viralan je snimak koji prikazuje vjernike u džamiji koji ostaju mirni tokom zemljotresa. Snimak se dijeli uz opis iz kog se zaključuje da je nastao nakon nedavnih potresa u Maroku. To, ipak, nije tačno. Detalje pročitajte na linku.

Teorija zavjere da požari na Havajima nisu bili prirodni, već da su uzrokovani “oružjem usmjerene energije”, popularna je sedmicama. Kao novi “dokaz”, teoretičari/ke zavjere dijele snimke na kojima se vide plavi predmeti i objekti koji nisu uništeni u požarima i “objašnjavaju” da laseri različito utječu na različite boje. Satelitski snimci, pak, pokazuju da su mnogi plavi objekti izgorjeli, kao i da su mnogi predmeti drugih boja ostali netaknuti. Detalje čitajte ovdje

Dijeli se snimak kontrolisanog spaljivanja dijelova močvare praćen insinuacijama da je u pitanju dokaz da se požari namjerno podmeću kako bi se za to okrivile klimatske promjene. Kontrolisano spaljivanje močvare nije nepoznanica i njime se, zapravo, sprečava izbijanje katastrofalnih požara. Šta su kontrolisani požari i kakva je veza klimatskih promjena i požara, detaljnije pročitajte na linku.

Startup kompanija u Americi testira “zakopavanje” posječenih stabala kao metod smanjivanja emisije ugljendioksida u atmosferu. Teoretičari/ke zavjere predstavljaju ovaj projekat kao “plan” Billa Gatesa da “posiječe milione hektara šuma”. Zašto su takve tvrdnje neutemeljene, pročitajte na linku.

Masovna ubistva počinjena u Beogradu i Mladenovcu ranije ove godine potakla su teoretičare/ke zavjere da šire svoja “objašnjenja” uzroka ovih događaja. Tako je hiljade korisnika/ca društvenih mreža vidjelo isječak iz razgovora s Nikolom Aleksićem, koji je masakre u Srbiji neutemeljeno povezao s “kontrolom uma” putem elektromagnetnih talasa. Više o ovome čitajte na linku.

Nakon fudbalske utakmice Island–BiH, pojedini portali objavili su da su bh. navijači na tribinama razvili “ratne zastave muslimanske vojske”. Fotografija koja je objavljena uz članak iz kojeg su potekli ovi navodi, ipak, prikazuje grb koji je nekadašnja Republika BiH koristila kao zvanično obilježje od 1992. do 1995. godine, a današnja Bosna i Hercegovina od 1995. do 1998. godine.

Na društvenim mrežama dijeli se snimak sukoba dvije grupe muškaraca, uz tvrdnje da prikazuje tuču ukrajinskih izbjeglica i Poljaka koji su odbili da uzvikuju “Slava Ukrajini”. To, ipak, nije tačno.

Mediji godinama objavljuju priču o vozu koji je 1911. godine misteriozno nestao u tunelu u Italiji kao da je riječ o stvarnom nestanku, uz formulacije da se radi o “historijskom događaju” o kojem su svjedočila i “dva izbavljena putnika”. Dostupni podaci pokazuju da nije riječ o nečemu što se zaista dogodilo, već o urbanoj legendi koja podsjeća na zaplet naučnofantastične priče jednog autora. Više pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama kruži snimak u kojem komadić paradajza “pliva” u posudi s vodom i navodno dokazuje da neke genetski modifikovane biljke, poput paradajza, u sebi sadrže “gen ribe”. To nije moguće. Iako je istina da je ‘90-ih godina prošlog vijeka proveden eksperiment u kojem je gen ribe umetnut u paradajz s ciljem da se proizvede veća otpornost na mraz, takav se proizvod nikada nije našao na tržištu. Također, umetanje “gena ribe” ne bi nijednom organizmu dalo sposobnost da “pliva”. Detalje čitajte ovdje.

U desetinama članaka objavljenih na portalima tvrdi se da je bamja lijek protiv “svih želučanih oboljenja”. Iako ova namirnica može djelovati povoljno na zdravlje probavnih organa, tvrdnja da liječi sve tegobe želuca nije utemeljena u činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)