Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Teorije zavjere o depopulaciji i ravnoj Zemlji, i dezinformacije iz Ukrajine

U protekloj sedmici analizirali smo netačne tvrdnje da isječak intervjua pokojnog britanskog princa Philipa dokazuje da postoji plan depopulacije stanovništva i da snimak unutrašnjosti predsjedničkog aviona Ronalda Reagana pokazuje “mapu ravne Zemlje” u avionu.

Teorije zavjere o depopulaciji ne gube na popularnosti. Tako se isječak intervjua pokojnog britanskog princa Philipa dijeli društvenim mrežama kao “dokaz” da postoji plan elite da drastično smanji stanovništvo na Zemlji. Detaljnije u analizi na linku ispod.

Izvještavajući o dogovoru kojim će Evropska unija do 2050. godine zabraniti korištenje snažnih gasova s efektom staklenika, pojedini portali objavili su netačne naslove o “zabrani bijele tehnike”, a neki su objavili da će biti zabranjeni frižideri i klima-uređaji. Činjenice pročitajte u analizi na linku ispod.

Na portalu Nulta tačka sredinom decembra prošle godine objavljeno je da britanski televizijski voditelj Piers Morgan ima tzv. VAIDS, odnosno “sindrom imunodeficijencije stečene vakcinacijom”. Takav sindrom ne postoji niti je Morgan negdje izjavio da boluje od ove izmišljene bolesti. Detaljnije na linku ispod.

Na Facebooku se dijeli snimak unutrašnjosti predsjedničkog aviona Ronalda Reagana za koji se neutemeljeno tvrdi da prikazuje “mapu ravne Zemlje” u ovom avionu. Detaljnije na linku ispod.

Neutemeljena tvrdnja da je Široki Brijeg “jedini grad na svijetu sa 0% razvoda” objavljena je na nekoliko domaćih portala. Detaljnije o ovoj temi čitajte u analizi na linku ispod.

Otkriće ilegalno prokopanog tunela ispod jedne sinagoge u New Yorku iskorišteno je na društvenim mrežama za širenje teorije zavjere o tajnim tunelima u kojima elita muči otetu djecu i tako dobija drogu za podmlađivanje. Detaljnije u analizi ispod.Stari televizijski snimak dječaka koji izvodi pjesmu “Danas sam luda” dijeli se društvenim mrežama uz netačne tvrdnje da prikazuje srbijanskog političara Dragana Đilasa koji pjeva na takmičenju 1977. godine. Detaljnije na linku ispod.

Članak u kome Branimir Nestorović kritikuje prekomjernu upotrebu antibiotika i govori o začinskim biljkama kao “prirodnim antibioticima” nekoliko medija opremilo je klikbejt-naslovima u kojima su mu pripisali izmišljenu izjavu. Šta su činjenice, pročitajte u analizi na linku ispod.Početkom 2024. godine redakcije za provjeru činjenica osvrnule su se na proteklu godinu, izazove s kojima su se suočili, kao i na neke od najčešćih dezinformacija. 

Pročitajte više o njihovim uvidima i iskustvima na linku ispod.

Radikalno desničarska teorija zavjere prema kojoj se migracije iz Azije i Afrike koriste kao sredstvo izmišljenog “genocida” nad bijelcima u zapadnim zemljama postaje popularna i na našem govornom području. Pobornici/e ove rasističke teorije zavjere u svijetu već su počinili/e nekoliko masovnih ubistava, a ona se redovno koristi kao pokušaj “opravdanja” za diskriminaciju i nasilje nad manjinama. Detaljnije u analizi na linku ispod.

U članku jednog portala netačno je predstavljena diskusija na ovogodišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma kao “vježba”, odnosno planiranje nove pandemije. Osim toga, u članku se tvrdi i da će potencijalna veća smrtnost “bolesti X” zapravo biti rezultat “smrtonosne vakcine” protiv te bolesti. Detaljnije na linku ispod.

Izvještavajući o epizodama ozbiljnog zagađenja zraka u Sarajevu ove zime, mnogi mediji iz BiH i regiona objavili su članke u kojima se navodi da je Sarajevo “najzagađeniji grad na svijetu”. To nije sasvim tačno. Detalje čitajte u analizi u nastavku.Snimak rušenja jednog restorana McDonald’s u Kanzasu dijeli se na društvenim mrežama uz netačne tvrdnje da je napravljen u Rusiji ili u Kini. Detaljnije u analizi na linku ispod.
Popularni pristalica teorija zavjere Dejan Lučić neutemeljeno je ustvrdio kako je u Srbiji nakon uvođenja vakcina protiv Covid-19 povećan broj umrlih za 50.000 godišnje. Prema njegovim navodima, to je dokaz da su vakcine “ubile” te ljude. Činjenice pročitajte u našoj analizi na linku ispod.

Fotografija na kojoj se vide astronauti bez kaciga u pejzažu koji podsjeća na mjesečev na društvenim mrežama dijeli se kao još jedan “dokaz” da je slijetanje na Mjesec bilo lažirano. Tačno je da je snimljena na Zemlji, ali prikazuje vježbu za misiju na Mjesec. Detaljnije na linku ispod.

Ponovo su viralne stare tvrdnje o tome da je američko slijetanje na Mjesec 1969. godine bilo lažirano. Kao dokaz, navodi se da je telefonski razgovor tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona s astronautima na Mjesecu bio tehnološki nemoguć. Činjenice, ipak, pokazuju drugačije. Detaljnije na linku ispod.

Tvrdnje da Ukrajina regrutuje osobe s Downovim sindromom zbog nedostatka novih vojnika potječu iz proruskih izvora i, osim videosnimka upitne autentičnosti, ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili tačnost takvih navoda. Detalje pročitajte u analizi na linku ispod.

Na društvenim mrežama kruži navodni prilog s ukrajinske televizije u kojem se neudate žene mole da se usele kod neoženjenih muškaraca kako bi se uštedjela električna energija. Iako je na društvenim mrežama to predstavljeno kao stvarna molba na vijestima, riječ je o šali. Snimak je nastao u okviru šaljivog televizijskog segmenta. Detaljnije u analizi na linku ovdje.Scena iz 12 godina starog dokumentarca o životu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali oko koje je napravljen separacioni zid na društvenim se mrežama proteklih dana dijeli uz netačnu tvrdnju da prikazuje egipatskog tinejdžera koji kroz rupu na graničnom zidu dostavlja hljeb stanovnicima Gaze. Scena zapravo prikazuje krijumčarenje peciva kroz zid koji je podigao Izrael kako bi spriječio stanovnike Palestine da ulaze na okupirana područja. Detaljnije čitajte u analizi na linku ovdje.

 

(Raskrinkavanje.ba)