Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Teorije zavjere o Markalama i netačne tvrdnje o vakcinama

U prošloj sedmici analizirali smo netačne tvrdnje o masakru na sarajevskoj pijaci Markale, dezinformacije vezane za rat u Gazi te mnoštvo zdravstvenih i antivakcinacijskih manipulacija.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Pojedini mediji iz regiona već tradicionalno uoči godišnjice masakra na sarajevskoj pijaci Markale objavljuju tvrdnje da je riječ o insceniranom događaju, ignorišući sudski utvrđene činjenice. Nova teorija zavjere o navodnom projektu “Markale” razrađenom u Americi tako je objavljena na mnogim portalima.

 

Mediji iz regiona objavili su snimak iz Gaze za koji tvrde da prikazuje bombe u obliku limenki s hranom. Na snimku nisu zapravo bombe, nego tzv. upaljači za mine. 

Huti, oružana grupa koja kontroliše dijelove Jemena, u znak podrške Palestini 15. januara izvršila je napad na američki teretni brod pokraj obala Jemena. Mediji iz našeg regiona izvijestili su o tom napadu, a mnogi su objavili i navodni snimak koji ga prikazuje. Taj snimak zapravo prikazuje požar na brodu iz 2021. godine. Za više detalja, pogledajte analizu.

Mediji u regionu objavili su članke u kojima se tvrdi da je u prodaju puštena lutka “krvave palestinske bebe”. Fotografija takve lutke na pijaci zapravo je djelo aktiviste koji je pokušao skrenuti pažnju na situaciju u Palestini.

Rubrika “Ruske vesti” na portalu Lajk ispunjena je člancima koji su opremljeni klikbejt-naslovima i videosnimcima u kojima su iščitani dijelovi tekstova objavljenih na srbijanskim portalima. Detalje možete pronaći u našoj analizi i storyju

 

S ponovnim rastom slučajeva Covid-19 reaktualizirane su dezinformacije o vakcinama protiv ove bolesti. Slike stotina članaka o smrtima sportista, pjevača, glumaca i drugih ljudi objavljene su u Facebook albumu koji insinuira da su ove “iznenadne smrti” uzrokovane vakcinama protiv Covid-19. Ovakve tvrdnje nemaju utemeljenje u činjenicama, a više informacija pronađite u analizi.

 

U regiji su se pojavili i slučajevi velikog kašlja, odnosno pertusisa, što su na društvenim mrežama popratile netačne i manipulativne objave u kojima se implicira da su vakcine protiv ove bolesti beskorisne.

 

Isječak iz stare emisije emitovane na Televiziji Happy u kojem se netačno navodi da MMR vakcine nisu prošle klinička ispitivanja također se dijelio na društvenim mrežama.

 

Sadržaj koji se objavljuje na anonimnoj stranici Portal zdravog života uglavnom su članci u kojima se kao lijekovi za ozbiljne bolesti promovišu razni preparati iz kućne radinosti. Više pročitajte u analizi.

 

Portali godinama objavljuju i članke u kojima se iznosi niz neutemeljenih i pretjeranih tvrdnji o zdravstvenim koristima kurkume.

 

Osim tvrdnji o prirodnim lijekovima, analizirali smo i tvrdnje o ljekovitim svojstvima raznih preparata. Prodaja čaja Diatea kao “lijeka” protiv dijabetesa reklamira se na Facebooku uz pomoć izmišljene “vijesti” da vlada sufinansira kupovinu tog “lijeka”.

 

Izmišljeni intervjui u kojima se medicinskim stručnjacima pripisuju preporuke za preparate protiv pretilosti i prostatitisa dijele se na Facebooku i imaju samo jednu svrhu – prodaju ovih preparata. Detalje pronađite u analizi.

 

Analizirali smo i lažne navode o još jednom tobožnjem lijeku protiv prostatitisa. Na internetu se kupci čaja Prostamid privlače neutemeljenim tvrdnjama da urolozi i farmaceutski lanci učestvuju u zavjeri protiv ovog preparata promovišući neefikasne i skupe lijekove protiv prostatitisa.

 

Tvrdnje da je John D. Rockefeller “oblikovao” modernu medicinu jer je potisnuo “prirodne lijekove” da bi zaradio na lijekovima koji se prave od petrohemikalija su netačne. Detalje pročitajte u našem storyju.

421962333 710496024610650 6534934409286121789 N

(Raskrinkavanje.ba)