Raskrinkavanje.ba

Teorija zavjere o “planu” zamjene biološkog svijeta sintetičkim

Snimak intervjua s izvjesnim Shimonom Yanowitzem dijeli se na Facebooku uz tvrdnju da postoji “globalistički plan” da se prirodni svijet zamijeni sintetičkom biologijom, iako sagovornik uopšte ne nudi bilo kakav validan dokaz za tu tezu.

Foto: wayhomestudio, Freepik

Na Facebooku je 13. novembra 2023. godine objavljen videosnimak preko kojeg je ispisan sljedeći tekst:

Šimun Janovic: Postoji globalistički plan - da se sav prirodni svet zameni sintetičkom biologijom

Videosnimak donosi intervju s izvjesnim Shimonom Yanowitzem, kojeg je voditeljica emisije Uncensored, Maria Zeee, predstavila kao “heroja ovog doba i veoma zanimljivog čovjeka”, bez navođenja njegovih kvalifikacija. 

Ona je razgovor, tačnije Yanowitzevo izlaganje, otvorila uvodom o sintetičkoj nanotehnologiji, za koju je on ustvrdio da se nalazi u “takozvanim Covid-19 vakcinama” te da je sada poznato da se nanotehnologija stavlja doslovno svuda. Ustvrdio je da se nanotehnologija nalazi i u drugim injekcijama, da je riječ o električnim kolima koja dospijevaju u krv te da ti nanokompjuteri emituju MAC adrese i bluetooth signal:

Verovatno i u druge injekcije (npr. dentalne i druge anestetike). A mi smo dosta vremena uložili u istraživanje tih elektroničkih kola i drugih struktura koje se nalaze u ljudskoj krvi. U ljudima ipak postoje nano kompjuteri koji emituju MAC adrese i blutut signal. I svi smo videli te stvari u ljudskoj krvi koje ne bi trebale da budu tamo.

Yanowitz je potom počeo da postavlja sugestivna pitanja o navodnom naglom povećanju slučajeva sindroma iznenadne smrti, srčanih udara, neuroloških oštećenja, krvnih ugrušaka i “turbo kancera”. 

On je zatim naveo da lično boluje duže vrijeme, ali nije primio vakcinu, pa je naglasio da se moraju u obzir uzeti svi načini na koji se ta toksičnost širi među ljudima, navodeći primjer “zaprašivanja iz aviona”, odnosno trovanja, za koje se optužuje “fiktivni virus”:

Ja lično sam već bolestan neko duže vreme, a ja nisam primio tu “vakcinu”. Zato moramo uzeti u obzir i to kako se ta toksičnost širi među ljudima! Očigledno je da tako nešto postoji, a svi znamo da nas zaprašuju iz aviona i znamo da za to žele da optuže neki fiktivni (izmišljeni) virus. Šta nam oni to još rade? Pa jasno je da nas zaprašuju avionima sa velikih visina. 

Na kraju videoisječka, Yanowitz je implicitno negirao klimatske promjene: 

A tu su aerosolne injekcije (vakcina koju udišemo). Dok oni tvrde da nas tako štite od sunca Bože me sačuvaj (nismo toliko glupi) Sunce je kao jako toplo pa je kao globalno zagrevanje. Neverovatno. 

Ova objava snimka ostvarila je preko 280 interakcija, a sam video pogledan je više od 8.400 puta. Objavljen je i na još dva profila na Facebooku (1, 2).

 

Šta su činjenice?

Intervju sa Shimonom Yanowitzem, čiji se isječak dijeli društvenim mrežama na našem jeziku od 20. maja 2023. godine, kada je objavljen na Telegram kanalu Istina, originalno je objavljen 13.5.2023. godine na stranici Zeee Media. Ovu stranicu vodi Maria Zeee, a njene i tvrdnje njenih gošći i gostiju i ranije su bile predmet naših i analiza fact-checking platformi u svijetu (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

Kako se iz opisanih tvrdnji može i vidjeti, Yanowitz u isječku s društvenih mreža ne objašnjava glavnu tvrdnju da postoji globalistički plan da se sav prirodni svijet zamijeni sintetičkom biologijom. On, u suštini, iznosi niz neutemeljenih tvrdnji o nanotehnologiji, vakcinama i drugim načinima putem kojih navodno nanotehnologija dolazi u naš krvotok – uključujući zaprašivanje iz aviona. 

U svom izlaganju Yanowitz ne precizira o kojim vakcinama protiv Covid-19 govori, budući da postoji više vrsta koje su razvijane na temelju različitih tehnologija. Međutim, ni u jednoj vakcini protiv Covid-19 nema nanotehnologije i takve “tehnologije” nema ni u dentalnoj anesteziji, navedeno je u ovoj analizi Raskrinkavanja. Osim toga, netačnim navodima o tome da se u vakcinama nalazi takva tehnologija bavili smo se u nizu analiza objavljenih u proteklom periodu (1, 2, 3).

Tvrdnje da ove vakcine sadrže “električna kola”, koja po Yanowitzevom izlaganju završavaju u ljudskom krvotoku, popularne su u krugovima teoretičara/ki zavjere. O primjeru dezinformacija o tome da vakcine sadrže grafenov oksid koji u tijelu kreira “nano električna kola” za primanje i emitovanje signala pisali smo u ovoj analizi. Kako vakcine ne sadrže grafenov oksid, tako ne postoji ni mogućnost za “samosastavljanje” električnih kola u tijelu pacijenta/ice. 

Budući da ne postoje nanokompjuteri u ljudskom tijelu primljeni posredstvom vakcina, tvrdnje da takvi kompjuteri emituju MAC (Media Access Control) adresu i bluetooth signal nemaju smisla. U tekstu Full Facta u kojem su analizirane tvrdnje da se primanjem vakcine pacijent/ica “namagnetiše” i počne da emituje MAC adresu i bluetooth signal ovakve tvrdnje ocijenjene su kao netačne. 

Yanowitz nije precizirao specifične lokacije ili dijelove svijeta u kojim je prema njegovom mišljenju došlo do povećanja slučajeva sindroma iznenadne smrti, srčanih udara, neuroloških oštećenja i drugog. Također, nije jasno da li tvrdi da li je do povećanja došlo zbog vakcina i njihovog regularnog sastava ili zbog izmišljene nanotehnologije u njima. 

U fact-checking analizama brojnih portala za provjeru činjenica u kojima su analizirane tvrdnje po kojima su vakcine odgovorne za “povećanje” broja slučajeva raznih oboljenja utvrđeno je da do povećanja slučajeva iznenadne smrti, “turbo karcinoma”, smrti zbog krvnih ugrušaka i “kardiovaskularnih smrti” ili nije ni došlo, ili da vakcine protiv Covid-19 nisu uzrok. 

Alternativno objašnjenje navodnog povećanja slučajeva raznih oboljenja “zbog nanotehnologije” kod ljudi koji nisu vakcinisani (navodeći i lični primjer) Yanowitz nalazi u “zaprašivanju iz aviona”. Radi se o staroj teoriji zavjere (1, 2, 3) modifikovanoj za potrebe ovog narativa. U ovoj analizi objasnili smo da nema “hemijskog zaprašivanja nanotehnologijom”. 

Na kraju, geoinženjering je kontroverzna ideja da se ljudski izazvanim intervencijama u klimatski sistem pokušaju riješiti neki problemi povezani s globalnim zagrijavanjem. Geoinženjering za sada postoji samo kao ideja, navedeno je u ovoj analizi Raskrinkavanja, ali se provode brojna istraživanja, koja uključuju sprovođenje različitih simulacija i eksperimenata (1, 2, 3, 4), kako bi se utvrdile mogućnosti, prednosti i rizici ovakvih tehnika.  

Aerosolne injekcije (stratosferske aerosolne injekcije) jedna su od predloženih metoda za odbijanje Sunčeve svjetlosti zbog postepenog hlađenja planete i predstavljaju tehniku geoinžinjeringa – ne “vakcinu koju udišemo”. Implementacija ove ideje sa sobom nosi potencijalne negativne efekte koji nisu dovoljno testirani, navodi Forbes. 

Budući da je izlaganje Shimona Yanowitza zasnovano na neutemeljenim tvrdnjama o nanotehnologiji u vakcinama, tvrdnju o globalističkom planu da se sav prirodni svijet zamijeni sintetičkom biologijom ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke