Raskrinkavanje.ba

2020. u retrospektivi: Kakve su dezinformacije kružile o maskama?

Pandemiju COVID-19 obilježio je i izuzetno visok broj dezinformacija, koje su postale poznate pod imenom infodemija. U ovoj analizi donosimo pregled dezinformacija o maskama i njihovim učincima kojima smo se bavili tokom 2020. godine.

Od početka pandemije maske su jedna od tema o kojima se najviše govori i piše. Tokom ove godine su se tako objavljivale različite dezinformacije o maskama - od toga da su beskorisne, do toga da izazivaju ozbiljna oboljenja, pa čak i do tvrdnji da maske sadrže žice koje se spajaju na 5G mrežu.

Raskrinkavanje je tokom ove godine objavilo 13 analiza u kojima se bavilo dezinformativnim tvrdnjama o maskama.

U nastavku ove analize, slijede najčitanije i najzanimljivije analize dezinformacija o zaštitnim maskama u 2020.godini.

Jedan od videosnimaka koji, navodno, dokazuje “štetnost” maski pojavio se 26.6.2020. na Facebook profilu i YouTube kanalu Marije Stojaković, te na YouTube kanalu SYSTEM NO. Na profilima Marije Stojaković objavljen je kao kompilacija od tri videa, sa titlovima na srpskom i naslovom “Dokazi da maske ne štite i zašto ne treba da se nose”.

Osnovne tvrdnje u videu su da maske uzrokuju ili manjak kiseonika u organizmu, odnosno hipoksiju, ili višak ugljendioksida u krvotoku, odnosno hiperkapniju.

Analizom, koju u cijelosti možete pročitati na linku ispod, ustanovljeno je da maske ne uzrokuju navedena oboljenja.

Nakon videokompilacije koja nas je ubjeđivala da nošenje maske može spriječiti dotok kisika te povećati količinu ugljendioksida u krvotoku, aktuelne su bile i tvrdnje doktora Rashida Buttara koji je ponovio već opovrgnute, ali i uveo nove netačne tvrdnje o tome da nošenje maske povećava osjetljivost i doprinosi širenju virusa.

I u ovom slučaju, prvo objavljivanje ovih tvrdnji na jeziku domaćeg govornog područja pronašli smo na YouTube kanalu Marija Stojaković, ali je u međuvremenu uklonjen zbog kršenja pravila ove platforme. Analizu o netačnim navodima Rashida Buttara u cijelosti pročitajte na linku ispod:

 

Na Facebooku se dijelila i kolaž-fotografija uz tvrdnju da se radi o "licima ljudi koji žele da se vakcinišemo i nosimo maske". Dvije od četiri osobe na slici su, pak, umrle davno prije izbijanja pandemije, a druge dvije osobe nikada nisu govorile ni o maskama, ni o vakcinaciji. John Rockefeller i David Rockefeller su umrli, a Princ Phillip i Jacob Rothschild o maskama i vakcinama tokom pandemije COVID-19 nisu izjavljivali ništa. Detaljnije o ovoj viralnoj objavi čitajte na linku ispod:

Tvrdnje da hirurške maske nisu efektivne u zaštiti protiv koronavirusa u avgustu su ponovo postale aktuelne. Tačno je da hirurške i platnene maske zaista ne mogu spriječiti ulazak virusa u naše tijelo - ali mogu spriječiti njegovo širenje ako ih nosi osoba koja je zaražena, no to nije spriječilo dezinformacije o tome da su one “beskorisne”. Detaljnije o ovim tvrdnjama čitajte u analizi na linku ispod:


Maske su bile meta i klikbejt naslova. Tako je portal Novi objavio članak sa izjavom Sulejmana Ugljanina, lidera Stranke demokratske akcije iz Srbije, o tome da je "virus u Srbiju možda stigao u maskama iz Kine". U samom članku je izjava jasno okarakterisana kao teorija zavjere, ali u naslovu se tvrdilo da je riječ o “novoj informaciji”. Detaljnije o ovom primjeru čitajte u analizi na linku ispod:

Nakon tvrdnji da maske izazivaju smanjen unos kisika, trovanje ugljendioksidom, te da narušavaju imuni sistem, društvenim mrežama su se u avgustu širile tvrdnje i o navodnim težim posljedicama nošenja maski, kao što je upala plućne maramice. Kao što je to slučaj bio s prethodnim, i ove tvrdnje su potpuno neutemeljene i netačne te ih je opovrgla i stručna zajednica. Više detalja o ovim netačnim, ali viralnim tvrdnjama, čitajte u analizi na linku ispod:

Vijest da su u Hrvatsku uvezene maske sa bakar-oksidom, koje “same ubijaju virus”, objavilo je preko 70 medija u cijeloj regiji tokom septembra ove godine.

No, niko od njih - pa ni kompanija koja je uvezla ove maske - nije nam odgovorio šta to tačno znači i postoje li dokazi da je nošenje takvih maski bolja zaštita od koronavirusa u odnosu na druge medicinske maske.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske nam je, pak, rekla da nema pouzdanih dokaza za takvo nešto i da ove maske ne smatra ništa drugačijim od običnih medicinskih maski.  Na šta se, zapravo, odnose tvrdnje o “uništavanju virusa” i koje su stvarne naučne činjenice o djelovanju bakra na viruse, pročitajte detaljno u analizi na linku ispod:

Dvominutni video koji prikazuje nekoliko slovenskih doktora i pseudonaučnika, prepun dezinformacija o pandemiji Covid-19, širio se društvenim mrežama u regiji tokom oktobra ove godine. U saradnji sa portalima Faktograf iz Hrvatske i Razkrinkavanje iz Slovenije, koji su članovi regionalne SEECheck mreže, analizirali smo ovaj video u kojem su se našle i netačne tvrdnje o maskama. Više detalja o ovim netačnim, ali viralnim tvrdnjama, čitajte u analizi na linku ispod:

Besmislice o tome da je bolest COVID-19 izmišljena ili da je u pitanju “obična prehlada” dijelile su se društvenim mrežama i tokom oktobra ove godine, uprkos sve većem broju zaraženih ali i preminulih.

Njihovi autori su aktivno pozivali na kršenje epidemioloških mjera kojima se spašavaju ljudski životi, između ostalog, i nošenjem maski. Detaljnije čitajte u analizi na linku ispod:


Maske su se dovodile u vezu sa ukidanjem ljudskih prava. I u ovom slučaju dezinformacija je “kružila” u postovima na društvenoj mreži Facebook, a detaljnije pročitajte u analizi iz novembra, na linku ispod:

Tvrdnja da je žica u hirurškoj maski “5G provodnik” učestalo se širila društvenim mrežama, iako se radi o očitoj besmislici.  Žica koja se nalazi pri rubu hirurške maske služi za oblikovanje i bolje prijanjanje maske u području nosa i, naravno, nije nikakav “provodnik” za signal mobilne telefonije. Detaljnije čitajte u analizi na linku ispod:

Prominentna teoretičarka zavjere Mila Alečković tokom 2020. nastavila je graditi svoj javni imidž, iznoseći neistine o virusu SARS-CoV-2, maskama i vakcinama. Njene tvrdnje analizirali smo u dvije analize, koje možete pročitati na linkovima ispod:

 

(Raskrinkavanje.ba)