Doktor Aleksandar Babić: Dezinformacije o pandemiji pod krinkom medicinskog autoriteta

Doktor Aleksandar Babić na svojim nalozima na društvenim mrežama redovno dijeli različite dezinformacije o pandemiji Covid-19 i vakcinama protiv ove bolesti.

Foto: Freepik.com

Doktor Aleksandar Babić iz Trebinja na svojim nalozima na društvenim mrežama aktivno promoviše različite dezinformacije. Primarni fokus njegovih objava su domaća i inostrana politika, pandemija bolesti Covid-19, kao i ruska invazija na Ukrajinu. 

Na društvenoj mreži Twitter, gdje njegov nalog prati više od 4.000 ljudi, Babić objavljuje desetine tweetova dnevno. U biografiji na ovoj mreži, između ostalog, za sebe navodi da je “srpski nacionalista”. 

Uprkos tome što se Babić na Twitteru predstavlja kao doktor, na njegovom su nalogu česte objave u kojima se navode različite dezinformacije i teorije zavjere o pandemiji Covid-19 i vakcinama protiv ove bolesti. 

U objavama na svom Twitter nalogu Babić navodi da su vakcine protiv Covid-19 “otrov”, da nisu korisne, a pandemiju naziva “lažnom”. U nekim od objava se tako navodi:

Da nacrtam oko "vakcina".Njihova "korisnost" je otprilike ovako...da umesto epidemiologa imate ortopeda ili fizijatra,i oni vam predlože da otfikarite levu ruku ili desnu nogu,jer ih imate u paru.Nuspojave ne spominju.Tako je i sa vakcinom.Šteta je 100%,korist je O.Prekrižena. (21.4.2022)

Neshvatljivo je da iko iole normalan više veruje u vakcinu protiv "korone"?
Samo proizvođači tog otrova i oni koji su pri rođenju " udareni mokrom čarapom" mogu ruku pod ruku,da veruju u nove p(l)andemije! Džaba farbate! Jer farbate bez četke! (26.4.2022)

Evropska unija se istaknula poslednjih godina po lažnoj korona epidemiji,otrovnim vakcinama i nameštenoj Evroviziji. (...) (15.5.2022)

Da li su vakcine protiv Covid-19 otrovne?

Vakcine protiv Covid-19 plodno su tlo za razvoj različitih teorija zavjera. Od kad su ove vakcine postale dostupne ljudima širom svijeta, kreirane su različite dezinformacije o njima. 

Tako se za ove vakcine tvrdilo da sadrže grafenov oksid ili hidroksid, metalne komponente, protein šiljka koji je “otrovan”, tvrdilo se da vakcine mogu uzrokovati AIDS ili kancer, da štete imunološkom sistemu, povećavaju rizik od pobačaja te da predstavljaju gensku terapiju i sredstvo za depopulaciju. O svim ovim temama Raskrinkavanje je pisalo ranije. Kako se pokazalo, sve ove tvrdnje zasnovane su na dezinformacijama i “zavjerološkim” narativima i za njih nikada nisu pruženi adekvatni dokazi. 

Za tvrdnje da su vakcine protiv Covid-19 “otrovne” Babić, također, ne navodi nikakve dokaze. Ne postoji nijedan kredibilan izvor koji navodi da je u vakcinama “otrov”. 

Kako Bloomberg navodi, do 16. maja 2022. godine širom svijeta administrirano je 11,7 milijardi doza vakcina protiv Covid-19. 

Da li su vakcine protiv Covid-19 korisne?

Tvrdnjom da vakcine protiv Covid-19 navodno nisu korisne Raskrinkavanje se bavilo u analizi iz februara 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako se u toj analizi detaljno navodi, tvrdnje o tome da vakcine nisu korisne su zavaravajuće, budući da su utemeljene na pogrešnom uvjerenju da bi vakcina trebala biti 100% učinkovita. To, ipak, nije slučaj niti se to očekuje od vakcina. Vakcine protiv Covid-19 namijenjene su umanjenju rizika od ozbiljnih komplikacija kod onih koji se zaraze, a ne garanciji da do zaraze neće doći. 

Dostupni podaci pokazuju da vakcinisani/e protiv Covid-19 imaju značajno manji rizik od hospitalizacije i smrti u odnosu na one koji/e nisu vakcinisani/e. Prema istraživanju koje su u septembru 2021. objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na osnovu praćenja 600.000 osoba u 13 američkih država u periodu od aprila do jula, nevakcinisani/e su imali/e 11 puta veću šansu da umru od Covid-19 i deset puta veću vjerovatnoću da će biti hospitalizovani/e u odnosu na vakcinisane. Nevakcinisani/e su, takođe, imali/e 4,5 puta veću šansu da se zaraze.

Istraživanje naučne grupe Epi-Phare, koju su osnovali francuski fond zdravstvenog osiguranja i francuska državna agencija za lijekove, pokazalo je da vakcinacija protiv Covid-19 smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 90 odsto kod ljudi starijih od 50 godina. Rezultati istraživanja objavljeni su 11. oktobra 2021. Dakle, vakcinacija protiv Covid-19 je efikasno sredstvo zaštite od ove bolesti. 

Da li je pandemija Covid-19 lažirana?

Babić takođe neutemeljeno tvrdi i da se posljednjih godina Evropska unija “istaknula po lažnoj korona epidemiji”. I u ovom je slučaju riječ o veoma zastupljenom “zavjerološkom” narativu. O navodnim dokazima za tvrdnju o lažiranju pandemije Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 16. maja 2022. godine od bolesti Covid-19 oboljelo je više od 519 miliona ljudi, dok je više od 6.266.000 umrlo. Konkretno, u Bosni i Hercegovini je zabilježeno više od 15.700 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću Covid-19 do vremena pisanja ove analize. 

Dakle, brojevi zabilježenih smrtnih slučajeva od ove bolesti jasno ukazuju na to da je pandemija stvarna. 

Povezanost smrti sportista/kinja s vakcinama protiv Covid-19

U jednoj od objava Babić tvrdi i da postoji povezanost između vakcinacije protiv Covid-19 i okončanja karijera i smrti pojedinih sportista/kinja.

Ogroman broj mladih i zdravih sportista završilo je karijeru posle (prisilne) vakcinacije.
Neki su završili i sa životom. (...) (4.5.2022)

“Zavjerološki” narativ o vakcinama protiv Covid-19 kao uzročniku navodne povećane smrtnosti među sportistima/kinjama već neko vrijeme je prisutan. Raskrinkavanje je o nekoliko ovakvih tvrdnji pisalo i ranije (1, 2, 3, 4). Kako je u ovim analizama istaknuto, riječ je o posve neutemeljenim tvrdnjama, koje nisu zasnovane ni na kakvim kredibilnim dokazima.

Ni Babić za svoje tvrdnje ne iznosi nikakve dokaze. Treba istaći i to da vakcinacija sportista/kinja protiv Covid-19 nije “prisilna”. 

Insinuacije o povezanosti vakcina protiv Covid-19 i HIV-a

Twitter objava u kojoj Babić tvrdi da su vakcinisani/e protiv Covid-19 “do 99% vrlo moguće HIV pozitivni” također je postala viralna na ovoj mreži. Do vremena pisanja ove analize objava je izbrisana, ali je njen screenshot objavljen na više drugih Twitter naloga (1, 2).

Raskrinkavanje je o neutemeljenosti ovih tvrdnji pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje. Kako se u analizi ističe, ovakvi navodi nisu utemeljeni na činjenicama, već na neadekvatnom tumačenju zabrinutosti koju su autori/ke naučnog članka u magazinu Lancet iznijeli vezano za klinička ispitivanja “nekih vakcina protiv virusa SARS-CoV- 2, prilikom čijeg razvoja je korišten vektor Ad5 (rekombinantni vektor adenovirusa tipa 5)”.

Doktor Aleksandr Babić, dakle, autoritet stečen zvanjem koristi za dezinformisanje javnosti promovisanjem širokog spektra neoriginalnih, odranije dokazanih dezinformacija i teorija zavjere o pandemiji i vakcinama. 

Takvo postupanje može biti veoma opasno, pogotovo uzimajući u obzir povjerenje javnosti i odgovornost koju pojedinci/ke s medicinskim obrazovanjem imaju u periodima zdravstvenih kriza kakva je pandemija Covid-19. 

Shodno činjenicama, tvrdnje da su vakcine protiv Covid-19 “otrovne” i da nisu korisne ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je veliki broj sportista/kinja “završio sa životom” zbog navodne prisilne vakcinacije. 

Tvrdnju da je pandemija Covid-19 lažirana ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 20. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Benzinske pumpe u Kiseljaku nisu imale najniže cijene goriva 8. decembra

Portal ART Info objavio je netačnu informaciju da je 8.12. najjeftinije gor...

Lažna vijest
Lažna vijest
The New York Times nije potvrdio da je Ukrajina počinila ratni zločin u Makijivki

Regionalni mediji tvrde da je The New York Times objavio analizu kojom je p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Lažna vijest
Pogrešno prikazani podaci iskorišteni kao “dokaz” da vakcine ubijaju

Podaci o “višku” smrtnosti u Evropi iskorišteni su na portalu Hop, bez ikak...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me