Raskrinkavanje.ba

Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnji o navodnom radu Anthonyja Faucija. Ove tvrdnje nisu utemeljene.

Foto: Freepik.com

Na portalu Epoha 18. marta 2023. godine objavljen je članak o tvrdnjama koje je Robert F. Kennedy iznio u gostovanju u emisiji "The Jimmy Dore Show". Članak je opremljen naslovom u kom se navodi:

Insider otkriva da Gates i Fauci planiraju ubiti milijune oboljelih od terminalnih bolesti

U članku se, između ostalog, navodi da je Kennedy "predstavio dokaze" da je američki imunolog Anthony Fauci bio zadužen za razvoj biološkog oružja te da je "prodao američke tajne Kini". Tvrdnje se u članku dovode u vezu s narativom o provođenju "Velikog reseta".

Robert F. Kennedy pojavio se ovog tjedna u Jimmy Dore Showu i otkrio niz nevjerojatnih činjenica dok je govorio o tome zašto dr. Anthony Fauci i Bill Gates moraju hitno biti optuženi za izdaju i zločine protiv čovječnosti.

Robert F. Kennedy Jr. predstavio je Doro dokaze da je dr. Anthony Fauci bio zadužen za razvoj biološkog oružja u SAD-u pod Pentagonom više od dvadeset godina. Također je prodao američke tajne Kini, idući toliko daleko da je naučio komuniste kako napraviti razorno oružje za masovno uništenje.
(...)
Informacijska brana je pukla i uspavane mase spremne su pokazati istinu dok globalističke elite jure prema sljedećoj smrtonosnoj fazi Velikog resetiranja, programu stvaranja i uništenja.

Do vremena pisanja ove analize članak je prema analizi alata kompanije Meta, CrowdTangle, ostvario 237 interakcija te je podijeljen 90 puta na Facebooku. 

O čemu Kennedy govori?

Tvrdnje iz naslova članka portala Epoha o navodnom planu američkog imunologa Anthonyja Faucija i Billa Gatesa da ubiju "milione oboljelih od terminalnih bolesti" ne pominju se nigdje u samom članku. U njemu se, zapravo, ne sasvim jasno prenose tvrdnje o radu Anthonyja Faucija koje je poznati američki teoretičar zavjere i antivakcinacijski aktivista Robert F. Kennedy Jr. iznio u gostovanju u emisiji "The Jimmy Dore Show" 14.3.2023. godine. 

Raskrinkavanje je o dezinformacijama koje je Kennedy ranije proklamovao pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6). I voditelj emisije u kojoj je gostovao, Jimmy Dore, takođe je poznat po promovisanju dezinformacija, koje su u više navrata analizirale različite platforme za provjeru činjenica (1, 2, 3). 

U članku portala Epoha nedostaju brojne informacije te nije sasvim jasno na šta se tačno Kennedy u svojim izjavama referiše. Ipak, kada se posluša kompletna osamnaestominutna emisija "The Jimmy Dore Show" u kojoj je Kennedy gostovao, postaje jasno da je riječ o studiji povećanja funkcija organizma (gain-of-function) koju su u Wuhanu finansirali američki Nacionalni instituti za zdravlje (National Institutes of Health - NIH), to jeste Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (National Institute of Allergy and Infectious Diseases - NIAID). Ovakve tvrdnje aktuelne su od 2021. godine (1, 2), a oslanjaju se na debatu o porijeklu virusa uzročnika bolesti Covid-19 i podržavaju narativ o virusu koji je "pobjegao" iz laboratorije. 

Naime, Sjedinjene Američke Države zaista jesu finansirale istraživanje u Wuhanu u kom su proučavani koronavirusi iz slijepih miševa, ali to istraživanje nije moglo prouzrokovati pandemiju Covid-19. Platforma za provjeru činjenica FactCheck u analizi iz maja 2022. godine objašnjava:

Kao što smo ranije objasnili, NIAID je finansirao neke eksperimente u WIV-u (Wuhan Institute of Virology - Institut za virusologiju Wuhan, prim. aut.) kao dio višegodišnjeg granta od 3,7 miliona dolara za neprofitnu organizaciju EcoHealth Alliance sa sjedištem u SAD-u, koji je počeo 2014. Cilj istraživanja bilo je razumijevanje rizika od budućeg pojavljivanja koronavirusa od slijepih miševa, a mali dio novca — 600.000 dolara — otišao je saradniku EcoHealtha na Institutu za virusologiju Wuhan.

Ali ti eksperimenti, koji su pomiješali i uskladili određene elemente koronavirusa slijepih miševa, nisu mogli da proizvedu SARS-CoV-2 jer su korišćeni virusi bili veoma različiti.

Virusi koji su tada proučavani u Institutu za virusologiju Wuhan dijele tek oko 80% genoma sa SARS-CoV-2, pokazala je analiza američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. 

"Jednostavno nema osnova da se tvrdi da Fauci, preko ovog granta NIAID-a, ima bilo kakve veze sa porijeklom koronavirusa", ističe FactCheck. 

Doktor Anthony S. Fauci bivši je direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. Na toj poziciji nalazio se od 1984. do 2022. godine. Ne postoje kredibilni dokazi da je Fauci "bio zadužen za razvoj biološkog oružja u SAD-u pod Pentagonom". U dostupnim biografijama Faucija (1, 2, 3) ne pominje se nikakav rad na razvoju biološkog oružja. 

Dodatno, ne postoje nikakvi dokazi koji ukazuju na to da je Fauci "prodao američke tajne Kini". 

Šta se zna o porijeklu virusa SARS-CoV-2?

Postoje različite teorije o stvarnom porijeklu virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest Covid-19. Naučna debata dominantno se vodi oko dvije moguće verzije – prema jednoj, virus je prirodnog porijekla, a na čovjeka je prešao sa slijepog miša, dok je prema drugoj virus kreiran u laboratoriji u Wuhanu iz koje je "pobjegao" ili, pak, namjerno pušten. 

Kako The New York Times objašnjava u članku objavljenom 17.3.2023, proveden je niz istraživanja o stvarnom porijeklu virusa i načinu njegovog prelaska na čovjeka, ali nije pouzdano potvrđena nijedna od pomenutih premisa. I dok postoje izvještaji, analize i studije u kojima se navodi da je porijeklo virusa, uz različite razine sigurnosti, dokazano, u ovom trenutku nije moguće pouzdano tvrditi da je ijedna od pomenutih ili bilo kojih drugih teorija jedina tačna. O ovoj temi detaljno je pisao i naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske u analizi 3.3.2023, koju možete pročitati ovdje.

Šta je "Veliki reset"?

Raskrinkavanje je u nizu analiza pisalo o teoriji zavjere o "Velikom resetu" (1, 2, 3, 4, 5). Kako je u ovim i drugim analizama Raskrinkavanja detaljno objašnjeno, ova teorija zavjere uključuje tvrdnje da grupa svjetskih moćnika/ca upravlja svim prilikama u svijetu te da su brojni značajni događaji u svijetu, poput pandemije Covid-19 i invazije na Ukrajinu, "režirani" u svrhu uvođenja "globalnog komunizma" i drugih velikih promjena, primarno iz oblasti ekonomije. Uopšteno, "Veliki reset" je, prema tvrdnjama teoretičara/ki zavjere, usmjeren ka oduzimanju autonomije ljudima. 

Inicijativa koja nosi naziv "Veliki reset" zaista postoji, a ovaj dokument sačinio je Svjetski ekonomski forum u junu 2020. godine. Riječ je o planu u kom se razmatraju mogući načini oporavka zemalja nakon pandemije bolesti Covid-19. Naziv dokumenta brzo je postao središte brojnih teorija zavjere u kojima mu je neutemeljeno pripisivan niz različitih tvrdnji. O teorijama zavjere koje se vezuju za ovaj dokument ranije su pisali Reuters, BBC, AFP i New York Times.

Nije posve jasno na šta tačno autor članka portala Epoha misli kada kaže da je riječ o "smrtonosnoj fazi Velikog reseta". Ipak, kako je objašnjeno, riječ je zapravo o planu oporavka zemalja te u njemu ne postoje nikakve "smrtonosne faze". 

Anthony Fauci i Bill Gates čest su predmet najrazličitijih teorija zavjere o kojima je Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Portal Epoha takođe je poznat po proklamovanju različitih teorija zavjere i dezinformacija, koje je Raskrinkavanje analiziralo više puta u analizama koje možete pronaći ovdje

Shodno činjenicama, tvrdnje da je Anthony Fauci bio zadužen za razvoj biološkog oružja te da je "prodao američke tajne Kini" ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i navodima o "Velikom resetu". 

Članku portala Epoha dajemo i ocjenu klikbejt budući da se u naslovu tvrdi da "insider otkriva da Gates i Fauci planiraju ubiti milijune oboljelih od terminalnih bolesti", što se u članku i ne pominje. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 18.03.2023

Epoha: Insider otkriva da Gates i Fauci planiraju ubiti milijune oboljelih od terminalnih bolesti

Robert F. Kennedy pojavio se ovog tjedna u Jimmy Dore Showu i otkrio niz nevjerojatnih činjenica dok je govorio o tome zašto dr. Anthony Fauci i Bill...

  • Klikbejt
  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest