Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o ratu u Ukrajini, a bavili smo se i temama koje se tiče trenutne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Nedavno se pojavila tvrdnja da je Antony Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, u Izvještaju o vjerskim slobodama za 2021. godinu naveo da se Stranka demokratske akcije (SDA) i njen lider Bakir Izetbegović nalaze na američkoj “sivoj listi”. Blinken, pak, takvo nešto nije naveo u Izvještaju, a “siva lista” ne postoji, barem ne formalno. Detalje čitajte u našoj analizi.

Društvenim mrežama dijele se montirane fotografije kojima se političkoj stranci Narod i Pravda i njenom predsjedniku Elmedinu Konakoviću pripisuje podrška LGBTIQA+ zajednici, koju oni nisu iskazali.

Lažna vijest
Homofobija kao sredstvo politički motivisanog obračuna

Društvenim mrežama dijele se montirane fotografije kojima se političkoj str...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 22.06.2022

Nakon što je Nenad Čanak, srbijanski političar, otputovao u Ukrajinu, društvene mreže preplavila je tvrdnja da je on u toj zemlji uhapšen pod optužbama da je ruski špijun. U pitanju je lažna vijest. Izvor ove tvrdnje je satirični članak objavljen na portalu Zicer, koji ne opisuje stvarni događaj. Detalje čitajte u našoj analizi.

Pojedini mediji objavili su tvrdnje samoproglašene Donjecke Narodne Republike o tome da su ukrajinske snage navodno zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija u Kramatorsku. Zvaničnik UN-a je to demantovao.

Lažna vijest
Ukrajinske snage nisu zauzele kancelariju UN-a u Kramatorsku

Niz portala u regionu prenio je tvrdnju Donjecke Narodne Republike da su sn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 20.06.2022

Izjava Joea Bidena o mogućnosti da Ukrajina učini teritorijalne ustupke Rusiji manipulativno je prenesena na nekim regionalnim portalima. U pojedinim naslovima netačno je navedeno da je američki predsjednik rekao da će Ukrajina morati ustupiti teritoriju kako bi postigla mir. Više pročitajte u analizi na linku.

Dezinformacija
Biden nije rekao da Ukrajina mora ustupiti dio teritorije Rusiji

Odgovor američkog predsjednika Joea Bidena na pitanje o mogućnosti da Ukraj...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno 21.06.2022

Nepotpunim prenošenjem izjave Jensa Stoltenberga o mogućnosti uspostavljanja mira u Ukrajini pojedini portali su manipulativno ustvrdili da je generalni sekretar NATO saveza poručio da Ukrajina mora napraviti teritorijalne ustupke kako bi okončala rat.

Dezinformacija
Stoltenberg nije rekao da Ukrajina mora ustupiti teritoriju ako želi okončati rat

Nepotpunim prenošenjem izjave Jensa Stoltenberga o mogućnosti uspostavljanj...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 23.06.2022

Niz medija u regionu objavio je tvrdnju da je delegacija Kine napustila salu za vrijeme specijalnog obraćanja predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tokom Shangri-La Dialogue samita u Singapuru. Ipak, fotografije i prisutni pojedinci potvrđuju da to nije tačno.

Lažna vijest
Kineska delegacija nije napustila salu na samitu za vrijeme govora Volodimira Zelenskog

Brojni portali u regionu objavili su tvrdnju da je kineska delegacija napus...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 22.06.2022

Na društvenim mrežama viralan je videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje eksploziju ruskog termobaričkog projektila u Ukrajini. Videosnimak je zapravo kompjuterski stvoren vizuelni prikaz i ne prikazuje nikakav stvarni događaj.

Prenošenje lažnih vijesti
Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prika...

Prenošenje lažnih vijesti 24.06.2022

Portal Webtribune u svojim člancima često kao izvor navodi “kinesko izdanje Baijahao”. U takvim člancima ovaj izvor predstavlja se kao kredibilan ili zvaničan. Riječ je, međutim, o blog platformi na kojoj sadržaje može objaviti bilo ko, bez ikakve provjere. Više o ovoj temi pročitajte u novom storyju Raskrinkavanja.

Netačne tvrdnje da je španska vlada prskala građane “chemtrailsima” pod krinkom vanrednog stanja izazvanog pandemijom Covid-19 i ranije su se pojavljivale u stranim medijima. Portal Logično ponovio ih je u članku objavljenom početkom ovog mjeseca.

Lažna vijest
Španska vlada nije priznala “prskanje chemtrailsima” 

Netačne tvrdnje da je španska vlada prskala građane “chemtrailsima” pod kri...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere 23.06.2022

Baza podataka američkih Nacionalnih instituta za zdravlje indeksirala je članak iz medicinskog časopisa u kojem se netačno tvrdi da su proglašenje pandemije Covid-19 i odgovor na nju bili rezultat manipulacija vlasti i medija. Neki/e korisnici/e društvenih mreža su potom tvrdili/e da je američka agencija “priznala” manipulacije tokom pandemije. 

Lažna vijest
Američka agencija nije objavila da se manipulisalo pandemijom Covid-19

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da su američki Nacionalni instituti z...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama 22.06.2022

Nakon što je poznati pjevač Justin Bieber otkazao nastupe zbog paralize desne strane lica, društvenim mrežama ubrzo su počele kružiti “zavjerološke” tvrdnje da je njegovo stanje posljedica vakcine protiv Covid-19. Kako je Bieber i sam objasnio, uzrok paralize je Ramsay Hunt sindrom. Ovaj sindrom nastaje kao rezultat virusa koji napada nerve u uhu i na licu. Ne postoje dokazi da je Bieber uopšte primio vakcinu protiv Covid-19 niti da ona može uzrokovati ovaj sindrom. Detalje čitajte u našoj analizi.

Na Facebook profilu bivše novinarke Merime Spahić u nekoliko objava se netačno tvrdi da su nedavni slučajevi majmunskih boginja zapravo zaraza virusom humane imunodeficijencije (HIV).

Lažna vijest
Majmunske boginje nisu HIV

Na Facebook profilu bivše novinarke Merime Spahić u nekoliko objava se neta...

Lažna vijest Teorija zavjere 23.06.2022

Snimak nastao na filmskom setu se u nizu objava na društvenim mrežama manipulativno predstavlja kao dokaz da pandemija Covid-19 zapravo nije stvarna. Više o ovoj temi saznajte u našem novom storyju.

Tvrdnje penzionisane doktorice Nade Jurinčić o tome da su virusi navodno otrovne izlučevine ponovo su viralne na društvenim mrežama iako su originalno objavljene još u prvoj polovini 2020. godine. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi na linku.

Lažna vijest
Netačne tvrdnje Nade Jurinčić o virusima, Covidu i gripi ponovo “oživljene” na portalima

Članci sa tvrdnjama penzionisane doktorice Nade Jurinčić o virusima kao “ot...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 11.12.2020

Na društvenim mrežama se i dalje dijeli fotografija ukrajinske djevojčice za koju se netačno tvrdi da prikazuje Billa Gatesa. Fotografija je nastala na proslavi Prvog maja u Lavovu, 1968. godine.

Lažna vijest
Kako je stara fotografija ukrajinske djevojčice postala “Bill Gates u haljinici”

Početkom maja na Facebooku i Twitteru se pojavio “meme” na kojem se uz star...

Preko margine Lažna vijest 13.05.2020

Na anonimnom portalu Jablanica Live objavljen je članak u kojem se iznose manipulativne tvrdnje o ekološkim udruženjima koja se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana u BiH. U članku se opisuju kao “produžena ruka američke globalne politike” i na “zavjerološki” način preispituju se motivi njihovog aktivizma.

Manipulisanje činjenicama
Anonimni portal manipulativno o aktivistima/cama koji se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana

Portal Jablanica Live objavio je članak u kojem se iznose manipulativne tvr...

Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje 24.06.2022

Globalno zagrijavanje veliki je problem s kojim se susreće čovječanstvo, nasuprot čestim slučajevima negiranja postojanja klimatske krize. Snimak na kojem Patrick Moore, bivši član organizacije Greenpeace, manipulativno govori o klimatskim promjenama viralan je na društvenim mrežama. Šta Moore tvrdi, a šta su činjenice, pročitajte na linku.

Lažna vijest
Nasuprot tvrdnjama bivšeg aktiviste, globalno zagrijavanje je stvarno i CO2 utiče na njega

Društvenim mrežama širi se snimak na kom Patrick Moore, poznat po dezinform...

Lažna vijest Dezinformacija 22.06.2022

Na društvenim mrežama opet se dijele fotografije koje navodno prikazuju unutrašnjost aviona koji nas “svakodnevno truju”. U analizi iz maja 2020. godine utvrdili smo da se na fotografijama vide spremnici koji ne služe za “zaprašivanje”, nego za testiranje težine koju avion može da podnese, i napunjeni su vodom.

Lažna vijest
Ne, ove slike ne pokazuju avione koji nose “hemikalije za zaprašivanje”

U drugom dijelu analize tvrdnji o chemtrails bavimo se fotografijama koje n...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 22.05.2020

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli tvrdnja da je u Sudanu uginuo zadnji sjeverni bijeli nosorog. Kako je objašnjeno u našoj analizi iz 2021. godine, zadnji mužjak sjevernog bijelog nosoroga uginuo je u Keniji još 2018. godine. Detalje čitajte na linku.

Manipulisanje činjenicama
Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga uginuo je u martu 2018. godine

Smrt posljednjeg mužjaka sjevernog bijelog nosoroga, koji je uginuo 2018. g...

Manipulisanje činjenicama 16.06.2021

Facebookom se dijeli videosnimak motorista/kinja koji/e su se navodno okupili/e u Njemačkoj da bi obradovali/e dječaka koji boluje od kancera. Dijelovi snimka zapravo su nastali u Brazilu.

Manipulisanje činjenicama
Video brazilskog predsjednika predstavljen kao snimak 20.000 motorista/kinja u Njemačkoj

Facebookom se dijeli videosnimak motorista/kinja koji/e su se navodno okupi...

Manipulisanje činjenicama 23.06.2022

Na Facebooku se iz dana u dan pojavljuje značajan broj lažnih nagradnih igara.Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko takvih prevara i zahvaljujući njima privukla veliki broj pratitelja/ki. Detalje pročitajte na linku.

Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nag...

Lažna vijest 24.06.2022

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 24. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me