Pregled sedmice: Ignorisanje demantija i vakcine protiv majmunskih boginja

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas analiziralo niz dezinformacija koje su se širile u regionu. Pored toga, pisali smo i o manipulativnim strategijama kojima pojedini portali privlače čitatelje/ke te o drugim aktuelnim temama.

Foto: Raskrinkavanje.ba

ATV je objavio da je u Banjoj Luci poskupio parking, te je iskoristio članak i za kritiku gradonačelnika Stanivukovića. U članku je objavljena i fotografija parking automata s novom cijenom. Ipak, Gradska uprava je isti dan demantovala takve navode i navela da je neko preko automata zalijepio naljepnicu s lažnom cijenom. Nakon što je informacija demantovana, ATV, kao i dio drugih medija, ignorisao je dostupne činjenice. Više o ovoj temi pročitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Cijena parkinga u nultoj zoni u Banjoj Luci nije udvostručena

Uprkos činjenici da je isti dan po objavi lažne vijesti o poskupljenju park...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 03.08.2022

Pet regionalnih fact-checking portala koji čine See Check mrežu je tokom prvih pet mjeseci rata u Ukrajini objavilo ukupno 313 analiza u kojima je 1.396 članaka i objava na društvenim mrežama ocijenjeno kao manipulativno ili netačno. U kontekstu rata u Ukrajini, u medijima i na društvenim mrežama u regiji dominiraju proruski narativi koji imaju za cilj da Ukrajinu prikažu kao „nacističku” zemlju, a Rusiju samo kao zemlju koja zapravo dolazi u pomoć građanima i građankama Ukrajine. U bitno manjem broju, u regionu su prisutne i dezinformacije koje idu naruku ukrajinskoj strani.

Analiza
Globalni narativi i lokalni akteri: 150 dana rata u Ukrajini i preko 1.500 dezinformacija u regionu

Obnovljeni otvoreni ratni sukob u Ukrajini traje više od 150 dana, ali cirk...

28.07.2022

Brojni portali u regionu izvijestili su o članku njemačkog Bilda, u kojem je navodno objavljeno da je ruska vojska došla u posjed oružja koje je Njemačka donirala Ukrajini. Takav članak, ipak, nije objavljen na portalu Bild. Više o ovoj temi pročitajte u novom storyju Raskrinkavanja na linku.

Foto: Raskrinkavanje.ba 

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružje i bori se protiv “Novog svjetskog poretka” i dalje se objavljuju na portalima i blogovima. Činjenice o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Lažna vijest
Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 05.08.2022

Satirični članak bizarnog naslova, u kojem se tvrdi da je “opljačkan komšija tetke frizera Cecine ćerke”, na društvenim mrežama predstavljen je kao stvarna vijest, uz usputnu kritiku modernog novinarstva. Detalje pročitajte na linku ispod. 

Prenošenje lažnih vijesti
Satira predstavljena kao stvarna vijest na društvenim mrežama

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža su članak satiričnog portala Zicer...

Prenošenje lažnih vijesti Satira 02.08.2022

Nakon pres-konferencije koju je nedavno održao Joe Biden, na internetu su se pojavile tvrdnje da je predsjednik SAD-a slučajno pročitao “instrukcije s telepromptera” koje nisu bile dio govora pripremljenog za tu priliku. To, ipak, nije tačno. Šta je Biden rekao, a šta je pisalo u tekstu govora, pročitajte u našoj analizi.

Dezinformacija
Da li je Biden slučajno pročitao “instrukcije s telepromptera”?

Netačne su tvrdnje da je američki predsjednik Joe Biden na pres-konferencij...

Dezinformacija Ispravljeno 04.08.2022

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci u godini u kojoj se u BiH održavaju Opšti izbori postala je veoma aktivna. Redovno objavljivanje kratkih videosnimaka pomoglo je stranici da ostvari 22.814 “sviđanja” i dosegne 32.106 pratitelja/ki. U videosnimcima se izrazito kritikuju politički protivnici Stranke demokratske akcije. SDA je jedina partija koja je na ovoj Facebook stranici predstavljena u pozitivnom tonu. Detaljnu analizu Raskrinkavanja pročitajte ovdje.

 Foto: Raskrinkavanje.ba 

Na Facebooku se pojavilo 38 novih stranica koje se predstavljaju kao servis ove društvene mreže za verifikaciju profila i stranica nakon navodne prijave o kršenju standarda zajednice. Riječ je o lažnim objavama s nesigurnim linkovima čije otvaranje može rezultirati krađom ličnih podataka i finansijskim gubicima. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz juna 2021. godine.

Lažna vijest
Facebook prevare: Lažno obavještenje o deaktivaciji stranice

Facebook stranice pod nazivom Business Terms and Policies lažno se predstav...

Lažna vijest 11.06.2021

Iz godine u godinu dijeli se fotografija naslovnice magazina Forbes na kojoj piše da je Jugoslavija među najbogatijim zemljama u Evropi. Forbes je za Raskrinkavanje potvrdio da takvu naslovnicu nisu nikada objavili te da je fotografija montirana. Detalje pročitajte ovdje.

 

Pojedini anonimni portali članke o tragedijama koje su se dogodile u drugim krajevima svijeta, u cilju privlačenja većeg broja čitatelja/ki, opremaju naslovima i fotografijama kojima je lokacija događaja predstavljena bližom nego što jeste. Kako ova strategija prikupljanja klikova izgleda u praksi, pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

Klikbejt
Manipulativni naslovi o tragedijama na anonimnim portalima

Pojedini anonimni portali članke o tragedijama koje su se dogodile u drugim...

Klikbejt 02.08.2022

Vakcine protiv Covid-19 također su bile predmet analiza Raskrinkavanja u protekloj sedmici. Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da se bolest majmunskih boginja širi samo u zemljama u kojima je stanovništvo vakcinisano vakcinama protiv Covid-19 proizvođača Pfizer/BioNTech. To, ipak, nije tačno. 

Lažna vijest
Širenje majmunskih boginja nije povezano s Pfizer vakcinom protiv Covid-19

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da se bolest majmunskih boginja širi s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 04.08.2022

Korisnici/e Facebooka i dalje dijele tvrdnje da je Vlada Velike Britanije “priznala” da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imunološki sistem. Tvrdnja je netačna i bazirana je na manipulativnim podacima stvarnog istraživanja. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u analizi objavljenoj u januaru 2021, a detalje čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Vakcine protiv Covid-19 ne štete imunološkom sistemu niti je to priznala Vlada Velike Britanije

Na anonimnim portalima, a potom i društvenim mrežama, dijelila se tvrdnja d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 31.01.2022

Društvenim mrežama širi se tvrdnja da je Vlada Australije navodno odobrila prisilnu vakcinaciju stanovništva putem “chemtrailsa”. Tvrdnje o navodnom odobrenju australijske vlade nastale su na netačnom tumačenju stvarnog istraživanja, a "chemtrailsi" ne postoje. Više o ovoj temi pročitajte u našem novom storyju ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Facebookom se ponovo dijeli snimak u kojem doktor Borislav Antonijević manipulativno dovodi u pitanje sigurnost i svrsishodnost vakcina protiv Covid-19. Raskrinkavanje je o ovoj “šali” pisalo u novembru 2021. godine, u analizi koju možete pročitati ispod.

Lažna vijest
Neslani vic “Ivermektin doktora”: Nevakcinisani ipak imaju veći rizik od zaraze, hospitalizacije i smrti

Kratki videoisječak iz jutarnjeg programa K1 televizije, u kome doktor Bori...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama 24.11.2021

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 08. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me