Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o incidentu u zeničkoj školi, bizarnim tvrdnjama da je Sunce puno bliže Zemlji nego što jeste, neutemeljenim navodima da tapkanje lakta pomaže kod srčanog udara i tvrdnjama koje su dio poznatih teorija zavjere o “chemtrailsima” i 5G mreži.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Raskrinkavanje je prethodne sedmice analiziralo medijsko izvještavanje o incidentu u zeničkoj osnovnoj školi. Članak u kome je incident opisan riječima “stravično u Zenici” objavljen je na portalu 072 info tri dana nakon višestrukog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. U članku manipulativnog naslova prenesene su neprovjerene i netačne informacije o incidentu koji se zapravo dogodio dva mjeseca ranije.

Dezinformacija
Nepotpune i netačne informacije u izvještavanju o incidentu u zeničkoj školi

Portal 072 info je tri dana nakon napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vlad...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 01.06.2023

Lažne vijesti o ratu u Ukrajini šire se na našem području od samog početka invazije na ovu zemlju. U protekloj sedmici Raskrinkavanje se bavilo netačnim tvrdnjama da Ukrajina “najavljuje holokaust Rusa” koji podržavaju Vladimira Putina. Ova lažna vijest potekla je s portala Nulta tačka - stranice poznate po širenju dezinformacija i teorija zavjere. U članku su prenesene izjave koje je šef ukrajinske vojno-obavještajne službe dao za više medija, ali su im dodate potpuno izmišljene tvrdnje o "holokaustu". Više o temi čitajte u linku ispod.

Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija 30.05.2023

Ruske snage su polovinom maja napale Hmeljnicki, grad na zapadu Ukrajine. Nakon napada, ruski, a potom i neki mediji domaćeg govornog područja, objavili su lažne vijesti da je došlo do povećanja nivoa radijacije u Ukrajini. 

Dezinformacija
U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki

Kanal Russia Today Balkan objavio je netačnu tvrdnju da je nakon ruskih nap...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 29.05.2023

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da se nakon ruskih napada na Ukrajinu “radioaktivni oblak” kreće ka Evropi te da je radijacija već povećana u Poljskoj.

Iako su već tada postojali demantiji ukrajinskih i poljskih zvaničnika, dio medija predstavio je Patruševe tvrdnje kao činjenice, izostavljajući informacije o demantijima. Detalje čitajte na linku ispod.

Manipulisanje činjenicama
Nepostojeći "radioaktivni oblak": Favoriziranje ruskih izvora pri izvještavanju

Brojni mediji domaćeg govornog područja prenijeli su izjave sekretara Savje...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 31.05.2023

Na društvenim mrežama dijele se objave u kojima se implicira da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad skinuo slušalice za prevod za vrijeme govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na ovogodišnjem samitu Arapske lige kako ne bi slušao njegovo obraćanje. No, Al-Assad zapravo dobro govori engleski jezik i nije mu bio potreban prevod.

Manipulisanje činjenicama
Al-Assad govori engleski i nije mu trebao prevod za govor Volodimira Zelenskog

U objavama na društvenim mrežama implicira se da je sirijski predsjednik Ba...

Manipulisanje činjenicama 31.05.2023

Tvrdnje da kombinacija meda i cimeta liječi različite bolesti godinama se dijele na pojedinim medijima. Rezultati naučnih istraživanja o ljekovitosti ovih namirnica ipak su različiti od senzacionalističkih navoda u člancima anonimnih portala. Detalje čitajte u analizi ispod. 

Prenošenje lažnih vijesti
Med i cimet mogu biti korisni za zdravlje, ali njihova mješavina nije “lijek”

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da kombinacij...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Ispravljeno 29.05.2023

U medijima se godinama dijele tvrdnje o “maskama od aspirina” koje se predstavljaju kao metoda za uklanjanje i preveniranje akni. No, osim što ne postoje dokazi o efikasnosti aspirina u tretiranju akni, njegovo nanošenje na lice zapravo može pogoršati stanje kože.

Prenošenje lažnih vijesti
Nanošenje aspirina na lice ne liječi akne

Portali godinama objavljuju “recepte" za maske s aspirinom, uz tvrdnje da m...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 02.06.2023

Iako je dijabetes još uvijek neizlječiva bolest, oboljelima se na internetu nude “lijekovi” koji navodno zauvijek mogu riješiti njihove tegobe. Na stranicama koje imitiraju izgled stvarnih portala objavljuju se izmišljeni intervjui u kojima nepostojeća doktorica promoviše i podstiče prodaju “lijekova” protiv dijabetesa. Čitatelji/ce se uvjeravaju da se dijabetesa mogu riješiti uz pomoć preparata Regul Med i Dia Active, do kojih mogu doći putem formulara za naručivanje na dnu članka.

Lažna vijest
Izmišljena doktorica “preporučuje lijek protiv dijabetesa”, ali takav lijek ne postoji

Na web stranicama koje imitiraju izgled stvarnih magazina posvećenih zdravs...

Lažna vijest 31.05.2023

Lažna vijest
Još jedna izmišljena doktorica “preporučuje” preparat kao lijek protiv dijabetesa

Na društvenim mrežama kruži novi lažni intervju s izmišljenom doktoricom u...

Lažna vijest 02.06.2023

Stari videosnimak na kom radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamuflažom u obliku dimnjaka dijeli se uz tvrdnje da prikazuje “sakrivanje” 5G tornja jer ova tehnologija utiče štetno na zdravlje. Snimak zapravo prikazuje prilično uobičajeno kamufliranje antena mobilne telefonije, koje se radi iz estetskih razloga. Činjenice o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.  

Decenijama stara teorija zavjere o “chemtrailsima” adaptirana je nakon početka pandemije Covid-19 da “objasni” ovu bolest izmišljenim trovanjem iz aviona. U jednoj takvoj nedavnoj objavi na Telegramu netačno se tvrdi da grafenov oksid iz “chemtrailsa” zapravo izaziva simptome koji se pripisuju bolesti Covid-19.

Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti je u njima grafenov oksid koji izaziva simptome infekcije Covid-19

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da grafenov oksid iz “chemtrailsa” ula...

Lažna vijest Teorija zavjere 31.05.2023

Na Facebooku je ponovo aktuelizovana netačna tvrdnja da su Svjetski ekonomski forum i Ujedinjene nacije “naredili vladama ograničavanje potrošnje vode” i osporili da je voda ljudsko pravo. Teoretičari/ke zavjere ovu tvrdnju šire kao dio priče o navodnom uspostavljanju “globalne vlade”, koju intenzivno najavljuju već godinama. U realnosti, ne postoji nikakva naredba da se ograniči pristup vodi niti je ijedna od ovih organizacija osporila da je voda ljudsko pravo - naprotiv. U tekstu koji je objavljen na stranici Svjetskog ekonomskog foruma zapravo se jasno navodi da voda jeste ljudsko pravo i ističe se da je jedan od velikih problema današnjice upravo nejednak pristup čistoj pitkoj vodi.

Lažna vijest
SEF i UN ne naređuju ograničavanje potrošnje vode niti osporavaju da je voda ljudsko pravo

Na Facebooku je ponovo aktuelizovana netačna tvrdnja da su Svjetski ekonoms...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 31.05.2023

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci, koja skoro redovno objavljuje izmišljene izjave političkih aktera, ovog je puta izmišljenu izjavu o stradanju na Tuzlanskoj kapiji pripisala visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje

Sunce kao središnju zvijezdu našeg solarnog sistema od Zemlje dijeli oko 150 miliona kilometara. Iako su činjenice o velikoj razdaljini Zemlje od Sunca poznate još od antičkih vremena, teoretičari/ke zavjere koji/e vjeruju da je Zemlja ravna tvrde da se ova zvijezda zapravo nalazi u našoj atmosferi - među oblacima. Ta je tvrdnja daleko od istine koliko i Sunce od Zemlje.

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere 30.05.2023

U člancima pojedinih portala netačno se tvrdi da će u Njemačkoj od iduće godine biti zabranjena prodaja i korištenje drveta za ogrjev. Odluka je, navodilo se, dio inicijative Svjetskog ekonomskog foruma. Detalje čitajte u storyju Raskrinkavanja.
 

Foto: Raskrinkavanje

Tvrdnje da udaranje po unutrašnjoj strani lakta pomaže u slučaju srčanog udara i da čak može spasiti život dijele se u viralnim objavama na društvenim mrežama. No, osim što nema nikakvo naučno utemeljenje, kako kažu stručnjaci/kinje, praktikovanje ove tehnike može odgoditi kontaktiranje hitne pomoći i tako ugroziti život osobe koja je doživjela srčani udar. 

Pseudonauka
Savjeti opasni po život: Udaranje po ruci ne pomaže žrtvama srčanog udara

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se tvrdi da udaranje po un...

Pseudonauka 02.06.2023


 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 02. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me