Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji protiv Covid-19 kao uzroku zdravstvenih problema glumca Jamiea Foxxa, pseudonaučnim tvrdnjama o ljekovitosti zove, izmišljenim izjavama političkih aktera i neutemeljnim navodima da je Švedska proglasila seks sportom.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Raskrinkavanje je pisalo o tvrdnjama “zavjeroloških” portala iz regije o tome da je američki glumac Jamie Foxx hospitalizovan zbog komplikacija nakon vakcinacije protiv Covid-19. Iako Jamie Foxx zaista jeste hospitalizovan sredinom aprila, pojedinosti njegovih zdravstvenih problema nisu poznate javnosti, kao ni njegov vakcinalni status. Detalje čitajte u našoj analizi.

Lažna vijest
Iskorištavanje poznatih za antivakcinacijsku propagandu: Šta je poznato o zdravstvenom stanju Jamiea Foxxa?

Iako zvaničnih potvrda o pojedinostima zdravstvenog stanja glumca Jamiea Fo...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 08.06.2023
 Prethodne sedmice bavili smo se i tvrdnjom da je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na srčane probleme kod beba čije su majke primile vakcinu protiv Covid-19. Iako je tačno da je SZO objavila saopštenje o povećanom broju slučajeva miokarditisa kod novorođenčadi u Walesu u Velikoj Britaniji, vakcinacija protiv Covid-19 u njemu uopšte nije spomenuta. Kao uzrok miokarditisa u ovim slučajevima navode se infekcije enterovirusom. Detalje pročitajte na linku ovdje.

 

O Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pisali smo i u analizi tvrdnji da je ova UN-ova agencija izmijenila klasifikaciju dobnih skupina i da se sada 65-godišnjaci/kinje ubrajaju u “mlade”. Ipak, SZO i dalje klasifikuje osobe koje imaju preko 60 godina kao starije. Više čitajte u našoj analizi ovdje.

Prethodne sedmice pisali smo i o ponovo popularizovanoj teoriji zavjere prema kojoj su bolnice u SAD-u dobijale novčana sredstva da koriste lijekove i protokole koji su “ubijali” pacijente/kinje oboljele od Covid-19, te da su dobijali i novac ukoliko pacijenti/kinje preminu nakon takvog liječenja. Ove tvrdnje davno su se pokazale kao neutemeljene. 

Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere 06.06.2023
 

Bavili smo se i slikom vojnika sa magarcem na leđima, koja je na društvenim mrežama kružila uz tvrdnje da on to čini kako životinja ne bi stala na minu i tako ugrozila njega i druge vojnike. Priča iza fotografije je ipak drugačija.

Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 05.06.2023
 
Pisali smo i o pseudonaučnim tvrdnjama da zova liječi astmu, bronhitis i rak, koje se već nekoliko godina objavljuju na portalima iz regiona. Ovi navodi nemaju osnovu u medicini.

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 07.06.2023

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se tvrdi da udaranje po unutrašnjoj strani lakta pomaže u slučaju srčanog udara i da čak može spasiti život. Ovakve tvrdnje nemaju nikakvo utemeljenje u medicini, a mogu odgoditi kontaktiranje hitne pomoći i tako ugroziti život osobe koja je doživjela srčani udar. Više o tome čitajte u našoj analizi ovdje.

Prethodne sedmice također smo se bavili novim primjerima fotomontaža koje sadrže izmišljene izjave političkih aktera. Ovog puta, meta su bili Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Christian Schmidt, a kao inspiracija za lažne izjave poslužilo je prelijetanje američkih bombardera preko bh. gradova. 

Lažna vijest
Prelet američkih bombardera kao inspiracija za novo izmišljanje izjava političara

Nove izmišljene izjave Elmedina Konakovića, Nermina Nikšića i Christiana Sc...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 09.06.2023

Bavili smo se manipulativno predstavljenim fotografijama i u analizi tvrdnji sa Twittera o “društvenom progresu u Sarajevu”. Fotografije maturanata/kinja iz Druge gimnazije u Mostaru i Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu objavljene su uz pogrešne tvrdnje o datumu i mjestu njihovog nastanka. Kad su i gdje snimljene ove fotografije, i zašto njihovo poređenje u objavama na društvenim mrežama potiče vjersku netrpeljivost, pročitajte na linku ispod.

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografije maturanata/kinja zloupotrijebljene za manipulativno poređenje o “napretku u društvu”

Na Twitteru se dijeli kolaž fotografija na kojem se upoređuje “nekadašnji”...

Prenošenje lažnih vijesti 08.06.2023

Desetine portala izvijestile su da Hrvatska ima svoju predstavnicu na “evropskom prvenstvu u seksu” u Švedskoj. U nekim člancima je navedeno i da je Švedska klasifikovala seks kao sport te da je “domaćin prvenstva”. Seks nije sport u Švedskoj i ta država ne organizuje “evropsko prvenstvo”. Događaj s tim imenom najavljen je na pornografskoj stranici. Detalje čitajte u analizi.

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 09.06.2023

Na društvenim mrežama kruži snimak kojim teoretičari/ke zavjera koji vjeruju da je Zemlja ravna pokušavaju dokazati da se Sunce zapravo nalazi u našoj atmosferi. Ta tvrdnja je udaljena od istine koliko i Zemlja od Sunca. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

Niz portala je izjave sudskog vještaka koji je bio pozvan da komentarie javno dostupne informacije o slučaju maloljetnog ubice iz Beograda, predstavilo kao “otkriće” detalja o njegovim karakteristikama ličnosti. Detalje pročitajte u našoj analizi.

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše dostupne informacije o mas...

Klikbejt Ispravljeno 09.06.2023

Tri dana nakon napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, portal 072 objavio je vijest o incidentu u zeničkoj osnovnoj školi, opisan riječima “stravično u Zenici”. Vijest se odnosila na događaj koji se desio dva mjeseca ranije. Više o tome pročitajte u našem storyju ovdje.

Ruske snage su polovinom maja napale Hmeljnicki, grad na zapadu Ukrajine. Nakon napada, ruski, a potom i neki mediji domaćeg govornog područja, objavili su da je došlo do povećanja nivoa radijacije u Ukrajini. Potom je ruski zvaničnik Nikolaj Patrušev izjavio da se radioaktivni oblak približava Evropi. Nakon tih napada nivo radijacije u Ukrajini nije povišen. Detalje čitajte u našim analizama ovdje i ovdje.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 09. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me