Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Danom državnosti Bosne i Hercegovine i obilježavanjem godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i netačnim navodima u vezi s “crnim petkom” i ratom u Gazi.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Administratori/ke nekih anonimnih Facebook stranica nastoje privući pratitelje/ke lažnim nagradnim igrama. Obično se od korisnika/ca Facebooka traži “lajk” za učestvovanje u “nagradnoj igri”. Na ovaj način privlače dovoljno pratitelja/ki da bi se stranica mogla prodati. U analizi na linku ispod čitajte više o dva nova primjera ovakvih lažnih nagradnih igara, u kojima se pratiteljima/kama “poklanjaju” montažne kuće, te o tome kako ih prijaviti.

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju SizeFusionX promoviše se u tekstu u kojem su tvrdnje o ovom preparatu pripisane nepostojećim stručnjacima iz domene seksualnog zdravlja muškaraca. U analizi na linku ispod pročitajte ko su doktori na fotografijama koje navodno prikazuju stručnjake Muhameda Hasića i Salema Alikadića, koji “preporučuju” ovaj preparat.

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članak portala Bljesak o navodima ruskog tajkuna u egzilu da je jahta Vladimira Putina uočena u turskoj luci. Ime luke iskorišteno je za klikbejt-naslov ovog članka u kojem je navedeno samo da je jahta pronađena u – Tuzli. Detaljnije na linku ispod.

Tvrdnja da mediji namjerno prikazuju Kupolu na stijeni kada izvještavaju o džamiji Al-Aqsa kako bi neprimjetno prošlo rušenje jedne od najsvetijih džamija nije utemeljena u činjenicama. Detalje o ovoj teoriji zavjere možete pogledati u našem novom storyju na linku ovdje.
 

Foto: Raskrinkavanje.ba

Mreža podzemnih tunela u Pojasu Gaze ponovo je u fokusu medija nakon izbijanja rata ove godine. Iako se o ovim tunelima pisalo godinama, nekoliko portala je u oktobru objavilo klikbejt-naslove u kojima se tvrdi da je “otkriven tajni podzemni grad” u Gazi. Činjenice saznajte u analizi na linku ispod. Temu smo obradili u našem storyju, koji je dostupan na ovom linku.

Foto: Raskrinkavanje.ba


Na društvenim mrežama tvrdi se da su namirnice koje na sebi imaju naljepnicu s petocifrenim brojem koji počinje na 8 genetski modifikovane, a one na čijoj je naljepnici četverocifren broj koji počinje na 3 ili 4 prskane pesticidima. Te brojke na naljepnicama zapravo predstavljaju PLU kodove (Price Look Up - pretraga cijene) i nemaju veze s pesticidima ili genetskim modifikovanjem. Analiza je dostupna na linku ovdje.

Na Facebooku se dijeli snimak s tvrdnjama da su letovi iznad Antarktika zabranjeni kako se ne bi otkrilo da “postoje zemlje iza Antarktika”, odnosno da je Zemlja ravna. Letovi iznad južnog pola nisu zabranjeni i ne postoje nikakve “sakrivene zemlje” iza izmišljenog kraja svijeta. Detaljnije u analizi na linku ispod.

Obilježavanje Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ove je godine u gotovo 200 medijskih tekstova iskorišteno za širenje tvrdnji kojim se manipulativno predstavljaju historijske činjenice i negira državnost Bosne i Hercegovine. Neki mediji su u svojim izvještajima gotovo šablonski ponavljali neutemeljenu tvrdnju da je Dejtonskim mirovnim sporazumom stvorena “državna zajednica BiH sastavljena od entiteta”. Činjenice čitajte u analizi na linku ispod.

I ove se godine na Facebooku dijeli izmišljena priča da “crni petak” ima korijene u robovlasništvu u Americi. Priči su dodani i novi detalji, poput “sajma robova” koji je održan jednog petka 1800. godine i po kojem je “crni petak” navodno dobio ime. Pojam “crni petak” nema veze s robovlasništvom. Kroz istoriju je korišten za razne krize – od finansijskih do saobraćajnih – a danas je sinonim za sniženja na početku novogodišnje praznične sezone. Detalje čitajte u analizi u nastavku.

Na društvenim mrežama dijeli se snimak crvene vodene površine, uz tvrdnje da prikazuje rijeku Nil koja je pocrvenjela. Snimak, zapravo, prikazuje Crvenu lagunu u Čileu, a ne Nil. Smatra se da je voda u ovoj laguni crvena zbog prisustva sedimenta i mikroalgi pod nazivom Chlamynodephris. Detalje čitajte u analizi na linku ovdje.

Na portalu beogradske redakcije ruskog državnog medija Sputnik, dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, objavljen je članak s mnogim netačnim tvrdnjama o ovom prazniku, položaju Republike Srpske, ali i istorijskim događajima. Šta su činjenice čitajte u analizi na linku ispod.

Svjetski ekonomski forum (SEF) često je meta teorija zavjere. Godinama se ovoj organizaciji netačno pripisuje “moć” da naređuje vladama širom svijeta, obično u kontekstu teorija zavjere o malicioznim i tajnim planovima “elite”. U analizi na linku ispod čitajte kako je nekoliko portala netačno navelo da je SEF naložio vladama svijeta da legalizuju brak s djecom i incest.

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proizvoda” kako bi izbjegao posljedice bojkota proizvoda iz te zemlje. Barkodovi ne pokazuju porijeklo proizvoda. Početni brojevi na barkodu pokazuju da ga je dodijelila organizacija iz određene zemlje, ali proizvod može imati sasvim drugu zemlju porijekla. Detaljnije čitajte u analizi na linku ispod.

Nedavno su farmeri u francuskom gradu Vesoul ispred McDonald’sovog restorana istresli kamion stajskog đubriva u znak protesta zbog uvoza stranog mesa. Neki su mediji ovaj protest netačno predstavili kao kritiku podrške koju McDonald's navodno iskazuje Izraelu. Činjenice o ovoj temi čitajte u analizi u nastavku.

Teoretičari/ke zavjere koji/e šire izmišljene priče o “planovima elite” da drastično smanje populaciju na Zemlji sada imaju “dokaz” u vidu “priznanja insajdera” da se medikamenti za sterilizaciju stavljaju u brzu hranu. Ništa od toga nije tačno. Činjenice čitajte u analizi na linku ispod.

(Raskrinkavanje.ba)