Pregled sedmice: Postizborno izmišljanje izjava

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Sedmicu iza nas obilježilo je izmišljanje izjava političara.

U analizi “Kad HDZ sortira “smeće“” bavili smo se specifičnim predizbornim “projektom” HDZ-a, osmišljenom da diskredituje vijesti koje se nisu dopale njegovom izbornom štabu. U nastavku analize pod naslovom “Ko podržava i prenosi HDZ-ovo “Smeće vijesti”?” možete čitati koji su to sve portali podržali i navedeni HDZ-ov projekat.

Novinska agencija “Srna” je 5. oktobra objavila članak u kojem izvještava o skupu “Pravda za Davida”. Na samom početku teksta iznose se dvije procjene o broju okupljenih - jedna od policije i druga, navodno, od EUFOR-a koja je donesena na osnovu drona. EUFOR je za “Raskrinkavanje” potvrdio da njihov dron nije bio prisutan u Banjaluci niti da su dali procjenu od 7.000 okupljenih, kako tvrdi “Srna”, a cijelu analizu možete čitati na ovom LINKU.

Prva analiza “Raskrinkavanja” u novoj predizbornoj rubrici “razabiranje” bavila se upravo Facebook stranicama stranaka i kandidata na Općim izborima. Tada smo bili u potrazi za preuranjenim kampanjama, odnosno plaćenim oglasima na Facebooku prije zvaničnog početka kampanje. Cijelu analizu možete pronaći na linku “Stranke i kandidati na Facebooku: ko je počeo kampanju prije njenog zvaničnog početka?”. Ovaj put, provjerili smo koje su stranke i kandidati na isti način kršili izbornu šutnju. U novoj analizi “Kršenje izborne šutnje: Rekorderi PDP sa 9 i Senad Šepić sa 5 reklama na Facebooku” pogledajte koliko su zapravo kandidati i stranke iskoristili ovu “sivu zovu” i plaćali reklame na Facebooku. Na dan izborne šutnje, posjetili smo Facebok stranice svih parlamentarnih stranaka kao i kandidata za članove Predsjedništva BiH, te za predsjednika Republike Srpske.

Izborna kampanja se tek završila, a neki mediji su već otpočeli postizborni “ciklus” klikbejta.

Portal „Ekspresno“ objavio je članak čiji je glavni protagonista Milorad Dodik sa naslovom koji se ni u prolazu ne sreće sa sadržajem teksta. „Dodik: Ja i Džaferović smo već dogovorili: Zastava RS morat će biti na zgradi Predsjedništva BiH ili će biti blokade!“ je izjava koja postoji samo u naslovu ovog portala, a acijelu analizi čitajte klikom na ovaj LINK.

Milorad Dodik bio je žrtva medijskih manipulacija i u sličajevima portala “Smesno.info”. U prvom slučaju je izmišljena Dodikova izjava u kojoj kaže da je “BiH izmišljena zemlja”, a u drugom je izmišljena njegova reakcija na peticiju iz dijaspore sa ciljem poništenja izbora. Cijelu analizu o tome možete čitati na ovom LINKU.

Na anonimnim portalima koji objavljuju lažne vijesti pojavila se informacija i da je “Milorad Dodik uhapšen u Banjaluci”. Ovu lažnu vijest prvi je objavio portal “Atraktivno” 8. oktobra u ponoć, a cijelu analizu možete pronaći na ovom LINKU.

Portal „Smesno“ nastavio je sa manipulacijama, a nova analiza obuhvata nova dva članka sa navedenog portala. U oba slučaja radi se o kombinaciji klikbejta i dezinformacije nastalih uredničkim intervencijama u sadržaje koji su prvobitno objavljeni u drugim medijima. U prvom od dva članka riječ je o intervenciji u vijest sa konferencije za medije koju je održao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA u izbornoj noć, a stvar je manje-više identična i u slučaju drugog članka. Cijelu analizu o izmišljenju izjava u naslovima čitajte na ovom LINKU.

Portal „Smesno“ nakon izmišljenih izjava u naslovima članaka o Bakiru Izetbegoviću, Miloradu Dodiku i  Šefiku Džaferoviću, uradio je isto i u slučaju članka posvećenog Habibu Nurmagomedovu nakon borbe sa Conorom McGregorom, koju je pratilo više desetina miliona gledalaca širom svijeta. I to ne jednom, nego dva puta. Dakle, nigdje u sadržaju izvornog članaka se ne navodi da je “Bosanac iz Zavidovića” učestvovao u incidentu nakon meča kako to tvrdi “Smesnoinfo”, što možete čitati na ovom LINKU.

Na kraju, ni Edin Džeko nije prošao bez izmišljene izjave, a šta su njemu “prišili” čitajte u analizi “Džeko o izborima: samo još jedna lažna vijest”.  

Žrtva postizbornih medijskih manipulacija bio je i selektor hrvatske nogometne reprezentacije - Zlatko Dalić. Vijest o tome da je Dalić komentarisao izborne rezultate u BiH objavljena je pod naslovom ”Dalić: Komšić nije moj predsjednik! Preglasavaju nas, otimaju nam što je naše!”. Cijelu analizu i Dalićev demantij ove izmišljene izjave čitajte na ovom LINKU.
 

Stranačko saopštenje Demokratske fronte, odnosno Željka Komšića, u pojedinim medijima protumačeno je kao najava rata putem izmišljanja tvrdnje koje nema u izvornom saopštenju. Ukidanje segregacije u obrazovnom sistemu „interpretirano“ je kao „ukidanje nastave na hrvatskom jeziku“. Drugim riječima, u Komšićevom saopštenju nigdje nije spomenut ni hrvatski jezik, ni „nastava na hrvatskom jeziku“, a kompletnu analizu možete pronaći na ovom LINKU.
 

Na Paradi ponosa koja je održana 16.9.2018. godine u Beogradu, učestvovali su i aktivisti/ce iz BiH. Na portalu “Poštar.ba” ta informacija je dobila novu dimenziju u vidu najave “Gej parade” u Tuzli. Cijelu analizu i demantij Tuzlanskog otvorenog centra o održavanju parade ponosa u Tuzli čitajte na ovom LINKU.

Od crnog kombinezona Serene Williams, do presvlačenja Alize Cornet tokom meča, odjeća u kojoj teniserke igraju mečeve više puta je bila tema u medijima ove godine. Ovog puta je srbijanski portal “Blic Žena” napravio priču od opreme talijanske teniserke Kamile Đorđi (Camila Giorgi) koju je nosila na turniru u Tokiju. Članak, koji suštinski ne govori ni o čemu osim o samom mediju koji ga je objavio, naslovljen je pitanjem “Teniserka ZAPANJILA PUBLIKU: "Da li je ona to na teren izašla BEZ GAĆICA i još i zadigla suknju da to pokaže?". Cijelu analizu o ovoj temi možete pronaći na ovom LINKU.

Na kraju, u analizi “Al Jazeera Balkans pogrešno izvijestila sa protesta u Mostaru, pa se izvinila” možete čitati kako izgleda kada legitimni medije naprave grešku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 14. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Slika para koji se ljubi na ulici nije nastala u Beogradu

Nakon nereda koji su se desili nakon protesta građana u Beogradu 8. jula ov...

Lažna vijest
Analiza
Izmišljanje smrti poznatih kao sigurna karta za zaradu na internetu

U ovoj analizi ćemo se osvrnuti na fenomen izmišljanja “vijesti” o smrti po...

Lažna vijest
Francuski doktori/ce su protestovali protiv reforme penzionog sistema, a ne protiv “korona prevare”

Hiljade korisnika Facebooka je podijelilo video u čijem opisu stoji da prik...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me