Pregled sedmice: Tragedije u Srbiji i dalje “mamac” u lovu na klikove

Prethodnu sedmicu obilježile su brojne dezinformacije u vezi s masovnim ubistvima koja su počinjena u Srbiji, ali i neutemeljene tvrdnje o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Foto:  Raskrinkavanje.ba

U sedmici iza nas nastavila se medijska eksploatacija masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi. Koristeći se izjavom sagovornice, a ne zvaničnim izvorom, pojedini portali ustvrdili su da je otkrivena “misterija spiska učenika” koji navodno pripada dječaku koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Takvi članci prenijeti su više od 120 puta na različitim portalima. Detaljnije o ovoj temi u analizi u nastavku.

Manipulisanje činjenicama
Licitiranje motivima ubice iz beogradske osnovne škole

Koristeći se izjavom sagovornice, a ne zvaničnim izvorom, pojedini portali...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 15.05.2023

Nekoliko portala je u naslovima svojih članaka predstavilo kao činjenicu mišljenje dvojice sagovornika o tome da bi trebalo da se sudi maloljetniku koji je počinio ubistva u beogradskoj školi, navodeći da je poznato kakva “sudbina čeka” napadača. Više o ovoj temi pročitajte u analizi ispod.

Manipulisanje činjenicama
Lažne objave o suđenju maloljetnom počiniocu masovnog ubistva

Nekoliko portala je u naslovima svojih članaka predstavilo kao činjenicu mi...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 19.05.2023

Eksploatacija zločina u Beogradu nastavljena je i izvan medija. Na društvenim mrežama dijelio se videosnimak u kojem su dvije astrologinje iskoristile masovno ubistvo u beogradskoj školi za širenje pseudonačnih tvrdnji o vezi između horoskopa i kriminalnih tendencija, i teorija zavjere o tajnom programu kontrole uma. Detaljnije čitajte u analizi u nastavku.

Pseudonauka
Ne postoje programi “kontrole uma” zasnovani na horoskopu

Dvije astrologinje iskoristile su masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj šk...

Pseudonauka Teorija zavjere 17.05.2023

Još jedna smrt u Srbiji zloupotrebljena je u naslovima više stotina članaka na 15 anonimnih internet-stranica. U tim naslovima najavljena je “istina o ubistvu” Mateja Periša, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine. Nekoliko mjeseci nakon nestanka pronađeno je njegovo beživotno tijelo. Detalje čitajte u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Anonimne stranice u 615 članaka zloupotrijebile smrt Mateja Periša

U naslovima više stotina članaka na 15 anonimnih internet-stranica najavlje...

Lažna vijest Klikbejt 16.05.2023

Masovno ubistvo u Mladenovcu, baš kao i ono u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, poslužilo je klikbejt portalima za privlačenje posjeta podizanjem panike i širenjem dezinformacija. Ovoga puta, niz takvih “medija” je u tu svrhu eksploatisao izjavu člana porodice jedne od žrtava tragedije u Mladenovcu za članke s tvrdnjama kako je motiv zločina pripadnost sekti koja stoji iza izazova “plavi kit”. Detaljnije u analizi ispod.

Dezinformacija
Masovno ubistvo u Mladenovcu nema veze s “plavim kitom” niti sa “sektama”

Masovno ubistvo u Mladenovcu, baš kao i ono u Osnovnoj školi “Vladislav Rib...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 18.05.2023

Kako bi mediji trebali izvještavati u kriznim situacijama i kakve sve posljedice može imati neodgovoran medijski pristup, pogledajte u videu. Detaljnije o tome kako su domaći i regionalni mediji beskrupulozno zloupotrijebili masovno ubistvo u beogradskoj školi za podizanje čitanosti, kršeći sve etičke i profesionalne standarde, čitajte u našoj analizi na ovom linku.
 

 

 

Teoretičar zavjere u svešteničkoj odori Nikodim Bogosavljević još je jedan primjer onih koji eksploatišu tragične događaje iz Srbije. On ih je iskoristio za širenje teorija zavjere u YouTube snimcima o njihovoj navodnoj pozadini. Prema njegovim navodima, počinioci masovnih ubistava u Srbiji bili su žrtve sistema kontrole uma, a svi vinovnici povezani s ovim zločinima navodno su članovi Moonove sekte. Činjenice su u našem storyju na linku ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Stotine klikbejt naslova o napadu u beogradskoj osnovnoj školi objavljeno je do sada na mreži anonimnih internet-stranica. U klikbejt naslovima se “najavljuje” motiv napada i izjava maloljetnog napadača koju je navodno dao inspektoru. U člancima, ipak, nema ni informacije o motivu zločina ni izjave napadača. Detaljnije u analizi na linku ispod.

Klikbejt
Stotine klikbejt naslova obećavaju, ali ne otkrivaju motiv masovnog ubistva u beogradskoj školi

Naslovi stotina članaka objavljenih na 20 anonimnih internet-stranica najav...

Klikbejt 19.05.2023

Na Facebooku se ponovo objavljuju lažni “live” snimci poznatih ličnosti uz netačne tvrdnje da poklanjaju novac osobama koje tačno odgovore na postavljeno pitanje. Kako ove prevare funkcionišu i kako prijaviti lažne stranice na kojima se objavljuju, pročitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebooku koriste snimke poznatih za krađu ličnih podataka

Društvene mreže obiluju mnoštvom različitih nagradnih igara. U nekim slučaj...

Lažna vijest 27.01.2021


Ruska agresija na Ukrajinu nastavlja biti tema dezinformacija. Beogradska redakcija Sputnika i dalje širi mit o nepostojećem sporazumu po kojem se NATO neće širiti na istok i čije je “kršenje” zapravo “uzrok” rata u Ukrajini. Detaljnije o ovoj temi čitajte u analizi ispod.

Manipulisanje činjenicama
Uzrok rata u Ukrajini je poznat - napala ju je Rusija

Beogradska redakcija Sputnika i dalje širi mit o nepostojećem sporazumu po...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 18.05.2023


Izvještavajući o tome šta je Christopher Cavoli, komandant snaga NATO-a u Evropi i general Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, izjavio pred Odborom za Oružane snage donjeg doma američkog Kongresa, nekoliko portala netačno je navelo da je on rekao da “Rusija dobija rat” u Ukrajini. Detaljnije u analizi na linku u nastavku. Ovu smo temu predstavili i u storyju.

Lažna vijest
General američke vojske nije izjavio da Rusija “dobija rat” u Ukrajini

Izvještavajući o tome šta je Christopher Cavoli, komandant snaga NATO-a u E...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2023

Foto: Raskrinkavanje.ba

Nakon prvih informacija o izborima u Turskoj, održanim 14.5.2023. godine, Facebookom se počela dijeliti slika s izmišljenom izjavom ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića o tome da postoji dogovor da će nova vlast u Turskoj izručiti Sakiba Mahmuljina Bosni i Hercegovini. Detalje čitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Izmišljena izjava ministra Nešića o izručenju Sakiba Mahmuljina

Facebookom se dijeli slika s izmišljenom izjavom ministra bezbjednosti Bosn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 15.05.2023

Lažne tvrdnje i teorije zavjere o tome da su 15-minutni gradovi plan klimatskih zaključavanja kojim bi se nadziralo i ograničilo kretanje stanovnika/ca ponovo su aktualizovane na društvenim mrežama. Ovu smo temu predstavili i u storyju.