Raskrinkavanje.ba

Neutemeljene tvrdnje sportskog novinara Milojka Pantića o pandemiji koronavirusa

U videu objavljenom na YouTube kanalu Sportska Galaksija - DIREKTNO I BEZ PARDONA sportski novinar Milojko Pantić iznio je niz neutemeljenih tvrdnji vezanih za pandemiju koronavirusa. Ovaj video donosi svojevrsnu “rekapitulaciju” dezinformacija i teorija zavjere koje se šire gotovo od početka pandemije.

Na YouTube kanalu Sportska Galaksija - DIREKTNO I BEZ PARDONA objavljen je 1. februara 2021. godine video pod nazivom:

Istinu o pandemiji otkrivaju njeni tvorci - M. Pantić

Do trenutka pisanja ove analize video je pregledan više hiljada puta, ali je u međuvremenu obrisan. Na linku na kom je nekada stajao video, sada stoji napomena koja glasi: “Video je uklonjen jer krši YouTube uslove korišćenja usluge.“ 

U trinaestominutnom monologu, autor Milojko Pantić je iznio niz neutemeljenih tvrdnji o pandemiji virusa SARS-CoV-2, kreirajući svojevrsnu kompilaciju dezinformacija koje se o ovoj temi šire mjesecima unazad. O većini ovih tvrdnji Raskrinkavanje je već pisalo u svojim analizama.

 

Milojko Pantić poznati je sportski novinar sa dugogodišnjom karijerom. Pomenuti YouTube kanal nastao je 2015. godine i primarno se bavio sportskim temama, što je u skladu sa Pantićevom profilacijom, da bi vremenom sve više autor počeo davati svoje osvrte na društveno političke događaje. Tako je i sa pandemijom koronavirusa, o kojoj Pantić govori u više svojih videa, uglavnom prenoseći različite dezinformacije i teorije zavjere.

Pantić tako pandemiju naziva “navodnom opasnošću po čovječanstvo”, a vakcine protiv bolesti Covid-19 naziva lažnima:

U lažnoj pandemiji odnosno navodnoj opasnosti po čovečanstvo od virusa covid-19 u toku je jagma za lažnim vakcinama. Ozbiljni naučnici naime tvrde da to nije vakcina protiv Covida već da je to genska terapija, naročito Pfizerova. 

Tvrdnjom da vakcine protiv koronavirusa predstavljaju “gensku terapiju” koja može modifikovati “ljudski genom” Raskrinkavanje se bavilo u analizi iz decembra 2020. godine, a onda i u analizi iz januara 2021. Kako je istaknuto za AFP Fact Check, nekoliko stručnjaka iz oblasti biologije, genetike i infektologije potvrdilo je da mRNK vakcine, kakva je ona proizvođača Pfizer, ni u kom slučaju nemaju mogućnost mijenjati ljudsku DNK, te “su dizajnirane samo da naglase određene proteine kako bi ih naše tijelo moglo identifikovati i proizvesti potrebnu odbranu. To je ono što virusi rade sami od sebe i one ne manipulišu našim genima.” 

Opširnije pročitajte u analizi ispod:

U videu se na više mjesta u pitanje dovodi porijeklo virusa koji izaziva bolest Covid-19, navodeći da se “ne zna da li je vještački ili prirodni”. Prema Pantiću, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila pandemiju “nesuvislom pričom”:

...koja i danas važi, da je otkriven u kineskom laboratorijskom centru u Wuhanu, ali da se ne zna da li je virus veštački stvoren u laboratorijama Wuhana, ili je prirodno nastao od slepih miševa - zamislite! 

Brojne teorije i netačne tvrdnje o porijeklu virusa Raskrinkavanje je već istraživalo u svojim analizama (link, link, link, link, link). Njihov zajednički zaključak je taj da ne postoje dokazi koji bi ukazali na vještačko porijeklo virusa SARS-CoV-2. Sve upućuje na to da se radi o prirodnoj evoluciji virusa, što je i zvanični stav relevantnih zdravstvenih institucija među kojima je i Svjetska zdravstvena organizacija.  

U studiji “Vjerovatno porijeklo SARS-CoV-2”, objavljenoj u martu u naučnom časopisu Nature, navodi se:

No, budući da smo primijetili sve značajne SARS-CoV-2 karakteristike, uključujući optimizirano RBD i polibazično mjesto cijepanja, u povezanim koronavirusima u prirodi, ne vjerujemo da je bilo koji tip laboratorijski zasnovanog scenarija vjerodostojan.

Više o ovome možete pročitati u analizi ispod:

National Geographic u svojoj analizi tvrdnji vezanih za porijeklo virusa SARS-CoV-2 navodi:

U julu je David Robertson, istraživač virusne genomike sa Univerziteta u Glazgovu, napisao recenzirani rad u Nature Medicine časopisu, koji je pokazao porijeklo SARS-CoV-2 i njegovog najbližeg poznatog pretka, virusa zvanog RaTG13, koji kruže u populaciji slijepih miševa decenijama. Virolozi smatraju da se ovaj “rođak”, koji je 96 odsto identičan novom koronavirusu, vjerovatno širio i evoluirao kod slijepih miševa ili ljudskih domaćina, a ostao neotkriven oko 20 godina prije nego što je prilagodio svoj trenutni oblik i prouzrokovao trajnu pandemiju.

U snimku se ponavlja i tvrdnja da se “ne zna šta je virus Covid-19”, ili da se “ne zna kako se prenosi”. Ovim se vjerovatno aludira na tvrdnje da virus SARS-CoV-2 “nije izolovan”, koje su takođe veoma popularne među teoretičarima zavjere. Raskrinkavanje je o ovome pisalo u analizi iz decembra 2020. godine, kada je istaknuto da je ovaj virus uzorkovan milionima puta, prvi put u januaru 2020. u Kini. 

Opširnije možete pročitati ispod:

Sljedeća dezinformacija koju iznosi Pantić tiče se navodne zabrane obdukcija preminulih od bolesti Covid-19. Raskrinkavanje je u analizi o ovoj temi istaklo da u smjernicama SZO-a o postupanju sa tijelima preminulih nema čak ni preporuke da se obdukcije ne bi trebale vršiti, a pogotovo ne pokušaja “zabrane” istih. Opširnije čitajte u analizi na linku ispod:

U nastavku videa Pantić navodi:

SZO kao prvu meru zaštite od Covida-19, iako ne zna šta je i kako se prenosi, umesto šetnje po suncu i čistom vazduhu punom kiseonika, uz korišćenje čiste vode, preporučuju zatvaranje ljudi u kućama, obavezne maske na ustima i nosu. Nedugo potom saopštavaju da maske ne štite od zaraze, kako i piše na kutijama u kojima se maske prodaju.

Tvrdnja da Svjetska zdravstvena organizacija "ne zna šta je i kako se prenosi Covid-19" nije utemeljena. Kako je već navedeno, virus je izolovan, a načini njegovog prenošenja odavno utvrđeni - virus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, putem respiratornih kapljica. Recimo, časopis Healthline u članku iz marta 2020. godine navodi:

Budući da je respiratorni virus, prenosi se putem respiratornih kapljica.
(...)
Smatra se da je kontakt sa osobom glavni način prenošenja virusa SARS-CoV-2, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Upravo je činjenica da je bliski kontakt sa zaraženima glavni način širenja zaraze, razlog zbog kojeg mjere zaštite uključuju izolaciju i držanje fizičke distance u situacijama kada dolazi do takvog kontakta. Nejasno je kako bi “šetnje po suncu i čistom vazduhu uz korišćenje čiste vode” (?) mogle zamijeniti tu vrstu zaštite. 

Kada je riječ o efektivnosti zaštitnih maski i napomeni na njihovom pakovanju, Raskrinkavanje se ovom temom bavilo u analizi iz avgusta 2020. godine. Kako je istaknuto, primarna uloga hirurških i sličnih maski jeste “zaštita drugih od nas”, to jest, sprečavanje da, ukoliko smo zaraženi virusom SARS-CoV-2, isti prenesemo drugima sa kojima smo u kontaktu. Dakle, nošenje zaštitnih maski nesumnjivo je korisno, iako ona ne garantuje sprečavanje zaraze kod osobe koja je nosi. Maske poput N95, pak, mogu zaštititi i osobu koja ih nosi na licu. Više o ovome pročitajte u analizi ispod:

Još jedna dezinformacija koju Pantić iznosi tiče se dijagnostike PCR testova, navodeći da ovi testovi “ne služe otkrivanju virusa”, već da “utjeruju strah” stanovništvu. Ovi testovi takođe su “plodno tlo” za konstrukcije najrazličitijih teorija zavjere tokom pandemije, o kojima smo pisali u više analiza. Većina istih ponavlja netačnu tvrdnju da PCR test ne može otkriti virus, što je netačno - ovaj je dijagnostički alat najpouzdaniji za obavljanje tog posla, te precizno može razlikovati infekciju virusom SARS-CoV-2 od drugih virusa (link, link, link, link, link, link). 

Pantić dalje govori o situaciji u Srbiji, te se osvrće na vakcinaciju premijerke Ane Brnabić i članova Kriznog štaba ove zemlje, ministarke Darije Kisić-Tepavčević i doktora Predraga Kona. Govoreći o ovoj temi, Pantić ističe stav kako je njihova vakcinacija bila “lažirana”:

Kod premijerke se čak vidi da špric nema iglu. Da je u pitanju lažno vakcinisanje potvrđuje ovaj dokument na kome piše da je isporuka tog prvog kontigenat vakcine izvršena 30. decembra 2020. a dozvola za upotrebu od Agencije za lekove dobijena je tek 11. januara 2021.

Teorije zavjere o insceniranju vakcinisanja pratile su gotovo svaku vakcinaciju neke poznate ličnosti, koja se odigrala pred kamerama. Svaka od njih je do sada opovrgnuta. O tome da kod vakcinacije Brnabić navodno “špric nema iglu” pisao je Radio Slobodna Evropa 25. decembra. Kako su istakli:

Na snimcima i fotografijama se trenutak vakcinacije vidi vrlo jasno kao i da tehničar ne "drži iglu", kako se to na Tviteru komentarisalo, već vrh šprica.

U vezi sa konfuzijom nastalom vezano za dokumentaciju o uvozu vakcina u Srbiju oglasila se Agencija za lekove i medicinska sredstva u saopštenju 19. januara 2021. godine. Kako se navodi:

Ta uvozna dozvola odnosno odobrenje je bazirano na zahtevu zdravstvene instutucije, u ovom slučaju Instituta za javno zdravlje Republike Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Agencija je u ovom trenutku do sada za ovaj konkretno proizvod izdala dve uvozne dozvole/odobrenja (17.12.2020. i 30.12.2020.), odnosno tri sertifikata analize (23.12.2020. – nakon čega je započeta vakcinacija po prvi put u Srbiji, a zatim i 04.01.2021. i 11.01.2021.).

Dakle, prva uvozna dozvola/odobrenje izdata je 17. decembra, a certifikat analize 23. decembra. U oba slučaja dokumenti su izdati prije početka vakcinacije u Srbiji. Prvi su vakcinu primili/e premijerka ove zemlje Ana Brnabić, ministarka Darije Kisić-Tepavčević i doktor Predrag Kon 24. decembra 2020. godine.

Analizu činjenica o ovoj temi objavio je Istinomer, fact-checking portal iz Srbije, 21. januara 2021. godine.

U posljednjem dijelu videa Pantić zalazi dalje u teorije zavjere, te navodi:

Inače scenario za kompletnu promenu života na planeti koncipiran je pre par godina na čuvenom svetskom ekonomskom forumu u Davosu i nazvan je Veliki reset. Po tom scenariju, Univerzitet za zdravstvenu bezbednost Johns Hopkins u Americi napravio je još 2017. godine ovaj projekt, u kome crno na belo piše da će pandemija Covida sa novim sojevima trajati do 2025. a da će tada biti proglašena pandemija virusa SARS.

Dokument “Veliki reset” zapravo je nastao u junu 2020. godine, a odnosi se na plan koji jeste sačinjen na Svjetskom ekonomskom forumu, ali koji govori o mogućim načinima oporavka zemalja nakon pandemije koronavirusa (link). 

Scenario Univerziteta "Johns Hopkins" o kom Pantić govori nastao je 2017. godine i nosi naziv “Scenario SPARS pandemije”, te nema veze sa dokumentom “Veliki reset”. Tvrdnja da je “Scenariju SPARS pandemije” prethodio dokument “Veliki reset” opovrgnuta je samim vremenskim slijedom događaja - redoslijed objavljivanja dokumenata zapravo je obrnut. 

Ovaj scenario predstavlja predviđanje događaja koji bi se mogli desiti u budućnosti, koji su sačinili stručnjaci na osnovu iskustava sa prethodnim pandemijama, i ne predstavlja nikakav “projekat”, kako to Pantić naziva. 

Scenario samoupravne vježbe za komunikatore javnog zdravlja i istraživače komunikacije o riziku pokriva čitav niz tema i s tim povezane dileme u komunikaciji rizika, kontroli glasina, međuagencijskoj koordinaciji i dosljednosti, upravljanju izdanjima, proaktivnim i reaktivnim odnosima sa medijima, kulturnoj kompetenciji i etičkim pitanjima . Da bi se osiguralo da scenario podrazumijeva brze tehnološke inovacije i premašuje očekivanja učesnika, projektni tim Centra prikupio je informacije od stručnjaka za predmetnu temu, istorijske izvještaje o prošlim medicinskim krizama, savremene medijske izvještaje i naučnu literaturu iz sociologije, pripravnosti za vanredne situacije, zdravstvenog obrazovanja i komunikacija o riziku i krizi.

Scenario je hipotetičan; zarazni patogen, medicinske protivmjere, likovi, izvodi iz novinskih medija, postovi na društvenim mrežama i odgovori vladinih agencija u potpunosti su izmišljeni.

Dakle, scenario Univerziteta "Johns Hopkins", koji u potpunosti možete pročitati ovdje, govori o hipotetičkoj situaciji pandemije koja bi nastala 2025. godine. Tako je Pantićeva interpretacija, u kojoj on govori da će “pandemija Covida trajati do 2025.”, pogrešna, budući da scenario ne govori o pandemiji koja je započela 2019. godine, već predviđa mogućnost nastanka pandemije 2025. 

Slične teorije zavjere vezivale su se i za “Događaj 201”, u kom je Bill Gates navodno predvidio pandemiju virusa SARS-CoV-2. Ovom temom bavili smo se u analizi iz aprila 2020. godine. Različiti scenariji i simulacije prave se stalno, te se nekad dogodi i da se neki od njih “obistine” zbog čega se, u trenucima zgodnim za konstruisanje “zavjeroloških” narativa, takve situacije navode kao dokaz postojanja “tajnog plana”. Zapravo se radi o scenarijima koji se razvijaju na temelju postojeće literature, to jest na projekcijama razvoja događaja, koje služe za bolju pripremu u slučaju izbijanja pandemija, a ne kao “plan porobljavanja”, kako ga Pantić tumači.  

Pantić video zaključuje pozivom na “građansku neposlušnost”. S obzirom na broj ljudi do kojih ovakvi sadržaji dolaze, pozivi ove vrste mogu biti veoma opasni jer podstiču ponašanje kojim se “pomaže” širenju virusa. Ovo nije prvi video u kom Milojko Pantić iznosi dezinformacije vezane za pandemiju Covid-19 - sličnim videom bavio se i hrvatski Faktograf u analizi iz decembra 2020. godine. 

Tvrdnju da vakcina protiv bolesti Covid-19 predstavlja “gensku terapiju” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da ove vakcine nemaju sposobnost mijenjati ljudski genom.

Tvrdnju da se ne zna da li je virus SARS-CoV-2 “vještački ili prirodan” ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku, s obzirom na to da do sada sprovedena istraživanja ukazuju na to da se radi o prirodnoj evoluciji virusa.

Ocjenu lažna vijest dobija i tvrdnja da se “ne zna šta je” virus koji izaziva bolest Covid-19. Ovaj virus uzorkovan je milionima puta, prvi put u januaru prošle godine u Kini. Istu ocjenu dodjeljujemo i tvrdnji da je Svjetska zdravstvena organizacija zabranila obdukcije preminulih od koronavirusa, s obzirom na to da takva zabrana ne postoji.

Tvrdnju da maske ne štite od zaraze ovim virusom ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da one imaju značajnu ulogu u zaštiti prenošenja virusa drugima. 

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji o lažiranju vakcinacije premijerke Ane Brnabić, ministarke Darije Kisić-Tepavčević i doktora Predraga Kona u Srbiji. Relevantna dokumentacija Agencije za lekove i medicinska sredstva ukazuje na to da su sve potrebne dozvole izdate prije početka vakcinacije 24. decembra.

Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje da su dokumenti “Veliki reset” i “Scenario SPARS pandemije” zapravo nastali kao “planovi” trenutne pandemije koronavirusa, s obzirom na to da dokument “Veliki reset” govori o mogućim načinima oporavka zemalja nakon pandemije, a scenario Univerziteta "Johns Hopkins" govori o hipotetičkoj situaciji smještenoj u 2025. godinu.

Na kraju, uzevši u obzir cjelokupan “zavjerološki” ton, ovaj video ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 01.02.2021

Youtube: Sportska Galaksija - DIREKTNO I BEZ PARDONA: Istinu o pandemiji otkrivaju njeni tvorci - M. Pantić

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija