Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Eksploatacija samoubistava kod Viteza, teorije zavjere o slijetanju na Mjesec i dezinformacije o spomeniku kralju Tvrtku

Protekle sedmice bavili smo se dezinformacijama u vezi s postavljanjem spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu, teorijama zavjere o slijetanju na Mjesec, manipulativnim naslovima o samoubistvima maloljetnika kod Viteza, kao i dezinformacija o ukidanju predmeta Bosanski jezik i književnost u Kantonu Sarajevo.

Foto: Raskrinkavanje.ba.

Postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu izazvalo je mnogobrojne reakcije javnosti u BiH i u regionu, ali i podstaklo širenje dezinformacija. Tako je 369 Portal objavio članak u čijem se naslovu netačno tvrdi da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić “priznala da je Tvrtko srpski kralj”. Više o tome čitajte u našem storyju.

Nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo odluku koja podrazumijeva grupisanje nastavnih predmeta za prvi, drugi i treći razred osnovne škole prema odgojno-obrazovnim područjima, u javnosti su se pojavile netačne tvrdnje da je u ovom kantonu “ukinut”, “preimenovan” ili da se “ukida” predmet Bosanski jezik i književnost. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Nedavno samoubistvo jednog maloljetnika u selu kod Viteza privuklo je pažnju medija, koji su izvijestili da su četiri maloljetnika u tom selu počinili samoubistvo u periodu od dvije godine. Neki portali su naslove svojih izvještaja formulisali tako da navode na zaključak da su se samoubistva desila nedavno ili čak u isto vrijeme. Šta su činjenice, pročitajte u analizi ispod.

 
Pojedini mediji vidjeli su masovno ubistvo u Gradačcu kao priliku za objavljivanje klikbejt-naslova i neprovjerenih informacija o povezanosti i sličnostima počinitelja iz Gradačca i počinitelja masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi. Više pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

 
Pojedini portali su najavu posmatračkog leta iznad BiH, koji se početkom septembra provodi u okviru međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”, pogrešno predstavili kao “veliku vojnu vježbu”. Detalje pročitajte u našoj analizi ovdje.

U izmišljenom autorskom članku dvoje “medicinskih stručnjaka” promovišu “lijek” protiv prostatitisa. Članak je objavljen na web stranici na kojoj se reklamira i “Specijalna bolnica dr. Lidija Bardek”. Ova bolnica, međutim, ne postoji. Šta su činjenice, pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

 
I preparat Slim Begin također se na internetu predstavlja kao izuzetno efikasan uz pomoć izmišljene i manipulativne priče. Ovaj preparat promoviše se i prodaje na stranicama na kojima je objavljena priča o “Jasmini” koja se zaručila nakon što je smršala uz pomoć Slim Begina. Više čitajte u našoj analizi.

 
Prije tri godine pisali smo o izmišljenoj priči o “dugovječnom Sarajliji”, uz pomoć koje se prodavao Hypertea čaj kao sredstvo za “čišćenje krvnih sudova”. Priča je ponovo objavljena u septembru ove godine, ali sada se koristi za prodaju preparata Biocardin. Više o ovoj manipulativnoj taktici čitajte u analizi iz 2020. godine. 

 
Manipulativne tvrdnje o vakcinama protiv Covid-19 i dalje su popularne. Izvještavajući o rezultatima studije o učestalosti ozljeda miokarda nakon vakcinacije booster dozom Modernine vakcine protiv Covid-19, portali Nulta tačka i Epoha izostavili su informacije da su uočeni indikatori moguće ozljede miokarda bili blagi i privremeni. Šta su činjenice, čitajte u našoj analizi na linku ispod.

 
Tvrdnje da genetički modifikovan paradajz sadrži “gen ribe” dijele se godinama, a nedavno su se dijelile na Facebooku uz snimak za koji se tvrdi da prikazuje ovakav paradajz kako “pliva” u slanoj vodi. Tačno je da je postojao eksperiment u kojem je pokušano umetanje jednog gena ribe iverka u paradajz kako bi se poboljšala otpornost biljke na mraz, ali ovakav se paradajz nikada nije našao na tržištu. Također, nije moguće napraviti ribu ili neku drugu životinju umetanjem gena u paradajz ili neki drugi organizam. Više čitajte u analizi Raskrinkavanja

 
Iako je od smrti glumca Paula Walkera, poznatog po ulogama u filmskom serijalu “Fast & Furious”, prošlo skoro deset godina, teorije zavjere o tome da je živ dijele se i u 2023. godini. Detalje čitajte u našoj analizi ispod.

 
Indija je u augustu postala četvrta zemlja koja je uspješno spustila letjelicu na površinu Mjeseca te prva zemlja čija je letjelica došla do Mjesečevog južnog pola. Uprkos pregrštu dokaza s Mjeseca da se modul letjelice i njen rover nalaze na površini, pojedini/e korisnici/e društvenih mreža insinuiraju da do ovog i drugih slijetanja na Mjesec nije došlo. Šta su činjenice, pogledajte u videu, a detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

Snimak udara munje u električnu ogradu koji se desio krajem augusta u Njemačkoj dijeli se na društvenim mrežama uz netačne insinuacije da nije u pitanju prirodni fenomen, već udar izazvan upotrebom oružja usmjerene energije. Više o tome čitajte u analizi Raskrinkavanja ispod.

 
Oružje usmjerene energije spominje se i u teorijama zavjera o požarima koji su na Havajima odnijeli više od 100 života. Šta su činjenice, čitajte u našoj analizi ispod.

 
Bivši uposlenik Pfizera Michael Yeadon u viralnom videosnimku promoviše teoriju zavjere o planu ukidanja privatne imovine, u koji su navodno uključeni UN, Klaus Schwab i Bill Gates. Šta je “plan” o kojem Yeadon govori, čitajte u našem novom storyju.

 

(Raskrinkavanje.ba)