Pregled sedmice: Izmišljanje kokainske navike Volodimira Zelenskog i “lijekovi” za rak koji to nisu

Sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i o ratu u Ukrajini. Bavili smo se i nizom netačnih tvrdnji o “prirodnim” lijekovima koji navodno liječe rak.

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog RTRS-ovog članka o boravku Zorana Tegeltije u New Yorku. Neki/e korisnici/e nisu shvatili/e da je u pitanju lažna vijest u kojoj je Tegeltijin boravak, tokom kojeg mu nije bilo dopušteno da govori na sjednici Savjeta bezbjednosti, predstavljen kao “uspješna posjeta”.

Lažna vijest
Screenshot izmišljenog RTRS-ovog članka o Tegeltiji u New Yorku shvaćen ozbiljno na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot lažnog RTRS-ovog članka o posjet...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 13.05.2022

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članke u čijim su naslovima Reufu Bajroviću, potpredsjedniku Američko-evropske alijanse, pripisani navodi koje nije izgovorio. Šta je Bajrović zaista rekao, a šta tvrde portali, pročitajte na linku.

Klikbejt
Bajrović o HDZ-u, a portali o "Hrvatima"

Pojedini portali u naslovima svojih članaka potpredsjedniku Američko-evrops...

Klikbejt Ispravljeno 12.05.2022

Anonimni portal Deblokada kritikovao je političku koaliciju “Trojka” uz pomoć apsurdnih tvrdnji o “satanističkom ritualu” koji je navodno upriličen na Ilidži uoči Prvog maja. U članku se tvrdi da je Praznik rada paganski praznik koji su svijetu nametnuli iluminati, a da tradicionalno paljenje prvomajske vatre na Ilidži predstavlja “satanizam”. Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Lažna vijest
Satanističko obilježavanje Prvog maja na Ilidži samo u “mašti” anonimnog portala

Na anonimnom portalu Deblokada objavljen je članak u kojem se netačno tvrdi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 12.05.2022

Pravo na abortus je zakonom zagarantovano u BiH, ali isto tako i često teško ostvarivo u praksi. Ipak, u BiH postoje organizacije koje se bave anti-abortus aktivizmom. Koristeći se manipulativnim taktikama i dezinformacijama, po uzoru na internacionalne “pro-life” organizacije, ova udruženja nastoje odvratiti žene od abortusa. U saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, donosimo vam analizu o načinima na koje ove organizacije lobiraju protiv prekida trudnoće i posredno protiv prava na abortus.

Analiza
Društvene mreže kao “obećavajuće” polje za protivnike abortusa u BiH

U Bosni i Hercegovini djeluje nekoliko organizacija koje nastoje odgovoriti...

Preko margine 12.05.2022

I tokom prethodne sedmice bavili smo se dezinformacijama o ratu u Ukrajini. Vijest o prekidu tranzita ruskog gasa u Evropu preko jedne od tačaka u Ukrajini manipulativno je predstavljena u naslovima niza članaka kao potpuna obustava. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Manipulisanje činjenicama
Manipulativni naslovi o obustavi tranzita ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine

Brojni portali u regionu objavili su članke u čijim se naslovima tvrdi da “...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 13.05.2022

Brojni portali objavili su da je ova država isključila okupiranu oblast Herson s mobilne mreže i interneta. Ukrajinske vlasti demantovale su ove napise, a najveće telekomunikacione kompanije iz Ukrajine navele su da je do prekida mreže u ovoj oblasti došlo uslijed oštećenja opreme. Detalje pročitajte na linku.

Manipulisanje činjenicama
Ukrajina nije “isključila” mobilnu mrežu i internet u oblasti Herson

Niz portala u regionu objavio je tvrdnju da je Ukrajina isključila signal m...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 11.05.2022

Na društvenim mrežama tvrdi se da su “zapadni mediji” kreirali lažne vijesti o ratu u Ukrajini tako što su dvije godine star snimak iz libanskog grada Bejrut predstavili kao aktuelno dešavanje u ukrajinskom gradu Harkovu. Snimak iz Bejruta jeste pogrešno predstavljen na društvenim mrežama, ali to nisu uradili “zapadni mediji“. Mediji poput Reutersa i AFP-a zapravo su pisali o tome da se na društvenim mrežama snimak lažno predstavlja kao da je nastao u Ukrajini. Detalje pročitajte u analizi.

Tvrdnje da Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, prikriva svoje stvarno bogatstvo dospjele su u medije domaćeg govornog područja. Pozivajući se na izjave nizozemske desničarske partije, neki mediji naveli su da se imovina Zelenskog procjenjuje na 850 miliona dolara. Dostupne činjenice o njegovom bogatstvu čitajte u analizi ispod.

Analiza
Manipulativna preuveličavanja imovine ukrajinskog predsjednika

Tvrdnje da Volodimir Zelenski posjeduje bogatstvo koje nije mogao steći leg...

12.05.2022

Snimak emisije u kojoj predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodno priznaje da uzima kokain viralan je na društvenim mrežama. Ipak, snimak je zapravo nastao manipulativnim spajanjem nekoliko izjava, od kojih neke nisu pravilno prevedene. Više detalja pročitajte u novom storyju Raskrinkavanja.

U još jednom pokušaju da se ukrajinski predsjednik prikaže kao ovisnik o drogama, na društvenim mrežama kruži snimak u kojem se na njegovom radnom stolu može uočiti hrpica bijelog praha. Korisnici/e društvenih mreža brzo su došli/e do zaključka da je riječ o kokainu. Ipak, sporni snimak je montiran. Na originalnom snimku ne postoji nikakav bijeli prah na stolu. Detalje čitajte u analizi.

Na društvenim mrežama proširile su se tvrdnje da je bivši kanadski general Trevor Cadieu uhapšen pri bijegu iz Azovstala u Mariupolju. Nema zvanične ili kredibilne potvrde da se to i desilo.

Lažna vijest
Neutemeljeni navodi o hapšenju kanadskog generala “pri bijegu iz Azovstala”

Neimenovani izvori kanadskih medija tvrde da je bivši general Trevor Cadieu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama 14.05.2022

Domaći mediji prenijeli su manipulativno i senzacionalistički članak britanskog The Timesa, koji propituje mogućnosti ruskog napada na Moldaviju. Šta piše The Times, a šta tvrde domaći mediji, čitajte na linku.

Klikbejt
Manipulativne najave rata u Moldaviji

U medijima se u posljednjem periodu sve glasnije špekuliše o mogućnosti rus...

Klikbejt Ispravljeno 11.05.2022

Pojedini mediji i korisnici/e društvenih mreža objavili su snimke transporta tenkova finske vojske uz tvrdnje da se prebacuju na granicu s Rusijom. Tenkovi na snimcima jesu finski, ali su prebacivani na vojnu vježbu koja je održana na drugom kraju zemlje.

Lažna vijest
Finski tenkovi na viralnom videu nisu transportovani na granicu s Rusijom, već na vojnu vježbu

Snimak koji su objavili pojedini mediji i korisnici/e društvenih mreža ne p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 13.05.2022

Poznata teoretičarka zavjere Mila Alečković je na Twitteru iznijela tvrdnju da su profili Billa Gatesa i Emmanuela Macrona na ovoj društvenoj mreži bili “blokirani” nakon što je milijarder Elon Musk kupio kompaniju. Alečković je tvrdnju “dokazala” slikom suspendovanog Gatesovog profila. U pitanju je lažna vijest.

Lažna vijest
Twitter profili Billa Gatesa i Emmanuela Macrona nisu bili “blokirani”

Prominentna “zavjerologinja” Mila Alečković je na svom Twitter profilu neta...

Lažna vijest 10.05.2022

Na društvenim mrežama dijeli se tvrdnja da je u Quebecu usvojen zakon po kojem će vlada od roditelja odvajati djecu koja su nevakcinisana ili ne nose maske. Riječ je o manipulativnim tumačenjima zakona koji je usvojen sredinom aprila. Ovaj zakon zapravo štiti interese djece koja su žrtve porodičnog nasilja. 

Dezinformacija
Vlasti u Kanadi ne oduzimaju nevakcinisanu djecu

Na društvenim mrežama dijeli se tvrdnja da je u kanadskoj provinciji Quebec...

Dezinformacija 09.05.2022

Navodni lijekovi za rak koji su lako dostupni i jeftini godinama su popularna tema na domaćim portalima. Čitatelji/ke su nam prijavili/e članke u kojima se tvrdi da biljka slatki pelin “može ubiti 98% ćelija raka grudi za manje od 16 sati”. Nažalost, radi se o rezultatima laboratorijske studije, a ne o pronalasku lijeka za rak, kako se manipulativno predstavlja u člancima nekih portala.

Manipulisanje činjenicama
Ekstrakt slatkog pelina manipulativno predstavljen kao lijek za rak

Ekstrakt slatkog pelina jedan je u nizu preparata za koje se tvrdi da imaju...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 11.05.2022

Tvrdnje da sok od cvekle, po receptu naturopata Rudolfa Breussa, ubija ćelije raka objavljene su na desetak anonimnih portala od početka 2022. godine. Pojedini portali su u naslovima ustvrdili i da “farmacija krije” pronalazak ovog “prirodnog lijeka za rak”, što odgovara narativu teorije zavjere o farmakomafiji. Šta su činjenice, pročitajte u analizi na linku ispod.

Prenošenje lažnih vijesti
Sok od kojeg ćelije raka ne umiru za 42 dana

Mediji već nekoliko godina objavljuju dezinformaciju kako je 45.000 osoba i...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere Neprovjereno Demantirano Ispravljeno 18.12.2018

Popularnost pseudonaučnih mitova o učinkovitosti sode bikarbone i limuna u borbi protiv raka ne jenjava već godinama. Nedavno je popularizovana tvrdnja da je kombinacija ove dvije namirnice 10.000 puta efikasnija od hemoterapije. Ova tvrdnja je, pak, u suprotnosti s naučnim dokazima. Detalje čitajte u analizi.

Neutemeljene tvrdnje da korijen maslačka uspješno liječi rak su u maju objavljene u tri članka na portalima Recepti za danas i Lekoviti portal. Ovi članci su za kratko vrijeme ostvarili značajne interakcije na Facebooku. Šta su činjenice, čitajte u analizi na linku ispod.

Manipulisanje činjenicama
Istina o maslačku i raku: Obećavajuća istraživanja, ali ništa više od toga

Bombastični naslovi u kojima se tvrdi da je otkriven brzi lijek za teške bo...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 09.05.2018

Lažne nagradne igre, koje navodno organizuje trgovački lanac Bingo, dijele se i u maju. U pitanju je prevara o kojoj smo pisali u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

Lažna vijest
Nakon Tropica, i Bingo iskorišten za pretplatničku prevaru na Facebooku

Fenomen zloupotrebe identiteta popularnih prodavnica i velikih trgovačkih l...

Lažna vijest 23.02.2022

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 13. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me