20 najčitanijih analiza u 2019. godini

Među najčitanijim analizama Raskrinkavanja u 2019. godini našle su se pseudonauka i lažne alternativne metoda liječenja, izmišljene izjave političara, lažne vijesti o migrantima i prvoj bh. Povorci ponosa, ali i analiza bizarnog “feljtona” Dnevnog Avaza o Raskrinkavanju. U nastavku pročitajte kojih je 20 naslova na Raskrinkavanju najviše zaokupilo pažnju čitatelja.

Najčitanija analiza u 2019. godini na portalu Raskrinkavanje bila je ona o satiričnom članku objavljenom u januaru 2018. a koja više od godinu dana luta po različitim portalima u različitim oblicima. Naime, na satiričnom portalu “Satiranje” je objavljen članak pod naslovom “Zdravko Čolić nakon 52 godine odlučio priznati Amira Kazića Lea”, koji je mnogo puta u mjesecima iza toga u drugim medijima predstavljen kao stvarna vijest, bez ikakve napomene o satiričnom tipu sadržaja.

Lažna vijest
Čola, Amir Kazić Leo i nepostojeća napomena o satiri

Satirična vijest objavljena u januaru 2018. već godinu dana luta po različi...

Lažna vijest Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno 19.03.2019

Druga najčitanija analiza predstavlja priču o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka koja se povlači po domaćim portalima već godinama, uz prenošenje savjeta i recepata doktora koji ga je “patentirao”. Nijedan od takvih članaka ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je nedavno osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta.

Lažna vijest
Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta

Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka povlači se po domaći...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 26.01.2018

Još jedan pseudonaučni članak našao se među najčitanijim u 2019. godini. Mediji već nekoliko godina objavljuju dezinformaciju kako je 45.000 osoba izliječeno od raka sokom od povrća. Ovaj podatak je potekao od Rudolfa Brojsa, električara, te je objavljen i u njegovoj knjizi. On je, na osnovu svjedočenja iz pisama koja je navodno dobio, procijenio da je upravo toliko ljudi izliječeno njegovom metodom.

Prenošenje lažnih vijesti
Sok od kojeg ćelije raka ne umiru za 42 dana

Mediji već nekoliko godina objavljuju dezinformaciju kako je 45.000 osoba i...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere Neprovjereno Demantirano Ispravljeno 18.12.2018

“Crni petak” je novembarski prvi petak poslije Dana zahvalnosti kojeg bilježe popusti proizvoda i usluga što znači početak novogodišnjih praznika i kupnji. Na internetu postoji i netačna priča koja govori o tome da “crni petak” potječe još iz robovlasničkog vremena, kada su se petkom na trgovima prodavali robovi. Ova lažna priča na naše govorno područje dospjela je u vidu fotografije na društvenim mrežama, koja je, do objavljivanja naše analize, imala skoro 900 dijeljenja.

Lažna vijest
“Crni petak” nema nikakve veze sa robovlasništvom

“Crni petak” je novembarski prvi petak poslije Dana zahvalnosti kojeg bilje...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 06.12.2018

“Paralele” su “vanjsko politički magazin” koji se 18. sezona emitovao na Federalnoj televiziji.  Analizirajući jednu od epizoda emisije “Paralele”, koja se emituje na javnom servisu Federacije BiH, ustanovili smo da je većina tvrdnji i izjava korištenih u toj epizodi pogrešno i manipulativno predstavljena ili su u potpunosti izmišljene.

Lažna vijest
Mladen Marić i paralelna stvarnost na Federalnoj

Analizirajući jednu od epizoda emisije “Paralele” koja se emituje na javnom...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 31.05.2019

Mediji koji su izvještavali sa prve Bh. povorke ponosa procijenili su da je broj učesnika/ca u bio veći od 2000. Analiza o tome jesu li bili u pravu i koliko je zapravo na Povorci ponosa bilo učesnika/ca, bila je također među najčitanijim u ovoj godini.

Analiza
Jesu li mediji “lagali o broju učesnika/ca Bh. povorke ponosa”?

Mediji koji su izvještavali sa prve Bh. povorke ponosa su broj učesnika/ca...

Preko margine 10.09.2019

Nekoliko portala ukinulo je nadležnost Tužilaštva BiH i SIPA-e na teritoriji RS, sve na osnovu (pogrešne) interpretacije izjave člana Predsjedništva BIH, Milorada Dodika.

Dezinformacija
Milorad Dodik ne ukida nadležnosti SIPA-e i Tužilaštva

Nekoliko portala ukinulo je nadležnost Tužilaštva BiH i SIPA-e na teritorij...

Dezinformacija Klikbejt 12.08.2019

Tokom 2017. godine internetom se proširila vijest koja govori da je Mustafa Nadarević, legendarni bh. glumac, preminuo. Zanimljivo je to da je i sam Nadarević prokomentarisao članke koji su ga proglasili mrtvim, i to u intervjuu za “Kurir” krajem 2017. godine, ali su, unatoč tome, članci o njegovoj navodnoj smrti i dalje prenošeni putem anonimnih portala. 

Prenošenje lažnih vijesti
Anonimni portali “usmrtili” i Mustafu Nadarevića

Još od 2017. online svijetom luta vijest koja govori da je bh. glumac Musta...

Prenošenje lažnih vijesti 12.03.2019

Već nekoliko godina se na online portalima piše o “jezivom eksperimentu” koji su naučnici u SSSR izveli na petoro političkih zatvorenika, držeći ih budnim mjesec dana kako bi testirali efekte lišavanja sna na ljudski mozak. Priča nije zaobišla ni naše govorno područje, a analiza ovog slučaja i uvid u njeno porijeklo također je bila među najčitanijim u 2019. godini.

Lažna vijest
Od horor priče do lažne urbane legende iz Rusije

Priča o navodnom eksperimentu u kom je grupa političkih zatvorenika u SSSR...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 16.08.2019

Zahvaljujući “Dnevnom avazu”, Berina Fatić, nastavnica bosanskog jezika i književnosti iz Vareša, dospjela je u javnost zbog privatne fotografije, pribavljene na nelegalan način i objavljene bez njene dozvole. Analiza ovog slučaja dospjela je na 10. mjesto najčitanijih analiza u ovoj godini.

Lažna vijest
"Dnevni Avaz" kao proizvođač skandala

Zahvaljujući “Dnevnom avazu”, Berina Fatić, nastavnica bosanskog jezika i k...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pristrasno izvještavanje Klikbejt Ispravljeno 11.04.2019

Video-snimci koje je Davor Dragićević objavio na Facebook grupi “Pravda za Davida”, završili su u anonimnom mediju sa senzacionalističkom uredničkom opremom. Isti portal objavio je tih dana i senzacionalistički sadržaj o Lepoj Breni i Jali Bratu, a analiza ovih naslova dospjela je među najtičanije u 2019. godini.

Lažna vijest
Portal “Narodni” o ubistvu Davida, operaciji Lepe Brene i bratu Jale Brata

Video-snimci koje je Davor Dragićević objavio na Facebook grupi “Pravda za...

Lažna vijest Klikbejt 20.04.2019

Društvenim mrežama kružila je viralna fotografija koja prikazuje digitalno “podmlađena” lica Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, uz tvrdnju da se na njoj nalaze “švedski političari Olaf Gustafsson i Bjørn Lomberg”. 

Prenošenje lažnih vijesti
Lažni “švedski dvojnici” Dodika i Izetbegovića

Društvenim mrežama proteklih dana kruži viralna fotografija koja prikazuje...

Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 16.08.2019

Dramatična i tragična smrt sirijskih izbjeglica na granici između Sirije i Libana u januaru 2018. poslužila je portalu Saznajemo kao osnov za burtalnu i beskrupuloznu manipulaciju u cilju proizvodnje lažnih vijesti. Događaj je tako „transplantiran“ na granicu između BiH i Hrvatske, a fotografija porodice koja nije preživjela pokušaj prelaska granice iskorištena u jednom od morbidnijih nastojanja da se dobije klik više.

Lažna vijest
U Hrvatskoj nije pronađena smrznuta migrantska porodica

Dramatična i tragična smrt sirijskih izbjeglica na granici između Sirije i...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 24.01.2019

Portal Aura često reklamira razne “duhovne iscjelitelje” i “vidovnjake”. Dok se za neke od takvih sadržaja jasno vidi da su reklame, ovakvo oglašavanje pojavljuje se i u člancima koji su objavljeni u uredničkom dijelu stranice, a analiza prikrivenog oglašavanja na portalu Aura također je bila jedna od najčitanijih u protekloj godini. 

Prikriveno oglašavanje
 “Žena tri u jedan - Vidi, pomaže, štiti”: Prikriveno oglašavanje “magijskih usluga” na portalu “Aura”

Portal “Aura” često reklamira razne “duhovne iscjelitelje” i “vidovnjake”....

Prikriveno oglašavanje 15.08.2019

Nakon što se novinarka Avaza obratila UG “Zašto ne”, na ovom je portalu uslijedio svojevrsni feljton posvećen našoj platformi, koji je otpočeo člankom objavljenim 20.6.2019. u printanom izdanju, te 21.6.2019. u online izdanju “Dnevnog avaza”. Analiza ovog bizarnog “feljtona” Dnevnog Avaza o Raskrinkavanju i UG “Zašto ne” koje vodi ovu platformu, koji vrvi  neistinama napisanim u degutantnom tonu nedostojnom javne komunikacije, dospjela je među najčitanije u 2019. godini.

Lažna vijest
"Avazova" škola novinarstva

Bizarni “feljton” Dnevnog Avaza o Raskrinkavanju i UG “Zašto ne” koje vodi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje Klikbejt 27.06.2019

Prva bh. Povorka ponosa lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, održana je 8. septembra u Sarajevu. Tim povodom, analizirali smo neke od tvrdnji javnih ličnosti i navode medija koje su o događaju objavljene od 1. aprila, kada je povorka najavljena, do 4. septembra, kada smo objavili analizu koja je dospjela na listu najčitanijih u protekloj godini.

Analiza
Činjenice o bh. Povorci ponosa 

Raskrinkavanje uskoro pokreće novu rubriku koja će se fokusirati na medijsk...

Preko margine 04.09.2019

Članak koji je 13. decembra 2018. objavljen na anonimnom portalu “Alternativa online” pod naslovom: “živim u Njemačkoj i zaradim svaki mjesec preko 5 hiljada eura a radim kao medicinska sestra, kupila sam stan i auto za 6 mjeseci u Bosni sam mogla sanjat samo o tome” postao je viralan, dok je analiza tog članka postala jedna od najčitanijih u 2019. godini. 

Lažna vijest
Bolnice od čokolade i kuće od marmelade

Brojni portali su prenijeli izmišljenu priču o medicinskoj sestri iz Zenice...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 09.01.2019

I pored toga što pitanje kladionica nikada nije ozbiljno stavljeno ni na dnevni red – izuzme li se propala inicijativa o oporezivanju kladionica u parlamentu FBiH – dio ovdašnjih online medija iskoristio je vijest o zatvaranju kladionica u Albaniji za kreiranje dezinformacija u kojima se nagovještava zatvaranje kladionica i u Bosni i Hercegovini.

Dezinformacija
Zatvranje kladionica u BiH ili kad želje postanu novinarski žanr

Zatvaranje kladionica u Albaniji, nekoliko portala iskoristilo je kao temu...

Dezinformacija Klikbejt 12.01.2019

Nakon što je javnost zgrožena komentarima osobe koja je snimala saobraćajnu nesreću koja se desila kod Mostara, regijom je odjeknula vijest kako je “snimatelj” uhapšen zbog nepružanja prve pomoći. Od MUP-a smo dobili potvrdu kako je u pitanju lažna vijest, a analiza ovog slučaja također je jedna od najčitanijih u ovoj godini. 

Lažna vijest
Nije uhapšena osoba koja je snimila saobraćajnu nesreću kod Mostara

Nakon što je javnost zgrožena komentarima osobe koja je snimala saobraćajnu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano Ispravljeno 24.05.2019

Nasilna smrt 19-godišnje djevojke Lane Bijedić potresla je cijeli region i postala tema koja je punila medijske naslove. Na portalu “Dnevni avaz” 7.10.2019. godine je objavljen članak koji govori da je nastradala djevojka praunuka Džemala Bijedića, nekadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, što se ispostavilo da nije tačno. Analiza o dezinformaciji koja je objavljivana širom regije, također je dospjela na listu najčitanijih analiza u 2019. godini.

Dezinformacija
Lana Bijedić nije praunuka Džemala Bijedića

Nasilna smrt 19-godišnje djevojke Lane Bijedić potresla je cijeli region i...

Dezinformacija Demantirano Ispravljeno 16.10.2019

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 31. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me