Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Dan državnosti, rat u Gazi i tužbe protiv novinara/ki

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Tokom prošle sedmice objavili smo “prebunking” serijal o dezinformacijama koje negiraju državnost Bosne i Hercegovine i koje se intenziviraju oko Dana državnosti. Analizirali smo i dezinformacije o ratu u Gazi u medijima i na društvenim mrežama. Osim toga, bavili smo se i internet-prevarama, izmišljotinama o polarnoj svjetlosti, a objavili smo i analizu o SLAPP tužbama protiv novinara/ki u jugoistočnoj Evropi.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U okviru “prebunking” serijala “Rasvjetljavanje”, Raskrinkavanje čitateljima/kama nastavlja ukazivati na dezinformacije i manipulativne, netačne narative o određenim događajima i pojavama prije nego što se oni pojave u javnom prostoru. Fokus našeg novog “prebunking” serijala bile su dezinformacije o državnosti BiH koje se redovito pojavljuju pred 25. novembar, Dan državnosti. U prvoj analizi možete čitati o tome kako se povezivanjem različitih kompleksnih narativa spinuje državnost i negira historijski kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, pa i sama država.

 

U drugoj analizi “prebunking” serijala donosimo pregled činjenica o ZAVNOBIH-u i AVNOJ-u i slučaju kada je pitanje državnosti BiH bilo i predmet sudskog odlučivanja.

 

U trećoj analizi u okviru serijala “Rasvjetljavanje” govorili smo o činjenicama o Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, odnosno o tvrdnjama kojima se ova dva dokumenta najčešće netačno tumače.

 

U četvrtoj analizi donijeli smo pregled izvora dezinformacija o državnosti BiH, njenom međunarodnopravnom kontinuitetu i pojedinostima Dejtonskog sporazuma.

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

I ove sedmice medijskim prostorom dominirale su vijesti o sukobu na Bliskom istoku. Analizirali smo neke dezinformacije o ovoj krizi koje su kružile protekle sedmice. Fotografija iz 2018. godine koja prikazuje upotrebu oružja s bijelim fosforom u Siriji dijelila se na društvenim mrežama uz informacije o upotrebi tog oružja u Gazi ove godine, bez napomene da se radi o staroj fotografiji.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

Na društvenim mrežama kružio je tekst u kojem se iznose netačne tvrdnje da je holokaust lažiran kako bi se opravdalo stvaranje Izraela i da služi kao “batina”, odnosno sredstvo ucjene protiv Njemačke. Insinuira se i da je isto urađeno s genocidom u Srebrenici. Više pročitajte u analizi.

 

Na društvenim mrežama viralna je bila neutemeljena tvrdnja da je osam aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata s vojnom pomoći i opremom za izraelsku vojsku nedavno sletjelo na aerodrome u Izraelu.

 

Na društvenim mrežama također su se širile tvrdnje da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un govorio o ratu u Gazi i da je najavio “treći svjetski rat”. Video od kojeg su potekle ove tvrdnje zapravo je stari snimak govora Kim Jong Una kojem su dodati izmišljeni titlovi na engleskom jeziku.

 

Na društvenim mrežama kružile su i druge netačne informacije. Stotine Facebook korisnika/ca podijelilo je snimak na kojem dvoje djece govori da ih je otac prisiljavao da učestvuju u ritualu u kojem su ubijane bebe. Radi se o starom slučaju iz Velike Britanije u kojem su djeca bila primorana da ispričaju izmišljenu priču.

 

Na Facebooku se također dijelio snimak uz netačne navode da na njemu Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, pada prilikom izlaska iz aviona u Poljskoj.

 

Rijetka pojava polarne svjetlosti (lat. aurora borealis) protekle sedmice potaknula je niz manipulativnih objava na portalima s ciljem privlačenja klikova. Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža izrazili/e su sumnju da je riječ o prirodnom fenomenu, odnosno da se uopšte radilo o polarnoj svjetlosti.

 

Korisnici/e društvenih mreža također su dijelili/e i objave u kojima se netačno tvrdi da je polarnu svjetlost izazvao HAARP. Ovo su ustvrdili i pojedini portali. Činjenice govore da je u pitanju prirodni fenomen, a više možete naći u analizi.

 

Na Facebook stranici koja zloupotrebljava logo sarajevskog aerodroma u više su navrata dijeljene objave u kojima se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga na aerodromu. Riječ je o prevari koja može uzrokovati krađu ličnih podataka i neželjene finansijske troškove.

 

Na Facebooku se iznova pojavljuju i lažna obavještenja o navodnoj deaktivaciji naloga ili stranica na ovoj mreži u kojima se korisnici/e pozivaju da svoje naloge “potvrde” na sumnjivim linkovima.

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

Tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP) velika su prijetnja demokratiji i slobodi govora i izražavanja. Kako se novinari i novinarke u jugoistočnoj Evropi bore protiv ovog pravnog uznemiravanja čitajte u našoj analizi. 

 

(Raskrinkavanje.ba)