Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: O femicidu u Tuzli, padu raketa u Poljskoj i požaru u Istanbulu – neprimjereno, neprovjereno i netačno

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Raskrinkavanje je tokom sedmice analiziralo kako su mediji u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, izvještavali o događajima koji su privukli najviše pažnje javnosti. Provjerili smo i tačnost brojnih tvrdnji s društvenih mreža.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Nakon što su dvije rakete pogodile pogranično mjesto u Poljskoj, pojedini mediji iz regije optužili su Rusiju za raketiranje ove države, bez ikakve zvanične potvrde. Drugi su, pak, požurili da lansiraju teorije zavjere o planu protiv Rusije i sveopštem nuklearnom ratu. Detalje pročitajte na linku.

Više od 60 medija domaćeg govornog područja objavilo je članke o “novom terorističkom napadu” u Turskoj. U njima se navodi da je u Istanbulu eksplodirala autobomba dva dana nakon napada u popularnoj ulici Istiklal. Ti navodi su neistiniti i preuzeti su s Twittera. U Istanbulu je došlo do požara na nekoliko automobila. Nije se radilo o napadu. Detaljnije u analizi.

Izvještavanje o femicidu u Tuzli najnoviji je primjer neprofesionalnog pristupa temi rodno zasnovanog nasilja u medijima u BiH. Slučaj je na desetinama portala opisan kao “porodična tragedija”. U fokusu izvještavanja i ovog puta bio je počinitelj. Zašto je ovakav pristup neprimjeren i zašto doprinosi banalizaciji rodno zasnovanog nasilja pročitajte u našoj analizi.

Duboka ostrašćenost medija, kreiranje lažnih narativa o učesnicima izbora, pa i cijelim nacijama, te fabrikovane izjave i istraživanja javnog mnijenja obilježili su izborne procese u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Kako su regionalni mediji izvještavali o izborima u BiH i Crnoj Gori i koje su ih dezinformacije obilježile čitajte u regionalnoj analizi koju smo pripremili/e s kolegama/icama s platformi Raskrikavanje (.rs) i Raskrinkavanje (.me).

Šest povezanih, ali gotovo u potpunosti anonimnih portala, tokom kampanje za Opšte izbore 2022. godine promovisalo je stranke DEMOS i SNSD. Istovremeno, nijedna druga stranka nije imala prostor na ovim portalima. Koji su oblici političke promocije bili objavljivani na ovim portalima čitajte na linku.

Naučnici/e bostonskog univerziteta napravili/e su novi soj koronavirusa (himerni virus) kako bi utvrdili/e da li je omikron varijanta manje smrtonosna zbog mutiranog proteina šiljka virusa. Istraživanje su proveli/e na miševima koji su posebno osjetljivi na virus koji uzrokuje Covid-19. Neki mediji su rezultate ove studije na miševima manipulativno predstavili, ističući da je smrtnost novog virusa 80%. Detalji o svrsi studije izostavljeni su, a naglašena je opasnost ovakvih eksperimenata. Studija sama po sebi jeste kontroverzna, a zašto su tvrdnje o visokoj smrtnosti novog virusa manipulativne čitajte u analizi.

Podaci iz izvještaja Instituta za zdravlje i dobrobit Finske o smrtnosti od Covid-19 manipulativno se predstavljaju kao “dokaz” za teorije zavjere o lažiranoj pandemiji. Poklonici teorija zavjere tvrde da je izvještaj potvrdio da je 40% smrti od Covid-19 u Finskoj bilo “lažno”. Ovaj netačni zaključak izveden je iz interpretacije načina na koji se vodi statistika o smrtima od Covid-19 u Finskoj. Šta su činjenice pročitajte na linku.

Neutemeljene tvrdnje francuskog nobelovca Luca Montagniera, poznatog po podržavanju antivakcinacijskog pokreta, ponovo su oživljene na društvenim mrežama i dijele se u formi citata. Detalje čitajte u novom storyju

Foto: Raskrinkavanje.ba

“Zavjerološki” portal Epoha je u novembru objavio članak u kojem se tvrdi da je paraliza lica koju je pjevač Justin Bieber dobio zbog herpes zostera posljedica vakcinacije protiv Covid-19. Članak je podijeljen na tri Facebook stranice koje šire dezinformacije o vakcinama. Zašto ove tvrdnje nisu tačne pročitajte u analizi na linku.

Lista savjeta poznate antivakcinacijske aktivistice Slađane Velkov već se godinama objavljuje na portalima iz regiona kao “lijek za svaku bolest”. Neki od ovih savjeta su samorazumljivi, kao što je izbjegavanje alkohola i cigareta, a neki nemaju nikakvo utemeljenje u medicini, kao, naprimjer, gledanje u sunce. Ipak, jedan lijek za svaku bolest ne postoji. Više o ovome pročitajte na linku.

U proteklih pet godina članci o ruskom monahu koji je “otkrio lijek za sve bolesti” objavljeni su na 35 portala. U njima se navodi da “lijek” podrazumijeva konzumaciju sode bikarbone, hidrogen peroksida 3%, zelenog čaja, bijelog luka i vode koja ima baznu pH vrijednost. Ove namirnice i hemijski spojevi nisu lijekovi, pogotovo ne za “sve bolesti”.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Pseudonaučne tvrdnje da napitak od limunovog soka i sode bikarbone ubija ćelije raka i da se “uspješno bori protiv tumora” ponovo su objavljene u novembru na jednom anonimnom portalu. Ovaj članak ostvario je skoro tri hiljade interakcija na Facebooku. Detalje čitajte u analizi na linku ispod.

 Ekskluzivni” intervju koji je predsjednik FBiH Marinko Čavara navodno dao za Novu BH kruži na društvenim mrežama. Čavara u njemu promoviše platformu Bitcoin Loophole i otkriva publici kako da se obogati za samo nekoliko mjeseci. Web stranica na kojoj je intervju objavljen zloupotrebljava vizuelni identitet N1, a intervju je potpuno izmišljen. Cilj je objave nagovoriti korisnike/ce da se učlane na platformu. Detalje čitajte u našoj analizi.

Vizuelni identiteti niza trgovačkih lanaca iz regiona zloupotrijebljeni su za lažne nagradne igre na Facebooku. Ovog puta prevaranti/ce su “posudili/e” logo i slike Konzuma. Nagrade su obećane onima koji navedu mjesec rođenja i registruju broj mobilnog telefona, ali zapravo će se pretplatiti na uslugu koja košta 6 KM sedmično.

Na Facebook stranici koja zloupotrebljava ime lanca trgovina Bingo objavljena je još jedna lažna nagradna igra u kojoj se učesnicima/ama “poklanjaju” poklon-vrećice i Bingo poklon-kartice. Ovu “nagradnu igru” podijelilo je više od 1.200 korisnika/ca Facebooka. Više o ovoj praksi prevare čitajte u analizi.

Tvrdnja da je Semir Osmanagić “naučnim mjerenjima” otkrio mjesta pozitivne energije u Istri i potvrdio postojanje “zmajevih linija” objavljena je na mnogim portalima iz regije. Šta su “zmajeve linije”, kakva je mjerenja u Istri provodio Osmanagić i da li je riječ o stvarnom fenomenu ili pseudonauci pogledajte u videu, a detalje čitajte u našoj analizi.

Fotografije neobičnih rupa u oblacima na društvenim mrežama dijele se kao dokaz tvrdnji o vještačkom mijenjanju vremena. Ne radi se ni o kakvoj zavjeri – riječ je o fenomenu poznatom kao “fallstreak hole”, koji je početkom novembra zabilježen u Njemačkoj. Kako nastaje ova vrsta oblaka čitajte na linku.  

Uprkos brojnim dokazima da ne postoje, “chemtrailsi” su i dalje omiljena tema na “zavjerološkim” portalima i društvenim mrežama. U oktobru se čak dijelio spisak “otrova kojim nas zaprašuju”, ali i potencijalno opasni savjeti o tome kako se “zaštititi” od izmišljenog zaprašivanja. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

 


(Raskrinkavanje.ba)