Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Piramidalna šema, dezinformacije o ratu i aurora borealis

U protekloj sedmici bavili smo se dezinformacijama o sukobu na Bliskom istoku i manipulativnim tumačenjima rijetke pojave polarne svjetlosti na nebu iznad naše regije. Analizu piramidalne šeme “eMagnetix” uradili smo u saradnji s novinarima/kama portala Detektor.ba.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U dvije analize iz protekle sedmice bavili smo se netačnim tvrdnjama da se lažiraju žrtve bombardovanja u Gazi, uprkos podacima o hiljadama ubijenih Palestinaca i Palestinki na tom području. U prvom primjeru, kao dokaz za ovakvu tvrdnju iskorišten je videosnimak studentskih protesta u Egiptu, nastao 2013. godine. Više u analizi na linku ispod: 

 

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

U drugom primjeru tvrdilo se da se glava žrtve u izraelskom napadu koja je bila umotana u platno pomjera na snimku CNN-ove reportaže o napadima u Gazi. Ove netačne tvrdnje podijelili su i zvanični nalozi države Izrael na društvenoj mreži X.

 

Dešavanja na Bliskom istoku pojedini mediji koriste i za ponavljanje negatorskih narativa o ratovima devedesetih godina na području bivše Jugoslavije. U kolumni objavljenoj na portalu RT Balkan, Aleksandar Pavić govori o podršci Novopazaraca/ki narodu Palestine, ali i negira genocid u Srebrenici, opisujući ga kao “medijsku laž”.

 

U nekoliko članaka i objava s društvenih mreža netačno se tvrdi da istaknuta crna zastava u iranskom kompleksu mauzoleja imama Reze znači poziv na sveopći rat. Ove su objave također podijeljene u kontekstu rata u Pojasu Gaze.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

Snimak muškarca u uniformi koji guši dijete na podu dijeli se uz netačne tvrdnje da prikazuje izraelskog vojnika ili policajca koji je “udavio palestinsko dijete”. Snimak je nastao u Švedskoj i prikazuje zaštitara na željezničkoj stanici koji silom zadržava marokanskog dječaka. Detalje čitajte u analizi

 

S obzirom na pregršt informacija i dezinformacija koje dolaze iz sukobom zahvaćenog Bliskog istoka, u protekloj sedmici objavili smo i vodič kroz alate i tehnike koje svaki/a čitatelj/ka može upotrijebiti s ciljem provjeravanja informacija i tačnijeg informisanja:

 

 

Fotografija iz 2012. godine kruži na društvenim mrežama proteklih sedmica uz tvrdnju da prikazuje skulpturu izgrađenu od ruševina u Alepu. Fotografija zapravo predstavlja digitalnu umjetnost, a ne stvarnu skulpturu u Alepu, a njen autor je sirijski umjetnik Tammam Azzam.

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

Kada je riječ o lokalnim temama, rijetka pojava polarne svjetlosti (lat. aurora borealis) u noći 5. novembra ove godine potaknula je niz manipulativnih objava na portalima s ciljem privlačenja klikova. U jednom primjeru analizirali smo naslov u kojem je ova prirodna pojava predstavljena kao velika misterija te je poslužila kao povod za najavu smaka svijeta.

 

Prenoseći komentar meteorologa Nedima Sladića u vezi s pojavom polarne svjetlosti, pojedini portali su ovom meteorologu pripisali izjavu koju on nikada nije izrekao. Dopisujući Sladiću komentar korisnika Facebooka,kojeg je boja polarne svjetlosti podsjetila na crvenilo neba pred rat 1991. godine, portali su napravili klikbejt koji “plaši”. Detalji su u analizi ispod: 

 

Kako su pojedini portali “obradili” pojavu polarne svjetlosti na Balkanu predstavili smo i kroz story koji možete pogledati na ovom linku.

Piramidalna prevara koja je oštetila na hiljade ljudi u BiH obećavala je brzu i laku zaradu putem izmišljenog posla koji se sastojao od “klikanja” na online reklame i regrutacije novih članova/ica. U saradnji s Detektorom, istražili smo gdje je i kako djelovala “firma” eMagnetix, kako je dolazila do svojih žrtava i kako je funkcionisala šema koja se urušila nakon nekoliko mjeseci. Detaljna analiza ove prevare nalazi se na linku ispod. 

 

Kada je riječ o prevarama, pisali smo o još jednom primjeru zloupotrebe identiteta medicinskog autoriteta za prodaju preparata Hypertea. U analizi čitajte kako su iskorištene fotografije i ime doktora Emira Solakovića za ovu namjeru.

 

U dvjema objavama na jednoj Facebook stranici, korisnicima/ama te društvene mreže koji “lajkaju” stranicu i pošalju poruku u inbox obećava se nepostojeća nagrada u vidu PVC vrata. Detalji su u analizi ispod. 

 

Na Facebooku se iznova pojavljuju i lažna obavještenja o navodnoj deaktivaciji naloga ili stranica na ovoj mreži u kojima se korisnici/e pozivaju da svoje naloge “potvrde” na sumnjivim linkovima.

 

Nedugo nakon smrti američko-kanadskog glumca Matthewa Perryja, poznatog po ulozi u seriji “Prijatelji”, na internetu su počele kružiti teorije zavjere o “pravom” uzroku njegove smrti. Jedan portal okrivio je i vakcine i “holivudsku elitu” koju je htio “razotkriti”. Sve detalje donosi analiza s linka ispod.

 

Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je članak s netačnim navodima da odluka Ustavnog suda BiH o odredbama entitetskog zakona nije ustavna jer je donesena bez sudija koje bira skupština ovog entiteta.

 

Teoretičari/ke zavjere netačno predstavljaju njemački vodič za roditelje koji žele da govore s djecom o prostituciji kao namjeru vlade da usmjeri djecu iz siromašnih porodica prema ovoj djelatnosti. Iako prostitucija u Njemačkoj jeste legalna, to se odnosi samo na odrasle.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by RASKRINKAVANJE (@raskrinkavanje)

U viralnim objavama potpuno se neosnovano tvrdi da je mamografija opasna i da zapravo dovodi do širenja karcinoma dojke, ali medicina nema dileme da se radi o metodi koja je nezamjenjiva za rano otkrivanje tog zloćudnog oboljenja. O ovoj temi čitajte u našem storyju na ovom linku


 

(Raskrinkavanje.ba)