Pregled sedmice: Ruska propaganda, klimatska kriza i izmišljanje izjava

U sedmici iza nas analizirali smo različite dezinformacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kao i različite teorije zavjere koje već godinama ne gube popularnost.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Raskrinkavanje objavljuje serijal analiza narativa koji se u domaćim medijima šire od početka ruskog napada na Ukrajinu. Prvi analizirani narativ odnosi se na optuživanje Zapada za invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu. Antizapadni sentimenti dodatno se "podgrijavaju" prikazivanjem Zapada kao dekadentnog, a Rusije kao utočišta "tradicionalnih vrijednosti". Više o tome pročitajte u prvoj analizi našeg novog serijala ovdje.

 Foto: Raskrinkavanje.ba

Ruski državni mediji već godinama marljivo kreiraju sliku Rusije kao vojne sile koja razvija nova, "nepobjediva" i "naučnofantastična" oružja. Nakon početka invazije na Ukrajinu sam tok rata je više puta demantovao ovaj narativ. Drugu analizu u spomenutom serijalu Raskrinkavanja čitajte ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijelo je tvrdnje ruske obavještajne službe da Ukrajina skladišti oružje koje joj je Zapad donirao u nuklearnim elektranama. Inspekcija koju je provela Međunarodna agencija za atomsku energiju utvrdila je da to nije tačno. Detalje čitajte u analizi ispod. 

Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 01.02.2023

U pokušaju da se potkrijepi propagandni narativ o tome kako Ukrajinom vladaju nacisti, na društvenim mrežama objavljena je netačna tvrdnja da ukrajinske vojne uniforme proizvodi Hugo Boss. Ovi navodi dijele se uz tvrdnju da “Hugo Boss opet oblači naciste”, jer je ova kompanija zaista šila nacističke uniforme u Drugom svjetskom ratu. Ko zapravo proizvodi uniforme za ukrajinsku vojsku i kakvu je ulogu Hugo Boss igrao u Drugom svjetskom ratu pročitajte u našoj analizi na linku.

 

Na pojedinim portalima iz regiona objavljena je lažna vijest da je poljska televizija TVP1 prikazala ažuriranu državnu mapu koja je uključivala i dijelove zapadne Ukrajine. Kao “dokaz” te tvrdnje koristi se fotošopirana slika. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

 

Brojni/e korisnici/e društvenih mreža, ali i pojedini mediji, objavili/e su da je nedavno privođenje Grete Thunberg na protestu u Njemačkoj bilo iscenirano. Riječ je o neutemeljenim tvrdnjama. Činjenice o ovoj temi čitajte u analizi na linku.

 

Tvrdnje da klimatska kriza uzrokovana ljudskim faktorom ne postoji ponovo su aktuelizovane u pojedinim medijima. Šta o ovim tvrdnjama kaže nauka čitajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iznosi teoriju zavjere o digitalnom ID-u i valuti postao je viralan na društvenim mrežama domaćeg govornog područja. Prema njenim distopijskim shvatanjima ovih pojmova, vlada će ubrzo preko njih kontrolisati svaki aspekt naših života. Šta su zapravo činjenice čitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere 03.02.2023

Analizirali smo i teorije zavjere koje godinama ne gube popularnost. Nekoliko godina star govor američkog teoretičara zavjere o “dubokoj državi” čiji moćnici piju krv otete djece da bi ostali mladi dijeli se na društvenim mrežama kod nas. Šta su činjenice o trgovini djecom pročitajte na linku ispod. 

Lažna vijest
Trgovina djecom je stvarna, ali QAnon teorija zavjere o otetoj djeci nije

Teoretičari/ke zavjere dijele video u kojem bivši operativac CIA-e iznosi i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 31.01.2023

Svjetski ekonomski forum, koji je završen 20. januara ove godine, ponovo je meta dezinformacija. Ovaj se put tvrdi da je iz Davosa zaprijećeno Elonu Musku, vlasniku Twittera, da mora vratiti cenzuru na toj društvenoj mreži jer je “sloboda govora štetna po društvo”. To se, ipak, nije desilo. Šta su zaista rekli/e zvaničnici/e Evropske unije čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne prijeti Twitteru sankcijama ako ne vrati cenzuru

Intervju sa zvaničnicom Evropske komisije objavljen tokom Svjetskog ekonoms...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 30.01.2023

Tvrdnje da globalne elite namjeravaju uvesti obaveznu ishranu insektima aktuelne su na društvenim mrežama već mjesecima. Činjenice o ovoj temi gledajte u našem novom videu, a detalje čitajte u analizama (1, 2). 

 

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da su zatvaranja tokom pandemije Covid-19 uvedena zbog montiranja 5G mreže dijeli se društvenim mrežama. Riječ je o nebrojeno puta razotkrivenim dezinformacijama. 

Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest 03.02.2023

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negativnu energiju” u domu godinama se objavljuju u člancima domaćih portala. No, ova se “energija” ne može izmjeriti, a tvrdnje da ju je moguće otkriti ili apsorbovati nemaju nikakvo naučno utemeljenje. Više o ovoj temi čitajte u nastavku. 

Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Ispravljeno 01.02.2023

Izmišljeni intervjui nepostojećih ljekara/ki u kojima navodno preporučuju različite preparate za liječenje prostatitisa promovišu se plaćenim oglasima na Facebooku. Kako ovi intervjui izgledaju i šta su činjenice o ovim preparatima pročitajte na linku ispod.

Lažna vijest
Irma, Draginja, Kamelija: Izmišljeni/e ljekari/ke reklamiraju lažne lijekove

Internet-stranice s intervjuima izmišljenih ljekara/ki u kojima oni/e navod...

Lažna vijest 30.01.2023

Fotografije poznatog rumunskog ljekara zloupotrijebljene su u lažnom intervjuu kojim se promoviše preparat Hyperdrops. Rumunski ljekar predstavljen je kao neurohirurg iz Sarajeva, a Hyperdrops kao lijek za ozbiljne zdravstvene probleme. Detalje čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest 03.02.2023

I domaći političari i javne ličnosti bili su mete dezinformacija koje smo analizirali. Na Facebooku su viralni screenshotovi navodnih članaka s izjavama Milorada Dodika, Elmedina Konakovića, Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića. Ipak, takvi članci nikada nisu objavljeni, a niko od navedenih političara nikada nije dao izjave koje im se pripisuju. 

Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest 02.02.2023

Saobraćajna nezgoda koju je prošle godine doživio pjevač Halid Bešlić iskorištena je za klikbejt naslove na anonimnim portalima u januaru ove godine. Više o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja u nastavku.

Manipulisanje činjenicama
Klikbejt o saobraćajnoj nezgodi u kojoj je učestvovao Halid Bešlić

Anonimni portali su u januaru 2023. godine objavili klikbejt naslove o saob...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt 30.01.2023

Dijele se tvrdnje da je inspekcijska služba ustanovila da popularni Oreo keksi sadrže svinjsko mlijeko i mast. Ovi sastojci, ipak, nisu dio Oreo keksa. Više o ovoj temi čitajte u storyju ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 03. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me