Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: “Satanistička” skulptura u Hastahani i “potpisi” za ulazak u Memorijalni centar Potočari

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice analiziralo brojne aktuelne dezinformacije koje su se ticale kako domaćih, tako i svjetskih tema.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas pisalo o nizu dezinformacija vezanih za rat u Ukrajini, budući da ova tema još uvijek dominira u domaćim medijima i gotovo četiri mjeseca od početka ruske invazije. Nakon što su neke ukrajinske izbjeglice u Bugarskoj relocirane iz hotela zbog početka ljetne sezone, na Sputniku je objavljen članak u kojem se netačno tvrdi da evropske zemlje "masovno ukidaju gostoprimstvo" Ukrajincima/kama. Više o ovoj temi pročitajte u analizi u nastavku.

Probno testiranje ruske interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat izazvalo je veliku medijsku pažnju. Izvještavajući o ovoj temi, značajan broj medija na našem govornom području prenio je izjave ruskih zvaničnika, ali i ruskog voditelja Vladimira Solovjova. Neki su mu, pritom, pripisali riječi koje nije izgovorio, ustvrdivši da je “prijetio da će Velika Britanija biti zbrisana sa mape". Šta je Solovjev zaista rekao, čitajte u analizi ispod. 

Na društvenim mrežama viralan je navodni citat bivšeg njemačkog kancelara Otta von Bismarcka, prema kojem je on rekao da snaga Rusije može biti “potkopana” samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Ne postoje dokazi da je Bismarck ove riječi ikada izgovorio, a istoričari/ke su istakli/e da u njegovo vrijeme riječ “Ukrajina” i dalje nije ušla u evropski leksikon. Detalje čitajte u analizi.  

 

Tokom protekle sedmice pisali smo i o brojnim aktuelnim domaćim temama. Izvještavajući o godišnjem izvještaju State Departmenta o vjerskim slobodama, jedan domaći portal netačno je naveo da je državni sekretar SAD-a na sivu listu stavio Bakira Izetbegovića i njegovu stranku.

U članku srbijanskog portala Novosti objavljena je netačna tvrdnja da će posjetitelji/ke Memorijalnog centra Potočari morati potpisivati izjavu o priznavanju genocida u Srebrenici prilikom ulaska u kompleks. Detalje čitajte u analizi u nastavku.

Snimak u kojem se netačno tvrdi da je umjetnička skulptura u sarajevskom parku Hastahana spomenik drevnom božanstvu Moloh zabilježio je desetine hiljada pregleda na Facebooku. Šta skulptura zapravo simbolizuje, pročitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Zastava s fotografije planinara/ki na vrhu Lelija u pojedinim medijima i na društveni mrežama predstavljana je kao zastava “takozvane Republike BiH” ili kao zastava “tzv. Armije BiH”. Sa kojom zastavom su planinari/ke slikali/e pročitajte u analizi ispod.

Facebook stranica Banjalučki Džokej označena je kao “satirična”. Sadržaj koji se na njoj objavljuje, pak, nema odlike ovog književnog žanra, već nastoji diskreditovati banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i članove/ice njegove stranke uz pomoć homofobnih, mizoginih i nacionalističkih uvreda. Kako se termin “satira” koristi za ostvarivanje političkih i drugih ciljeva, koje se stranke ne spominju na ovoj stranici te šta o svemu misle regionalni satiričari, pročitajte u našoj analizi ovdje.

 Foto: Raskrinkavanje.ba

Na društvenim mrežama kruži tvrdnja da je srbijanski političar Nenad Čanak uhapšen u Ukrajini pod optužbama da je ruski špijun. Ova vijest je, ipak, potekla sa satiričnog portala Zicer. Detalje čitajte u analizi ispod.

Facebook stranice koje se lažno predstavljaju kao lanac drogerija CM-Cosmetics Market manipulativno pokušavaju navesti korisnike/ce na učešće u “nagradnoj igri” u kojoj neće osvojiti ništa, ali mogu izgubiti novac. Kako ove prevare funkcionišu, pročitajte u nastavku.

Razne Facebook stranice godinama obmanjuju korisnike/ce Facebooka i obećavaju im nepostojeće nagrade, lažno se predstavljajući kao Bingo ili neki drugi trgovački lanac. Ovog puta, na društvenim mrežama su ponovo aktuelizirane “nagradne igre” koje za ovu prevaru koriste strah od mogućih posljedica rata u Ukrajini. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz februara 2022.

Nakon što je poznati pjevač Justin Bieber objavio videosnimak u kome objašnjava da ima sindrom koji mu je uzrokovao paralizu desne strane lica, brojni/e korisnici/e društvenih mreža su njegovo stanje bez ikakvih valjanih dokaza povezali s vakcinom protiv Covid-19. Detalje čitajte u analizi u nastavku.

Videosnimak sa seta dokumentarca o nedavnom lockdownu u Šangaju netačno se predstavlja na društvenim mrežama kao “dokaz” za teoriju zavjere da je Covid-19 pandemija bila inscenirana i da se to ponavlja s majmunskim boginjama. 

Ponovo su viralne tvrdnje da je serija "Simpsoni" predvidjela aktuelne događaje. Ovoga puta tvrdi se da je ova kultna animirana serija predvidjela širenje majmunskih boginja. To, ipak, nije tačno. Više o ovoj temi pročitajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Tvrdnje da je graviola lijek za rak “10.000 puta jači od hemoterapije” dijele se godinama, nekad uz navode da farmaceutska industrija ovo krije zbog nemogućnosti da zaradi na “lijeku”. Ovi navodi nemaju uporište u činjenicama. Detalje čitajte u nastavku.

Portal Apotekica je krajem maja i početkom juna objavio više članaka u kojima se tvrdi da su poznate javne ličnosti u bolnici i da im se ljekari navodno bore za život. Riječ je o posve izmišljenim vijestima, a detalje pročitajte na linku ispod.

Portal Webtribune u svojim člancima često prenosi informacije s kineskog bloga na kojem sadržaje može objaviti bilo ko, predstavljajući blog, pritom, kao kredibilan medijski izvor. VIše o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Na Facebooku je viralan videosnimak u kojem historičar Daniele Ganser kritikuje politiku SAD-a. Ganser iznosi i nekoliko netačnih navoda: za teroristički napad 11.9. kaže da nikada nije razjašnjen, za rat u Siriji kaže da nije građanski, zbog američkog uplitanja, a smjenu vlasti u Ukrajini 2014. naziva pučem koji je dio “prikrivene operacije” da se zemlja uključi u NATO. Činjenice čitajte u analizi ispod. 

(Raskrinkavanje.ba)