Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Zastave, 5G i Facebook prevaranti

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je pisalo o netačnim tvrdnjama da je zastava “Herceg-Bosne” postavljena u institucijama prije sastanka novih koalicionih partnera, slučajevima u kojima su arheolog i osuđeni doktor širili dezinformacije o 5G mreži i vakcinaciji, ali i prevarantima koji su ponovo pokušali preuzeti kontrolu nad domaćim Facebook stranicama.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Tokom protekle sedmice viralne su bile antivakcinacijske tvrdnje o navodnoj mogućnosti kontrole vakcinisanih putem 5G mreže. “Arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” Semir Osmanagić, poznat po širenju različitih “zavjeroloških” teorija, ponovo je širio ovakve dezinformacije u emisiji “Glas javnosti”. Šta je Osmanagić tvrdio, a šta su činjenice čitajte u analizi ispod. 

Dijeli se snimak još jednog teoretičara zavjere, predstavljenog kao doktora, koji tvrdi da se vakcinisani/e mogu kontrolisati ili ubiti putem 5G mreže. Ipak, ovaj je doktor u više navrata osuđivan zbog praktikovanja medicine bez licence, a njegove tvrdnje dokazano su netačne.

Domaćim govornim područjem dijele se tvrdnje o fenomenu “balerina smrti”, to jeste slučajevima u kojima ljudi i životinje umiru nakon što se prethodno “zavrte” poput balerine. Za ove “smrti” okrivljuju se 5G mreža, zaprašivanje i vakcine, ali ne postoje nikakvi dokazi da je fenomen stvaran. Više o ovoj temi čitajte u nastavku. 

Zagovornici/e antivakcinacijskog narativa često eksploatišu smrti poznatih u svrhu “dokazivanja” svojih tvrdnji. U okviru ovog narativa dijele se i tvrdnje da je poznati fudbaler Siniša Mihajlović preminuo zbog nuspojava uzrokovanih vakcinom protiv Covid-19. Mihajlović se, zapravo, godinama borio s leukemijom.

Teoretičari/ke zavjere tvrde da se u jednom okrugu u Velikoj Britaniji uvodi “klimatski lockdown”. Odluka Okružnog vijeća kojom svoje tvrdnje “dokazuju” ipak ne podrazumijeva nikakvo "klimatsko zatvaranje". Detalje čitajte u novom storyju ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Pojedini portali su u decembru ove godine objavili “vijest” da je u Meksiku pronađeno 13 vanzemaljskih lobanja. Radi se o ljudskim lobanjama iz razdoblja prije dolaska Evropljana, koje su zbog svog neobičnog oblika inspirisale tvrdnje da su vanzemaljskog porijekla. Lobanje su iskopane 1999. godine i pripadale su osobama koje su bile podvrgnute drevnoj praksi izduživanja lobanja u ranoj dobi.

Na društvenim mrežama viralno je pismo koje je Albert Einstein navodno napisao svojoj kćerki Lieserl, a u kojem ljubav opisuje kao “univerzalnu silu” i smisao života. Tvrdnja da je fizičar autor pisma neutemeljena je. Detalje čitajte u nastavku.

U pokušaju da potkrijepe ruski narativ o umiješanosti zapadnih sila u rat u Ukrajini propagandni mediji objavili su, bez izvora i dokaza, tvrdnju da je u Ukrajini poginulo 1.200 poljskih vojnika. Zapravo je procjena da je na ratištu u Ukrajini poginulo manje od deset poljskih dobrovoljaca. Nijedan dobrovoljac koji se bori u Ukrajini nije u aktivnom statusu u vojsci Poljske. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje

Na društvenim mrežama ponovo su se dijelile i različite prevare, o kojima je Raskrinkavanje pisalo ranije. Dijelile su se i lažne nagradne igre u kojima se korisnicima/ama obećavaju nagrade povodom praznika. Ipak, učešće u ovakvoj “nagradnoj igri”, umjesto očekivane nagrade, donijet će im finansijsku štetu. Detalje pročitajte na linku ispod.

U oktobru je kreirano nekoliko Facebook stranica pod nazivom Server Network Corporation, koje se lažno predstavljaju kao servis Meta grupacije. Vlasnici stranica poslovnih subjekata koji su označeni u objavama Server Network Corporation stranica dobili su “savjet” da “potvrde identitet” na objavljenom linku kako bi njihove stranice bile “vidljive na Facebooku”. Radi se o pokušaju prevare i krađe ličnih podataka. Više o ovakvim prevarama čitajte u analizi Raskrinkavanja iz juna 2021.

Anonimni portali objavljuju dezinformativne članke s klikbejt naslovima u kojima se eksploatišu ili izmišljaju tragedije i smrti poznatih ličnosti, kako bi ostvarili zaradu. Kako ova strategija funkcioniše čitajte u analizi u nastavku. 

Iako se u opisu navodi da je riječ o portalu za kulinarske recepte, sadržaj i “pop-up” prozori na člancima objavljenim na Wallpapsyju ukazuju da je riječ o još jednom portalu čiji je jedini cilj zarada. Kakav sadržaj ovaj portal zaista objavljuje pročitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Tokom prethodne tri godine nekoliko desetina regionalnih medija objavilo je članke o medicinskoj sestri iz Zambije koja je navodno priznala da je zamijenila 5.000 beba. Priča je, ipak, izmišljena.

Tvrdnja da je zastava “Herceg-Bosne” postavljena u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH prije sastanka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a BiH postala je viralna u manje od 24 sata nakon što je prvobitno objavljena. Zastava je postavljena zbog božićnog prijema kojeg tradicionalno organizuje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i nije bila istaknuta na sastanku novih koalicionih partnera. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti voća i povrća u liječenju različitih bolesti učestalo se objavljuju u brojnim, ponajviše anonimnim medijima. Još jedna u nizu namirnica koja se u pojedinim medijima neutemeljeno proglašava lijekom za dijabetes jeste meksički krastavac. On, ipak, ne može izliječiti dijabetes. Detalje o ovom pseudonaučnom lijekovima čitajte u nastavku.

(Raskrinkavanje.ba)