Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Pristrasni portali i dezinformacije o kandidatima/kinjama

Raskrinkavanje se u sedmici iza nas bavilo različitim temama u vezi s Opštim izborima u BiH, ali i drugim aktuelnim dezinformacijama u medijima.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Tokom posljednje sedmice predizborne kampanje Raskrinkavanje je analiziralo pristrasnost različitih portala, kao i niz dezinformacija o kandidatima i kandidatkinjama. Na portalu Princip News, u rubrici “Izbori 2022”, objavljena su četiri intervjua od početka predizborne kampanje za Opće izbore 2022 – sva četiri s kandidatima/kinjama SNSD-a. Više detalja o sadržajima objavljenim na ovom portalu pročitajte u analizi u nastavku. 

Sudeći prema sadržaju rubrike “Politika”,  portal Tanjug, koji je registrovan u ljeto 2022. godine, nastao je kako bi uglavnom promovisao predizborne aktivnosti i spotove vladajućih partija u Republici Srpskoj. U člancima ovog portala često ne postoji nikakav tekst, već sadrže samo izborne spotove kandidata/kinja. Detalje čitajte u analizi ispod. 

Izvještavajući s predizborne tribine Demokratske fronte, pojedini portali su u naslovima svojih članaka tvrdili da je Željko Komšić Srbe nazvao “nacistima i fašistima”. Ipak, iz snimka njegovog obraćanja jasno je da je kandidat za Predsjedništvo BiH, govoreći o ratu u BiH, kazao da je genocid proizvod fašizma. Ni u jednom trenutku Srbe nije nazvao “fašistima” ili “nacistima”. Više o ovoj temi čitajte u analizi ovdje

Iako Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da u emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu na druge, Herceg RTV daje prostor u glavnoj informativnoj emisiji dominantno SNSD-u te pojedinim koalicionim partnerima ove stranke. U rijetkim prilozima o predizbornim aktivnostima opozicije njihove se aktivnosti kritikuju i ismijavaju. 

Tokom kampanje pred Opšte izbore 2022. godine mediji i političari/ke iz Republike Srpske širili su različite “dokaze” za narativ u kojem se kandidatkinja za predsjednicu ovog entiteta Jelena Trivić predstavlja kao strana plaćenica. Kako se ovaj narativ u medijima “dokazuje” pročitajte u analizi u nastavku. 

Korisnici/e društvenih mreža i pojedini mediji još jedan su fabrikovani dokument pokušali predstaviti kao “dokaz” da Jelenu Trivić plaćaju Sjedinjene Američke Države. O kakvom se dokumentu radi, a šta su o njemu rekli iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, pročitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Pojedini portali objavili su tvrdnju da kada se na Googleu pretraži ime i prezime Jelena Trivić, korisnici/e budu preusmjereni/e na stranicu američke ambasade u BiH. To, ipak, nije tačno.

Na portalu Alternativne televizije, u rubrici “Opšti izbori 2022“, u prvih deset dana predizborne kampanje objavljeno je 40 članaka, od čega su 34 posvećena SNSD-u. Opozicija je tema tri članka, a sva tri su negativnog tona. Detalje čitajte u našem novom storyju ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Izvještavajući o proslavi godišnjice Partije demokratskog progresa, nekoliko portala netačno je navelo da Draško Stanivuković nije objavio fotografije s ovog događaja. Detalje o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Netačne tvrdnje o tome da se EuroPride sprema u Banjoj Luci, koje su potekle s anonimnog portala i koje su zasnovane na neimenovanim izvorima, iskorištene su kao pokušaj diskreditovanja opozicionih političara/ki u Republici Srpskoj. Iz organizacije koja izdaje licencu za njegovo održavanje, EPOA-e, za Raskrinkavanje su pojasnili da je takvo nešto, zapravo, trenutno nemoguće.

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak, pojedini su mediji selektivni prilikom odabira analiza koje prenose od ove platforme. Koje analize biraju koji mediji, pročitajte u našem storyju ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

U protekloj sedmici pisali smo i o brojnim drugim dezinformacijama koje su se širile domaćim medijima. Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor dokumenta u kojem se “planira” jačanje Sjedinjenih Američkih Država, primarno kroz slabljenje Njemačke. RAND, ipak, nije kreirao takav dokument.

Nekoliko portala objavilo je članke sa senzacionalističkim naslovima o državnom udaru koji se navodno dešava u Rusiji. Radi se, zapravo, o tvrdnjama iz stare izjave jednog ukrajinskog zvaničnika. Više čitajte na linku ispod.

Brojni mediji u regionu objavili su tvrdnje o formiranju kolone duge više od 30 kilometara na rusko-finskoj granici nakon Putinove odluke o mobilizaciji. Svoje tvrdnje su, ipak, netačno zasnovali na snimku koji je nastao prije nego što je ova odluka objavljena. Detaljnije o ovoj temi čitajte u nastavku.

 

Snimak nastao 2018. godine na društvenim mrežama dijeli se uz netačne tvrdnje da prikazuje ukrajinsku izbjeglicu kako s poda tržnog centra u Velikoj Britaniji čisti kukasti krst koji je nacrtao. Više detalja čitajte u nastavku.

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izjavio da Ukrajina nije “registrovala” granice, iz čega je izveden netačan zaključak da kao država ne postoji. Detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

Tvrdnje rabina Alona Anave, koji širi antisemitske teorije zavjere o "Novom svjetskom poretku", viralne su i na našem govornom području. U snimku koji dijele lokalni/e teoretičari/ke zavjere on netačno tvrdi da su Prvi i Drugi svjetski rat režirani, a da su Ujedinjeni narodi "organizacija terora". Šta su činjenice, pročitajte na linku ispod. 

Niz portala u regiji izvijestio je da je njemački kancelar Olaf Scholz prijetio Poljskoj revizijom granica ukoliko bude insistirala na isplatni ratne odštete. Scholz, ipak, nije rekao takvo nešto.

Neutemeljene tvrdnje o tome da se hrana pravi s ciljem da ubija ljude ponovo su aktuelizovane na društvenim mrežama i pojedinim portalima. Analizu Raskrinkavanja o ovoj temi iz augusta 2022. pročitajte u nastavku. 

Korisnici/e društvenih mreža dijele snimak koji navodno pokazuje da se grafenov oksid nalazi u higijenskim ulošcima i da u kombinaciji s tečnošću može upaliti sijalicu. U pitanju je trik – u snimku je korištena sijalica za hitnu upotrebu koja se može upaliti kad dođe u kontakt s vodom. 

Netačne tvrdnje da je Vrhovni sud SAD-a donio presudu u kojoj “priznaje” da mRNA vakcine nisu vakcine i da uzrokuju nepovratnu štetu došle su i do našeg govornog područja. Šta zagovornici/e antivakcinacijskog narativa tvrde, a šta su činjenice, pročitajte u nastavku.

Opasne pseudonaučne tvrdnje bivšeg talijanskog doktora Tulija Simoncinija o tome da je rak gljivica koja se liječi sodom bikarbonom objavljuju se na pojedinim portalima i u 2022. godini. Ko je Simoncini, kako je njegovo “liječenje” dovelo do nekoliko smrtnih slučajeva i šta su činjenice, pročitajte u našoj analizi iz 2018. godine. 

Izmišljene teorije o navodnim uređajima za praćenje ljudi koje se nalaze u vakcinama, kao i 5G tehnologiji koja im u tome “potpomaže”, ponovo se šire u javnom prostoru. Ipak, ove su teorije u realnosti više puta opovrgnute i nemaju nikakvog utemeljenja u činjenicama.

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza pisalo o lažnim nagradnim igrama na Facebooku čiji je cilj krađa podataka ili trgovina Facebook stranicama. Na linku ispod pročitajte analizu o lažnoj nagradnoj igri u kojoj se navodno poklanjaju ljuljačke.

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lanca Bingo korisnicima/ama obećava sofe na poklon ukoliko ispune zadati niz koraka. Riječ je o lažnim nagradnim igrama objavljenim na lažnim Facebook stranicama. Kako prepoznati i prijaviti ovakve prevare čitajte u analizi ispod. 

(Raskrinkavanje.ba)