Pregled sedmice: Protesti farmera/ki u Nizozemskoj, “rasulo” u SNSD-u i negiranje klimatskih promjena

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice analiziralo dezinformacije vezane za proteste farmera u Nizozemskoj, rat u Ukrajini, ali i druge lokalne i svjetske aktuelnosti.

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je pisalo o manipulacijama vezanim za aktuelne proteste u Nizozemskoj. Korisnici/e društvenih mreža objavljuju fotografije za koje tvrde da prikazuju ovogodišnje proteste nizozemskih farmera/ki i da ih mediji ignorišu. Ipak, ove se fotografije ne pojavljuju u medijima zato što su nastale znatno prije ovogodišnjih protesta, a ne zato što ih neko “krije”. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje

 

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da je u nedavnom požaru u Nizozemskoj izgorjela Gatesova fabrika hrane na bazi insekata. U požaru je, ustvari, izgorio objekat kompanije Picnic, koji je služio kao distributivni centar, a u njemu nije bila organizovana nikakva proizvodnja. Fondacija “Bill i Melinda Gates” jeste 2021. godine uložila novac u kompaniju, ali nije većinski dioničar. Više o ovoj temi pročitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
U Nizozemskoj nije izgorjela Gatesova “fabrika hrane na bazi insekata”

U nedavnom požaru u nizozemskom gradu Almelo nije izgorjela Gatesova fabrik...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno Ispravljeno 27.07.2022
 

Brojni portali u regionu godinama objavljuju članke o tome da ruteri za povezivanje na internet u domaćinstvima troše istu količinu električne energije kao i frižideri. Činjenice, ipak, ukazuju na suprotno. Koliko električne energije zaista troše ruteri, pročitajte u našem novom storyju.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Viralna slika meteoroloških karata u različitim bojama dijeli se društvenim mrežama kao navodni dokaz da mediji tako šire paniku te da klimatska kriza nije stvarni problem. Ipak, promjena boja na kartama nije rezultat zavjere, a klimatske promjene su višestruko dokazane. Zbog čega su zapravo meteorološke karte različitih boja, pročitajte u analizi na linku

 

Na društvenim mrežama kruži isječak s debate u Predstavničkom domu Oklahome, manipulativno i van konteksta prikazan kao zalaganje za dozvolu “abortusa do 18. godine”. O čemu je zapravo riječ, pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

Manipulisanje činjenicama
Šta se krije iza snimka o “abortusu do 18. godine djeteta”?

Na društvenim mrežama kruži isječak s debate u Predstavničkom domu Oklahome...

Manipulisanje činjenicama 28.07.2022
 

Portali godinama prenose netačne tvrdnje o tome da su doktori izdali upozorenje ljudima da ne koriste ibuprofen. U takvim se člancima tvrdi i da kurkuma može da zamijeni ibuprofen te se nudi recept za navodno čudotvorni koktel. Šta je sve u ovim tvrdnjama netačno i zašto su one opasne, čitajte u analizi ispod. 

Prenošenje lažnih vijesti
Doktori nisu “upozorili” na ibuprofen, a kurkuma nije njegova zamjena 

Portali godinama prenose netačne tvrdnje o toksičnosti ibuprofena, uz suges...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt Ispravljeno 29.07.2022
 

Na društvenim mrežama viralne su tvrdnje da je australijska vlada odobrila prisilnu vakcinaciju putem “chemtrailsa”. Ipak, niti “chemtrailsi” postoje niti je Vlada Australije odobrila nešto takvo. Detalje čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Vlada Australije nije odobrila prisilnu vakcinaciju putem “chemtrailsa”

Na društvenim mrežama viralne su tvrdnje da je australijska vlada odobrila...

Lažna vijest Teorija zavjere 29.07.2022
 

Korisnici/e društvenih mreža dijele tvrdnje da je studija provedena u Švedskoj dokazala da vakcine protiv Covid-19 proizvođača Pfizer/BioNTech mijenjaju ljudski DNK. Riječ je, ipak, o posve manipulativnom predstavljanju stvarne studije. Više o ovoj temi pročitajte u novom storyju Raskrinkavanja na linku

Foto: Raskrinkavanje.ba

Tokom protekle sedmice aktuelne su bile i različite teme vezane za rat u Ukrajini. Niz portala u regionu izvijestio je o članku njemačkog Bilda, koji je navodno utvrdio da je ruska vojska došla u posjed njemačkog oružja u Ukrajini. Bild, ipak, nije izvor te tvrdnje.

Lažna vijest
Bild nije izvor vijesti o zauzimanju njemačkih haubica u Ukrajini

Niz portala u regionu izvijestio je o članku njemačkog Bilda, koji je navod...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 25.07.2022
 

Na društvenim mrežama viralna je bila i objava u kojoj se implicira da rat u Ukrajini nije povezan s inflacijom i nestašicom u svijetu i da je “idiotski” u takvo nešto vjerovati. Kako rat u Ukrajini utiče na globalno snabdijevanje i koji su još faktori doveli do krize, pogledajte u videu, a detalje čitajte u našoj analizi ovdje

 

Pojedini portali iz regije tvrde da je Ukrajina gradila NATO bazu u Severodonjecku. Ova tvrdnja, predstavljena bez ikakvih dokaza, potekla je od dvije godine stare izjave ukrajinskog ministra odbrane, koji je saopštio da će država izgraditi nove vojne baze “prema NATO standardima”. Detalje pročitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Ne, Ukrajina nije gradila NATO bazu u Severodonjecku

Nekoliko portala iz regiona prenijelo je neutemeljene tvrdnje o navodnoj iz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 27.07.2022
 

Društvenim mrežama dijeli se fotografija na kojoj su prikazani američki predsjednik Joe Biden i prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman. Na fotografiji je vidljivo da je Bin Salman navodno Bidena pozdravio nedoličnom gestom. U pitanju je fotomontaža, a detalje čitajte u analizi ovdje

 

Fotografija naslovnice na kojoj piše da je Jugoslavija među najbogatijim državama Evrope dijeli se na društvenim mrežama godinama. Iz ovog magazina su za Raskrinkavanje rekli da takva naslovnica nije objavljena i da se radi o montaži. Detalje čitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Lažna naslovnica Forbesa ponovo kruži društvenim mrežama

Naslovnica popularnog Forbes magazina na kojoj se navodi da je “Jugoslavija...

Lažna vijest 28.07.2022
 

Tweet zastupnika u Bundestagu poslužio je anonimnom portalu Magazin Press da svoj članak opremi klikbejt naslovom u kojem "otkriva" aktere/ke koji/e navodno stoje iza namjera Christiana Schmidta da, kako mediji izvještavaju, nametne izmjene Izbornog zakona. O čemu je zapravo bio pomenuti tweet, pročitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Klikbejt
”Šokantno otkriće” zastupnika Bundestaga samo u klikbejt naslovu

Tweet zastupnika u Bundestagu poslužio je anonimnom portalu Magazin Press d...

Klikbejt 26.07.2022
 

Pojedini portali objavili su “vijest” o mladiću Enveru iz Matuzića, koji je navodno reanimirao nepoznatu ženu u Doboju. Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje Envera zapravo je fotografija španskog porno glumca Jordija El Niña Polla. U pitanju je Twitter šala, ali to u člancima nije navedeno. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja na linku.

 

U naslovima dva članka na portalu Slobodna Bosna tvrdi se da u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vladaju “raspad sistema” i “rasulo”. U člancima se za takve konstatacije ne nudi objašnjenje. Detalje pročitajte u nastavku.

Klikbejt
Klikbejt naslovi o “rasulu” u SNSD-u

U naslovima dva članka na portalu Slobodna Bosna tvrdi se da u Savezu nezav...

Klikbejt Ispravljeno 29.07.2022
 

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci, koja iz dana u dan u izbornoj godini bilježi rast broja pratitelja/ki, u svojim se objavama redovno obračunava s članovima/icama svih stranaka, osim Stranke demokratske akcije, koja je jedina na ovoj stranici zaslužila pozitivan tretman. Više o ovoj stranici pročitajte u analizi ispod. 

Analiza
Bliženje izbora reaktiviralo stranicu Ponosni Bošnjaci i kritiku svega što nije SDA

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci, koja iz dana u dan u izbornoj godini bi...

Razabiranje 29.07.2022
 

Anonimni portal Magazin dan već godinama izmišlja i preuveličava tragične i šokantne vijesti u svrhu prikupljanja klikova. Svrha ovog, kao i drugih anonimnih portala, nije objektivno informiranje javnosti, već zarada putem manipulacije i klikbejt naslova. Kako prepoznati manipulativne taktike anonimnih portal pogledajte u videu ispod, a detalje pročitajte u našim analizama (1, 2). 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 31. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 5 dana

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me