Raskrinkavanje.ba

Svjetsko stanovništvo se ne zaprašuje “chemtrailsima” niti oni postoje

Teorija zavjere o zaprašivanju putem izmišljenih “chemtrailsa” ne gubi popularnost na društvenim mrežama.

Foto: Freepik.com

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III, čiji su sadržaji u više navrata bili predmet analiza Raskrinkavanja (1, 2, 3, 4, 5), tokom oktobra 2022. godine objavljen je veliki broj snimaka kojima se “dokazuje” da se svjetsko stanovništvo zaprašuje “chemtrailsima”. U propagiranju narativa ove teorije zavjere autor se na ovom profilu koristi različitim snimcima. Tako su 12.10.2022. objavljena dva snimka u kojima pojedinci govore o navodnom zaprašivanju. 

Prvi snimak prikazuje televizijsko gostovanje penzionisanog pukovnika avijacije iz Srbije Milorada Đošića. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

KONAČNO neko iz VOJSKE da se javi na temu ZAPRAŠIVANjE.....‼️

Snimak u trajanju od 2:16 minuta preuzet je s TikTok naloga srdjan.predojevic, gdje je objavljen 7.10. Objavljeni isječak potiče iz emisije “Vesti u 20h” koju vodi Srđan Predojević, a koja je objavljena 7.10.2022. na YouTube kanalu Vesti sa Srđanom Predojevićem u 20h. Isječak koji se dijeli Facebookom u kom Đošić iznosi tvrdnje o “chemtrailsima” dostupan je na 11:43 minutu snimka. Đošić u snimku tvrdi da stanovništvo “zalivaju iz vazduha” i da “chemtrails radi”. Kako objašnjava, navodno duboka država zaprašuje stanovništvo širom svijeta, a to je uočljivo u tragovima koji ostaju za avionima koji prelijeću nebom. 

Istoga dana, 12.10.2022, na Facebook profilu Kraljevic Marko III objavljen je snimak u kom bivši funkcioner Srpske radikalne stranke Jovo Ostojić govori o navodnom zaprašivanju. U objavi se, između ostalog, navodi:

ČOVEK koji je otvoreno pričao o ZAPRAŠIVANJU u SKUPŠTINI.....‼️

Jovo Ostojić:
👉 "Truju nas iz vazduha, deca nam bolesna, a vi ćutite"?!
To je bilo u decembru 2016. godine....
Tako da kao što možete da vidite, zaprašivali su oni nas i ranije...‼️

Snimak je nastao na sjednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Narodne skupštine u Srbiji. Ovu je sjednicu Ostojić napustio nakon govora o “chemtrailsima” i navodnom zaprašivanju, o čemu su 16.12.2016. izvijestili različiti “zavjerološki” mediji (1, 2, 3). Govor Ostojića u cijelosti je dostupan na YouTube kanalu Radikali u Skupštini, gdje je objavljen 16.12.2016. Isječak koji se sada dijeli Facebookom može se pronaći na 1:12 minutu snimka. Kako Ostojić tvrdi, stanovništvo Srbije navodno se zaprašuje iz vazduha korištenjem velikog broja aviona koji prelijeću iznad zemlje. Avioni navodno “posipaju otrov” i tako truju građane/ke. 

Još jedan snimak koji je na Facebook profilu Kraljevic Marko III iskorišten kao navodni dokaz da se svjetsko stanovništvo zaprašuje objavljen je 13.10. On prikazuje muškarca koji snima nebo iznad sebe na kom se vide tragovi ostali nakon preleta aviona i na engleskom jeziku propituje da li je to normalno. 

“Pretvaraćete se da je ovo normalno? Ne brinite samo prskaju neke stvari po nebu i sve je to u redu !?”, navodi se, između ostalog, u ispisanom prevodu na snimku. Iz oznake na snimku može se vidjeti da je originalno objavljen na Telegram kanalu iSTiNa, o čijem je sadržaju Raskrinkavanje takođe pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Originalnu objavu snimka u vrijeme pisanja ove analize nismo pronašli. 

Šta su činjenice?

Teorija zavjere o zaprašivanju stanovništva iz vazduha popularna je širom svijeta godinama. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u više analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6). Kako je u ovim i drugim analizama Raskrinkavanja detaljno objašnjeno, pobornici/e ove teorije zavjere vjeruju u postojanje tajnog atmosferskog programa velikih razmjera, često označenog skraćenicom SLAP (akronim za Secret large-scale atmospheric program). Ovaj program navodno uključuje i zaprašivanje iz vazduha, a kao dokaz njegovog postojanja ističe se tvrdnja da tragovi koji se na nebu mogu vidjeti nakon prelijetanja aviona zapravo predstavljaju “chemtrailse”. Kako se tvrdi, riječ je o hemikalijama kojima se ljudi truju i ubijaju, a sam termin predstavlja skraćenicu od “chemical trails” (hemijski tragovi).

Ipak, tragovi koji ostaju iza aviona nakon preleta zapravo su “contrailsi”, to jeste kondenzacijski tragovi koji nastaju kao rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim. Ovom temom bavio se, između ostalog, i naučni portal Scientific American. Kako se objašnjava u tekstu objavljenom još 2001. godine, nastanak ovakvih tragova rezultat je susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim:

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

U sastavu ovih tragova ne nalaze se nikakvi otrovi, kako se to tvrdi u pomenutim Facebook objavama. Scientific American navodi:

Auspuh mlaznog motora sadrži ugljendioksid, okside sumpora i azota, neizgoreno gorivo, čađ i metalne čestice, kao i vodenu paru. Čađ osigurava mjesta kondenzacije vodene pare. Ostale prisutne čestice u zraku potpomažu kondenzaciji.

Dakle, tragovi koji ostaju za avionima su kondenzacijski, a ne hemijski. Rezultat su posve prirodnog fenomena susreta toplog i hladnog vazduha i nemaju veze s navodnim zaprašivanjem. 

Shodno činjenicama, sve tvrdnje na društvenim mrežama kojima se nastoji dokazati postojanje “chemtrailsa” i masovnog zaprašivanja stanovništva ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.10.2022

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III - Zaprašivanje

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.10.2022

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III - Zaprašivanje

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.10.2022

TikTok profili i stranice: TikTok profili: Zaprašivanje

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest