Raskrinkavanje.ba

2021. u retrospektivi: Kako su se videozapisi koristili za dokazivanje netačnih tvrdnji

U 2021. godini, na društvenim mrežama kružili su mnogi manipulativni videozapisi.

Društvenim mrežama su protekle godine kružili brojni videozapisi koji su predstavljali navodne dokaze za različite netačne tvrdnje. 

U nekim slučajevima, videosnimci su prikazivali različite aktere koji su iznosili netačne tvrdnje tokom gostovanja u televizijskim i drugim emisijama, kao i u snimcima koji predstavljaju videoizlaganja i prenose konferencije za štampu. Neki snimci su prikazivali neutemeljene i besmislene “eksperimente” kojima su se dokazivale različite netačne tvrdnje i teorije zavjere. U treću kategoriju manipulativnog videosadržaja spadaju i autentični snimci koji su popraćeni obmanjujućim i netačnim opisima. 

Većina snimaka kojima smo se bavili tokom protekle godine su najčešće imala za cilj promoviranje raznih teorija zavjere u vezi s pandemijom i vakcinama protiv Covid-19, a u nastavku ćemo se osvrnuti na najpopularnije manipulativne videozapise kojima smo se bavili u 2021.

Kompilacija “lažnih cijepljenja političara”

U januaru ove godine, nedugo nakon što je počela masovna imunizacija protiv Covid-19, na društvenim mrežama dijelila se kompilacija snimaka koja navodno dokazuje “lažna cijepljenja političara”. Ipak, snimci u kompilaciji prikazani su manipulativno, selektivno i van konteksta, a političari koji su na njima prikazani se nisu “lažno” cijepili. Detalje pročitajte u našoj analizi:

Manipulativno prikazivanje lapsusa Predraga Kojovića

Tokom gostovanja u emisiji “Dan uživo” na televiziji N1, 15.2.2021. godine, tadašnji predsjednik Naše stranke Predrag Kojović greškom je rekao da će se Naša stranka u Tuzli boriti protiv antikorupcije. Iako se u narednom trenutku ispravio, mnogobrojni domaći portali izjavu su predstavili selektivno i manipulativno. Mnogi mediji manipulativo i izvan konteksta predstavili su i njegov lapsus u vezi sa gradonačelnikom Srebrenice, a detalje pročitajte u našoj analizi

 

Sceniranje pandemije

Na “zavjerološkoj” Facebook stranici Građansko buđenje, u martu ove godine podijeljeno je nekoliko snimaka koji prikazuju profesionalno snimanje koje se odvija u nekoj medicinskoj ustanovi, uz implikacije da je riječ o lažiranju stanja u Covid bolnici. Snimci su, zapravo, nastali na promotivnom snimanju nove hitne službe, koja je napravljena na parkingu medicinskog centra “Shamir Assaf Harofeh” u Izraelu. Detalje pročitajte u našoj analizi:

Semir Osmanagić i “vijesti” o pandemiji

U tridesetominutnom monologu objavljenom na YouTube kanalu BosnianPyramidsTV, Semir Osmanagić je iznio niz dezinformacija o pandemiji Covid-19, insinuirajući da su “talasi” širenja bolesti planirani, da je virus vještački, a cilj imunizacije uspostavljanje kontrole koja će rezultirati gubitkom “slobode, privatnosti i mogućnosti zaštite sopstvenog organizma”. Zašto su ove tvrdnje netačne, pročitajte u našoj analizi:

“Plastični snijeg” i pandemija

Krajem marta, nekoliko korisnika/ca društvenih mreža snimilo je “eksperiment” koji navodno dokazuje da je snijeg koji je tada padao u regiji zapravo plastičan. “Eksperiment” je podrazumijevao paljenje grudve snijega upaljačem što, prema riječima “Facebook naučnika”, nije dovelo do topljenja snijega i rezultiralo je mirisom plastike. Mnogi korisnici/e su, stoga, zaključili/e da snijeg nije pravi, već plastični, te da nas “truju” iz zraka i da je to pravi uzrok pandemije.
Osim činjenice da je na snimcima vidljivo da se snijeg topi i grudva smanjuje što je duže pod plamenom, ove tvrdnje opovrgnuli su i naučnici. Detalje pročitajte u našoj analizi:

Povratak teorije zavjere o “morgelonima”

Ove godine, decenijama stara teorija zavjere o tzv. morgelonima dobila je novi zaplet. Na YouTubeu se krajem marta pojavilo nekoliko snimaka koji za cilj imaju da dokažu da se u PCR testovima i zaštitnim maskama nalaze paraziti, odnosno “morgeloni”. Zaključak ovih “eksperimenata” jeste da se pomoću testova i maski prenosi “bolest Morgellons”. Ipak, na snimcima su prikazana vlakna tkanine, ne “paraziti”. Detalje pročitajte u našoj analizi:

“Mrtvac koji puši” kao “dokaz” da je pandemija lažirana

U aprilu smo pisali o viralnom snimku koji prikazuje muškarca koji leži u zamotan u crnu vreću i puši cigaretu, a koji se dijelio uz tvrdnje da prikazuje lažiranje smrti Covid pacijenata. Snimak je zapravo nastao na snimanju muzičkog spota za pjesmu “Nikad ikad”, ruskog izvođača po imenu Husky. Detalje pročitajte u našoj analizi:

Vakcine i magneti

Jedna od najpopularnijih teorija zavjere ove godine zasigurno je bila ona da vakcine sadrže magnete zbog kojih se na nadlaktice vakcinisanih osoba “lijepe” razni metalni predmeti. Društvene mreže bile su preplavljene snimcima “eksperimenata” u kojima ljudi pokušavaju zalijepiti metalne objekte za nadlakticu. Ipak, dokazano je da vakcine protiv Covid-19 ne sadrže magnete ni metale, te da su mnogi snimci  “eksperimenata” rezultat manipulacije. Detalje pročitajte u našoj analizi:

Parodija predstavljena kao vijest

U julu ove godine, desetine portala iz regije objavile su “vijest” o arapskom komentatoru koji je u toku prenosa utakmice Evropskog prvenstva navodno počeo da pjeva ženi koja je sjedila na tribinama. Ipak, video na koji su se mediji pozvali zapravo je parodija arapskog komičara, a snimci koji su za nju korišteni nastali su 2019. godine na susretu ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa. Detalje čitajte u našoj analizi:

Pokušaji dokazivanja da se grafenoksid nalazi u vakcinama

Ovo ljeto, teorija zavjere o navodnom pronalasku grafenoksida u vakcinama protiv Covid-19 postala je planetarno popularna. U pokušaju dokazivanja da se ovaj umišljeni sastojak uistinu nalazi u vakcinama, korisnici/e društvenih mreža pribjegli/e su objavljivanju snimaka naučnih eksperimenata za koje su tvrdili da prikazuju grafenoksid. Ipak, na viralnim snimcima su se, između ostalog, umjesto grafenoksida, mogle vidjeti samosklapajuće žice. Detalje pročitajte u našoj analizi:

Isječeni snimak poslužio kao “dokaz” da je Biden zaspao na sastanku

Tvrdnja da je američki predsjednik Joe Biden zaspao na sastanku sa izraelskim premijerom Naftali Bennettom postala je viralna u augustu ove godine. Snimak koji navodno prikazuje Bidena kako drijema na sastanku objavljen je i u medijima, i na društvenim mrežama. Ipak, ovaj snimak je isječen na način da gledatelje/ke navodi na pogrešan zaključak. U dužoj verziji snimka, može se vidjeti kako Biden odgovara Bennettu te je jasno da u tom trenutku nije spavao. Detalje pročitajte u našoj analizi:

Zloupotreba epileptičnog napada u svrhu širenja antivakcinacijske propagande 

U augustu su pojedini korisnici/e Facebooka dijelili/e snimak dječaka koji ima napad, uz tvrdnje da je njegovo stanje nuspojava vakcinacije protiv Covid-19. Otac djeteta demantovao je ove tvrdnje, rekavši da je riječ o epilepsiji i da napadi nemaju nikakve veze sa vakcinom protiv Covid-19.

“Hrabra majka” i dezinformacije o pandemiji

U septembru ove godine, na društvenim mrežama postao je viralan video majke iz Beograda koja, dok vozi automobil, prepričava svoj razgovor sa direktoricom škole koju pohađa njena kćerka, a koja je navodno izbačena jer nije nosila zaštitnu masku. U svom obraćanju iznosi niz netačnih tvrdnji o maskama, vakcinama i pandemiji. Detalje pročitajte u našoj analizi:

QAnon fantazije o hapšenju Hillary Clinton

U septembru ove godine, u “zavjerološkim” krugovima na društvenim mrežama dijeljen je snimak za kojeg su pojedini/e korisnici/ce tvrdili/e da prikazuje hapšenje Hillary Clinton. Snimak je zapravo nastao 11.9.2016. godine, kada je Clinton napustila ceremoniju obilježavanja godišnjice terorističkog napada na SAD jer se nije osjećala dobro. U njemu je prikazano kako obezbjeđenje pomaže Clinton da uđe u automobil. Detalje pročitajte u našoj analizi:

 

Stara videomontaža kao dokaz da je Putin u zatvoru 

U oktobru ove godine, na Facebooku su se dijelili screenshotovi koji prikazuju ruskog predsjednika Vladimira Putina iza rešetaka, tvrdeći da je pravi Putin uhapšen i pogubljen, a da je Putin koji je trenutno na čelu Rusije zapravo njegov dvojnik. Ipak, videozapis koji se koristi kao “dokaz” za ove tvrdnje nastao je 2012. godine. Riječ je o videozapisu rađenom u formi televizijskog priloga u kojem se izvještava da je, tada bivši ruski premijer, izveden pred Hamovničeski sud zbog krađe državne imovine, finansijskih malverzacija i zloupotrebe ovlasti. Naknadno je, uz pomoć montaže, na snimcima korištenim u ovom prilogu, na lice zatvorenika “zalijepljeno” Putinovo lice. Detalje pročitajte u našoj analizi:

(Raskrinkavanje.ba)