Pregled sedmice: Kreiranje novih i reciklaža godinama starih teorija zavjere

Tokom protekle sedmice analizirali/e smo činjenice o nizu viralnih antivakcinacijskih objava, te se bavili/e drugim temama popularnim među teoretičarima/kama zavjere poput klimatskih promjena i čipovanja.

U sedmici iza nas, najveći broj dezinformacija ponovo se odnosio na imunizaciju protiv bolesti Covid-19. Facebook korisnici/e masovno su dijelili/e letak koji sadrži besmislene i neutemeljene savjete pomoću kojih se, navodno, legalno može odbiti vakcinacija. Ipak, vakcinacija protiv Covid-19 u BiH, kao i u ostalim zemljama regiona, vrši se na dobrovoljnoj bazi i nije obavezna. Za odbijanje vakcinacije dovoljno je jednostavno ne prijaviti se ili se ne pojaviti na vakcinalnom punktu. Sa druge strane, da li je pomoću navedenih “savjeta” moguće legalno odbiti vakcinaciju vakcinama koje su obavezne, saznajte u analizi ispod.  

Lažna vijest
Šta je sve netačno u “savjetima za legalno odbijanje vakcinacije”

Facebook korisnici/e masovno dijele letak koji sadrži besmislene i neutemel...

Lažna vijest 09.09.2021
 

Hiljade korisnika/ca društvenih mreža je pregledalo polusatni videosnimak u kojem doktor Vladimir Zelenko iznosi niz dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19. Zelenko tako, između ostalog, navodi da su vakcine neučinkovite, rizične, da nisu prošle klinička ispitivanja, te da povećavaju rizik od pobačaja za 80 procenata. Ništa od ovoga, zapravo, nije utemeljeno u činjenicama. Više o ovoj temi pročitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Viralni video “zvijezde” protivnika vakcinacije: Manipulacije doktora Zelenka o imunizaciji protiv Covid-19

Hiljade korisnika/ca društvenih mreža je pregledalo polusatni videosnimak u...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 08.09.2021
 

Na Facebooku se dijeli videosnimak koji prikazuje ženu koja, između ostalog, iznosi niz netačnih tvrdnji o pandemiji i vakcinama protiv Covid-19. Protagonistkinju videa korisnici/e ove društvene mreže nazivaju “hrabrom majkom”, budući da na snimku prepričava svoju navodnu interakciju sa direktorkom škole koju pohađa njena kćerka, a koja je navodno izbačena jer nije nosila zaštitnu masku. Njene tvrdnje zapravo su učestalo ponavljane i iznova dokazane dezinformacije. 

Lažna vijest
Viralni video “hrabre majke” obiluje neistinama o pandemiji i vakcinama protiv Covid-19

Na Facebooku se dijeli videosnimak koji prikazuje ženu koja, između ostalog...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 08.09.2021
 

Antivakcinacijska aktivistica Marija  ković podijelila je na Facebooku videosnimak u kojem se netačno navodi da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti priznali da virus Sars-CoV-2 nikada nije izolovan. O tome zašto ova i druge tvrdnje iz videa nisu utemeljene, pročitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nisu priznali da Sars-Cov-2 nije izolovan

Antivakcinacijska aktivistica Marija Stojaković podijelila je na Facebooku...

Lažna vijest 10.09.2021
 

Pojedini portali predstavili su pismo grupe anonimnih policijskih službenika/ca u Švajcarskoj kao “ustanak” policije protiv “lažne pandemije” i restriktivnih mjera u toj zemlji. Ipak, ne radi se o zvaničnom stavu policije. U pitanju je stav grupe anonimnih policajaca/ki. Detalje pogledajte u novom storyju ovdje

Portal Logično manipulativno je predstavio ukidanje restriktivnih mjera u Danskoj, tvrdnjom da se to dešava zbog sve većeg broja Covid-19 slučajeva, te da se ta zemlja više “ne oslanja na vakcinaciju” za postizanje kolektivnog imuniteta. Ipak, pravi razlog ukidanja mjera u Danskoj zapravo je vakcinacija i uopšteno dobra kontrola nad epidemijom koja dovodi do manjeg opterećenja u bolnicama. 

Lažna vijest
Danska ukida antipandemijske mjere jer vakcine djeluju

Portal Logično manipulativno je predstavio ukidanje restriktivnih mjera u D...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama 07.09.2021
 

“Zavjerološki” portal Logično je inicijativu jednog istražnog centra u Francuskoj, da se skrate kazne nekim vakcinisanim zatvorenicima/ama, predstavio kao “ponuđenu” slobodu u zamjenu za vakcinisanje. Ova inicijativa, ipak, još uvijek nije usvojena. Više o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Dezinformacija
Inicijativa za prijevremeno puštanje nekih vakcinisanih prijestupnika/ca predstavljena kao “oslobađanje zatvorenika u Francuskoj”

“Zavjerološki” portal Logično je inicijativu jednog istražnog centra u Fran...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 10.09.2021
 

“Hrabra doktorka” Carrie Madej u novom viralnom dezinformativnom snimku iznosi fantastične priče o transhumanizmu, spajanju ljudi sa naprednim tehnologijama i kreiranju “Čovjeka 2.0”. Ništa od ovoga, naravno, nije stvarno. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u analizi koja slijedi. 

Lažna vijest
Nesuvisle tvrdnje Carrie Madej o vakcinama i transhumanizmu

“Hrabra doktorka” Carrie Madej u novom viralnom dezinformativnom snimku izn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 06.09.2021
 

Dr. Robert Malone, koji za sebe netačno tvrdi da je izumitelj mRNA vakcina, u emisiji Stephena Bannona iznio je netačne tvrdnje o odobrenju za upotrebu Pfizer-BioNTech vakcine u SAD. Ipak, činjenice ukazuju na to da je FDA u potpunosti odobrila vakcinu Pfizer/BioNTech protiv Covid-19 za osobe starije od 16 godina. Više o ovoj temi pročitajte u nastavku. 

Lažna vijest
Iako se protivnici/e vakcinacije pozivaju na njega, Malone priznao da je pogriješio kad je u pitanju odobrenje za Pfizer-BioNTech vakcinu

Dr. Robert Malone, koji za sebe netačno tvrdi da je izumitelj mRNA vakcina,...

Lažna vijest Dezinformacija 07.09.2021
 

U viralnoj i manipulativnoj interpretaciji istraživanja CDC-a tvrdi se da imunizacija protiv Covid-19 utiče na stopu pobačaja. Istraživanje je, zapravo, utvrdilo da je stopa pobačaja kod vakcinisanih trudnica bila približno jednaka zabilježenoj u ranijim studijama. Detaljnije pročitajte u analizi ispod.

Prenošenje lažnih vijesti
Vakcinacija protiv Covid-19 ne “povećava rizik od pobačaja za osam puta”

U viralnoj i manipulativnoj interpretaciji istraživanja CDC-a tvrdi se da i...

Prenošenje lažnih vijesti 10.09.2021
 

Pored vakcina protiv Covid-19, jedna od uvijek aktuelnih tema među teoretičarima/kama zavjere jesu i klimatske promjene. Ovogodišnje klimatske katastrofe pokrenule su lavinu teorija zavjere o klimatskoj krizi, između ostalog, i na anonimnom portalu Provjeri. U članku ovog portala iznosi se niz dezinformacija, poput onih o postojanju navodne “plandemije”, umješanosti medijskih kuća, Agendi 2030 i 21, sve bez utemeljenja u činjenicama. 

Dezinformacija
Klimatska kriza je stvarna, izvještavanje o njoj nije dio “zavjere”

Ovogodišnje klimatske katastrofe pokrenule su lavinu teorija zavjere o klim...

Dezinformacija Teorija zavjere 06.09.2021
 

Još jedna popularna teorija zavjere je i ona o čipovanju. Ovoga puta, narativ ove zavjere postao je viralan na društvenim mrežama kroz “zavjerološki” prilog emisije “Paralele”. Prilog govori o navodnom čipovanju cjelokupnog evropskog stanovništva koje se, kako se navodi, počelo sprovoditi u maju 2014. godine, te između ostalog tvrdi da će sve novorođene bebe biti čipovane putem vakcine na dan rođenja. Ništa od ovoga, naravno, nije utemeljeno u činjenicama. 

Lažna vijest
Paralele: Zastrašivanje javnosti nesuvislim teorijama zavjere o čipovanju

Još jedan “zavjerološki” prilog emisije “Paralele” postao je viralan na dru...

Lažna vijest Teorija zavjere 10.09.2021
 

Anonimni portali povremeno recikliraju lažnu vijest o navodnim masovnim otkazima koje će u Njemačkoj dobiti radnici/e sa Balkana. Za svoje tvrdnje ne navode nikakve dokaze. Činjenice ukazuju na to da ovoj zemlji zapravo treba više radnika/ca nego ranije. Detalje o ovoj temi pogledajte u našem novom storyju.

Urbana legenda o Josipu Brozu Titu i pušenju u Bijeloj kući uprkos zabrani širi se društvenim mrežama i portalima godinama unazad. Ipak, riječ je samo o uvriježenom mitu bez utemeljenja. Detalje pročitajte na linku.

 

 

Još jedna prevara na Facebooku u kojoj se iskorištavaju nazivi i vizuelni identitet legitimnih Facebook stranica trgovačkog lanca Lidl ponovo je viralna, a Raskrinkavanje je o njoj pisalo u analizi iz juna 2021. Kako je objašnjeno, iza ovakvih “nagradnih igara” ne stoji trgovački lanac Lidl, a učešće u ovakvim “nagradnim igrama” na Facebooku može dovesti do krađe ličnih podataka i finansijskih gubitaka. Više o ovoj temi pročitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Facebook prevare: Lažne nagradne igre lažnih Lidl stranica

Otkrivamo još jednu prevaru na Facebooku u kojoj se iskorištavaju nazivi i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 13.06.2021
 

Pojedini portali pogrešno su prenijeli izjavu advokata i novinara Senada Pećanina iz televizijske emisije o nedavnim neredima u Crnoj Gori, navodeći da je rekao da su pripadnici policije Republike Srpske bili na Cetinju. On to, ipak, zapravo nije izgovorio. Detalje pročitajte u analizi u nastavku.

Greška
Senad Pećanin nije rekao da su “specijalci MUP-a RS bili u manastiru na Cetinju”

Pojedini portali su pogrešno prenijeli izjavu advokata i novinara Senada Pe...

Greška Ispravljeno 12.09.2021
 

Različite verzije navodnih posljednjih riječi Stevea Jobsa godinama se objavljuju na društvenim mrežama i portalima, iako nema dokaza da ih je Jobs ikada zaista izgovorio. Više o ovoj temi pogledajte u novom storyju

Veliki broj medija i korisnika/ca društvenih mreža objavio je tvrdnju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zaspao tokom sastanka sa premijerom Izraela. Ipak, kompletan snimak sastanka ukazuje na suprotno. Detalje pročitajte u analizi ovdje

 

 

 

Anonimni portali često izmišljaju “zapaljive” izjave javnih ličnosti kako bi povećali broj posjeta, a sa njima i broj učitanih oglasa na svojim stranicama. Tako je bilo i u slučaju izmišljene izjave pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, o kojoj smo pisali u oktobru prošle godine. Ova lažna izjava ponovo je aktuelizirana, a šta su činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Ne, Svetlana Ceca Ražnatović nije ništa “poručila Bošnjacima” na Facebooku

Anonimni portali se često služe posve izmišljenim izjavama koje pripisuju j...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 09.10.2020
 

Anonimni portali prenijeli su viralnu dezinformaciju, poteklu s engleskog govornog područja, o tome da je uhapšen Bill Gates. Gates, ipak, nije uhapšen, a detalje o ovoj temi pročitajte na linku.

 

 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 12. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me