Pregled sedmice: Dezinformacije o zemljotresima i lažna vijest o napadu vukova

U sedmici iza nas pisali smo o dezinformacijama i teorijama zavjere o razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji, kao i o drugim aktuelnim dezinformacijama koje su privlačile pažnju domaćih medija i korisnika/ca društvenih mreža.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U sklopu serijala Raskrinkavanja u kojem analiziramo propagandne narative o ruskoj invaziji na Ukrajinu protekle sedmice pisali smo i o onom u vezi s navodnim razvojem biološkog i nuklearnog oružja u Ukrajini. Narativ o Rusiji koja se brani od prijetnje ovim naoružanjem dio je državne propagande koja se često prenosila i na našem govornom području. Više o ovim tvrdnjama i njihovom širenju u BiH i regiji pročitajte u našoj novoj analizi ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Manipulativni narativ o sankcijama koje Zapad nameće Rusiji kao neefikasnim i štetnim za one koji ih nameću jedan je od najzastupljenijih u domaćim medijima od početka ruske invazije. Kako se ovaj narativ širio na našem govornom području i šta o ovakvim tvrdnjama kažu ekonomisti i novinari iz Rusije pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Ruski mediji i izvori na društvenim mrežama redovno objavljuju izmišljene “vijesti” koje pripisuju zapadnim ili ukrajinskim medijima kako bi njihovo izvještavanje o ratu u Ukrajini prikazali kao propagandu. U posljednjoj analizi našeg serijala posvećenog narativima o ratu u Ukrajini pročitajte kakve smo sve primjere "lažiranja lažnih vijesti" ocijenili u protekloj godini. Analizu čitajte na linku.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Dijele se tvrdnje da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u jednom govoru pozvao NATO da izvrši preventivni nuklearni napad na Rusiju. Zelenski to, ipak, nije izgovorio. Detalje čitajte na linku ispod. 

Dezinformacija
Zelenski nije pozvao na preventivni nuklearni napad na Rusiju

Dijele se tvrdnje da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u jednom...

Dezinformacija Ispravljeno 16.02.2023

Društvenim mrežama ponovo se dijeli Putinovo izmišljeno pismo u kojem se on navodno obraća ostatku svijeta i traži podršku Rusiji za invaziju na Ukrajinu. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja objavljenoj 20. maja 2022. godine. 

Lažna vijest
Izmišljena Putinova poruka “građanima planete Zemlje”

Na društvenim mrežama proširila se izmišljena poruka pripisana Vladimiru Pu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 20.05.2022

Zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju, u kojima je stradalo više od 30.000 ljudi, privlačili su veliku pažnju i protekle sedmice. U slučajevima velikih prirodnih katastrofa, kakvi su bili ovi zemljotresi, ljudi osjećaju potrebu da dijele sadržaje o tragediji kako bi izrazili empatiju ili podijelili informacije o načinima da se pomogne pogođenima. Portali i farme stranica koji žive od klikova koriste ovu potrebu tako što dijele dezinformativne sadržaje koji apeluju na emocije korisnika/ca društvenih mreža. Kako možemo izbjeći dijeljenje viralnih dezinformacija i bolje koristiti društvene mreže za podršku ugroženima pročitajte na linku ispod.

Analiza
Zemljotresi u Turskoj i Siriji: Ko i zašto pokušava profitirati na vašoj empatiji?

U slučajevima velikih prirodnih katastrofa, kakvi su bili zemljotresi u Tur...

15.02.2023

Tvrdnja da je HAARP uzrokovao razorne zemljotrese koji su pogodili Tursku i Siriju postala je popularna među teoretičarima/kama zavjere na društvenim mrežama našeg govornog područja. Za ovakve navode ne postoji nikakvo utemeljenje. 

Lažna vijest
HAARP nije uzrokovao zemljotrese u Turskoj i Siriji

Tvrdnja da je HAARP uzrokovao razorne zemljotrese koji su pogodili Tursku i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 10.02.2023

Fotografija saobraćajne gužve u Libanu dijeli se na društvenim mrežama uz lažni opis da se radi o konvoju pomoći koji je iz ove zemlje krenuo ka Siriji.  Detaljnije čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Fotografija saobraćajnice iz Libana ne prikazuje konvoj pomoći za Siriju

Na društvenim mrežama dijele se fotografije saobraćajne gužve iz Libana za...

Lažna vijest 17.02.2023

Zemljotresi su teoretičarima/kama zavjere poslužili i za “dokazivanje” drugih različitih narativa. Šta se sve netačno tvrdilo o zemljotresima, a šta su činjenice čitajte u našem storyju ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Još jedna fotografija psa spasioca pogrešno je predstavljena na društvenim mrežama kao aktuelna, nastala nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji. Ovoga puta riječ je o psu koji je učestvovao u potrazi i spašavanju žrtava klizišta u Washingtonu 2014. godine. 

Lažna vijest
Pogrešno predstavljena fotografija: Pas spasilac iz Washingtona “premješten” u Tursku i Siriju

Na društvenim mrežama dijeli se još jedna fotografija psa uz netačne tvrdnj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 15.02.2023

Protekle sedmice veliku pažnju privukla je i “vijest” da su lovci na Vlašiću pronašli tijelo muškarca kojeg su napali i pojeli vukovi. Pojedini mediji objavili su i fotografije navodnih posmrtnih ostataka. Iz policije su za Raskrinkavanje potvrdili da prijavu tog slučaja nisu zaprimili, a objavljene fotografije su na internetu bile dostupne i prije navodnog pronalaska tijela na Vlašiću. Detalje čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Na Vlašiću nije pronađeno tijelo čovjeka kojeg su pojeli vukovi

Brojni portali objavili su članke u kojima se navodi da je na Vlašiću prona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 15.02.2023

Raskrinkavanje je pisalo i o brojnim primjerima lažnih intervjua u kojima različite osobe navodno promovišu pojedine preparate koji se predstavljaju kao lijekovi. U lažnom intervjuu s nepostojećim doktorom Darisom Suljevićem promovisan je preparat Parazol. Šta je sve netačno u ovom navodnom intervjuu čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Lažni intervju s nepostojećim doktorom: Promocija i internet-prodaja “lijeka” Parazol

Doktor Daris Suljević koji preporučuje “lijek” Parazol ne postoji. Lažni in...

Lažna vijest 10.02.2023

I imena poznatih ličnosti i vizuelni izgled popularnih domaćih portala zloupotrijebljeni su u svrhu manipulativnog reklamiranja preparata Parazol protiv parazita. Analizu Raskrinkavanja o ovoj temi čitajte u nastavku. 

Lažna vijest
Zloupotreba poznatih ličnosti i portala za promociju “lijeka” Parazol

Imena poznatih ličnosti i vizuelni izgled popularnih domaćih portala zloupo...

Lažna vijest 17.02.2023

Kruže članci o studentkinji medicine na Harvardu Berini Avdić koja je navodno otkrila “specijalne proizvode” pomoću kojih je moguće za 28 dana izgubiti 52 kilograma. Berina ne postoji, a cijela priča izmišljena je kako bi se prodali proizvodi za mršavljenje. Više o ovoj temi čitajte na linku ispod. 

Lažna vijest
Izmišljena studentica s Harvarda nije razvila “revolucionarne” proizvode Apollos, Keto diet i Go slim

Društvenim mrežama kruže nove potpuno izmišljene priče koje služe za prodaj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 13.02.2023

Na portalima iz regiona kruže recepti za “uklanjanje negativne energije” iz doma uz tvrdnje da takva energija izaziva finansijske i zdravstvene probleme. U pitanju su lažna vijest i pseudonauka. Kako energiju definiše fizika, a kako New Age spiritualni pokret i šta su činjenice o savjetima za uklanjanje negativne energije pogledajte u videu ispod, a detalje čitajte u analizi ovdje.

 

Netačne tvrdnje da smjesa čuvarkuće i kestenovog meda uspješno liječi ciste i miome ponovo su objavljene na nekoliko anonimnih portala. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz decembra 2022. godine. 

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučni savjeti: Recept s anonimnih portala ne liječi miome i ciste

Pojedini portali godinama objavljuju recept za smjesu koja se navodno koris...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 14.12.2022

Facebookom se dijeli manipulativno predstavljen videosnimak iz 2020. godine uz netačan opis onoga što se u snimku govori i s tvrdnjama o “postepenom” otkrivanju istine o sastavu vakcina Sve to poslužilo je kao “dokaz” da se u vakcinama nalaze opasni sastojci. Šta su činjenice čitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Tri godine star videosnimak nije "dokaz" da se sada pušta "istina" o sastavu vakcina

Manipulativnim predstavljanjem intervjua s Draganom Maletić stvoren je doja...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere 17.02.2023

Na stranici salona za njegu tijela objavljena je tvrdnja da je infracrvena sauna terapija koja ubija ćelije raka. Takvi navodi nemaju uporište u nauci. Više o ovoj temi čitajte u analizi u nastavku. 

Pseudonauka
Iako salon za njegu tako tvrdi, sauna ne ubija ćelije raka

Portal 072 info izvijestio je o salonu za njegu tijela koji nudi korištenje...

Pseudonauka Ispravljeno 17.02.2023

Pseudonaučne tvrdnje da recept “doktorice i stručnjakinje za prirodno liječenje” čisti crijeva i da može spriječiti rak ponovo su objavljene na nekoliko anonimnih portala.  Detalje o ovom receptu čitajte u analizi Raskrinkavanja iz decembra. 

Prenošenje lažnih vijesti
Medicinski “savjeti” bez naučnog utemeljenja na anonimnom portalu Biljkeza

Anonimni portal Biljkeza svoje pseudonaučne recepte za različite “lijekove”...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 16.12.2022

Pojedini slatkiši sadrže šelak, smolu koju luči posebna vrsta insekata i koja se već dugo koristi u različite svrhe u prehrambenoj industriji. Nasuprot tvrdnjama teoretičara/ki zavjere, to ne znači da se u njima nalaze insekti. Detalje čitajte u novom storyju ovdje.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Lažne nagradne igre u kojima se “poklanjaju” automobili i dalje se objavljuju na Facebooku. Na stranici koja zloupotrebljava ime brenda Toyota tako je objavljena “nagradna igra” u kojoj se učesnicima/ama “poklanja” nova Toyota Hilux. Više o ovoj praksi prevare čitajte u analizi Raskrinkavanja iz januara ove godine. 

Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebooku: Audi ne poklanja 10 automobila

Po oprobanom obrascu, prevaranti/ce na Facebooku mame korisnike/ce ove druš...

Lažna vijest 10.01.2023

Na Facebooku se dijeli godinama star članak u kojem se tvrdi da je homoseksualnost bolest koja se može izliječiti. Kao primjer “izlječenja” navodi se Robert Cohen, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama poznat po tvrdnjama da se “izliječio”. Cohen promoviše “terapiju konverzije”, pseudonaučnu praksu koja je odbačena i za koju ne postoje dokazi da ima ikakav učinak. Detalji u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Recikliranje homofobije: Homoseksualnost nije bolest i ne može se “liječiti”

Godinama stara ispovijest “bivšeg homoseksualca” u kojoj je homoseksualnost...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 17.02.2023

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 19. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me