Pregled sedmice: Zemljotresi u Turskoj i Siriji i “čipovanje” neiscrpne teme za teoretičare/ke zavjere

Tokom protekle sedmice pisali smo o brojnim aktuelnim dezinformacijama i teorijama zavjere vezanim za potrese u Turskoj i Siriji, navodne planove za čipovanje stanovništva, kao i navodne dokaze za tvrdnje da su SAD ciljano uništile Jugoslaviju.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je analiziralo brojne teorije zavjere vezane za razorne zemljotrese koji su pogodili Tursku i Siriju. Suprotno insinuacijama Saše Borojevića, zatvaranje konzulata zapadnih zemalja u Turskoj, prisustvo američkog ratnog broda ispred Bosfora te svjetlost koja je zabilježena na nebu prije potresa nisu nikakvi dokazi da su potresi vještački izazvani. Šta sve Borojević tvrdi, a šta su činjenice, čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Manipulacije i neistine Saše Borojevića o zemljotresima s TV ekrana preplavile internet

Saša Borojević je do sada u više navrata u svojim objavama na društvenim mr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 28.02.2023

Društvenim mrežama ne prestaju se širiti i različite teorije zavjere o tome šta je navodno uzrokovalo zemljotrese u Turskoj i Siriji. Tvrdi se, tako, da su zemljotrese mogli uzrokovati Teslina mašina, HAARP tehnologija ili elektromagnetni talasi. Ništa od toga nije tačno. Detalje čitajte u nastavku. 

Lažna vijest
Ni Teslina mašina, ni elektromagnetni talasi, ni HAARP ne izazivaju zemljotrese

Nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji, na društvenim mrežama kruže “zavjerol...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama 02.03.2023

 

Viralna je i tvrdnja da je “naučnik” Frank Hoogerbeets predvidio razorni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju. Ipak, niti je Hoogerbeets naučnik niti je zemljotrese moguće predvidjeti. Više u storyju Raskrinkavanja ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Katastrofalni zemljotresi koji su pogodili dijelove Turske i Sirije praćeni su i brojnim teorijama zavjere o tome da su bili “vještački izazvani” ili da se radilo o “napadu” na Tursku. Kao jedan od “dokaza” za ovakve tvrdnje dijelio se i snimak na kom šef Turske svemirske agencije govori o oružju koje može proizvesti zemljotres. No, Serdar Hussein Yildirim govorio je zapravo o konceptu koji nikada nije razrađen, a ne o stvarnom oružju koje se koristi da “izaziva zemljotrese”. 

Manipulisanje činjenicama
Je li šef turske svemirske agencije potvrdio postojanje oružja koje izaziva zemljotrese?

Brojni portali objavili su izjavu predsjednika Turske svemirske agencije Se...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 03.03.2023

U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” Semir Osmanagić iznio je mnoštvo nesuvislih teorija zavjere – od “objašnjavanja” uzroka nedavnih zemljotresa u Turskoj i Siriji do tvrdnji da je u prošlom životu bio na Marsu te da je bio zaštitnik ukradenog zlata u Bosni i Hercegovini. Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Osmanagić na Face TV: Od starih teorija zavjere do prošlog života na Marsu

U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronal...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere 28.02.2023

Stari videosnimak koji prikazuje izgaranje ostataka ulja na avionu kompanije Japan Airlines ponovo se dijeli na društvenim mrežama uz netačan opis da je riječ o ispuštanju hemikalija. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2021. godine.

Lažna vijest
Dim sa snimka aviona na pisti nije nikakav “otrov”

Pristalice teorije zavjere o “chemtrailsima” ovog puta tvrde da avioni, osi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 23.04.2021

Više od jedne decenije po portalima na domaćem govornom području prenosi se izmišljeni intervju s bivšim agentom CIA-e Robertom Baerom. Viralni su i citati iz “intervjua” u kojima Baer navodno potvrđuje da je “CIA razbila Jugoslaviju”. Baer, ipak, nikada nije dao takav intervju. 

Lažna vijest
Izmišljeni intervju s bivšim agentom CIA-e već deceniju kruži Balkanom

Više od jedne decenije po portalima na domaćem govornom području prenosi se...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 28.02.2023

 

Godinama kruže i tvrdnje o tome da su SAD ciljano uništile Jugoslaviju, za šta se pružaju različiti navodni dokazi. Raskrinkavanje je analiziralo tri takva “dokaza”, koja se redovno pojavljuju u člancima, snimcima i objavama na društvenim mrežama u posljednjih najmanje sedam godina. Šta se sve tvrdi, a šta su činjenice, čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Šta je netačno u priči o “američkim prstima u raspadu Jugoslavije”?

Godinama kruže tvrdnje o tome da su SAD ciljano uništile Jugoslaviju, za št...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere 28.02.2023

Teorije zavjere o Josipu Brozu Titu kruže domaćim govornim područjem već decenijama. Za njega se tvrdi da je bio ruski ili američki špijun, austrijski plemić, španski vojnik… Nijedna od ovih tvrdnji nije tačna. Šta se sve tvrdi, a šta su činjenice, čitajte u analizi ispod. 

Teorija zavjere
Izmišljeni identiteti Josipa Broza Tita: Od ruskog špijuna, do Hitlerovog školskog druga

Decenijama stare teorije zavjere o navodno lažnom identitetu predsjednika S...

Teorija zavjere Ispravljeno 03.03.2023

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci često objavljuje montaže i izmišljene citate javnih ličnosti, uz navode kojima se potiče nacionalna netrpeljivost. U najnovijem takvom primjeru ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković prikazan je u društvu Dragana Čovića i Amfilohija Radovića, dok mu je u drugoj objavi pripisana izjava o “muslimansko- hrvatskoj Federaciji” i “SDA talibanima”. U oba slučaja radi se o falsifikatima. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Lažna vijest
Izmišljena izjava i montirana fotografija Elmedina Konakovića

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci, poznata po obračunavanju s političkim p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 03.03.2023

Tokom protekle sedmice analizirali smo i dezinformacije o navodnom čipovanju stanovništva koje ne gube popularnost na društvenim mrežama. Facebookom se dijeli članak iz 2016. godine sa neutemeljenim tvrdnjama da je u Sjedinjenim Američkim Državama izglasan zakon kojim se omogućava čipovanje ljudi. U stvarnosti, niti zakon predviđa “čipovanje” bilo koga niti se odnosi na generalnu populaciju. Više o ovoj temi čitajte u novom storyju Raskrinkavanja na linku.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Protivnici/e vakcinacije i teoretičari/ke zavjere dijele video u kojem poznata dezinformatorka tvrdi da je dokazala “shedding”, odnosno prenos vakcine s vakcinisanih na nevakcinisane. Ona kaže da je to “dokazala” dokumentujući zdravstvene probleme koje vakcine navodno uzrokuju kod nevakcinisanih osoba. Brojni zdravstveni autoriteti otpisali su ovakve tvrdnje kao neosnovane. Detalje čitajte na linku ispod. 

Lažna vijest
U vakcinama (i dalje) nema nanotehnologije niti se ona “prenosi” na nevakcinisane

Neutemeljena je tvrdnja da boravak pored vakcinisanih osoba dovodi do stvar...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 27.02.2023

Tvrdnje francuskog kiropraktičara Pierra Gilberta iz 1995. o vakcinama, zombijima i elektromagnetnim poljima i danas su popularne na društvenim mrežama. Šta o njegovim tvrdnjama kažu činjenice čitajte u analizi Raskrinkavanja iz marta 2021. godine. 

Lažna vijest
Antivakcinacijski govor francuskog kiropraktičara recikliran u vrijeme imunizacije protiv Covid-19

Video u kojem francuski doktor Pierre Gilbert iznosi niz dezinformacija o v...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 26.03.2021

Izjava koju je Bill Gates dao 2010. godine u svom TED Talk govoru i dalje se pogrešno predstavlja kao priznanje da namjerava “smanjiti svjetsku populaciju”. Ova tvrdnja nije tačna. Zapravo je govorio o tome kako bi bolji kvalitet zdravstvene njege trebao smanjiti smrtnost djece, a time i usporiti rast broja ljudi na planeti. Više čitajte u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2020. godine.

Lažna vijest
Bill Gates nije "najavio depopulaciju", niti ga je Indija "tužila zbog vakcina" - i to se već godinama zna

Ranije objavljivani netačni navodi o Billu Gatesu ponovo su počeli cirkulis...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Demantirano Ispravljeno 25.04.2020

Navodi da je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država primorao Smithsonian muzej da objavi tajna dokumenta koja dokazuju da je ovaj muzej uništavao džinovske skelete objavljuju se domaćim medijima već godinama. Ova tvrdnja, ipak, potiče sa satiričnog portala. Detalji u analizi Raskrinkavanja u nastavku.

Lažna vijest
Od satire do lažne vijesti: Američki sud nije naredio muzeju da objavi dokumente o uništavanju džinovskih skeleta

Godinama se na pojedinim portalima domaćeg govornog područja prenosi vijest...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 03.03.2023

Tvrdnja da se Valentinovo “nameće” jer je Sveti Valentin bio rimski vojnik koji se vjenčao s muškarcem dijeli se na društvenim mrežama u vrijeme Dana zaljubljenih. Nema nikakvih dokaza za ovakve tvrdnje. Šta su činjenice o Valentinovu, pročitajte na linku ispod.

Prenošenje lažnih vijesti
Promicanje homofobije dezinformacijama o Valentinovu

Homofobne objave u kojima se Valentinovo povezuje s “nametanjem” istospolni...

Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2023

Dezinformacije o tome da se insekti tajno stavljaju u slatkiše i ljudsku hranu ne gube popularnost. Šelak je prirodna smola koju luči posebna vrsta insekata. Koristi se u prehrambenoj industriji i navedena je u deklaraciji nekih slatkiša. Uprkos tome, teoretičari/ke zavjere netačno tvrde da proizvođači kriju da njihovi slatkiši zapravo sadrže insekte. Detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz februara ove godine. 

Lažna vijest
Slatkiši pravljeni sa šelakom ne sadrže insekte niti se to krije

Šelak, prirodna smola koju luči jedna vrsta insekata, sastojak je nekih sla...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 10.02.2023

Desetine portala iz regiona objavile su “amiški recept” za koji se tvrdi da liječi i najteže bolesti, kao što je rak. Činjenice pokazuju da smjesa bijelog luka, meda, đumbira, limunovog soka i jabukovog sirćeta nije lijek za rak, ali ni za druge ozbiljne bolesti. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

 

Mediji godinama objavljuju članke u kojima prenose naučno neutemeljene savjete ruske travarke i botaničarke Lidije Nestorovne Surine. Surina tvrdi da ishranu treba bazirati na hrani s lokalnog podneblja, jer organizam “ne može da se prilagodi uslovima okruženja” ako se konzumira previše “uvozne hrane”. Takve tvrdnje nisu utemeljene. Šta sve ona tvrdi, a šta o tome kaže nauka, pročitajte u analizi ispod. 

Pseudonauka
Viralni "savjeti sibirske travarke" ne temelje se ni na kakvim dokazima

Mediji već godinama objavljuju članke u kojima prenose naučno neutemeljene...

Pseudonauka Ispravljeno 28.02.2023

Na društvenim mrežama kruži video u kojem se netačno tvrdi da se u vakcinama, kao i u hrani, nalaze ćelije abortiranih fetusa. Cilj navodnog ubacivanja ćelija fetusa u hranu jeste da se naš um promijeni “dok ne postanemo kanibali”. Ništa od toga nije tačno. Šta su činjenice gledajte u videu, a detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

 

Lažni intervju u kom Branimir Nestorović “preporučuje” čaj PreNatal kao lijek protiv neplodnosti kod žena objavljen je na stranici koja oponaša Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Ovaj “intervju” služi samo za prodaju proizvoda koji zapravo ne liječi neplodnost. Više o ovoj prevari čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Izmišljeni intervju s Branimirom Nestorovićem u kojem preporučuje “lijek” PreNatal

Branimir Nestorović u izmišljenom intervjuu “govori” o ženskom reproduktivn...

Lažna vijest Pseudonauka 28.02.2023

“Zavjerološki” portali iz našeg regiona netačno su prenijeli izjavu direktora kompanije Moderna Stephanea Bancela sa Svjetskog ekonomskog foruma u nastojanju da “potkrijepe” narativ da je pandemija Covid-19 bila planirana. Tvrdili su da je Bancel “priznao” da je njegova kompanija 2019. godine proizvela 100.000 doza vakcina protiv Covid-19, iako je jasno da se njegova izjava odnosila na druge vrste vakcina i da nije spomenuo Covid-19. Detalje čitajte u našoj analizi Raskrinkavanja ovdje.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 06. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Lažna vijest
Još jedna izmišljena doktorica “preporučuje” preparat kao lijek protiv dijabetesa

Na društvenim mrežama kruži novi lažni intervju s izmišljenom doktoricom u...

Lažna vijest
Pseudonauka
Savjeti opasni po život: Udaranje po ruci ne pomaže žrtvama srčanog udara

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se tvrdi da udaranje po un...

Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me