Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Zemljotresi u Turskoj i Siriji i “čipovanje” neiscrpne teme za teoretičare/ke zavjere

Tokom protekle sedmice pisali smo o brojnim aktuelnim dezinformacijama i teorijama zavjere vezanim za potrese u Turskoj i Siriji, navodne planove za čipovanje stanovništva, kao i navodne dokaze za tvrdnje da su SAD ciljano uništile Jugoslaviju.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je analiziralo brojne teorije zavjere vezane za razorne zemljotrese koji su pogodili Tursku i Siriju. Suprotno insinuacijama Saše Borojevića, zatvaranje konzulata zapadnih zemalja u Turskoj, prisustvo američkog ratnog broda ispred Bosfora te svjetlost koja je zabilježena na nebu prije potresa nisu nikakvi dokazi da su potresi vještački izazvani. Šta sve Borojević tvrdi, a šta su činjenice, čitajte u analizi ispod. 

Društvenim mrežama ne prestaju se širiti i različite teorije zavjere o tome šta je navodno uzrokovalo zemljotrese u Turskoj i Siriji. Tvrdi se, tako, da su zemljotrese mogli uzrokovati Teslina mašina, HAARP tehnologija ili elektromagnetni talasi. Ništa od toga nije tačno. Detalje čitajte u nastavku. 

 

Viralna je i tvrdnja da je “naučnik” Frank Hoogerbeets predvidio razorni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju. Ipak, niti je Hoogerbeets naučnik niti je zemljotrese moguće predvidjeti. Više u storyju Raskrinkavanja ovdje

Foto: Raskrinkavanje.ba

Katastrofalni zemljotresi koji su pogodili dijelove Turske i Sirije praćeni su i brojnim teorijama zavjere o tome da su bili “vještački izazvani” ili da se radilo o “napadu” na Tursku. Kao jedan od “dokaza” za ovakve tvrdnje dijelio se i snimak na kom šef Turske svemirske agencije govori o oružju koje može proizvesti zemljotres. No, Serdar Hussein Yildirim govorio je zapravo o konceptu koji nikada nije razrađen, a ne o stvarnom oružju koje se koristi da “izaziva zemljotrese”. 

U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” Semir Osmanagić iznio je mnoštvo nesuvislih teorija zavjere – od “objašnjavanja” uzroka nedavnih zemljotresa u Turskoj i Siriji do tvrdnji da je u prošlom životu bio na Marsu te da je bio zaštitnik ukradenog zlata u Bosni i Hercegovini. Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Stari videosnimak koji prikazuje izgaranje ostataka ulja na avionu kompanije Japan Airlines ponovo se dijeli na društvenim mrežama uz netačan opis da je riječ o ispuštanju hemikalija. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2021. godine.

Više od jedne decenije po portalima na domaćem govornom području prenosi se izmišljeni intervju s bivšim agentom CIA-e Robertom Baerom. Viralni su i citati iz “intervjua” u kojima Baer navodno potvrđuje da je “CIA razbila Jugoslaviju”. Baer, ipak, nikada nije dao takav intervju. 

 

Godinama kruže i tvrdnje o tome da su SAD ciljano uništile Jugoslaviju, za šta se pružaju različiti navodni dokazi. Raskrinkavanje je analiziralo tri takva “dokaza”, koja se redovno pojavljuju u člancima, snimcima i objavama na društvenim mrežama u posljednjih najmanje sedam godina. Šta se sve tvrdi, a šta su činjenice, čitajte u analizi ispod. 

Teorije zavjere o Josipu Brozu Titu kruže domaćim govornim područjem već decenijama. Za njega se tvrdi da je bio ruski ili američki špijun, austrijski plemić, španski vojnik… Nijedna od ovih tvrdnji nije tačna. Šta se sve tvrdi, a šta su činjenice, čitajte u analizi ispod. 

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci često objavljuje montaže i izmišljene citate javnih ličnosti, uz navode kojima se potiče nacionalna netrpeljivost. U najnovijem takvom primjeru ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković prikazan je u društvu Dragana Čovića i Amfilohija Radovića, dok mu je u drugoj objavi pripisana izjava o “muslimansko- hrvatskoj Federaciji” i “SDA talibanima”. U oba slučaja radi se o falsifikatima. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Tokom protekle sedmice analizirali smo i dezinformacije o navodnom čipovanju stanovništva koje ne gube popularnost na društvenim mrežama. Facebookom se dijeli članak iz 2016. godine sa neutemeljenim tvrdnjama da je u Sjedinjenim Američkim Državama izglasan zakon kojim se omogućava čipovanje ljudi. U stvarnosti, niti zakon predviđa “čipovanje” bilo koga niti se odnosi na generalnu populaciju. Više o ovoj temi čitajte u novom storyju Raskrinkavanja na linku.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Protivnici/e vakcinacije i teoretičari/ke zavjere dijele video u kojem poznata dezinformatorka tvrdi da je dokazala “shedding”, odnosno prenos vakcine s vakcinisanih na nevakcinisane. Ona kaže da je to “dokazala” dokumentujući zdravstvene probleme koje vakcine navodno uzrokuju kod nevakcinisanih osoba. Brojni zdravstveni autoriteti otpisali su ovakve tvrdnje kao neosnovane. Detalje čitajte na linku ispod. 

Tvrdnje francuskog kiropraktičara Pierra Gilberta iz 1995. o vakcinama, zombijima i elektromagnetnim poljima i danas su popularne na društvenim mrežama. Šta o njegovim tvrdnjama kažu činjenice čitajte u analizi Raskrinkavanja iz marta 2021. godine. 

Izjava koju je Bill Gates dao 2010. godine u svom TED Talk govoru i dalje se pogrešno predstavlja kao priznanje da namjerava “smanjiti svjetsku populaciju”. Ova tvrdnja nije tačna. Zapravo je govorio o tome kako bi bolji kvalitet zdravstvene njege trebao smanjiti smrtnost djece, a time i usporiti rast broja ljudi na planeti. Više čitajte u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2020. godine.

Navodi da je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država primorao Smithsonian muzej da objavi tajna dokumenta koja dokazuju da je ovaj muzej uništavao džinovske skelete objavljuju se domaćim medijima već godinama. Ova tvrdnja, ipak, potiče sa satiričnog portala. Detalji u analizi Raskrinkavanja u nastavku.

Tvrdnja da se Valentinovo “nameće” jer je Sveti Valentin bio rimski vojnik koji se vjenčao s muškarcem dijeli se na društvenim mrežama u vrijeme Dana zaljubljenih. Nema nikakvih dokaza za ovakve tvrdnje. Šta su činjenice o Valentinovu, pročitajte na linku ispod.

Dezinformacije o tome da se insekti tajno stavljaju u slatkiše i ljudsku hranu ne gube popularnost. Šelak je prirodna smola koju luči posebna vrsta insekata. Koristi se u prehrambenoj industriji i navedena je u deklaraciji nekih slatkiša. Uprkos tome, teoretičari/ke zavjere netačno tvrde da proizvođači kriju da njihovi slatkiši zapravo sadrže insekte. Detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz februara ove godine. 

Desetine portala iz regiona objavile su “amiški recept” za koji se tvrdi da liječi i najteže bolesti, kao što je rak. Činjenice pokazuju da smjesa bijelog luka, meda, đumbira, limunovog soka i jabukovog sirćeta nije lijek za rak, ali ni za druge ozbiljne bolesti. Detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

 

Mediji godinama objavljuju članke u kojima prenose naučno neutemeljene savjete ruske travarke i botaničarke Lidije Nestorovne Surine. Surina tvrdi da ishranu treba bazirati na hrani s lokalnog podneblja, jer organizam “ne može da se prilagodi uslovima okruženja” ako se konzumira previše “uvozne hrane”. Takve tvrdnje nisu utemeljene. Šta sve ona tvrdi, a šta o tome kaže nauka, pročitajte u analizi ispod. 

Na društvenim mrežama kruži video u kojem se netačno tvrdi da se u vakcinama, kao i u hrani, nalaze ćelije abortiranih fetusa. Cilj navodnog ubacivanja ćelija fetusa u hranu jeste da se naš um promijeni “dok ne postanemo kanibali”. Ništa od toga nije tačno. Šta su činjenice gledajte u videu, a detalje čitajte u našoj analizi ovdje.

 

Lažni intervju u kom Branimir Nestorović “preporučuje” čaj PreNatal kao lijek protiv neplodnosti kod žena objavljen je na stranici koja oponaša Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Ovaj “intervju” služi samo za prodaju proizvoda koji zapravo ne liječi neplodnost. Više o ovoj prevari čitajte u nastavku.

“Zavjerološki” portali iz našeg regiona netačno su prenijeli izjavu direktora kompanije Moderna Stephanea Bancela sa Svjetskog ekonomskog foruma u nastojanju da “potkrijepe” narativ da je pandemija Covid-19 bila planirana. Tvrdili su da je Bancel “priznao” da je njegova kompanija 2019. godine proizvela 100.000 doza vakcina protiv Covid-19, iako je jasno da se njegova izjava odnosila na druge vrste vakcina i da nije spomenuo Covid-19. Detalje čitajte u našoj analizi Raskrinkavanja ovdje.

 

(Raskrinkavanje.ba)